[ Not now, John! @ 04.01.2005. 20:43 ] @
Kako je definisan pojam "koljena" kada se govori o rođacima? Nemojte nagađati. Treba mi tačan odgovor i obrazloženje.
Meni jedina logika ide ovako:
Code:
     AB
    C  D
   E    F
  G      H
 I        J
K          M 

A i B su roditelji. C i D su njihova djeca. E je dijete C, a F je dijete D, odnosno unuci A i B, itd. "Koljeno" bi trebalo da je koljeno na porodičnom stablu. Tako su C i A (ili C i B) rođaci 1. koljeno. C i D su rođaci drugo koljeno. E i F su rođaci 4. koljeno. G i M su rođaci 8. koljeno.
Kakvo je vaše mišljenje?

Kako je po zakonu određeno? Kojeg koljena se rođaci mogu vjenčavati?

Unaprijed hvala.
[ dalibord5 @ 04.01.2005. 21:39 ] @
"kolena"su isto sto i nasledni redovi u Naslednom Pravu.
Rodonacelnik prvog naslednog reda je ostavilac,njega u "prvom kolenu"nasledjuju njegova deca itd.Deca su isto koleno izmedju sebe.
Po zakonu nije dozvoljen brak izmedju krvnih srodnika u ushodnoj i nishodnoj liniji bez ogranicenja,u pobocnoj liniji u drugom i trecem stepenu i u cetvrtom stepenu brak nije dozvoljen izmedju dece rodjene brace i sestara i dece polubrace i polusestara.
Kad bi nabrajali(a zakon to cini)Brak ne mogu sklopiti;rodjeni brat i sestra;brat i sestra po ocu ili majci;stric i sinovica;ujak i sestricina;tetka i bratanac;tetka i sestric;deca rodjene brace i brace i sestara po ocu ili majci.
[ babyred @ 03.09.2006. 19:24 ] @
ako je moja para baba sestra rodjena od njegove para babe, koje mi je on koleno?