[ fade @ 15.01.2005. 08:59 ] @
kako da napravim omni antenu ,koliko bi jak signal bio ,koja je najbolja antena za ap .....
[ Aleksandar Đokić @ 15.01.2005. 17:07 ] @
gledaj omni antenu da kupis, a pravi za kliente usmerene tipa biquad ili kantenu
[ bukovski @ 15.01.2005. 22:32 ] @
ima dosta uputstava na netu google ce znati veruj ja kad sam trazio nasao sam dosta nemam vremena sad da trazim po disku
ali nor. odi na www.wifihr.net nacices dosta uputstava zas ve zivo

edit sory ide net umesto com sory

[Ovu poruku je menjao bukovski dana 17.01.2005. u 00:10 GMT+1]
[ djricky @ 15.01.2005. 23:11 ] @
pocinjem da mislim da se ljudi boje da koriste google...

@fade: http://www.guerrilla.net/refer...as/2ghz_collinear_omni_lowpwr/

to je prva adresa koja se pojavila kad sam na www.google.com ukucao:
"omnidirectional 2.4 antenna building"

da li ti je jezik problem?
[ fade @ 16.01.2005. 08:01 ] @
da ,samo sto ja ne znam pravi naziv ove antene itd .da sam znao nasao bih ,i pishe da je snaga 5 db ,koliki je onda domet?
[ NuLLCoDe @ 16.01.2005. 08:55 ] @
Jednostavniju za izgradnju od ove neces naci... :)
Evo linka: http://wireless.gumph.org/articles/homemadeomni.html

Potrebna ti je lemilice, kalaj i oko 1m sto kvalitetnijeg 50 ohm kabela :)
[ fade @ 16.01.2005. 11:26 ] @
da ,vidim da je lako aj napravicu ,nego ako imash ovu antenu ,koliko je jak signal?
koliko sam shvatio ,ova antena ima 8 sectora i snage je 6 db ,da li bi i koliko sectora mogao staviti na ovu antenu da bude sto jacha?
[ starisloven @ 16.01.2005. 23:00 ] @
Citat:
bukovski: ima dosta uputstava na netu google ce znati veruj ja kad sam trazio nasao sam dosta nemam vremena sad da trazim po disku
ali nor. odi na www.wifihr.com nacices dosta uputstava zas ve zivo
Ovaj link ne radi. Ja sam ga malo prije probao otvoriti.
[ bukovski @ 16.01.2005. 23:09 ] @
e sory nisam bio bas u elementu :) www.wifihr.net umesto com sory
[ pbenka @ 17.01.2005. 13:25 ] @
Ima dosta linkova za kolinearnu antenu na netu. Mi smo pravili verziju sa čak 21 elementom. Koristili smo 10mm bakarnu cevčicu (može se nabaviti u radnji gde prodaju opremu za centralno grejanje) i u nju uvlačili srednji provodnik sa njegovom izolacijom od RG-213 kabla. Uglavnom smo se držali uputsva sa sajta http://www.guerrilla.net/reference/antennas/2ghz_collinear_omni/
mada smo uneli neke modifikacije. Antena je na AP dok smo za stanice pravili biquad antene i umreženo je desetak kompjutera u krugu 1 km od AP.
[ fade @ 17.01.2005. 15:23 ] @
koliko je jak signal ,meni treba do 3 km , da li imash sliku ,tih modifikacija ,i da li je antena nesto jacha?
[ djricky @ 17.01.2005. 15:49 ] @
ova ce tema biti TOP neko vreme...

svi linkovi mogu da se nadju i u "Wireless FAQ"

molim korisnike da ne zapocinju nove teme o omni antenama
[ bukovski @ 17.01.2005. 19:33 ] @
kad se vec pise o omnicama napomenio bi i jednu po nogima dosta bolju antenu a to je trevor marshal dizajn ! nebi trebalo biti tesko je napraviti (osim mozda cnc masine mada ako se lepo uradi moze i bez nje) !
evo linka http://trevormarshall.com/waveguides.htm ima je za 360 stepeni i za 180
pozdrav
[ pbenka @ 19.01.2005. 14:05 ] @
odgovor na:

koliko je jak signal ,meni treba do 3 km , da li imash sliku ,tih modifikacija ,i da li je antena nesto jacha?

Jačina signala zavisi i od antene i od drugih parametara. Koliko je "jak" signal, ne mogu da ti kažem, jer nemamo nikakve instrumente za merenje EM polja na takvoj frekvenciji. Kolinearna antena je u stvari niz dipola postavljenih jedan iznad drugog, i takav niz dipola kao celina ima mnogo uži vertikalni ugao zračenja u odnosu na dipol. Drugim rečima, antena manje zrači ka nebu i zemlji, a više u pravcu horizonta i na taj način se "korisnije" prerasporedjuje energija. To je u svari i caka kod svih antena, da se zračenje usmeri u željenom pravcu, i tako se dobija "snaga" signala.

Što se modifikacija tiče, pošto smo koristili RG213 kod koga je unutrašnja izolacija PE, koeficijent skraćenja pri računanju dužine jednog elementa, je 0.67. Ako se koristi kabel tipa WBC 400 i slični sa penastim unutrašnjim izolatorom, onda je koeficijent negde oko 0.85, drugim rečima antena je nešto duža.

[ YT1RX @ 21.01.2005. 13:40 ] @
Proveli smo 3 dana po 8 sati za anilizatorom spektra praveci 2.4Ghz Vertical Collinear antenu i to ne moze da se napravi! Onaj ko kaze da je napravio a nije merio vara se! Mozete napraviti i moze te uspostaviti vezu pomocu nje ali ona ne radi kako treba! Svaki elemenat "peva svoju pesmu". Pa smo sa 4 elementa dobili da je antena rezonantna na 1.6, 1.8, 2.1, 2.9 a najbolje sto smo uspeli to je da izrezonujemo dva elementa da rade na 2.2 , ali to nam nista nije vredelo i na kraju smo kupili! Znaci u kucnoj radionici to NEMOZE da se napravi! Dolazio sam na ideju da razvalim jednu kupovnu i da je preslikam ali tako dobro su zalivene da mi se ne baca 60-70 evra!

Drugo: neki od ovih linkova nemaju tacan proracun... Kad smo napravili 101% tacno po datom proracunu od identicnog kabla sa 6 elemenata dobili smo 4 elementa na 1.6 i dva na 1.8 GHz , nista preko 2.

Kad bi napravili alat za antenu, tj. za masinsko secenje elemenata i izmerili gde rezonuje svaki elemenat posebno i masinski lemili mozda bi nesto dobili ali ne znam koliko se sve to isplati ako necete da ih prodajete, jer svaka licna koja viri mm pa cak i pola iz koaksa menja impedansu elementa a samim tim i frq.

Moja preporuka je da se ne pravi vec da se kupi!

P.S. Ispred mene je bila oprema vredna preko pola miliona e, a pored mene ljudi iz instituta u kom sam ovo radio!
[ linux_wlan @ 21.01.2005. 14:28 ] @
Te stap antene ne mogu da po kvalitetu veze pridju ni blizu talasovod antenama tipa TM ili RC. Trevorova waveguide antena. Imamo ih u mrezi u Loznici, kako jednostranih tako i dvostranih osmica i sesnaestica. Nismo bili u prilici da ih umeravamo, ali s obzirom da bar za nase potrebe odradjuju vece daljine i do 10km (dalje nam zasad nije trebalo) prezadovoljni smo s njima.
Stoga su definitvno favoriti sto se tice omni antena.

Pozdrav
[ YT1RX @ 21.01.2005. 16:49 ] @
Posalji mi link ili posalji proracun, pa cu za 10 dana da ti kazem kakva je antena i kako rezonuje i kolika joj je tacno impedansa!
[ gane1 @ 08.02.2005. 11:15 ] @
To jeste dobra antena,samo joj autor malo drsko prigrabio svoje ime!A sto se tice vertikalki mogu da rade dobro do mozda kilometar,s tim da svi korisnici koriste vertikalnu polarizaciju!A za YT1RX jedan dobronameran savet!Ustedeces vreme,naterijal i muke ako nadjes MICROWAVE OFFICE i to stariju verziju,3.2,jer za nju ima i krek!A ako vec hoces da eksperimentise,probaj V antenu,iznenadices se kako je to dobroa prosto!Glavni problem je sto tu nema para sa tim LAN mrezama pa se ne isplati mnogo da se covek mlati!
[ YT1RX @ 08.02.2005. 19:46 ] @
Ok! Hvala za savet! Video sam sta imaju instituti i svi ti simulatori su ok ali praktican deo .... ! Svaka muka za znanje se isplati, jer ako se slazes znanje nema cenu! Teorijiski ova antena odlicno radi, ali malo je drugacije u praksi!
[ linux_wlan @ 08.02.2005. 20:16 ] @
Pazi crteza ima na netu sto se tice popularne trevorice kao blata.
Posto nismo imali mogucnost da se bavimo istrazivackim radom dalje od najosnovnije empirijske metode. A to je poredjenje rezultata s obe strane, trevorica je definitvno razbila sve stapne antene. Elem primer koji kod nas radi 16 jednostrana i asus wl500g 0,6m hdf400 na drugoj strani ovislink 1130 wireless usb stick i laptop i biquad najednostavniji rade na 10 km izuzetno dobro.
A koliko je to decibela itd itd, to cemo ostaviti nekim prevodiocima koji ima na forumu dosta da oni kazu koliko je to decibela i slicno.

Pozdrav
[ YT1RX @ 08.02.2005. 22:12 ] @
Rekao sam u prvom postu, mozete napraviti i moze raditi ali poenta je u tome sve sto se tog tipa napravi bez instrumenta, moze da radi mnogo,mnogo bolje!
Trevorica je vise masinski posao pa ako tacno secete po tacnom proracunu nema velike greske! Pravili su ljudi sa 100 mW i dve trevorice preko 25 km, nije u tome problem. Nekada davno sam pravio neke stvari i kunuo se u proracun i semu i napravim i ne radi, svaka skola se placa.
Svako nek napravi pa vidi sta je uradio samo da se ne raspravlja kako nesto ne moze i ne radi a ne vidi svoju gresku!
[ broker @ 08.02.2005. 22:53 ] @
Citat:
YT1RX: Posalji mi link ili posalji proracun, pa cu za 10 dana da ti kazem kakva je antena i kako rezonuje i kolika joj je tacno impedansa!

WaveGuide je malo zaguljena za pravljenje. Zato sam ti i predlozio da premerimo ovu moju. U praksi se prilicno dobro pokazala, svaki dan me odusevi sa signalom.

[ gane1 @ 09.02.2005. 10:02 ] @
Uz rizik da pogresim-tu trevoricu je kao prorez antenu opisao davno rus Nadenjanikov!Trevorica je dobro i optimalno resenje ako znamo da:
-Nema kriticne elemnte za podesavanje'
-masinski se lako replicira,
-ima horizontalnu polarizaciju koja odgovara za jagicu ili kvad na drugoj strani!
Mnogo su bolja neka druga resenja ,ali ona traze da se u sistem stavi vise antena,pa tu onda trebamo divajdere koji su malo tvrd orah,trebamo sekcije za faziranje koje su jos tvrdji orah itd,sa svakim boljim resenjem problemi sa opremom postaju sve vise kriticni i onda za rad u kucnim uslovima sa skromnim znanjem i sa ili bez skromne opreme za iole ozbiljnije merenje trevorica postaje i jednostavno se namece kao jedino optimalno resenje!Tu se slaze,ali se neslazem da de je ona najbolja antena,cudi me da je niko nije produzio da se dobije jos neki decibel!Inace profesionalne vertikalke rade odlicno,samo ih je tesko uraditi u samogradnji pa ih zato bije glas da ne valjaju!To je visoka frekvencija i ona moze da ima mnogo spratova a samim tim i veliko pojacanje,ali je prakticno izvodjenje deonica za faziranje dobro cuvana tajna svetskih proizvodjaca!
Za YT1RZ,sve sto uradis u MICRO WAVE OFFICE i tamo ispitas,isto tako radi i u stvarnom zivotu!Ja ga koristim od 1-14gHZ,i veruj da kako je nacrtano u PC tio isto tako i radi na plocu!Svaka cast za tvorca programa!
[ linux_wlan @ 09.02.2005. 12:12 ] @
@gane1
Ne znam do koje duzine mislish da je produzish.
postoje 8,16 i cak i 32-ke.
Naravno neces bacati pare na 32-ku ako ti rade 8 ili 16-ca.
A o ostaloj strucnoj terminologiji verovatno znaju vise po institutima. Govoreci o WLAN-u imas zadatak da resis situaciju. Sto brze sto kvalitetnije i naravno sto jeftinije (naravno da ne sme biti na ustrb kvaliteta).
Cenim institute da nije njih ne bi bilo mnogo lepih stvari, samo drzim i do toga da ne treba preterivati, i dalje govoreci o wlanu, i sredstvima koje on donosi.
Ne znam ko bi ga radio ako bi trebao za nekakvu antenu da izdvoji 2-3k eura verovatno niko. Dakle i ove ovakve kakve su rade to sto treba da rade i to veoma uspesno.

Pozdrav
[ YT1RX @ 09.02.2005. 12:26 ] @
MICRO WAVE OFFICE , zapamtio! Detaljno cu ga prostudirati!
linux_wlan potpuno se slazem! Jedno je kad imas sredstva pa samo kupis i povezes a drugo kad moras brzo i jeftino da napravis i pri tom izvlacis maksimum za te sitne pare!
Drugo je kad pravim wireless u kucnoj reziji, kad ja sve placam a drugo kad kazu to i to pa pitaju koliko i svi problemi reseni, nigde nema zastoja! Mislim da tu ne treba filozofija i rasprava!
Kako ce neko ko je 2 puta video cekic ili turpiju i jednom preneo da napravi neku koplikovaniju antenu a nema 70-80 evra da kupi i instrument da izmeri! Ostaje ono sto nije precizno i sto je provereno na 4, 5 i 10 km bez obzira sto mozda moze 5 puta vise. Jeftino,zadovoljava,radi gde je zakacena i zasta je namenjena! SUPER i KRAJ!
[ gane1 @ 11.03.2005. 20:46 ] @
Sve sto kazete je tacno!ALi...ima mnogo primera da negde nesto na radi jer je milimetar predugo ili prekratko,ali posto "ista takva radi" krivci se traze u svemu osim u onome sto sto "isto takvo" negde radi,jer boze,pa to vec radii!Onda pocinje ispadanje,smetnje,prekidi itd...po kisi radi ili ne radi,ima tu bisera!
[ mikiyus @ 12.03.2005. 09:13 ] @
Takozvana trevorica je talasovodna antena!
Na linku imate sve u vezi talasovodnih antena!
Pozdrav
http://www.qsl.net/n1bwt/contents.htm
[ codec-M @ 16.03.2005. 18:14 ] @
Jel pokusao neko da napravi jagi-cu sa www.wifihr.net ? Ako neko zna gde bi u NS-u mogao naci cevi precnika 25 mm i koja je cena ? ne znam dal bi mogla tanja plast cev ...sad imam jednu od 15 mm precnika , kakva su vam iskustva?
[ mikiyus @ 17.03.2005. 09:09 ] @
Probao ja!
Antena je super, ali je malo nezgodna za napraviti.
Koristio sam cevku za vodovod 2,5cm u precniku, sa debelim zidovima, ali mislim da ce se saviti na vrucini jer je plastika meka.
Mislim da je bolje uzeti cevku sa tanjim zidovima a cvrscom plastikom (koristi se od kazanceta do WC solje). Ono 2,5cm i nije toliko bitno - moze i mani precnik.
Pazi na aktivni element!!! Mora da bude tacno po meri! A i ostalo mora da bude sto tacnije (ko sto kazu tolerancija je 0,1mm!)!
Meni rade dve u ad-hoc-u. Na 200m imam signal od -45 dB, a izmedju je krs toga (drvece, krov, zice izmedju bandera ...).
Puno srece sa izradom!
[ codec-M @ 17.03.2005. 11:10 ] @
E puno ti hvala na odogvoru !
Znaci cevka za vodovod je precnika oko 25mm ... potrazicu.
I elektrode usput :)

[ djmaki @ 18.07.2005. 14:09 ] @
Razdaljina je oko 10km. Opticka vidljivost (uglavnom, osim nekoliko drveta u blizini kod mene), koju antenu da koristim. Preporuke!!!
Da li je bolje napraviti antenu
[ bugsu @ 02.03.2006. 20:53 ] @
jel pravio neko omni antenu sa ovog linka??
http://wireless.gumph.org/articles/homemadeomni.html
zanima me koliko metara moze antena da "baca" signal?

P.S dajte ljudi josh linkova :D
[ dimcevfs @ 05.06.2006. 07:16 ] @
jel pravio neko omni antenu sa ovog linka??
http://wireless.gumph.org/articles/homemadeomni.html
zanima me koliko metara moze antena da "baca" signal?

P.S dajte ljudi josh linkova :D

I mene interesuje ovo pitanje, inace ova antena moze se srediti da bude jaca od 6 db, bugsu da ne si probao ti mozda
[ dimcevfs @ 13.06.2006. 09:50 ] @
Na pomenutu semu sa linka gore ima ovaj proracun
V * C 0.66 * 299792458
1/2 wavelength = -------- = ---------------------- = 0.0405m = 40.5mm to je duzina segmenata
2 * F 2 * 2441000000

V = Velocity Factor of RG213 = 0.66
C = speed of light = 299792458
F = Frequency of Signal = 2441000000 (middle of 2.4ghz range)

V = Velocity Factor of RG213 = 0.66 , koiji je faktor za druge kable kao na primer RG8/U, HDF 400, itn
C = speed of light = 299792458
F = Frequency of Signal = 2441000000 (middle of 2.4ghz range)

Ko zna i ima iskustva nek odgovori

Pozdrav svima
[ broker @ 13.06.2006. 10:30 ] @
Ako nemas iskustva, nemoj praviti kolinearnu antenu. Bez potrebne opreme trebati bas mnogo srece da to sastavis da valja, a na antenama za AP se ne stedi - to mora a radi najbolje.
[ ricin @ 22.06.2006. 06:59 ] @
sto ne probas napraviti discone antenu ili tako nesto ne znam vec tocan naziv ali relativno jednostavan dizajn dobit oko 8 dbi.
[ ricin @ 25.06.2006. 07:21 ] @
evo ti linka za dobru omni direkcionu antennu sa dobiti oko 10 ak dbi.
http://www.olotwireless.net/catala/discono.htm
[ dimcevfs @ 26.06.2006. 10:05 ] @
Cudna mi ova antena jer neko probao da je napravi, vidim nema detalna uputstva za gradnju
[ zoran @ 29.07.2006. 03:43 ] @
neko reče da se ne može rasklopiti...hg2412u..
[att_img]
[ vAN @ 29.07.2006. 15:20 ] @
sad nam daj jos i dimenzije :)
[ zoran @ 29.07.2006. 16:10 ] @
Stižu i dimenzije :)
[ KAMEN @ 06.09.2006. 18:30 ] @
svaka cast za antneu a mogu li dimenzije opsirnije
[ exelent @ 24.10.2006. 14:20 ] @
Hm...
[ banca @ 13.02.2007. 19:31 ] @
Da li neko ima uputstvo za neku omni antenu koja se kaci na vrap ili komp napravljan da radi kao server tj.bazna stanica sa mikro tikom?

Unapred hvala.

Mozete mi poslati na [email protected]
[ corel @ 02.01.2008. 00:44 ] @
Antene i ostalo
http://pe2er.nl/
[ remark78 @ 08.09.2009. 08:51 ] @
Pravio sam, tj. pokusao da napravim omni antenu sa sledeceg linka: http://wireless.gumph.org/articles/homemadeomni.html
Koristim TP-Link TL-WR543G i hteo sam da "pojacam" signal i zamenim njegovu antenicu ovom pravljenom. Kupio sam 1m RG-213 (Novkabel) i krimp konektor za RG-213 na RP-SMA konektor (takav ide na TP-LINK). Pratio sam uputstva sa sajta, jedino nisam antenu postavio u plasticnu cev kao sto bi trebalo jer nisam nabavio cev a i brze bolje sam pozurio da isprobam sta sam napravio. Nisam utvrdio da li je signal losiji kad prikljucim antenu ili kad nema nista prikljuceno na AP. Znaci totalni promasaj.

E sad, pitam vas da li sam nesto bitno propustio:

- Ne treba da postoji zatvoreno kolo izmedju centralnog provodnika i shield-a na konektoru, zar ne?
- Da li je za prijem signala bitno da je antena postavljena u plasticnu cev
- Sta se radi sa vrhom antene, onaj kraj od 31mm, da li on treba slobodno da visi?
- Spominje se neki cep za flase koji se stavlja na vrh antene, tj na vrh plasticne cevi u kojoj je antena, ja kontam da je to samo zastita i da nema veze sa prijemom ili mozda gresim?

Svaka pomoc je dobrodosla...
[ Cyber01001 @ 15.02.2010. 01:51 ] @
Evo mozda nekom zatreba omnica 9dBi , ja sam pravio 3-4 kom i rade kao i tvornicka s kojom sam je usporedio