Ahhh, dragi hodac =)
Odgovor je upucen tebi, ali ne i kritike

Pametni su ispali oni koji su mi brze-bolje poslali svoje isprazne odgovore (meni ovo radi, meni radi ono...) na listi 'Linux general' ...
Sto se tvoje opaske o dobrom uputstvu tice, ona je, ne na svom mestu, nego pun pogodak u centar!
Bilo bi dobro kada bi neko napravio izvor (site ili man fajl...) koji bi se pozabavio ljudima koji nisu iskusni Linux-eri nego korisnici Desk-top distribucija ovog veoma kvalitetnog operativnog sistema.
* O, pocijte vi, koji ste bili tamo kada nije bilo lako!
* Dolazi vreme kada ce Linux koristiti ljudi koji ne znaju ni tri komande shell-a!
* A blizu je i vreme kada ce se Unix-i (pa i linux) cak i administrirati (!) u grafickom radnom *okruzenju!
* Neka strahuju oni koji se boje miseva i prozora, jer prozori ce biti svuda i sila miseva ce se *baskariti po stolovima!
Zaista, taj RPM, to su u svari vec kompajlirane izvrsne datoteke, ali sa informacijama o zavisnosti prema raznim bibliotekaka (dynamic linked). U odnosu na .tar.gz datoteke koje su u stvari paketi (arhive) izvornih (tekstualnih) datoteka pisane u nekom (C++, java) programskom jeziku.
Za RPM se zna na kojoj arhitekturi (machine) se izvodi program, na kom sistemu (System V, BSD, RedHat, ...) i od kojih biblioteka zavisi (koje funkcije poziva i u kojoj biblioteci je ta funkcija opisana)
Da bi RPM sistem radio normalno (ili uopste) treba sve (ali sve) na takvom sistemu ugradjivati kroz njega. Ovo zato da bi imao potpuni pregled stanja sistema u vojoj bazi (repository), te da bi znao s kojim bibliotekama (ne)rasploaze ;-).Ovo je jasno, zar ne? Meni nije, ali nema veze...
Za .tar.gz. arhive (ili neke druge arhive) sa izvrsnim kodovima, potrebno je znati:
Osnovno o GCC-u ili nekom drugom kompajleru koji teba da ih preradi (make/ make istall - ali to nije sve)
Elementarno poznavanje jezika na kom je pisan takozvani
README fajl
Neophodno je procitati
sve ostale dokumente koji su stigli u arhivi, a koji se obracaju korisniku
Skidati nedostajuce datoteke (libs & src's) sa interneta ili drugih medija, te iste znati odlagati i gde!
I jos sto sta.
E, ali zato izvorni (source) kodovi, po pravilu stvaraju stabilnije i daleko brze programe. Ovi programi, takodje, mogu biti preradjeni na svakom racunaru u izvrsni kod, cime su nezavisni od konfiguracije istog (kao Linux). Jedino se mora mnogo uciti da bi se stiglo u posed ovih blagodeti...
RPM je sa druge strane vise P&P (plug & play). Ne moze se i386.RPM instalirati na MAC-u ili nekom SPAC-u niti obratno, ali se zato taj isti (ili neki drugi i negde drugde) RPM moze instalirati duplim (ili opet obicnim) klikom misa na neki PC i da sve radi o.k.! to je p&p
I sta sada?
Neka neko opise kako se moze buildovati RPM iz .tar.gz arhiva i sta sve treba za to
Uzgred, da se razuemo, ovo nije uputstvo niti sam ja ista ovde objasnio korak po korak! Ovo je samo moje zapazanje o RPM (kod mene
do sada nije bilo problema, bar ne prevelikih, i o .tar.gz arhivama (kod mene do sada nije bilo uspeha, bar ne vrednih pomena) :-/