[ zus @ 22.12.2004. 16:48 ] @
Da li kada se instalira Windows na formatiranu particiju ostanu neke glupasti sa predhodne insatalacije, i ako ostanu kako mogu da se obrisu? Hvala |
[ zus @ 22.12.2004. 16:48 ] @
[ Gojko Vujovic @ 22.12.2004. 16:49 ] @
Logicki na disku ne ostaju, ako mislis na vidljivost fajlova standardnim metodama pristupa (explorer, dir, cd, copy, itd...).
[ Dusannn @ 22.12.2004. 16:55 ] @
Recimo da ne ostaju..FAT tabela se definitivno obrise...medjutim..s obzirom da je to feromagnetni medijum neki programi mogu to da iskoriste i da ponovo procitaju formatiran disk ... unformat - like alatke.
Resenje je u tome da u sve sektore upises 00000000...00000... .mmnogo nula.. to radi low level media format - like alatke :) puno srece. [ zus @ 22.12.2004. 17:04 ] @
ako je particija NTFS?
Zanima me dali ostaje bilo sta, znaci i ono sto nemogu da vidim. [ Gojko Vujovic @ 22.12.2004. 17:07 ] @
UVEK ostaje, dok ga ne spališ barem ili tako nešto.
Ima firmi koje reklamiraju vraćanje podataka i posle višestrukog prepisivanja novima. Sve zavisi koliko će neko para da uloži u vraćanje, ali za obične kućne potrebe je obično dovoljno jedno gaženje nulama. Inače bilo je par tema o ovome na forumu, pa pretraži stare poruke. [ Joker @ 22.12.2004. 17:37 ] @
Resenje potrazi u mojem potpisu
![]() ![]() [ Shadowed @ 22.12.2004. 18:16 ] @
E, mene bas interesuju metode kojima vracaju podatke posle ponovnog upisa.
Taman da posle (bar) dupliram kapacitet HDD-a :). [ Eror_CRO @ 22.12.2004. 18:40 ] @
Podatci ostaju na hardu dok ih neki drugi podatak ne zamijeni. Tj. ti možeš izbrisati neki file ali će on postati nepovratan tek kada ga zamjeniš nekim drugim. Nisam čuo za to da ima firmi koje vraćaju podatke ali znam da FBI već dugo vremena ima tu mogućnost. Tako su sjebali puno hackera koji su kresnuli "format c:" prije nego što su im provalili na vrata i mislili da su nepovratno izbrisali dokaze.
[ zus @ 24.12.2004. 08:44 ] @
Hvala svima na odgovorima
[ Nikola-15 @ 26.12.2004. 19:47 ] @
Ostaju file-ovi ispisani na Clusterima, tj. oni koji su nedavno bili izbrisani sa diska.
[ BytEfLUSh @ 26.12.2004. 23:06 ] @
Ne razumem?? Pa gde bi bili ispisani nego po clusterima?
I, vreme brisanja nema direktne veze sa mogućnosti vraćanja podataka - možeš ti da obrišeš neke fajlove sada, izvadiš disk iz računara, i onda nakon dve godine (ili kolko već) ćeš opet moći lako povratiti te fajlove, ako ih nisi prebrisao. [ Corey @ 27.12.2004. 14:16 ] @
Citat: Dusannn Resenje je u tome da u sve sektore upises 00000000...00000... .mmnogo nula.. [ Shadowed @ 27.12.2004. 14:21 ] @
Pa programima koji tome sluze. Ima ih mnogo. Ja iskoristim PGP kad mi zatreba jer pored onoga sto se obicno koristi ima i Wipe opciju za fajlove.
[ e5944 @ 29.12.2004. 11:03 ] @
Mnogo nula!?
Za to ti je potrban Low level format (izvini nisam bas neki lingvista). Neke starije ploce imaju tu opciju u BIOSU, ali moguce je da nece prepoznati velike, nove, hardove. Moj savet ti je da sa sajta proizvodjeca HDD skines alat za formatiranje i particionisanje diskova. [ m4rk0 @ 29.12.2004. 12:04 ] @
Zero fill, of course !
[ BytEfLUSh @ 29.12.2004. 12:09 ] @
Ako ti je baš stalo da niko ne nađe obrisane podatke ni na koji način, odradi 15-20 puta zero fill.
[ EKT18 @ 03.01.2005. 22:12 ] @
Citat: BytEfLUSh: Ne razumem?? Pa gde bi bili ispisani nego po clusterima? I, vreme brisanja nema direktne veze sa mogućnosti vraćanja podataka - možeš ti da obrišeš neke fajlove sada, izvadiš disk iz računara, i onda nakon dve godine (ili kolko već) ćeš opet moći lako povratiti te fajlove, ako ih nisi prebrisao. Buraz, moguće je to što ti misliš da je nemoguće! Moguće je izbrisati fail sada i izvaditi HDD iz računara i posle koliko hoćeš ti već godina da ponovo vratiš taj fail! OK! MOŽE LI NEKO DETALJNIJE DA OPIŠE KAKO DA SE ISPRAZNI root particija na kojoj su zabilježeni ostatci starih datoteka! To nisam još uspio, pokušavam! [ Gojko Vujovic @ 03.01.2005. 22:24 ] @
A da ti uništiš taj disk i uzmeš nov, ako si već toliko paranoičan?
[ Milos Stojanovic @ 03.01.2005. 22:42 ] @
hehehe :)
Odeš u bolnicu, ubaciš ga u magnentnu rezonancu i ostaviš par minuta :) [ BytEfLUSh @ 04.01.2005. 02:34 ] @
Citat: EKT18: Buraz, moguće je to što ti misliš da je nemoguće! Moguće je izbrisati fail sada i izvaditi HDD iz računara i posle koliko hoćeš ti već godina da ponovo vratiš taj fail! OK! ??? Ajde mi još samo reci šta sam ja od toga rekao da je nemoguće? Čini mi se da si samo prepričao moj citat. [ majak @ 05.01.2005. 19:21 ] @
Probaj ovako:
Napuni disk drugim podacima (najlakse avi) do 100%. Onda formatiraj. Nisam ubedjen da postoji mogucnost vracanja podataka koji su na HD-u bili pre njegovog punjenja (100%) novim podacima. [ pajaja @ 05.01.2005. 19:35 ] @
Jeeee.... :-(
Najbolji nacin je: format c: /udari_disk_o_beton /jako [ Shadowed @ 05.01.2005. 21:31 ] @
Ljudi, uozbiljite se malo. Postoji mnogo nacina unistiti hard disk ali je ovde pitanje o unistavanju podataka pri sacuvanoj funkcionalnosti HDD-a.
Osim toga, bilo je vec reci o ovome, jedini razlog sto nisam zakljucao temu je sto me je interesovalo zna li neko kako je to moguce vracanje podataka cak i kada je nesto drugo upisano na istom mestu. [ BytEfLUSh @ 06.01.2005. 03:43 ] @
Shadowed, mislio sam da će neko drugi da se javi i to razjasni pošto objašnjavanje nije moja jača strana... No ajd da probam...
Dakle, disk se sastoji od ploča na kojima su upisani bitovi koji čine neke podatke - ploče su podeljene na polja u koja se upisuju ti bitovi. Čitajuća glava ne mora da pregleda celo polje - ako je (znatno) veći deo polja namagnetisan onda će to shvatiti kao 1 (ili 0, nisam siguran kako to tačno ide), i obrnuto. E sad, kod pisanja glava nikad neće obuhvatiti celo polje (zbog nepreciznosti izrade hard diskova... tj. to se ne može napraviti da pozicioniranje bude savršeno precizno), već će uvek negde na ivicama ostati delovi starog podatka koji se tu nalazio pre upisivanja novog. Naravno, to ne smeta pri čitanju pošto je u pitanju veoma mali procenat površine tog polja. Nakon toga, opet pri sledećem pisanju će se prebrisati deo tih starih podataka, ali će ostati sačuvan neki mali deo, pa je te podatke i nakon 2 prepisivanja moguće izvući. Mislim da su do sada stigli do toga da i nakon što se 17 puta prebriše sadržaj diska, moguće je izvući podatke. Naravno, u pitanju je izuzetno komplikovan i veoma skup proces te stoga mislim da takvu tehniku koriste jedino CIA, FBI i slične organizacije kada je neophodno doći do sadržaja obrisanih podataka. Nadam se da je neko razumeo to što sam napisao; kao što sam rekao nije mi to jača strana, a i umoran sam... [ Shadowed @ 06.01.2005. 11:19 ] @
Kontam. Zpravo, razne stvari su mi padale na pamet pa sam i pitao za slucaj da neko zna zasigurno sta se koristi.
10x. [ Java Beograd @ 06.01.2005. 11:51 ] @
Samo da se nadovežm na komentar BytEfLUSh-a.
Na taj način se neće dobiti potpuni, čitljiv fajl, kako bi neki laik mogao da pomisli. Dobiće se niz bitova (sa puno loše pročitanih) koji bi uz nekakvu duboku i komplekesnu analizu mogao da pruži delimični uvid šta je nekad tu bilo zapisano. Jer, ako je prvo bio neki avi, pa posle mp3, pa posle neki pdf, i tako 17 puta ( kako neko reče) različiti tipovi zapisa, pitanje je sa koliko procenata sigurnsoti neko sme da tvrdi da će da provali šta je bilo zapisano, na primer, 10-ti put. E sad, ako je taj podatak interesantan za CIA-u ili MI-6, i ako su spremni da za taj podatak utroše n miliona dolara, onda se nešto i može dobiti (ali nikad nije 100% sigurno). A za ovu našu običnu znatiželju formatiranje je više nego dovoljno. A kamoli sa fill zero opcijom. Da li je iko od vas ikad povratio podatke sa formatiranog diska ? [ zloboleon @ 28.07.2005. 13:17 ] @
www.killdisk.com
Active@ KillDisk pro ima Gutmann - ovu metodu(brise 35 puta disk tj. wipe)kao najsigurnija mada moze da ide i do 99 prolaza ako hoces Pro i Free se pokrecu sa floppy-ja i nije mu potreban OS za brisanje harda\pro mozes da nadjes na crack siteovima(v1.1) na warez siteovima a najnoviji(v3.1) negde na edonkey mrezi ili nekom drugom P2P programu. Poz. www.pcworld.com za Active@ KillDisk v1.1 [ lord Vader @ 28.07.2005. 16:25 ] @
Evo vam još jedan dobar program za sigurno brisanje: System Shield
Ima ga na www.iolo.com Može da prepisuje podatke do 35 puta i to tako što upiše određene bitove, pa onda njihove komplementarne vrednosti i tako dalje. Taj metod koristi američko ministarstvo odbrane ![]() Ili elegantnija metoda za onog ko hoće ceo hard da izbriše preko DOS-a: Drive Scrubber koji ima iste karakteristike kao i ovaj prethodni. [Ovu poruku je menjao lord Vader dana 28.07.2005. u 17:33 GMT+1] [ jajo @ 28.07.2005. 22:02 ] @
Vidim da je nakon 6 mjeseci tema opet otvorena. Kolko sam skuzio ostalo je pitanje, kak procitati disk nakon sto je "wipan". Ono sto sam ja cito (nemojte me drzati za rogove), da se disk cita "analogno", tj. da nije jednaka magnetizacija diska, ako jedinica gazi jedinicu ili ako gazi nulu. Tak da je to nakon jednog puta vjerojatno "jednostavnije" za izvesti. Nakon "random wipe-a" nekoliko puta, vjerujem da ak je nekom bas jako bitno da procita, da se i to moze sa nekom analizom nekim osjetljivim instrumentima bit po bit, pa malo analizirat (cca. tim od 10 ljudi pa 6 mjeseci za neki dokument).
[ C@sper @ 30.07.2005. 23:27 ] @
Citat: Citat: Dusannn Resenje je u tome da u sve sektore upises 00000000...00000... .mmnogo nula.. A kako se to radi? Maxtorov program maxblast3 (kreira se startna disketa) upisuje sve nule, samo sto taj proces recimo na hardu 40 Gb traje nekoliko sati (4-6). Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|