[ Stefano @ 22.12.2004. 15:31 ] @
Ciao.Znam da ovde ima jos ljudi koji se bave video editingom. Naime od leta ove godine koristim Adobe premiere PRO 1.0.Do sada sam sa njim izmontirao(samo par tranzicija i isecanja kadrova)par celih kaseta,i nekoliko snimaka.Ali...problem koji se javio je daleko od prihvatljivog. Originalni snimak je bez ikakve greske u reprodukciji,prebacim ga na HDD izmontiram u premiereu,renderujem,i exportujem nazad na traku Naime u toku samog snimka,na kaseti od 80 minuta(Panasonic kaseta kupljena u BG elektroniku) na 7-8 mesta se pojave "zamrznuti" i "preskoceni" frameovi. Kako bih objasnio,pa pod tim zamrzutim,mislim da se prakticno slika zaustavi na delic sekunde pa krene.Na "frame by frame" vidim da su 2 framea ista,prakticno slika je zaustavila na jednom frame-u.Preskoceni su ono kada bukvalno prekoci frame pa se javi neprijatan "trzaj" prilikom gledanja.Kazem na kaseti od 80 minuta se ti defekti pojave 6-7 puta u neravnomernim vremenskim intervalima. Probao sam da ponovo importujem originalni snimak i da ga exportujem izmontiranog...isti problem,samo sto se javi na drugim mestima. Inace snimak na HDDu je potuno OK.sto me je uputilo da razmislim da je problem u renderingu ili exportu.Inace rendering mi radi jako kratko!svega par minuta za 80 min video fajla,mislim na ono kada izadje onaj prozor i pise "rendering video files",potom krene da pusti snimak koji izadje na preview screen-u,i ja ne diram dok snimak ne dodje na kraj(mada ne znam da li to u premiereu uopste ima veze sa renderingom) A da ja sam u premiereu stavio da mi obustavi export snimka u slucaju dropped frame-ova,sto uradi,ali on ove frame-ove ne posmatra kao dropped frame-ove sto je najgore. Nazalost mojom nepaznjom originalna kaseta sa nemontiranim materijalom je presnimnjena,tako da sada imam samo ovaj materijal sa defektnim frame-ovima.U sustini kada importujes snimak od recimo 5-10 min(ili vise) izmontiras i exportujes,retko se javi taj defekt,ali na snimku od 80 minuta se javi 6-7 puta. Ovako. Za import materijala na HDD koristim WinDV Za montazu i export Adobe premiere PRO 1.0(posto mi sa WinDV ne ostaje time code) Moja masina je AMD 2100+,512 DDR(256X2),GeForce Inno MX 440,fireware kartica od 50 eur,ASUS A7V8X-X,HDD,Win XP SP1. Nije mi jasno da li je to do kompa ili do premiere-a i da li vredi preci na PRO1.5 Kada sam koristio Pinnacle 8 i 9 nisam imao ovaj problem a imao sam ovu konfiguraciju kao i sada,ali iskreno premiere mi mnogo vise odgovara za rad i uopste je profesionalniji |