[ vladab @ 29.12.2004. 15:39 ] @
Instalirao sam slack 10 i podesio sve sto mi treba, sem drivera za nvidia graficku. Ona mi je javila da ima konflikt sa rivafs driverom koji je ubacen u kernel kao modul. Ja lepo kucam make xconfig, iskljucim podrsku za taj modul (nista vise), make dep, make modules, make modules_install, make bzImage, podignem taj kernel i nema mi zvuka. Vratim prethodni kernel i opet isto. Alsa mi ne vidi uredjaje za zvuk i ne radi mi ni alsaconf niti bio sta sto u nazivu ima alsa. Npr startujem alsaconf i on mi ispise ne_znam_tacno_sta no such device (naravno ni oss nece da krene). Gledao sam neke teme iz pretrage, ali sam sve to vec probao. Sta da radim?
[ Damjan S. Vujnovic @ 29.12.2004. 15:42 ] @
Za pocetak, sta kaze /sbin/lsmod?
[ japan @ 29.12.2004. 16:50 ] @
Citat:
vladab:Gledao sam neke teme iz pretrage, ali sam sve to vec probao. Sta da radim?

da li si dobro gledao?

ja sam imao nedavno isti problem i resio ga reinstaliranjem alsa drajvera
[ VRider @ 29.12.2004. 16:56 ] @
Sto i nije dobra ideja!

Ovaj put bi mogli zajedno da saznamo i koji problem tacno nastane.
[ slacker @ 29.12.2004. 20:22 ] @
Ne znam kak je sa 2.4 kernelima i alsom, možda treba svaki put ponovo kompajlirati alsa pakete (alsa-driver i alsa-oss vjerojatno obavezno). Ja na 2.6.9 imam alsa driver i OSS emulaciju za SB Live ukompajliranu u kernel, a alsa-lib i alsa-utils kompajliram posebno za 2.6. (naravno, moram prije maknuti sve 4 stare alsa pakete koji su bili za generički kernel).
[ VRider @ 30.12.2004. 12:29 ] @
Probaj da rucno ucitas module, proveri da li moduli uopste postoje na sistemu... Ajde malo kreativnosti...
[ vladab @ 30.12.2004. 12:41 ] @
Definitivno je problem do alse. Pokusavao sam da je nateram da radi, ali uopste ne vidi uredjaje, kada ukucam alsaconf dobijem
modinfo: snd: no such driver
ili nesto slicno. Naravno, nisam na sistemu nasao skriptu MAKEDEV.sound (ili kako se vec zove doticna skripta u README fajlu za alsu). TAkodje ne znam kako se zave driver za alsu. Smorio sam se sa tim, pa sam poterao zvuk preko OSS-a.
[ vladab @ 10.01.2005. 08:28 ] @
E, sada da napisem kako se resava problem. Skinete alsu i reinstalirate arivere, pokrenete ./snddevices (ili kako se vec zove skripta) i racunar pocne da peva poreko alse! Pozdrav i hvala na pomoci!