[ safe__ @ 18.12.2004. 15:07 ] @
moj frend pušta glazbu preko pc-a u kafiću, i u ova zadnja 2 dana, već je bio 2 puta "puko". Koristi XP Pro, 1,3, 128 Mb ram-a, iako ja mislim da je ovo premalo memorije. Pc se jednostavno upali, i onda se pojavi onako plavi ekran, te piše ako je instaliran kaki novi hardware, da se odspoji i tako dalje!! On ga je bio odnjeo na servis i rečeno mu je da otišlo napajanje i to u obadva slučaja. Međutim ja nisam vido taj pc, već mi je on to ovako prenio, kako sam gore napisao!

Jel stvarno dolazi da je otišlo napajanje ili je to...

Hvala unaprijed
[ Nabukodonosor @ 18.12.2004. 15:10 ] @
Pa ako su mu to rekli, zasto bi sumnjao?!
[ JOJO847 @ 18.12.2004. 18:16 ] @
Pazi ovako, kao prvo i meni je to nekako malo memorije ali opet to nije uzrok plavom ekranu smrti. Da je u pitanju memorija onda bi sve radilo ali sporije.
napajanje? pa ne znam, postoji sumnja u njega svakako ali možda bi trebalo obratiti pažnju i na neke druge stvari. Plavi ekran ipak ima mnogo uzroka.Od najobičnije nekompatibilnosti drivera pa upravo do napajanja.I zato je prilično teško napamet govoriti o mogućem uzroku.
E sad, postavlja se pitanje kako su oni ustanovili da je napajanje u pitanju?
Metodom pogađanja? :) eliminacije? mjerili napone? Opet kao što kaže kolega prije mene, zašto sumnjati u njih?
Uglavnom, nemogu ti reći sa sigurnošću od 100% da je napajanje, ali znaj da može biti do toga iako kod plavog ekrana to i nebi bilo prvo na što bi posumnjao .
Jesu serviseri promijenili napajanje? ako da, kakvo je sad ponašanje računala?
Jel probo windowse nanovo postaviti?
[ vogonjelc @ 18.12.2004. 23:14 ] @
Napajanje? koju gresku prijavljuje racunar? Nadji neki mem test startuj ga ako prijavi greske memorija je u pitanju druga stvar koja moze biti je HDD nadji od nekoga HDD regenerator i startuj ga mozda HDD ima lose sektore. Pokusaj da izvadis memorije iz kompa pa da ocistis kontakte gumicom (za brisanje). Moze da bude napajanje ali ono (najcesce) ili radi ili ne, ako je crklo vidis odmah po ukljucivanju racunara.
[ sasa022 @ 19.12.2004. 00:04 ] @
Pa ako je 2 puta napajanje... tj.ako su 2 napajanja pregorela ili na neki drugi nacin
bila neispravna moguce je da su za sobom " povukla " jos koju komponentu.....
Mada ja cisto sumnjam da je problem do napajanja.... Pre ce biti da su kuler - kuleri
blokirali.....
Ili je memorija na izdisaju....
U slucaju Matsonic ploce sa VIA cipsetom obavezno proveriti drajvere za muzicku karticu....
[ safe__ @ 19.12.2004. 09:37 ] @
meni je sumljvo da je sad u ta 2 dana 2 puta ošlo napajanje. Jednom sam bio kafiću kad je taj tip došo, samo je onako klimno glavom i reko ak se pojavi opet nek se odnese pc na servis. To je bilo prije još. Ali taj pc je radio jedno pola godine godinu, bez ikakve greške, a sad odjednom 2 puta u 2 dana. Ja stvarno nemam pojma kako su došli do toga da je otišlo napajanje, ali poznavajući taj obrt čisto sumljam. Što se tiče windowsa, frend mi je rekao da se glazba nanovo morala snimati, što znači da je formatio hard, ali sad kad ga je drugi put donio, bilo je nešto glazbe, još odprije. Sad je ovaj iz servisa rekao da se glazba pušta preko media player, tako da ne prebacuju glazbu na hard, već odmah s cd-a!!
Probat ću nabaviti neki program da to riješim, ali stvarno ne znam kad jer kafić radi cijeli dan.
[ lancia88 @ 19.12.2004. 10:10 ] @
Pozdrav,
pazi, ako kafic radi ceo dan, ne bih bas suvise spekulisao po ekonomskim pitanjima ali sasvim je OK da se nabavi i rezervni PC pa ovaj potpuno pregleda. Ne bi trebalo da jedan rezervni racunar klase PII (naravno bez monitora) kosta suvise a svako ko ista radi na privatnom planu ukoliko sebi ne moze da priusti tako skromnu svotu za sredstvo za rad (ako dobro kapiram PC jeste njemu jedno od sredstava za rad), zaista posluje van rentabilnosti i nema potrebe da se muci, zakljuca kafic i ode u konobare. Par dobrih veceri i uz redovnu platicu skupice za PII bez monitora

Mozda zaistat da mu predlozis pa da kupite negde tako nesto, verovatno se moze ustedeti i za Hdd. Sa druge strane, opet je na raspolaganju neka od spartanskijih verijanti OS-a, recimo 98 ili ME, to je svakako primerenije tom hardveru.

pozdrav
[ sasa022 @ 19.12.2004. 10:42 ] @
Ovo pocinje da lici na www.elitesecurity.org/tema/77810

[ safe__ @ 19.12.2004. 11:45 ] @
bio sam mu ja reko neka nabavi, nešto kad dvd zbog svih tih mp3-ova, baš zato da bude samo u rezervi, ali poslje ovoga, misim da će dobro razmisliti. Možda uzme i neki pc... prenijet ću mu ja to. Još jednom da se zahvalim, ali mene je samo zanimalo što bi to moglo biti da u 2 dana 2 sjebe 2 napajanja. Vidit ću ja s još nekim programi, kao što ste rekli.

Pozdrav