[ torbica @ 18.04.2002. 11:45 ] @
Politika 18.4.2002.


PRIMENA SAVREMENIH TEHNOLOGIJAInternet tapka u mestu
Osnovni krivci za zastoj u daljem razvoju Interneta jesu zastareli zakoni, "Telekom Srbija", ali i sami provajderiTempo razvoja Interneta u Srbiji može se ukratko poistovetiti sa tapkanjem u mestu. Širu primenu ove najsavremenije telekomunikacione tehnologije koja prenosi glas, sliku i pismo, u našem slučaju, sputavaju mnogobrojni problemi, zbog čega se stanje na ovom polju, po mišljenju stručnjaka, može opisati kao haotično. O tome najbolje svedoči činjenica da ova tehnologija, koja se označava kao najveći pronalazak 20. veka, i dalje nije ušla u osnovne i srednje škole.

- Razvoj Interneta kod nas i dalje zavisi od ličnih poznanstava. Ništa nije moguće bez "burazerskih" veza, a vlada nije uspela da stvori povoljne okolnosti. Političari izjavama podržavaju Internet, a istovremeno nisu shvatili ozbiljnost problema i formirali telo koje će dalje pospešiti njegov razvoj - kaže Slobodan Marković iz "Internodijum diskusionog foruma".

Kao pripadnik mlađe generacije koja krupnim koracima grabi ka svim izazovima ove tehnologije, Marković u javnim izlaganjima uz vladu i "Telekom Srbija" ne štedi ni provajdere, i to zbog, kako ističe, nejasne vizije prevazilaženja problema. Iako najviše žalbi na račun stanja u kojem se danas nalazi Internet u Srbiji potiče upravo od provajdera, ni oni sami nisu spremni da pristupe korenitim promenama.

Po rezultatima istraživanja agencije "Masami" Internet u Jugoslaviji koristi 13 odsto stanovništva. Većina domaćih "surfera" (međunarodni izraz za osobe koje pretražuju po Internetu), oko 66,5 odsto, pristup globalnoj informatičkoj mreži ostvaruje putem kompjutera u svojim domovima. Pri tom je primećeno da se mogućnošću poručivanja proizvoda na ovaj način služi izuzetno mali broj korisnika Interneta, koji se mogu bukvalno nabrojati na prste. To su uglavnom mlađe osobe jer je gotovo više od 70 odsto "surfera" starosti do 34 godine.

- Postojeća infrastruktura, kapaciteti, broj korisnika i nivo primena su ispod potreba i trendova u svetu i našem okruženju. Uočljiva je dalja inertnost državnih organa u odnosu na razvoj infrastrukture i podsticanje primena Interneta u privredi i obrazovnim ustanovama - ističe Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije. On smatra da se porastom standarda i oživljavanjem privrede može očekivati dinamičan rast novih potreba za primenom Interneta.

Glavni uzrok zaostajanja u razvoju Interneta u Srbiji, po mišljenju poznavalaca ove oblasti, jeste "Telekom Srbija". I to zbog monopolskog položaja i administracije kojoj treba i po više godina da razmotri zahteve provajdera. Međutim, Dragan Kovačević, u "Telekomu" zadužen za Internet i izuzetno dobro upoznat sa optužbama na račun ove kuće, istovremeno skreće pažnju na probleme sa kojima se susreće ovo preduzeće, zbog kojih dalji napredak jednostavno nije realan. Među njima su i cena impulsa koja je, po njemu, i dalje socijalna kategorija, pri čemu se skupocena oprema kupuje u inostranstvu po međunarodnim tržišnim cenama. Uz ovaj, više nego očit problem, Dragan Kovačević ističe i primer zakupa optičkog kabla, pri čemu najam jednog metra staje koliko i vrednost pet telefonskih impulsa (36 para), a da pri tom ugradnja optičkog voda u gradu košta 60, a van njega 30 maraka.

M. Lakićproblem sa COFF i OMF ti je ta