[ Valerij Zajcev @ 19.12.2004. 22:24 ] @
Moj problem je sto sam poceo da radim malo sa kamerama u MAX-u imam napravljen objekat tacnije teretana iznutra i sada kada ubacim kameru TARGET ne znam kako da napravim kretanje kroz teretanu ja idem sa autokey stavim dole 100 i sada ne znam kako se pravi kretanje pravo gledanje dole gore levo desno i tako to trebalo bi da bude filmic _pomoc- ;?


I jel zna neko sajt gde mogu da nadjem dobre tutorijale za pravljenje automobila svih skilova biginer - expert, jer ceo net sam prevrnuo a nigde da nadjem takav tutorial
hvala
[ marco3dx @ 19.12.2004. 23:03 ] @
postavljanje kamera: u animaciji za tako zatvorene prostore, gde hoces da se "prosetas" kroz taj prostor(u tvom sluccaju - teretana), nemoj koristiti target kameru, vec free...
i nemoj korisiti autokey komandu, vec ti postavljaj key u nekim bitnim momentima kretanja kamere ( okretanja, fokusiranja itd.)... mada ja sam pre radije koristio varijantu motion path - znaci napravis neku krivu liniju koja ce predstavljati putanju te tvoja kamere i onda ih attachujes(e sad, ne radim u maxu, pa ne znam gde je tacno ta komanda, al potrazi u helpu...)

pravljenje auta: proces je malo komplikovan, tako da jeste teze naci te tutorijale na netu... ja ti preporucujem www.onnovanbraam.com , yu imas tut za pravljenje felne, gume, jedan deo auta itd. sustina je tu... dalje moras sam... pogledaj malo teme ove na elitesecurity, ima mislim par komada vezano za pravljenje automobila (tj. car modeling)
pa mozes pomoc potraziti tamo...

poz
[ pailhead @ 19.12.2004. 23:36 ] @
Za kameru nemogu da ti objasnim, prica nije jednostavna, najbolje bi bilo da predjes maxove tutoriale ako znas engleski.

Za auta, idi na www.3dtotal.com to stavi u favorites, na www.evermotion.org ima jedan od dva najbolja tutoriala za pravljenje auta, u pitanju je rangerover i poly modelovanje.
A drugi najbolji je na cgtalku http://www.cgtalk.com/showthre...?t=156460&page=3&pp=15
[ marco3dx @ 20.12.2004. 08:16 ] @
@pail : thanks, ni ja nisam znao za te linkove...
poz
[ ArtifeX @ 20.12.2004. 20:59 ] @
@Valerij Zajcev

DA bi zakacio kameru na krivu koju si napravio prvo napravis krivu zatim kameru free neka ona ostane selektovana "markirana"onda ides na "motin" panel zati pritisni plus na kartici "asing conteoller" da bi se otvorila ako vec nije otvorena zaatim u "asing conteoller" selektuj "Position : Position XYZ" zatim pritisni dugme koje se nalazi u samom gornjem levom uglu "asing conteoller" (malu dugmence na kome je upitnik i zove se "asing conteoller") zatim iz liste odaberi "Path Constraint"i pritisni OK zatim ce se u "motion" panelu pojaviti deo(kartica) sa nazivom "Path Parameters" onda u njoj pritisni dugme"Add Path" e sada kada predjes misem u prozor perspective ili bilo koji drugi preko linije(krive)koju si predhodno naprevio pojavi ce se krstc i onda samo kliknes na krivu i to je to.Mozda postoji i neki
drugi nacin ali ja tako radim.

E sada da bi prosetao kaemrom kroz teretanu napravi free kameru onda desni klik na prozor prespective da bi ga markorao ako vec nije i onda samo pritisni na tastaturi slovo "C" i izaberi kameru sada namesti kameru u pocetni polozaj (odakle zelis da krene setanje kamerom)
zatim pritisni dugme "auto key" koje se nalazi u dnu prozora negda na sredini pomeri klizac na koji frejm hoces npr 50-ti i onda pomeraj,rotiraj kameru u kome god prozoru hoces "top left..." pomocu dugmeta"select and move" i "select and rotate" koji se nalaze na "command panelu" jedno do drugog izgledaju kao krstic i kao neka kriva strelica.PA ponovi postupak pomeri klizacna 100 frejm i sve ponovo.
[ ArtifeX @ 20.12.2004. 21:02 ] @
Postupak je za max 5 da li je isto i u drugim verzijama max (raspored dugmica) na znam