[ turncoat @ 16.01.2005. 01:19 ] @
Dakle, hocu da im izadjem u susret, ali ne bih da me svaki cas zivkaju sa pitanjima kako da urade nesto.... Hteo bih da im snimim neku ultra-fency-user-friendly distribuciju, da je lepo ispodesavam i da posle budem miran... ;)

Distribucija bi trebalo da bude kompletna, da na disku (dakle necu da skidam sa neta) ima i programe za rezanje dvd-ova, pustanje i grebovanje filmova, p2p, da bude sareno, sa dosta ikona, tema i ostalih zajebancija (tipa karamba)

Jeste li probali nesto u skorije vreme sto bi ispunilo ove zahteve?
[ tdjokic @ 16.01.2005. 02:06 ] @
SimplyMepis-2004.06.
[ natas @ 16.01.2005. 10:37 ] @
>
ej sori zaboravih.

nemoj se sekati sa instalcijom nego im preko win-a isntaliraj virtual
machine i snimi im ili knoppix ili Mepis (te moja djevojka najvise voli jer
ima cool igrica) na hard disk (obavezno kao .iso da ne bi ceprkali po
direktorijima) pa neka ga pokrecu preko virtual machine-a. nadam se da imaju
barem 1.7ghz procesor i dovoljno RAM-a da sve fino radi.

e ako ti tada ne budu dale... :)))
[ axez @ 16.01.2005. 11:50 ] @
Iako inace ne preporucujem suse nikome ovaj bi napravio izuzetak iz jednog jedinog razloga a to je dostupnost softvera i yast koji inace ne podnosim ali ovde bi ti olaksao zivot.

Mada da sam na tvom mestu stavio bi nesto sto bi zahtevalo cesce dolaske kako bi imao vise....hmm, prilika za snosaj...;)
[ stolex @ 16.01.2005. 11:54 ] @
Citat:
blood: fedora je za tebe :)

Zaboravi. Definitivno nije. Ona u pakete stavlja stvari koje su skroz free, tako da do skoro nisi mogao da slusas mp3 recimo, ili sada mora da skidas kodeke i plejere za DivX.... Najbolji ti je (mada ga ja nesto mrzim) Suse. On prepoznaje sav hardver (i TV i DVB kartice pa i neke softverske modeme), naravno za rezanje ima hrpu stvari, a i pun je raznih programa.
[ tdjokic @ 16.01.2005. 14:22 ] @
Slazem se - ako ti Mepis, koji je najlaksi i najbrzi za instalaciju (1 CD!) nesto ne odgovara, onda SUSE. Mepis automatski prepoznaje i pokrece winmodem Lucent / Agere, ali mislim da samo njega (i pod Live rezimom, i sa oba kernela - 2.4 i 2.6).
[ Gojko Vujovic @ 16.01.2005. 14:26 ] @
Evo ovi ce ti poslati besplatno narezane live+install diskove ubuntulinux-a:

http://shipit.ubuntulinux.org/
[ ziletinja @ 16.01.2005. 15:38 ] @
a) Xandros - definitivno saren i potpuno funkcionalan, ribe nece ni primetiti da nisu u windozama

b) Mepis - malo manje fancy, ali brz i jednostavan, instalacija traje 10 minuta a radi i sa cd-a

Obe distribucije imaju sve sto pocetniku-konformisti u linuxu moze zatrebati: multimedija, ofis, dobra graficka podrska, odlicna podrska za najcesce koriscene winmodeme i umrezavanje. Instalacija dodatnog softvera se svodi na: "apt-get install imepaketa" u konzoli ili isto to sa par klikova u grafickom alatu. Ukratko: sve na dugme... drugarice ce te obozavati, tek onda neces moci da ih se resis... :):):)
[ KOLE89 @ 16.01.2005. 17:48 ] @
@Gojko

Jel' se plaća poštarina za CD-ove ili je potpuno besplatno (čitaj: da nikom ne dajem ni dinar)
[ Silencer @ 16.01.2005. 18:12 ] @
Ovako Zensko. Sta da ti kazem kad je mene pitalo musko ja mu dam Suse. Posle sam cuo da je razlog bilo programiranje pa sam se nasmejao. I sta je bilo zove me i kaze ja sam napisao komande u gnome editu kako sad da pokrenem to sto sam napisao. E sad moj predlog bi ti bio da im ne das linux niposto sem ako nemas neku veliku vajdu sto ces to uraditi :)))))))

Inace ako im das bolje blokiraj dolazece pozive snjihovih mobilnih telefona ;) Moja preporuka ja sam se zajebao jedno dobrih 10x i vise :) Zato razmisli dobro.

Nemojte misliti da mrzim linux ja ga obozavam i koristim ga vec 5 godina i uzivam :) Ja cak mislim da ne znam windows xp da koristim vise :)
[ japan @ 16.01.2005. 18:33 ] @
Citat:
tdjokic: Mepis automatski prepoznaje i pokrece winmodem Lucent / Agere, ali mislim da samo njega

i smart link...

moja preporuka - suse za devojcice, definitivno...
[ Not now, John! @ 16.01.2005. 18:58 ] @
Stavi im distribuciju koju ti koristiš. Oni/one će te u svakom slučaju zvati, ali ćeš onda lako riješiti problem i znaćeš šta tačno treba uraditi.
[ FormatC @ 17.01.2005. 00:58 ] @
A šta fali Mandrakeu?
[ turncoat @ 17.01.2005. 01:50 ] @
Zanimljive predloge ste dali - hvala vam...
Snimicu im ili SimplyMepis ili PCLinuxOS
Suse i Mandrake ne bih zbog velikog broja diskova, sto automatski znaci da bih sam morao da probiram koje programe da koriste...
lakse mi ovako - out of box, a drugarice ce svakako biti zahvalne
[ tdjokic @ 17.01.2005. 02:52 ] @
PCLinuxOS zahteva minimum 256MB memorije da bi uopste krenuo. Koliko se secam, NE podrzava winmodeme neposredno, ali ima svoj "magacin" programa na netu, pa mozes da skines kernel source itd.

Mepis radi i na 128MB garantovano. Podrzava neke winmodeme (meni Lucenta, a kolega je dodao i sl). Nema "magacin" programa, koriste se Debianovi, sto je super, izuzev za kernel source i / ili headere.

Xandros ima 2 CD-a. Instalacija ide sa prvog, drugi je kao dodatak i na njemu su kernel source i jos neki programi potrebni za kompajliranje drajvera. Podrzava Lucent modem na nacin kao i MS Windows - prvo ga prepozna, pa predlozi da usvojis modul za njega itd. Obzirom na veliki broj ponudjenih drajvera, verovatno podrzava jos neke winmodeme ali nisam imao mogucnosti da proverim koje. Radi takodje na 128MB memorije.
[ VRider @ 17.01.2005. 07:31 ] @
Bolje im ne stavljaj linux. Stalno ce te cimati, ti neces moci uvek da odes, onda ce se one ljutiti, a na kraju ce ga i izbrisati. Ti si gubio vreme, a ona ce ipak biti pomalo ljuta na tebe.
[ drdrksa @ 17.01.2005. 08:47 ] @
Citat:
Mada da sam na tvom mestu stavio bi nesto sto bi zahtevalo cesce dolaske kako bi imao vise....hmm, prilika za snosaj...

Slack
[ alex @ 17.01.2005. 09:12 ] @
Lepo.. Dali ste svoje predloge, pokretac teme je uvazio neke od predloga i sad, da cela tema ne bi otisla u offtopic, bice zakljucana.