[ adelante @ 25.12.2004. 09:33 ] @
Interesuje me koliko vam je najbrze google ideksirao sajt kad ste ga prijavili,mene je pre neki dan mnogo iznenadio jer je jedan moj sajt indeksirao za nepuna 24 sata dan kasnije od kad sam ga prijavio pogledam statistiku i iznenadi me 2 posete ima sa google-a i stvarno probao sam i zaista je prijavio.
[ Nikola Denić @ 25.12.2004. 09:40 ] @
Sta da ti kazem ,kad sam ja lokalno digo apache i pustio ga na javni ip ... i slucajno sam slusao sve portove sa nekim sniferom ,i ladno vidim upada google bot ... nije proslo 4 minuta :)

stvori sam sliku :)

[ boccio @ 25.12.2004. 10:01 ] @
Sad to vise nije retkost. Prestali su dance-ovi, i googlebot posecuje (vecinu) sajtova skoro svaki dan. Dovoljno je da imas neki link sa "jaceg" sajta (npr. ES) i bices indeksiran za dan-dva... Izgleda da je G resio da prakticno eliminise stare verzije sajtova iz cache-a, tesko da se moze naci nesto vise od 10 dana staro...(osim ako nije bas neki budjav sajt:)

Citat:
Nikola Denić: Sta da ti kazem ,kad sam ja lokalno digo apache i pustio ga na javni ip ... i slucajno sam slusao sve portove sa nekim sniferom ,i ladno vidim upada google bot ... nije proslo 4 minuta :)

?! ovo je bas jaka fora...zivo me zanima kako je to moguce...
[ shoba @ 28.12.2004. 01:09 ] @
Pre je Googleu trebalo nedelju li dve dana za sajt koji niko ne linkuje, a prijavis ga za indexiranje (iz mog iskustva).

Citat:
Dovoljno je da imas neki link sa "jaceg" sajta (npr. ES) i bices indeksiran za dan-dva... Izgleda da je G resio da prakticno eliminise stare verzije sajtova iz cache-a, tesko da se moze naci nesto vise od 10 dana staro...(osim ako nije bas neki budjav sajt


Tako nekako. Covek iz Googlea kaze da na to kad ce i koliko cesto sajt biti kesiran utice PR i priroda sajta. Ako Google proceni da je tvoj sajt bitan i da se vrlo cesto updateuje onda ce ga obilaziti, kako on rece, i u razmacima od 15 minuta. Ako je npr sajt neke akademske institucije, sa uvek svezim i cesto menjanim informacijama, onda ce biti vrlo cesto nadgledan od strane Google softwarea. Koliko sajt ostaje u kesu zavisi od toga koliko ga cesto obilazi.

Mozda bi bilo korisno (za rekonstrukciju tvog slucaja ) da nam kazes gde ti se sajt nalazi !

Pozdrav!

[ adelante @ 28.12.2004. 10:05 ] @
evo adresa tog sajta http://mojhaski.hollosite.com

a ovaj sam juce uplovadovao i sinoc prijavio i google-ov robot ga je posetio posle nekih dva sata :) mada ga jos nema na google-u. http://freedesign.freefronthost.com

i da li je takav slucaj i sa ostalim pretrazivacima yahoo etc.
[ shoba @ 28.12.2004. 11:44 ] @
Yahoo i Google nisu pretrazivaci istog tipa.

Yahoo je direktorijum kome ti prijavis sajt i onda ziv covek pregleda sajt i stavi ga u neku kategoriju. Google ima robote koji jure po internetu i skupljaju sve sto se moze skupiti. Posao, dakle , radi software (pa promakne neka gresica). Shodno tome, Google vidi vise sajtova od Yahoo, a Yahoo to nadomestuje kvalitetom sadrzaja jer covek kontrolise sadrzaj njihovog direktorijuma. I Google koristi direktorijume (dmoz.org) ali koliko ja kapiram samo kao dodatni izvor informacija.

Zakljucak: Pretrazivanjem na Yahoo-u pretrazujes odabranu ponudu. Pretrazivanjem na Googleu pretrazujes blisku ili dalju sliku svetskog interneta. Ni pomocu jednog ni pomocu drugog ne pretrazujes ceo trenutni internet
[ BytEfLUSh @ 28.12.2004. 11:47 ] @
Yahoo takođe ima robote, mislim da si nešto pomešao.
[ shoba @ 28.12.2004. 11:55 ] @
Priznajem da ne proucavam ovu oblast. Ono sto sam rekao ne mora da bude tacno.

Yahoo roboti mogu obilaziti sajtove koji su vec u direktorijumu. Kada sam pominjao Google robote mislio sam na to ko odlucuje sta ce se pojaviti u pretragama : covek (Yahoo) ili software (Google).

PoZ!

[ BytEfLUSh @ 28.12.2004. 11:59 ] @
Pa, ja nikad nisam prijavio svoj sajt na Yahoo, a opet se on nalazi u njegovoj bazi.
[ shoba @ 28.12.2004. 12:49 ] @
Hehe, nisam ni ja svoj i ima ga. Valjda koristi dmoz kao referencu (na dmoz uvek prvo prijavim sajt koji napravim).
[ boccio @ 28.12.2004. 13:26 ] @
Citat:
shoba: Yahoo roboti mogu obilaziti sajtove koji su vec u direktorijumu.

Citat:
shoba: Valjda koristi dmoz kao referencu (na dmoz uvek prvo prijavim sajt koji napravim).

Ne, nista od toga :)
Yahoo za crawl koristi Slurp od Inktomi-ja, a kad pretrazujes u Yahoo on ti u rezultatima mixuje spider i svoj direktorijum, pa zato na nekim rezultatima vidis " Category: bla > bla", a ne nekim ne...

Citat:
a ovaj sam juce uplovadovao i sinoc prijavio i google-ov robot ga je posetio posle nekih dva sata :) mada ga jos nema na google-u. http://freedesign.freefronthost.com

i da li je takav slucaj i sa ostalim pretrazivacima yahoo etc.

Ne pojavljuje se u indexu cim ga crawluje, moras sacekati da update-uje index (sto je maltene svakodnevno).

Za ostale (ceste) botove - msnbot, askjeevis, inktomi, alexa.. nema neke razlike. I oni ce vrlo brzo, nekad se cak desi da prvo yahoo pokupi sajt, pa onda gugl :)