[ Zeljko_NS @ 11.01.2005. 22:17 ] @
Kako naterati Lucent winmodem da proradi pod suse-om 9.2?

Instalacija je uredno prepoznala Lt_modem,ali ni KInternet ni Kppp ne mogu da uspostave vezu. Modem je uspesno konfigurisan iz YAST-a, ali kao da ne postoji kad treba da pozove. Skinuo sam i update drajvera sa suse-ovog sajta,ali ne pomaze.
Modem Query u kppp-u mi vraca : "unable to open device". Modem Device mi je na /dev/modem.
Sa lsmod vidim da uopste nema ucitanih drajvera (!).
Naknadnim kucanjem "modprobe lt_modem" ih ubacim,ali i dalje nema nikakvog rezultata.

Da li je iko naterao lucenta da radi pod Suse-om? Pod Mandrake-om 9.1 je radio kako treba. Da li je istina na kerneli 2.6.x imaju problema sa winmodemima?

Neka ideja bi dobrodosla, jer na netu nista nisam uspeo da nadjem.
Hvala.
[ misa vranje @ 12.01.2005. 01:58 ] @
Imam SuSE 9.1 i lucent winmodem kojeg on prepoznaje i radi super.SuSE 9.1 ima 2.6 jezgro a modem je lepo radio i sa SuSE 9.0 i 8.0 naravno sa 2.4 jezgrom
[ Zeljko_NS @ 12.01.2005. 06:55 ] @
Da li si morao bilo sta rucno da podesavas, ili ti je suse sve lepo prepoznao i podesio?
[ Mister Big Time @ 12.01.2005. 07:51 ] @
Citat:
misa vranje: Imam SuSE 9.1 i lucent winmodem kojeg on prepoznaje i radi super.SuSE 9.1 ima 2.6 jezgro a modem je lepo radio i sa SuSE 9.0 i 8.0 naravno sa 2.4 jezgrom

Takodje. Ne vidim zasto bi novi SuSe pravio problem..
[ Deda_Mraz @ 12.01.2005. 14:07 ] @
Takodje imam isti problem kao i autor ove teme!
[ tdjokic @ 12.01.2005. 14:36 ] @
Stvar stoji ovako: na netu se ljudi zale i na nekim drugim forumima. Na ovome ima i objasnjnje i resenje problema, ali je na nemackom, mada mislim da to nece biti problem, jer su komande vise manje jasne. Sustina je u tome da se modul ne aktivira prilikom boota, kao sto bi trebalo da bude, da bi modem radio. Mozda ima negde i na engleskom, ali ja sam pozurio da to ovde sto pre napisem, da bi ste znali da problem zaista postoji i da se moze resiti, pa polako! (Ko vam je kriv, sto ne koristite Mepis - on je za Lucente majka - radi odmah, i iz Live rezima, i instaliran, i kernel 2.4, i kernel 2.6, bez ikakvih dodatnih radnji :-) . )

Ovo vam je valjda najvaznije (ja sam preveo ovih par reci) ali svakako pogledajte navedeni sajt.

> YaST > /etc/sysconfig Editor > System > Kernel > MODULES_LOADED_ON_BOOT
u prozor upisati "ltserial" (bez znakova navoda)

ili rucno:

/etc/sysconfig/kernel (priblizno 18-ti red (?))

MODULES_LOADED_ON_BOOT="ltserial" (ne lt_modem !)

https://www.linux-community.de...47833&order=location#47833
[ Deda_Mraz @ 12.01.2005. 16:41 ] @
Hvala Tomislavu za ovaj info

Uspeo sam da rešim to sa prepoznavanjem modema, ali se onda javio drugi problem
Kreno lepo da se povezuje i onda prekine povezivanje i izbaci ovo sto se vidi na prvoj slici!

Zatim kada kliknem na detalje piše sledeće....

Šta sada da radim???
[ tdjokic @ 12.01.2005. 16:54 ] @
Idi u taj /var/log/ pa vidi sta tamo ima od tih spomenutih fajlova. Ako nekoga od njih nema, onda ga napravi, samo da postoji, kao obican txt fajl. Nekad to pomogne, nekad ne.
[ Deda_Mraz @ 12.01.2005. 18:58 ] @
Sada sam bio u /var/log i postoji samo /var/log/messages, a ova dva nema!

EDIT: Napravio sam /var/log/syslog.ppp i /var/log/syslog, i opet nije htelo, ovog puta mi je prijavio grešku Linux pppd (5763): unrecognized option "passworddfd"
Nadjem gde se nalazi taj direktorijum sa tim passwordfd, /etc/ppp/peers i tu otvorim nekoliko txt file dokumenta, gde se nalazi #plug in passwordfd.so i zamenim ga sa #plug in mojasifra.so odem nazad u Kppp krenem da se konektujem i odjedanput mi prekine povezivanje, odem u log file da pogledam zašto je puklo konektovanje i piše Unable to Help!.... i tu popizdim skroz, obrišem neke fajlove u /etc/ppp/peers maltene onako iznerviran sve nešto zbrljam, posle toga sasvim slučajno kliknem na ikonicu za Kinternet i počne da se povezuje, brzo otvorim log fajl, da pratim šta se dešava i eto ga normalno se povežem na net?!!? Raskinem vezu, odem u Kppp, i opet ista priča Unable to Help, vratim se opet u Kinternet i sve normalno, otvara brzo sajtove, brzina solidna, sve je sada ok!

Moj neki zaključak je da Kppp ima ozbiljan problem (konflikt) sa lucent modemima, dok preko Kinternet programa za povezivanje na net, radi savršeno-bez problema!

Eto možda nekome ovo pomogne, ali sada kada bi me neko pitao da ponovim šta sam uradio nebi imao pojma da mu objasnim opet, jer sam neke fajlove pobrisao i odjednom je proradio.... :)

P.S. Sve u svemu hvala na pomoći tebi @Tomislave i ostalima, nadam se da ćete i vi uspeti da se izborite sa Linux-om ;)

Pozdrav!
[ tdjokic @ 12.01.2005. 19:45 ] @
Secam se neke frke sa kppp-om u nekom od SUSE, ali ne mogu da se setim sta i kako. Tu je prisutna neka zbrka zbog toga sto je kinternet prvi a kppp drugi. Bilo je i nekih objasnjenja sta i gde da se menja, ali, kao sto rekoh ne znam vise. Inace, ja sam koristio kppp bez problema na svim distribucijama do sada, izuzev SUSE. Sada imam bas tu kombinaciju - kppp + Lucent.
[ Deda_Mraz @ 12.01.2005. 20:19 ] @
Znam i ja da je bilo neke reči o tome, ali isto ne mogu da nadjem!
Isto tako na drugim distribucijama mi radi sasvim ok Kppp ali na suse ne, jedino suse 8.2 radi normalno kppp, ostalo je sve shit
[ tdjokic @ 12.01.2005. 22:28 ] @
Evo necega, za pocetak:

SuSE 9.2 KPPP bug (dialup application)

http://www.techimo.com/forum/archive/index.php/t-126964.html

it seems that kde/kppp does not install the file /etc/ppp/peers/kppp which is a file the points to the password plugin that imports the password into pppd - this can be easily corrected by saving a copy of the file /etc/ppp/peers/ppp as kppp, but a symbolic link named "kppp" that points to -> /etc/ppp/peers/ppp should also work

another note - on startup the kppp application will display a message saying the default (non-root) user doesn't have permission to pppd - adding the user to the "dialup" and "modem" groups should remove that message
[ Deda_Mraz @ 12.01.2005. 23:07 ] @
Citat:
tdjokic:it seems that kde/kppp does not install the file /etc/ppp/peers/kppp which is a file the points to the password plugin that imports the password into pppd - this can be easily corrected by saving a copy of the file /etc/ppp/peers/ppp as kppp, but a symbolic link named "kppp" that points to -> /etc/ppp/peers/ppp should also work

Ovo sam zaboravio gore da napišem! Kada sam pokušao da se konektujem prijavio mi je grešku da ne može da nadje u /etc/ppp/peers direktorijumu kppp fajl, postoji samo ppp, ali i pored tog ppp nece da radi dok ne kreirate obican txt fajl pod nazivom Kppp!
[ Zeljko_NS @ 13.01.2005. 06:50 ] @
Hvala na pomoci, momci. Isprobacu, pa cu javiti rezultate ;)
[ Deda_Mraz @ 13.01.2005. 11:15 ] @
Citat:
tdjokic:it seems that kde/kppp does not install the file /etc/ppp/peers/kppp which is a file the points to the password plugin that imports the password into pppd - this can be easily corrected by saving a copy of the file /etc/ppp/peers/ppp as kppp, but a symbolic link named "kppp" that points to -> /etc/ppp/peers/ppp should also work

Malopre dok sam (again) čačkao podešavanja za modem u Kppp-u, naišao sam na nešto zanimljivo! Naime ovaj gore citat objašnjava kako može da radi i direktorijum pod nazivom PPP i KPPP, što je netačno!

/etc/ppp/peers/kppp naime ovaj direktorijum ne postoji, postoji samo /etc/ppp/peers/ppp Kada pokušate da se konektujete na net preko Kppp programa, u Error Log fajlu će izbaciti da ne može da pristupi/pročita/pronadje /etc/ppp/peers/kppp i "kaže" vam da morate da napravite taj direktorijum. Kada vi naparavite taj direktorijum on (nekako, ne znam ni sam kako) dodje u tako rečeno, konflikt sa ppp direktorijumom i onda error help vam izbaci neke leve direktorijume koje takodje ne postoje i traži od vas da ih kreirate, i kada njih kreirate (to su oni folderi čini mi se da ide /var/log/syslog.ppp tako nešto), i pokušate opet da se zakačite na net preko Kppp-a, jednostavno će vam prekinuti vezu i kada budete pogledali u Error log fajlu, pisaće vam Unable to Help, please contact Suse Linux Support Veoma zanimljivo!

Ja sam taj problem rešio tako što sam prvo napravio sve te direktorijume a onda sam ih obrisao a ostali su oni log save fajlovi koji se kreiraju akda nešto dodate u te foldere ili ih jednostavno amo napravite, znači obrišete to što se kreirali i onda bi trebalo da radi Normalno povezivanje ne preko Kppp-a (jer to neće pa neće), nego preko Kinternet-a, ne znam ni ja u čemu je fora, ali aj sada tako idem na net, a pre nisam mogao ni preko Kinternet-a ni preko Kppp-a (a još uvek ne mogu preko Kppp-a...)

Tako da to je neki mali info za taj fazon, i to da Suse nema rešenje kako da se to otklonim, čim vam daje da kreirate neke nepotrebne fajlove i direktorijume!

Zato ti je najbolja trenutna mogućnost na net preko Kinternet-a nego preko Kppp-a
[ Zeljko_NS @ 13.01.2005. 23:13 ] @
Radiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!! :D

Citat:

> YaST > /etc/sysconfig Editor > System > Kernel > MODULES_LOADED_ON_BOOT
u prozor upisati "ltserial" (bez znakova navoda)

Ovo mi je resilo problem. Dakle, trebalo je samo jos ovo odraditi. Napominjem da sam jos ranije napravio kopiju /etc/ppp/peers/ppp fajla i preimenovao ga u kppp, ali ovo sto je tdjokic dodao je, ipak, bilo presudno :)
Super radi i iz kinterneta i iz kppp-a, iz prve!

Hvala jos jednom svima!
[ tdjokic @ 14.01.2005. 00:49 ] @
Citat:
Zeljko_NS: Radiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!! :D

Drago mi je! Sta ces sad da radis Deda_Mraze? Da sam na tvom mestu ja bih to sve reinstalirao...
[ Deda_Mraz @ 14.01.2005. 10:18 ] @
Hmmmm pa to sam i ja uradio i opet neće
Ne znam više šta da radim, ajde pokušaći još nešto pa ako ne onda dižem ruke....

tdjokić ma mrzi me sve ponovo da instaliram Sigurno ima neko rešenje (valjda)
[ Deda_Mraz @ 14.01.2005. 10:27 ] @
Citat:
Zeljko_NS:Napominjem da sam jos ranije napravio kopiju /etc/ppp/peers/ppp fajla i preimenovao ga u kppp

Kakav sam ja....ccc.... Ovo nisam uradio, umesto da ga kopiram i preimenujem u kppp ja sam pravio novi fajl i onda ga nazovem kppp! Evo sada sam uradio kao i Željko ovo i sve normalno radi i Kinternet i Kppp....

Eto ga konačno smo uspeli zahvaljujući najviše tdjokic i svima ostalim!

POZDRAV
[ tdjokic @ 14.01.2005. 15:34 ] @
Drago mi je da ste resili problem. Sto cesce se secajte GLAVNOG clana ekipe - Google, uvek hoce da pomogne :-) . Da njega nije bilo, ne bi nam uspelo.
[ postmortem @ 14.02.2005. 00:11 ] @
evo ja sam pre 5 minuta imao isti problem, a sada sam online preko kppp-a (wvdial-e, zbogom!) imam suse9.2 pro

meni je inache bilo sasvim dovoljno da samo kreiram kopiju ppp-a i save_as-ujem kao kppp, da sve lepo proradi.

jako korisna tema, inache.

treba pokupiti zakljucke iz iste i staviti ih u neku od sticky tema. (moderatori, chuli ste)

[ vblecic @ 22.02.2005. 22:34 ] @
Moje prethodno iskustvo sa lucent modemom pod linuxom:
Suse 8.1 (kernel 2.4.18) + starija verzija ltmodem-kv_2.4.18_4GB-8.22a5-1.i586.rpm
je nikakvi problemi pri instalaciji, modem radi jako dobro i pouzdano, nikakve probleme nisam uocio.

Sada Suse 9.2 (kernel 2.6.8) + bilo koja binarna distribucija:
Neznatno komplikovanija instalacija, surfovanje radi korektno, stabilnost odlicna.
Medjutim primetio sam prilicno ozbiljne probleme pri radu.
Za sada probleme lokalizujem kao probleme drivera za modem i voleo bi da mi neko potvrdi da li sam u pravu.

1. Problem:
Dvosmerna komunikacija nije moguca

Ukoliko imamo stalni stream podatak sa obe strane (i primanje i slanje paketa), to nece raditi. Modem ce ili primati
pakete ili slati pakete.

2. Pauza u radu:
Prilikom downloada podataka, na svakih 1-3 minuta pojavljuje se pauza od 6-9 sekundi kada izgleda kao da modem ne prima
podatke, a onda posle tog perioda modem kao da je odjednom primio dobar deo tih podataka (nekoliko puta vise nego sto je
fizicki moguce). I ovaj problem jako utice na "streaming".

Problem 1. sam resio jednostavnom izmenom u source-u modem drivera. Da ne gusim time, poslednji patch za hladjenje je to
prouzrokovao, i ova izmena ispravlja problem ( timerList.expires = jiffies+3;).

Medjutim problem 2 mozda zahteva znatno ozbiljniju analizu source-a, voleo bi da neko potvrdi problem, a jos vise ako
problem postoji da neko to ispravi ;).
[ vblecic @ 25.02.2005. 15:13 ] @
Desilo mi se jednom da se problem 2. nije pojavljivao ni posle nekoliko sati testiranja. Iz cega zakljucujem da se problem javlja samo u specijalnim uslovima, naravno ako postoji.

Moja sadasnja pretpostavka je sledeca:

Ukoliko se javi problem sa konekcijom modem pocinje da se dogovara oko brzine (up stream ili down stream), ako dogovara samo upstream (gledano sa strane klienta) sto je najcesci slucaj downstream i dalje radi, medjutim driver modema (najverovatnije) cuva te podatke i ne prosledjuje dalje sistemu sve dok se dogovor ne zavrsi kada te podatke predaje.

Ako je to problem resenje bi bilo da se podaci odmah salju cim su dostupni.

Na kraju zahvaljujem svima koji su odvojili malo svog vremena da procitaju ovu i prethodnu poruku.
[ ivanvuk @ 25.03.2005. 02:54 ] @
Vidim da se ovde pricha o nekim problemima koje sam ja imao, a takodje i jedan drug...

Presli smo sa SuSe 9.1 na SuSe 9.2pro i KPPP jednostavno nije hteo da radi...

KInternet je radio bez problema, ali je KPPP prijavljivao razne greshke (lock file, pppd died, not enough permissions...)

Evo kako je proradio na oba kompjutera u par koraka:
(necu pominjati same drajvere za modeme, predpostavljam da modem radi perfektno)

1. Uninstalirali smo kppp koji stize uz SuSe 9.2 i instalirali onaj rpm koji je ishao uz 9.1 (ili sa ftp-a http://www.mirrors.net.ar/pub/...work3-dialup-3.2.1-45.i586.rpm, ili sa CDa)

2. Podesili SUID na fajl /opt/kde3/bin/kppp (ako se dobro secam lokacije)

3. napravili kopiju fajla sa podeshavanjima /etc/ppp/peers/ppp >> etc/ppp/peers/kppp

4. Podesili sve standardne opcije za kppp...

5. Mozda se malo igrali sa vlasnikom i grupom tih izvrshnih fajlova, ne secam se, mada bi trebalo sve da radi i bez menjanja...

To je valjda to... najbitnije je instalirati KPPP iz SuSe 9.1, poshto je ovaj noviji iz 9.2 pravio mnogo problema i nikako nismo mogli da ga nateramo da radi...

PS
Neshto mi je chudno, nisam stigao bash detaljno da prochitam, ali chini mi se da je neko prichao o direktorijumima /etc/ppp/peers/kppp i .../ppp

U mom sluchaju su to obichni text fajlovi sa podeshavanjima... hmm

Nadam se da je ovo shto sam napisao od neke koristi.. pozdrav!
[ Turin Turambar @ 25.03.2005. 18:17 ] @
Meni ne radi nista. Znaci SuSE je prepoznao modem odmah po ukljucivanju, instalirao je potrebne drajvere.

ALI...

Prvo mi nije jasan YaSTov Modem setup - zasto kod konfiguracije modema mora da se stavi i ISP?! Bezveze.

Zatim, ono sto je on konfigurisao u Modem setupu ne postoji. Stavio je "modem0", ali njega ne mogu da izaberem u kppp-u, samo dev/modem.

Procitao sam ceo clanak, stavio sam ltsterial u "load on boot", ali pri bootu kaze da modul ne postoji. Isto kaze i modprobe.
Primetio sam da se ltserial.ko i lt_modem.ko moduli nalaze u direktorijumu kernela, ali override. Znaci nema ih u aktivnom diru. Verovatno zato modprobe ne moze da ih nadje.

Sta dalje?
[ mmirilovic @ 25.03.2005. 19:24 ] @
Pomoću YaST-a se konfiguriše isključivo Kinternet.

Ako želiš da za dialer koristiš KPPP, onda ćeš morati da ga podesiš nezavisno
od YaST-a. Kod KPPP-a nećeš imati mogućnost, da za uređaj izabereš,
recimo, /dev/ttySHSF0, koji predstavlja Connexant modem. Već ćeš morati
da /dev/modem linkuješ na /dev/ttySHSF0, ili ako imaš Lucent
onda /dev/ttySLT0. A zatim u KPPP-u postaviš da ti je modem /dev/modem.

A za ostala podešavanja KPPP-a pogledaj prethodnu poruku koju je postavio
ivanvuk.
[ mmirilovic @ 25.03.2005. 19:24 ] @
I ja sam imao istih problema sa KPPP-om u SuSE distribuciji. I rešio sam ih na
isti način. Ali mislim da korak 1 nije potreban:

> 1. Uninstalirali smo kppp koji stize uz SuSe 9.2 i instalirali onaj rpm
> koji je ishao uz 9.1 (ili sa ftp-a
> http://www.mirrors.net.ar/pub/...suse/i586/kdenetwork3-dialup-3.
>2.1-45.i586.rpm, ili sa CDa)
[ ivanvuk @ 26.03.2005. 02:52 ] @
Meni KPPP nikako nije hteo da proradi dok nisam instalirao onaj stariji iz SuSE 9.1...
Stalno je prijavljivao neku greshku (ne secam se sada koju tachno od svih mogucih)

Ali da, mozda je bolje probati prvo bez 1. koraka, pa onda ako nikako nece, taj prvi korak bi trebao da reshi problem!

pozdrav!
[ tdjokic @ 26.03.2005. 03:03 ] @
@ivanvuk: A da li si probao mozda ovo:

"SuSE 9.2 KPPP bug (dialup application)

http://www.techimo.com/forum/archive/index.php/t-126964.html

it seems that kde/kppp does not install the file /etc/ppp/peers/kppp which is a file the points to the password plugin that imports the password into pppd - this can be easily corrected by saving a copy of the file /etc/ppp/peers/ppp as kppp , but a symbolic link named "kppp" that points to -> /etc/ppp/peers/ppp should also work

another note - on startup the kppp application will display a message saying the default (non-root) user doesn't have permission to pppd - adding the user to the "dialup" and "modem" groups should remove that message"

Korisnici Lucenta treba da urade i sledece: > YaST > /etc/sysconfig Editor > System > Kernel > MODULES_LOADED_ON_BOOT u prozor upisati "ltserial" (bez znakova navoda) jer su u SUSE i to pogresili.
[ Turin Turambar @ 26.03.2005. 03:41 ] @
Evo u cemu je problem. Sve ostalo sam sredio - precice, KPPP....

SuSE odbija da prihvati modul ltserial (i lt_modem, logicno). Prebacio sam ga u maticni .../drivers/char i kernel ga ne registruje.

Glavna je fora sto sam ja instalirao potpuno normalno Lucent drajvere, a da instalacija nije nista ucinila povodom prepoznavanja drajvera od strane linuxa. Da li mozda zbog toga sto koristim svoj, rekompajlirani kernel?

Verovatno postoji neka komanda koju ja ne znam. Dakle, kako da omogucim da Linux prihvati module lt_modem i ltserial i da uopste dopusti njihovo ucitavanje?

[ mmirilovic @ 26.03.2005. 09:02 ] @
Turin:
Verovatno drajveri ne odgovaraju čipsetu na tvom modemu. Skini skriptu
scanModem sa http://linmodems.technion.ac.il/packages/scanModem.gz koja će ti
dati osnovne podatke o modemu, čipsetu, da li je podržan drajverima i gde
iste skinuti.