[ Divjak @ 06.01.2005. 01:18 ] @
Citam knjigu "Algoritmi" Miodraga Zivkovica za matematicki fakultet i u strukturama podataka se opisuje hip odnosno razgranati niz... Da li se ovako nesto moze definisati u pascalu ali pritom ne mislim da ja to manualno definisem kao npr.

hip:array[1..3] of array[1..3] of array[1..3] of integer;

jer bih ja to da definisem za n grananja...

recimo gore opisana deklaracija bi trebala sama da se generise za n=3, m=3 (broj grananja, broj grana)

hvala...
[ bancika @ 06.01.2005. 11:25 ] @
moze preko pokazivaca
[ jablan @ 06.01.2005. 13:33 ] @
Citat:
Divjak: u strukturama podataka se opisuje hip odnosno razgranati niz...

Hip? Razgranati niz? Hip znači nešto drugo, a ako misliš na višedimenzionalne nizove, oni se u paskalu definišu na malo drugačiji način.

Nizove čiji se broj dimenzija unapred ne zna ne podržava koliko znam nijedan kompajlirani jezik, pa ni Paskal. Možeš međutim da simuliraš n-dimenzionalne nizove tako što ćeš napraviti funkcije za rad s njima (možda ih i ima po netu).

A ako hoćeš stablo, uobičajeno je da se stabla implementiraju dinamičkim strukturama.
[ broker @ 06.01.2005. 13:57 ] @
Mislim da u Delphi-ju moze da se naknadno menja dimenzija niza, ali nisam bas siguran. Nije mi nikada trebalo posto sam to uvek resavao preko dinamickih listi.
[ sasas @ 06.01.2005. 14:17 ] @
broker, u pravu si sto se tice dimenzija niza.

Code:

SetLength(Msgs,I,J);

Ali mislim da se broj dimenzija ne moze menjati, sto je kako mi se cini bila pocetna ideja.

ss.