[ Almedin @ 07.01.2005. 20:26 ] @
Instalirao sam Firebird server (1.51) i računar je užasno usporio. Računar je P4 1600, 512 MB, nijedna aplikacija uopšte ne koristi server. Deinstalirao i sve radi kao i prije. Je li to normalno?
[ galisnik @ 08.01.2005. 09:02 ] @
To je prilicno nenormalno. Jesi gledao u Task Manageru procesorsko zauzece? Mozda antivirusni software ima veze s tim?
[ Delphin @ 08.01.2005. 17:28 ] @
Ja sam instalirao tu bazu i na mnogo slabijim racunarima i nikakvog primjetnog opadanja performansi nije bilo.
[ Riste Pejov @ 08.01.2005. 18:25 ] @
Moguce resenje problema: Ako je XP ugasi system restore.

Redmond je i ovog puta uradio pune mucke u windowsima samo za da po**be konkurenciju (Interbase), tako da fajlove za .gdb extensije system restore vidi kao systemski i zeli da ih bekapuje a ako u isto vreme server radi tom bazom onda imas problema.

[ Almedin @ 08.01.2005. 19:11 ] @
Evo ponovo ću instalirati pa ću vidjeti. Inače, za testiranje kreirao sam bio bazu sa fdb ekstenzijom pa sam je obrisao i više nisam koristio server odnosno nijedna aplikacija nije bila konektovana na server.
[ KrunoV @ 12.04.2005. 19:25 ] @
Mislim da se tebi nesta na tvom kompu kolje sa serverom, pa ti preporucam da sve pogasis u task menageru sta ti ne treba i onda probas, jer sam ja instalirao firebird i na puno slabijim masinama i nisam imao problema
[ Almedin @ 12.04.2005. 20:31 ] @
Izvinjavam se sto sam zapoceo temu slicnu ovoj ali to sam uradio zato sto sam ranije imao problema sa usporavanjem cijelog racunara nakon instaliranja Firebird servera. Racunar je bio usporen iako nisam imao nijednu aplikaciju koja se uopste konektuje na server. Deinstalirao sam Firebird i vise nisam pokusavao dok nije bila dostupna nova verzija (1.5.2, ranije je bila 1.5.1) koju sam skinuo i instalirao.

Sada racunar nije usporen (u medjuvremenu sam reinstalirao sistem tako da mozda ranije nije bio kriv Firebird) dok ne radim nesto na bazi a kada uradim commit ili rollback nakon izmjene jednog podatka u tabeli od 100-tak slogova proces fbserver.exe uzima 99 %.

Probao sam instalirati na PIII 500 MHz i nema problema.

Evo upravo sam probao IBExpert, IBAccess, IBEasy i malu aplikaciju iz Delphija.

IBExpert uzrouke zauzece procesora do 99 % kada otvaram tabelu. Vjerovatno zbog toga opterecuje i kod commit-ovanja jer ponovo uzima slogove.
IBAccess uzrokuje zauzece do 30 % kada u tabeli mijenjam podatak.
IBEasy radi trenutno.

Delphi aplikacija radi trenutno!

Ima li neko ideju zasto IBExpert i IBAccess prouzrokuju probleme?
[ galisnik @ 17.04.2005. 11:19 ] @
Nesto slicno sam i sam jednom prilikom iskusio - ja sam koristio ODBC za Firebird konekciju s kojim nisam imao problema, ali te jedne prilike bio je istovremeno otvoren i IBExpert Personal edicija. Nakon obicnog editovanja u ODBC aplikaciji jednog sloga, on je tu operaciju odradjivao prilicno dugo. Ja sam to tada shvatio da je u pitanju problem u tome da zbog neizvrsenog COMMIT-a ODBC ceka da dobije otkljucan slog kako bi izvela operaciju (opcija transakcije je bila podesena na WAIT - sa NOWAIT bi javio gresku odmah). Mozda je to problem i kod tebe? Provjeri opcije transakcije koje koristis.
Ja sam rijesio problem tako sto sam u IBExpertu pokrenuo rucno COMMIT i tako otkljucao zauzeti slog. Pa mozda da podesis AUTO COMMIT opciju u IBExpertu? Javi mi sta si otkrio, i mene zanima da li je bas to u pitanju?
Imas u IB helpu lijepo opisano sve u vezi transakcija.
[ Almedin @ 19.04.2005. 21:22 ] @
Meni se problem javlja i ako samo pokrenem IBExpert. Kada otvorim neku tabelu napiše '1 rows fetched' pa blokira 10-tak sekundi pa onda napiše 24 rows fetched'.