[ bakiman @ 14.01.2005. 12:38 ] @
Mene to interesuje, u stvari išao sam do 3.2Ghz sa BOXom, ne smem više, ali imam vidim da moj lepotan može i brže jer na 3.2 gura sa samo za 0.025 većim Vcoreom.

Dakle koji cooler preporučujete?

I DA LI MOGU POKVARITI PROCESOR MENjANjEM COOLERA???

Jel dolazi uputstvo uz cooler?

Voleo bih da bude koliko-toliko tih i dugotrajan, a da ne bude skuplji od CPUa
[ koja @ 14.01.2005. 13:03 ] @
Ne mozes ostetiti procesor pri promeni coolera.
Od opstih karakteristika ne bi bilo loshe da tvoj cooler ima sto veci precnik ventilatora zbog buke (veci prechnik radi na manjem broju obrtaja i pravi manju buku), da ima kuglichni lezaj (ball bearing). Ne bi bilo loshe da osnova bude od bakra. Preporucujem upotrebu paste, ali to ces verovatno dobiti uz cooler.
Potrazi na stranicama od CoolerMastera, Speeza, neki model koji bi tebi odgovarao, kod svakog modela pishe do koje frekvence je namenjen. Takodje na www.tomshardware.com mozes naci uporedne testove coolera gde ces videti koji najbolje hladi.
Pozdrav.
[ bakiman @ 14.01.2005. 17:54 ] @
Hvala na javljanju, vidiš, nisam mislio da i to ima tomshardware.

Izgleda meni da je to sajt veka.
[ koja @ 14.01.2005. 18:37 ] @
Nema na chemu, uvek mi je drago kad nekome pomognem.
Poz.
[ bakiman @ 14.01.2005. 19:04 ] @
A gde tačno ima na Tominom hardweru ti testovi? Nisam ih našao...

PozdraV
[ bakiman @ 14.01.2005. 19:38 ] @
A moram li da skidam CPU za montiranje bilo kog coolera???
[ djblade @ 14.01.2005. 21:06 ] @
Citat:
bakiman: A moram li da skidam CPU za montiranje bilo kog coolera???

Ne moras! samo otkacis i skines. Mozda bude malo teze skinuti hladnjak jer pasta podobro drzi hladnjak za procesor. Zato lagano i opusteno :).
[ bakiman @ 14.01.2005. 23:12 ] @
A ako povučem jače otkinuću procesor???

Jel da bi odvojio hladnjak od CPU trebam samo da ga vučem?

PozdraV
HVALA
[ cicika @ 14.01.2005. 23:16 ] @
Baki, samo polako. Ako neće direktnim povlačenjem na gore, probaš malo levo-desno da se pasta "razmrda", pa onda kombinovano levo-desno na gore... Strpljivo...
I nemoj da cvikaš, jer onda mogu da ti se tresu ruke, pa da ti hladnjak ispadne na ploču... Šalim se!
[ bakiman @ 14.01.2005. 23:30 ] @
A jel neću sa time gore-dole-levo-desno da cimam i CPU i samim tim ga oštetim?

Još nešto da razjasnimo, jel se ta pasta zalepila ko lepak ili kao npr. živa guma?

PozdraV
HVALA

PS Dajte neki predlog koji cooler. Socket478 je u pitanju.
[ mrkidivx @ 14.01.2005. 23:35 ] @
Citat:
gore-dole-levo-desno

E od ovoga se čoveku zavrti u glavi :-)
[ djblade @ 15.01.2005. 12:33 ] @
Citat:
bakiman: A jel neću sa time gore-dole-levo-desno da cimam i CPU i samim tim ga oštetim?

Još nešto da razjasnimo, jel se ta pasta zalepila ko lepak ili kao npr. živa guma?

PozdraV
HVALA

PS Dajte neki predlog koji cooler. Socket478 je u pitanju.

Kao ziva guma. Jos ako ti je default pasta koja dolazi uz P4 procesore dobro ces morati povuci :).
O coolerima je bilo i prije dosta rijeci. Potrazi po forumu.Ima i previse informacija. A ja bi ti preporucio da uzmes orginalni cooler od p4 3.0 ili jaceg. Oni su veci od tvog i trebali bi biti dovoljni.
[ djblade @ 15.01.2005. 12:40 ] @
Citat:
djblade: Kao ziva guma. Jos ako ti je default pasta koja dolazi uz P4 procesore dobro ces morati povuci :).
O coolerima je bilo i prije dosta rijeci. Potrazi po forumu.Ima i previse informacija. A ja bi ti preporucio da uzmes orginalni cooler od p4 3.0 ili jaceg. Oni su veci od tvog i trebali bi biti dovoljni.
Ja zaboravi ti reci i da su doooosta jeftiniji od drugih coolere a i obavljaju posao regularno dobro.

P.S. Ne tjeraj toliko procesor, ne treba ti toliko a overklokom ne dobijas bas neke sjajne rezultate. Mogao bi procesor da "SJEVNE" :)
[ bakiman @ 15.01.2005. 12:59 ] @
Imam BOX cooler, ako bih uzeo BOX od npr. 3.2 ili 3.4 onda ću dobiti bolje hlađenje a istu buku!

Hteo bih nešto dobro i tiše, ne treba da bude muk, ali da ne bude... čoveče ovaj na 5000rpm se čuje na 20m!!! kroz C E O stan!

PozdraV
[ fullmonty @ 15.01.2005. 14:26 ] @
Kupi veci stan ili jos bolje kucu :))
[ bakiman @ 15.01.2005. 14:35 ] @
pa kad bolje razmislim isplati se...
[ pctel @ 15.01.2005. 15:27 ] @
moderatori ne spavajte, neka neko prebaci ovo u overclocking.
[ bakiman @ 15.01.2005. 16:28 ] @
pctel hoće u moderatore? -tema nije OC-

Ljudi voleo bih i ovde neke predloge o coolerima...
[ djblade @ 15.01.2005. 17:33 ] @
E kad bas vec hoces vidio sam maloprije Aero6 ako se ne varam za 478 slot.kosta oko 50 eura. Ima jedno kila u njemu. Bakarni je. Pa eto ako mislis da se isplati izvoli!!
[ cicika @ 15.01.2005. 17:47 ] @
Ima Cooler-Master neki Vortex Dream. Ima verzija i za S478. Hladnjak je kompletno bakarni, vetilator radi na 2000 do 4500 (li beše 5500) obrtaja. E sad, na 2500rpm, koliko je kod mene, manje se čuje od AMD-ovog BOX kulera, ali na 4500rpm se dere kao magarac i bar dva puta je glasniji od pomenutog AMD BOXa. Srećom, nema potrebe da mu podižem broj obrtaja na toliko. I nije skup kuler ali nije neka ekstra high-end tehnologija, osim tog bakarnog hladnjaka. Težak je oko 600 grama.

Citat:
A jel neću sa time gore-dole-levo-desno da cimam i CPU i samim tim ga oštetim?

Moguće je da nisam to najbolje objasnila. Ne bi trebalo da cimaš CPU, zato što taj pokret ne bi smeo da predje milimetar u amplitudi. U principu, osetićeš pod rukom, valjda.

Citat:

Dobro pitanje. Ponekad se desi da se pasta "zapeče" i tada postoji velika verovatnoća da iščupaš i procesor zajedno sa hladnjakom. Ako se to i desi i dalje ne znači da će se nešto desiti procesoru ali u to ne možeš biti siguran. Kontam da je to do kvaliteta same paste koja bi inače trebalo da bude kao neka tvrdja, ne mnogo masna krema. Meni padaju na pamet neke bebeće kreme kao poredjenje ali ne verujem da će vam to išta značiti.

[ bakiman @ 15.01.2005. 22:13 ] @
Pavlovićeva krema za bebe xexe... znam na šta misliš.
Hvala ti na odgovoru, i za predlog procesora...

NEgo zar nije procesor "zaključan" sa onom "kvakicom" što se diže na 90 stepeni, pa kad staviš procesor spustiš kvakicu na 0 stepeni i procesor je osiguran protiv čupanja?

Anyway, mene interesuje samo vađenje i tavljanje procesora, jel mu se može desiti nešto pri ovakvim akcijama? :) tj nije ništa teže/lakše od ubacivanja npr PCI, MEM, GPU... hoću reći nije osetljivija komponenta za ubacivanje od ovih ostalih?

PozdraV
HVALA
[ lancia88 @ 15.01.2005. 22:18 ] @
Pozdrav,
jaoj Baki, kod Tebe se sve pre ili kasnije izrodi u OC. Samo dobro procitaj da li u uputstvu za plocu pise da se ne sme jako gurati komponenta u plocu samo u slucaju OC ili uopste
[ bakiman @ 15.01.2005. 22:33 ] @
Citat:
lancia88: Pozdrav,
jaoj Baki, kod Tebe se sve pre ili kasnije izrodi u OC

Znam da si ovo rekao dobro-namerno, u početku ovakvi komentari su mi bili simpatični, ali sada... iskreno da ti kažem -SMARAJU-

Meni su sledeći cooleri zapali za oko:
ThermalTake TR2 M7
CoolerMaster KI4-7HD2C-0L
ThermalTake Jungle Series CLP0033
CoolerMaster 7HD2C-0L
Speeze CopperSnake III, EE475B13
Speeze LionStream, VEE481B8

Jedan od njih za sve CPU slotove (multi praktik :)), a ostali za S478.

Kada nađem na kompu podatke o ovim coolerima, postovaću.

PozdraV
[ bakiman @ 15.01.2005. 22:50 ] @
Evo, zipovane slike u attachmentu...

PozdraV

PS

Mislim da je ovo rešenje:
[url-http://www.coolermaster.com/in...itle=CI4-8KD3A-0LCPU%20Coolerr]

PS2 IMTEL computer je CoolerMasterov distributer, i treba da dobiju ovaj model...
[ tdjokic @ 15.01.2005. 23:47 ] @
Citat:
bakiman:Nego zar nije procesor "zaključan" sa onom "kvakicom" što se diže na 90 stepeni, pa kad staviš procesor spustiš kvakicu na 0 stepeni i procesor je osiguran protiv čupanja?

Kod savremenih PC-a su soketi za CPU tzv. ZIF = Zero Insertion Force (mozda nisam bas napisao tacno po engleskom, ali to je sustina) - umetanje sa silom jednakom nuli. Kad podignes "kvakicu", rupe za kontakte CPU-a (one iglice sto strce iz njega) postanu zaista rupe i nista iz njih ne stoji na putu tim kontaktima. Pazljivo uhvatis CPU sa strane, obratis paznju na orijentaciju - nije svejedno kako se stavlja, nisu svi uglovi jednaki, stavis ga na soket i CPU bi trebalo da upadne unutra. Nekad se desi da se neki kontakt malo iskrivi i malo smeta, sto se prevazilazi blagim pokretanjem CPU-a, malo levo-desno, eventualno rotacija, sve to minimalno i sa osecajem i onda upadne. Ako nikako nece, ne sme se pritiskati, jer se stvar moze i pogorsati. Izvadis ga napolje, okrenes tako da vidis iglice i pregledas koja se iskrivila. To je relativno lako, jer su one kao vojnici na paradi, i kriva se brzo nadje - strci iz linije. Kako se popravlja? Ja to radim tankim, jakim kartonom, jer predvidjam da on pravi najmanju opasnost od staticke elektrike, a ne znam bas tacno. Tim kartonom pazljivo ispravim kontakt i onda ubacim CPU u soket.

Nakon ubacivanja drzis CPU umereno energicno prema soketu i spustas i zakacinjes "kvakicu". Sto se tice osiguranja od cupanja, sumnjam da "kvakica" ima tu ulogu. Ona samo osigurava da kontakti na CPU dobiju odgovarajuci kontakt sa onima u soketu, a kolika sila je tu prisutna nije mi bas jasno.

Dakle, CPU se stavlja najlakse od svih komponenti ako se govori o potrebnoj sili, ali je prilicno tanak i nemas zasta da ga uhvatis i tu je izvestan problem. Meni se desavalo da mi ispadne iz ruku ili cak i iz soketa, pre nego sto spustim "kvakicu". A kad ispadne, najcesce se neki kontakt(i) na njemu iskrive.

Primer "kvakice" koja zaista osigurava od cupanja je ona na osnovnim plocama, koja se zakacinje za odgovarajucu kuku - zarez na AGP karticama.
[ bakiman @ 16.01.2005. 00:37 ] @
TO MI JE TREBALO!!! HVALA...

Dobro je da si mi rekao to... znači ta kvakica služi za kontakte, a ne da pritisne CPU, dobro.
Vidiš, nisam znao da CPU ne daje otpor pri socket kao ostali hardware...

OK, hvala ti još jednom

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 16.01.2005. u 11:08 GMT+1]
[ lancia88 @ 16.01.2005. 10:07 ] @
Pozdrav,
vidis Bakiman, moj komentar je trebalo da bude malko ublazavanje onog zaista prelaska u OC odnosno Tvog neprekidnog postavljanja pitanja o ovome ili onome sto se uvek izrodi u trazenje preko hleba pogace. Moraces da prihvatis da se drzis teme i da ne siris price u OT jer ja nemam nameru da otvaram forum deset puta dnevno i pratim od pocetka svaku temu u kojoj si skrenuo na nesto novo a ponajmanje da je zbog toga onda premestam. Vodeci racuna o trudu onih koji su nastojali da Ti odgovore, necu brisati sve to ali Tvoja skretanja sa teme...naravno. Zato, dok su meni Tvoja pitanja simpaticna OK, kada mene pocnu da smaraju ......
[ bakiman @ 16.01.2005. 12:55 ] @
Citat:
lancia88: ...dok su meni Tvoja pitanja simpaticna OK, kada mene pocnu da smaraju...

Upravu si! Zaebo sam se što sam se izleteo.

PozdraV
[ djblade @ 17.01.2005. 07:12 ] @
Zalman CNPS 7700-Cu!! To i ja planiram kupiti.
[ slacker @ 18.01.2005. 17:33 ] @
Dosta skup, a vjerujem da bi i stari 7000 dobro radio posao.
Evo jednog noviteta od Arctic Coolinga:
http://www.insanetek.com/index.php?page=arcticcf64
Ovo je model za A64, inače ima isti takav za s755 samo sa drugačijim kopčama. Cjenovno je jeftiniji od Zalmana 7000.
[ bakiman @ 18.01.2005. 20:53 ] @
OK, kupi pa kaži koje su temperature i kakva je buka. (mada nisi merodavan jer mi cooler treba za OC (sa 2.4 na >3.2)a ne default, a da bolje hladi i manje se čuje nego BOX).

PozdraV
HVALA na predlozima...
[ cicika @ 18.01.2005. 21:10 ] @
Super je to! Šteta što bakimanu treba hladanjak za S478!
[ pajaja @ 18.01.2005. 23:36 ] @
Uzmi CoolerMaster Jet4 ili Aero4...

www.coolermaster.com
[ slacker @ 19.01.2005. 19:52 ] @
Citat:
Super je to! Šteta što bakimanu treba hladanjak za S478!

Ima i za socket 478, AC Freezer 4.

Nemojte mi zamjeriti što forsiram Arctica, trenutno imam Copper Silent 2 na procesoru i Silencera na grafičkoj i jedine zvukove koje čujem iz kućišta su ventovi na napajanju (koje je isto u klasi tihih napajanja). Da imam 64-vorku Freezer bi bio gore.