[ Radovan__III @ 04.01.2005. 11:09 ] @
1.Da bi objasnio moracu malo da uprostim, ali evo.

Imam stranicu iz koje ubacujem u bazu, ubacujem tekstove cirilicom ili latinicom,
tekst se lepo upise u bazu ( pogledao sam u phpadminu) cirilica se prebaci u znakove npr
Code:
Ф
a latinica je lepo upisana sa kvacicama.
Znaci za sad je sve ok

stranica index.php ( radim preko smarty-a) ima utf-8 koding, i kad na nju iscitam iz baze cirilica se lepo ispise ali se latinica zameni sa znakom "?".( u smartijevom templatu imam latinicna slova koja se lepo ispisuju cak i kad radim echo "ĐŠŠ" sve se lepo ispise.)

u stranici admin.php radim isto (ali ne koristim smarty cak nemam ni html,head,body tag uopste nego jednu tablelu) e pa u toj stanici je sve lepo ispisano???, verovatno sam browser podesi koding sam..

Da li ima pomoci?

Razmatrao sam varijanu da koristeci str_replace zamenim latinicne znakove oznakama kao
Code:
Ф
ali ne znam koji su znakovi za latinicna slova.

2. Da li vec postoji neki skript kao prevodilac iz cirilice u latinicu, nesto kao es ima, posto on prevodi cirilicu u latinicu.

Hvala
[ set_X @ 04.01.2005. 12:04 ] @
1.Nisam siguran.
2.Zar ne moze preko str_replace ?

Znaci ako ima slovo "d" on replace se "d"...

razumes...?
[ bunker @ 04.01.2005. 12:18 ] @
pokusaj ovo:

Code:
@header("Content-Type: text/html; charset=utf-8");

ubaci funkciju na stranu, pre iscrtavanja tabele. browswer bi trebalo da je podesio kodnu stranu na utf-8, i to sve lepo radi...
[ Radovan__III @ 04.01.2005. 22:24 ] @
ovo za prevodilac sam resio ali ovo prvo je jos problem

Evo jos jednostavnije:

kad stavim echo "ŠĐČĆ" sve lepo ispise
kad ispisujem tekst iz baze dobijam samo upitnike.

@bunker
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
to mi je vec podeseno
[ Prika @ 05.01.2005. 11:36 ] @
Ja sam stavio sledeće:
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250">
To je Central European Windows Encoding.
Sve mi radi bez problema. Svi tekstovi iz baze imaju naša slova!
[ JovanT @ 05.01.2005. 11:58 ] @
A što ne probaš da podesiš enkoding baze na UTF-8? Tada ćeš bez problema moći da imaš i kineski zajedno sa ćirilicom i latinicom. Zato ti se i javljavaju znaci pitanja kod latiničnih slova jer je stranica UTF-8 a baza u nekom drugom enkodingu.

Pozdrav!