[ X.X.X.X @ 29.12.2004. 14:18 ] @
skinia sam program BootVis piše da mi se startanje kompica ubrza može li mi tko reci je li vec koristia taj program mal je 660kb i da li je pouzdan i ima li koji slican njemu hvala

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 29.12.2004. u 15:37 GMT+1]
[ m4rk0 @ 29.12.2004. 14:24 ] @
To je shitina od programa...ja bih ti preporucio da sam rucno ubrzas startovanje:
Diseable-ovanjem svih programa u startup-u
Stopiranjem nepotrebnih servisa
Brisanjem nepotrebnih stvari
Ciscenjem registry-a
Redovnom defragmentacijom
Uklanjanjem virusa i ostale gamadi
Ovo garantovano ubrzava bootovanje i znaj jedan kvaziuniverzalan program kao BootVis ne moze da ubrza i da poboljsa performanse kompa kao sto to uradi gore navedena optimizacija. Obavljanjem gore navedenih stvari, GARANTOVANO ces ubrzati komp. Na tebi je izbor.
[ broker @ 29.12.2004. 14:31 ] @
Iz onoga sto sam saznao bootvis ne radi tu vrstu optimizacije. Koristio sam ga na nekoliko racunara i dao je primetne rezultate. Koliko znam, on podesava neke interne parametre u vezi ucitavanja drajvera i prepoznavanja hardvera tako da uglavnom skracuje timeout-e ili iskljucuje nepotrebne provere.

U svakom slucaju, probleme ne pravi a ako ne pravi probleme mora da je korisno :)
[ X.X.X.X @ 29.12.2004. 20:23 ] @
Meni je napravia ogroman problem kad startam imam da li hocu uci i win98 ili winXP i kada stisnem na neki od win on mi restarta kompic i nisam moga nikako uci safe mode nista sve mi je odbija i sta mi je drugo preostalo nego format c:
[ Nabukodonosor @ 29.12.2004. 21:09 ] @
Citat:
m4rk0:
Brisanjem nepotrebnih stvari
Ciscenjem registry-a
Redovnom defragmentacijom
Uklanjanjem virusa i ostale gamadi

A kako ce ovo da ubrza dizanja OS-a, leba ti?!?
[ m4rk0 @ 30.12.2004. 00:41 ] @
@Nabukodonosor
Natrpaj HD svime i svacim i koliko u njega moze da stane
Ostavi 100-tinak virusa na tvom kompu
Instaliraj i uninstaliraj veci broj programa da bi malo "zagusio" registar.
Nemoj nikada defragmentovati komp.
A sad malo sarkazma: Verovatno ces oseti "blago" usporenje prilikom dizanja tvog voljenog OS. Zasto, pa kako bi mogao znati..a mozda je to zato sto nikada nije radjena defragmentacija, sto je registry zabrljan i zagusen, sto na HD ima, ne znam ni sam cega, sto je komp pun virusa .A...da nije zbog toga ???
[ Nabukodonosor @ 30.12.2004. 03:04 ] @
Defragmentacija je uvek potrebna, ali kakve sve ovo ostalo ima veze sa OS-om i podizanjem njegovih resursa?! Kako je OS povezan sa nekim filmovima ili mp3 pesmama koje su na hard disku?!? A i registry?! Kakve on ima veze sa ovim?! Nema to pojma o cemu ti pricas.
Ubrzanje OS-a mozes da postignes na ovaj nacin (ovo sam davno pisao na ovom forumu, pod drugim nick-om):
1. Otvorite 'Notepad' i upisite "del c:\windows\prefetch\ntosboot-*.* /q" (naravno, bez znaka navoda). i sacuvajte to kao "ntosboot.bat" u root-u C diska.
2. U 'Start' meniju kliknite na 'Run' i ukucajte "gpedit.msc". Pod 'Computer Configuration' kliknite na 'WIndows Settings'i onda u desnom panelu dupli klik na 'Scripts'(Startup/Shutdown) i onda 'Shutdown'.
3. U novootvorenom prozoru kliknite na dugme 'Add', pa na 'Browse' i nadjite fajl koji ste malopre kreirali (ntosboot.bat). Jos nekiloko klika na 'OK' i to je to.
4. Otvorite 'Device Manager' (u 'Run' kucajte "devmgmt.msc") i onda dupli klik na 'IDE ATA/ATAPI controllers'. Desni taster na 'Primary IDE Channel' i onda na 'Properties'. Selektujte 'Advanced Settings' i onda za 'device 0' i 'device 1' izaberite 'none' umesto 'Auto detection' za 'device type' (ukoliko postoji mogucnost) i klik na 'OK'.
5. Ponovite 4. korak i za 'Secondary IDE channel'.
6. Resetujte racunar.

Plus, gasenje servisa koji su nepotrebni, a koji se podizu sa OS-om.
Sa ubrzanjem podizanja OS-a moze da se ide do neke granice i dalje ne! Jednostavno i neko parce hardvera (SCSI kontroleri, satelitske kartice, mrezne kartice i sl.) moze da uspori podizanje sistema, i ti protiv toga ne mozes nista.
[ DjordjeRd @ 30.12.2004. 08:50 ] @
Pretpostavimo da imamo mašinu sa jednim diskom i dve particije. Na prvoj particiji je OS a na drugoj multimedija, baš onako kao što je Veliki Byte propisao.

U svom redovnom a neurednom radu, Windows ima sklonost da jako fragmentira fajlove na sistemskoj particiji. Pogotovo se odnosi na pagefile, i pogotovo ako se nismo dosetili da fiksiramo veličinu prespomenutog na neku dovoljnu vrednost. Može se reći da nema te Win particije koja posle sedam dana izgleda uredno bilo kom defragmenteru.

Ako se uzme u obzir da performanse HDD-a padaju prilično linearno kako se udaljavamo od prve staze diska, i da je pristup fragmentiranim fajlovima mnogo sporiji, može se mirne duše reći da defragmentacija ubrzava boot...
[ m4rk0 @ 30.12.2004. 09:00 ] @
@Nabukodonosor
Kad sam bio nalozen na tweakovanje OS-a primenio sam i tvoju metodu i nisam video nikakva popoljsanja, dok nisam uradio sato sam i X.X.X.X predlagao.
[ Nabukodonosor @ 30.12.2004. 14:54 ] @
Nisi video nikakva poboljsanja?!?! hehe Pa ja sam namerno brojao one crvice pre i posle tog tweaka i mogu ti reci da se boljitak itekako vidi. Jedno 3 puta manje crvica je bilo. Pa ti vidi.

@djole
Oko defragmentacije se svi slazemo.
[ m4rk0 @ 30.12.2004. 15:50 ] @
Meni normalno prodje 2-3 puta crvic, znaci ako ga sad tweakujem on mi ni jednom nece proci . Ok, nebitno, verovatno sam napravio idealnu optimizaciju kompa tako da ni jedno twikovanje nije u stanju da daje uocljive rezultate. Ali ja i dalje stojim iza onoga, a to je da ce podizanje ubrzati onim sto sa ja preporucio.