[ BlackSnake @ 12.01.2005. 08:53 ] @
Pozdrav,
Već duže vrijeme pokušavam da instaliram MySQL kako bih učio SQL skript.
Čitao sam sve i svašta i googlao svugdje, međutim nisam ništa uspio.
Jednostavno ne uspjeva. Šta sam radio ?
Digao sam mysql-4.1.8-win.zip sa zvaničnog sajta i odradio instalaciju na mom OS WIN XP pro SP2. Instalacija mi je legla u Program Files. Otišao sam u BIN direktorij i pokrenuo winmysqladmin.exe. Unio sam username i pasword i time kreirao my.ini fajl u Windows direktoriju što se moglo i vidjeti u my.ini setup prozoru winmysqladmin-a. Takođe je već bio odabran mysqld-nt što je za XP platformu OK (po onom što sam pročitao u Helpu).

NAPOMENA: kod mene je prilikom instalacije OS-a, zbog postojanja dva HD-a, particija sa OS-om dobila letter G: i ne znam kako da je bezbjedno vratim u C:, međutim u ini fajlu se vidi da je path i tamo iz G: što bi trebalo biti u redu.

Resetovao sam računar i pokrenuo ponovo winmysqladmin.exe koji se minimizirao u obliku semafora sa aktivnim crvenim svjetlom. Desnim klikom sam startao server i tu počinju PROBLEMI. Semafor mi neće preći u zeleno nego mi samo ponekad kratko blicne zeleno i opet se vrati na crveno.
Naravno u poljima za server mi je sve prazno.
U prozoru Start Check mi stoji da je sve ok i što je čudno u prozoru Enviroment mi na mjestu aktivnog operativnog sistema uopšte ne stoji moj Windows XP nego nešto lijevo ... nikad čuo (ovo pišem sa posla a odrađivao sam kod kuće, pa ne znam tačno šta je pisalo, ali mogu i to dostaviti).

Napomjinjem da sam početnik i ovo mi je prva instalacija baze.
Šta da radim, garant sam nešto propustio ali nemam pojma šta i izludio sam se tražeći rješenje.
Čitajući postove sa sličnom problemom samo sam se još više zbunio. Pogotovo me buni kombinovanje command line naredbi i ovog winmysqladmin-a.
Moj cilj je da nekim virtuelnim konektovanjem mogu vježbati osnove SQL skript-a.

Hvala svima unaprijed na pomoći.
[ sagittarius @ 13.01.2005. 12:40 ] @
Probaj da procitas nesto na ovu temu mozda ti pomogne:
http://www.elitesecurity.org/tema/81198
[ BlackSnake @ 14.01.2005. 07:32 ] @
@sagittarius

Izvini što tek sada odgovaram.
Moram ti se zahvaliti za pomoć jer sam na toj temi naišao na PHPTriad za koji nisam znao. Nisam ga još stigao instalirati ali ubrzo ću.
[ SmilieBG @ 15.01.2005. 11:00 ] @
Neobicno kako malo ljudi koristi log's aplikacija ili OS-a.

Pogledaj u log MySQL sta kaze i pogledaj pod Start > Control Panel > Admin. tools > Event viewer koje greske izpisuje prilikom starta mysql-a.

Poz,
Sale
[ Mister Big Time @ 26.01.2005. 05:31 ] @
Citat:
BlackSnake: @sagittarius

Izvini što tek sada odgovaram.
Moram ti se zahvaliti za pomoć jer sam na toj temi naišao na PHPTriad za koji nisam znao. Nisam ga još stigao instalirati ali ubrzo ću.


Ako vec koristis all-in-one resenja, probaj http://www.apachefriends.org/en/xampp.html