[ Ivan Dimkovic @ 28.04.2002. 18:43 ] @
http://arhiva.glas-javnosti.co.../04/26/srpski/DO02042501.shtml

Pokazalo se da su neke žalbe građana na ogromne telefonske račune bile opravdane.
Zaposleni u „Telekomu" u celoj Srbiji odnose 40 odsto svih Fonto nagrada. Zašto pljačka nije zaustavljena?

Reporteri „Glas" konačno otkrivaju kako su građane Srbije organizovano i sistematski, više godina unazad, pljačkali nesavesni pojedinci zaposleni u Telekomu Srbije. Naravno, na istražnim organima je utvrđivanje celog sistema pljačke koja po obimu može da se svrsta među najveće pljačke prošlog i godinu i po dana ovoga veka. Reč je o desetinama miliona ukradenih impulsa koje su vlasnici telefonskih pretplatnih brojeva plaćali ni krivi ni dužni, bez prava žalbe. I sasvim konkretno: još tokom prošle jeseni Odeljenje unutrašnje kontrole Telekoma Srbije radilo je u saradnji sa SUP-om Beograd na otkrivanju ovih malverzacija. Počelo je vrlo naivno jer su Telekomom sve češće strujale glasine da pojedini radnici Telekoma ostvaruju velike dobitke u nagradnoj igri „Fonto".

Uz pomoć policije dobijen je spisak svih nagrađenih u nagradnoj igri „Fonto" na Pink televiziji u periodu od 1. januara 2001. do 6. maja iste godine. Upoređivanjem spiska dobitnika sa spiskom radnika zaposlenih u Telekomu ustanovljeno je da se mnoga imena podudaraju. Ova kontrola sprovedena je samo na teritoriji Beograda koja obuhvata centrale na Zvezdari, u Borči, Krnjači, Karaburmi, Voždovcu, Guberevcu, Čukarici, objekat u ulici Sime Miloševića, Bežaniji, Tošinom Bunaru, Novom Beogradu, Objekat TK centar - Katićeva, Smederevu, Požarevcu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani. Kontrola nije obavljena u celoj Srbiji.

U pisanom izveštaju ove kontrole utvrđeno je sledeće: zaposleni u Telekomu, koji rade na održavanju centrala, vazdušne i kablovske TT mreže, uređaja, u pogonu za izgradnju TT postrojenja, tehničari na kontroli TT saobraćaja, na sistemu za analogni prenos, na održavanju uređaja za napajanje, održavanju higijene... zloupotrebljavajući svoje radno mesto i radno vreme isključivali su priključak bilo kojeg pretplatnika u centrali i ubacivali drugi priključak. Tako su, ustvari, sa tuđeg broja okretali telefon 041 - 222-333, Fonto igru na Pink televiziji, bezbroj puta u toku dana, posebno noću, i dobijali nagradne brojeve.

Račune je plaćao građanin na čijem je priključku otkucano toliko impulsa o kojima on, naravno, nema pojma. Uzaludne su bile žalbe građana jer su, očigledno veoma smišljeno, zaposleni u Telekomu to „ostvarivali direktnim ulaskom u prenosnike ili korišćenjem ispitnih brojeva na kojima su brojači brojeva neispravni". Što će reći: odgovor koji bi građani dobijali povodom žalbi na visoke račune da ne mogu dobiti listing jer su centrale zastarele, samo su dobar izgovor za prikrivanje pljačke.

U pisanom izveštaju navode se i konkretni primeri šta su to pojedini nesavesni zaposleni u Telekomu učinili:
„Ako jedan radnik (Telekoma) od Fonta za manje od pet meseci naplati više od 100 hiljada maraka a i dalje ostaje da obavlja iste poslove, smatramo da je to nedopustivo...". Ili ako bračni par zaposlen u centralama na Zvezdari i Novom Beogradu dobije na Fontu 2.831.000 dinara plus automobil „jugo", plus televizor... ili portir dobije automobil plus 17.000 dinara, ili radnik na održavanju rejonske centrale dobije 170.000 dinara, plus auto, plus video rikorder, plus kućni TF aparat, plus dva ručna sata...

Tragom ove informacije reporteri „Glasa" krenuli su u proveru. Poslednji odgovor koji su dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije glasio je da je „policija u toku".

U Telekomu Srbija posle bezbroj razgovora i traženja odgovora na pitanje zašto javnost ništa o tome ne zna i da li je bilo šta preduzeto tim povodom, odgovor je bio „nismo nadležni". Svelo se na to da je gospodinu Drašku Petroviću, generalnom direktoru Telekoma Srbije, juče u 14,40 časova poslat faks koji glasi: „Poštovani gospodine Petroviću, najljubaznije Vas molim da nam odgovorite da li je Telekom Srbije nešto preduzeo povodom izveštaja Odeljenja unutrašnje kontrole o brojnim malverzacijama zaposlenih u Telekomu Srbije, a u vezi sa nagradama u igri „Fonto" od 27. decembra 2001". Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nikakav odgovor nismo dobili.
Ostaje na kraju nejasno i otvoreno pitanje: da li su nadležni u Telekomu Srbije i u državnim organima znali za ovaj izveštaj od 27. decembra 2001. godine. Ako su znali, da li su nešto preduzeli? Ako jesu, zašto o tome javnost nisu obavestili? Ako nisu znali, šta su radili? Ovako na posredan način kaljaju obraz hiljadama zaposlenih u Telekomu koji nisu ni luk jeli ni luk mirisali. Opet, zašto? I zašto nije rađen novi izveštaj od 5. maja 2001. do danas?[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 28.04.2002 u 07:18 PM GMT]ak da je kao sto ti rece lose d
[ Ivan Dimkovic @ 28.04.2002. 18:45 ] @
Reagovanje na tekst "Velika pljačka građana pod krovom "Telekoma Srbije"

Građani bez zaštite

Mr Draško Petrović, generalni direktor: Oštećen je samo Telekom. Boli glava od računa
Jučerašnji tekst u "Glasu javnosti" pod naslovom "Velika pljačka građana pod krovom "Telekoma Srbije" izazvao je žestoka reagovanja javnosti. S jedne strane brojni čitaoci "Glasa" i korisnici usluga Telekoma pozdravili su napore redakcije da se konačno obelodani zašto oni plaćaju neuobičajeno visoke račune za telefonske impulse.

Javio se, na primer, gospodin Dragan Milošević, predsednik stranke Srbija zajedno. Rekao nam je da su mesecima plaćali telefonske račune u proseku oko 5-6 hiljada dinara. Da bi ih smanjili, poslednja tri meseca ključevi kancelarija su pod najstrožom kontrolom, a računi za telefone stižu na iznos oko 13 hiljada dinara.

Odgovor iz "Telekoma" na njihovu žalbu bio je da su po sredi stare centrale i da nema listinga. S druge strane oglasio se i mr Draško Petrović generalni direktor saopštenjem za javnost.

Ono glasi:
U dnevnom listu "Glas javnosti" od 25. aprila 2002. godine, na strani 13, objavljen je tekst s naslovom preko cele strane "Velika pljačka građana pod krovom Telekoma Srbije" u kome se iznose veoma ozbiljne optužbe na račun "Telekoma Srbija". Radi potpunog i istinitog informisanja javnosti, molimo Vas da u sledećem broju "Glasa javnosti" objavite sledeće reagovanje "Telekoma Srbija":
Redovne kontrole "Telekoma Srbija" i drugih nadležnih inspekcijskih organa nisu utvrdile da naši radnici zloupotrebljavaju telefone bilo kog pravnog ili fizičkog lica.

Kontrolom telefonskih troškova u prvoj polovini 2001. godine ustanovljeno je da je značajno povećan broj utrošenih impulsa sa službenih telefona "Telekoma Srbija". Daljim praćenjem utvrđeno je da naši radnici sa službenih telefona učestalo pozivaju "Fonto" i druge brojeve koji počinju na 041. Preduzimanjem organizacionih, personalnih, tehničkih i drugi mera, ova vrsta poziva je onemogućena, a troškovi službenih telefona su ponovo vraćeni u uobičajene okvire.

Dakle, u okviru svoje nadležnosti, menadžment "Telekoma Srbije" je navedeni problem još sredinom 2001. godine efikasno rešio. Prema našim saznanjima, u poslednjih šest meseci među dobitnicima nagradne igre "Fonto" nema radnika "Telekoma Srbija".

Podvlačimo još jednom da je pozivanjem brojeva koji počinju na 041 od strane naših radnika, u 2001. godini oštećen samo "Telekom Srbija" i niko drugi. Posebno želimo da istaknemo da se procenat reklamacija na telefonske račune već dugo uopšte ne menja i da se kreće između 0,16 i 0,28 posto. Da "Telekom Srbija" "pljačka" svoje korisnike, kako se tvrdi u vašem listu, to bi se moralo pokazati i kroz rast broja reklamacija.

Najzad, izražavamo žaljenje što je objavljivanjem neproverenih navoda u "Glasu javnosti" došlo do nepotrebnog uznemiravanja javnosti, što bi bilo izbegnuto da ste se blagovremeno obratili "Telekomu Srbija", a ne na sam dan štampanja pomenutog teksta, 25. aprila 2002, i to tek u 14,40. Skoro da bi se reklo da niste ni želeli da dobijete odgovor na pitanje koje ste postavili."

S poštovanjem
Generalni direktor "Telekoma Srbija"
Mr Draško Petrović, dipl. pravnik
Čudno je da u ovom, inače korektnom, saopštenju direktor Petrović pripisuje "Glasu javnosti" i nešto čega jednostavno nema, a to je poslednji pasus teksta u kojem se kaže da su se novinari obratili na sam dan štampanja i to tek u 14,40 sati. Činjenica koju sekretarice gospodina Petrovića vrlo dobro znaju jeste da su novinari uoči pripreme teksta bar pet puta zvali generalnog direktora i tražili samo minut razgovora sa njim, što je on odbijao, da bi na kraju na predlog sekretarice u 14,40 sati bila poslata i faks poruka.

Međutim, to je ipak skretanje teme na sporedni kolosek. Suštinsko pitanje je da li su radnici zaposleni u centralama Telekoma mogli da zloupotrebljavaju svoje radno mesto i na račun građana pretplatnika pozivaju telefon 041 222-333 Fonto kviz. Zoran Mrvaljević, predsednik Sindikata Telekoma Srbije, kaže da on ne veruje da je neko zloupotrebio pretplatničke impulse mada naglašava da je tehnički sve to moguće izvesti.

Ostaje ključno pitanje kako dokazati da su rađene i te vrste malverzacije, kada nije mogućno, zbog zastarelosti centrala, dobiti precizan listing. Drugo je pitanje otkud tolikim građanima toliko uvećanih računa. Gospodin Mrvaljević je još dodao da je zloupotreba službenih telefona i pravljenje više desetina miliona impulsa, samo za područje Beograda, katastrofa za kompaniju Telekom.

U izveštaju Telekoma Srbije, odeljenje unutrašnje kontrole od 27. decembra 2001. godine piše i sledeće: ..."Smatramo da je na račun Telekoma omogućena enormna zarada organizatora nagradne igre Fonto nesavesnim delovanjem pojedinih radnika Telekoma koji su videli šansu dobijanja velikih novčanih i materijalnih nagrada zloupotrebljavajući svoje radno mesto i radno vreme.

Ako jedan radnik od Fonta za manje od pet meseci naplati više od 100.000 maraka, a i dalje ostaje da obavlja iste poslove, smatramo da je to nedopustivo. Mišljenja smo da treba revidirati ugovorene obaveza sa Telekomom jer ne obezbeđuje nikakav profit preduzeću, a mišljenja smo da proizvodi i znatne gubitke."

U pismu koje je potpisao direktor Petrović ne pominje se ovo što je u zvaničnom izveštaju odeljenja unutrašnje kontrole napisao i potpisao direktor teritorijalne direkcije Beograda Milan Zdravković, diplomirani inženjer. Možda i zato što je prvi ugovor sa Fontom još 1997. godine potpisao tadašnji generalni direktor Aleksa Jokić. Ali u tom ugovoru, sačinjenom na tri godine, s mogućnošću produženja na još tri godine, nemoguće je zaobići i sadašnje rukovodstvo Telekoma.

O tome će, sasvim je sigurno, u javnosti biti još mnogo reči.

tako tih gluposti, ili kao mama
[ Ivan Dimkovic @ 28.04.2002. 19:14 ] @
Dakle - komentari?

Moj komentar na repliku Draska i unutrasnje kontrole - ovo obozavam, dakle - svi posteni, niko se ne bi ni usudio da slucajno osteti nekog pretplatnika, vec su zli radnici ostecivali jadni telekom.

Naravno, nece ni 1000 "Unutrasnjih Kontrola" (UDBI, KPJ i ostalih) doneti nista novo - zna se sta ce zaustaviti teror monopolisticke imperije zvane Telekom Srbija - deregulacija - tj. ukidanje monopola - kada se to bude desilo, nikakvi izgovori tipa "ne postoje tehnicke mogucnosti za listing" nece spreciti gradjane da promene kompaniju. I udruzenja za zastitu potrosaca bi trebalo da daju svoje misljenje o ovome
[ Borko Savic @ 28.04.2002. 21:43 ] @
pa čoveče, ko da je potreban komentar....

samo mene plaši to što bi i eventualna druga kompanija mogla da stvori 'konkurenciju' kakva postoji između 063 i 064 - znači dupli monopol :(
[ Ivan Dimkovic @ 29.04.2002. 00:17 ] @
Neverovatno je kako neka gospoda vrlo brzo iz revolucionara predju u jako dobre konzervativce - pun ih je Telekom Srbija, novi direktori i ljudi po upravnim odborima. Odjednom je sistem koji nista nije valjao postao jako dobar i bez greske (posle provere od strane unutrasnje kontrole :)

Ovo me podseca na Srbiju za vreme Slobe - sve je bilo legalno, provereno, po zakonu - a zemlja propadala brzinom 9.81 M/s^2
[ Mihailo @ 29.04.2002. 00:26 ] @
Aman-zaman :) pa ako imaju monopol ne znači da mogu da otimaju!
A mi se još čudimo što neće da unapređuju 'stare' centrale.
Ljudi su isključivali telefon iz mreže pa su im dolazili veliki računi - šta više reći o tome, u pitanju je klasičan primer otimačine na koju treba da reaguje javni tužilac ili koji već organi. Problem je u tome što kod nas država može da otima legalno ... još uvek.
[ Borko Savic @ 29.04.2002. 00:33 ] @
U teoriji ne mogu, u praksi je kao što vidiš sve može... ti ih tužiš, oni ti isključe telefon i onda godinu dana muljaju nešto po sudu a ti koristiš goluba pismonošu. I na kraju naravno bude isto što i na početku - nema dokaza da je bilo ko krao.

BTW Ivane - 9.81 M/s^2 je ubrzanje :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.04.2002. 17:29 ] @
Citat:
Mihailo:
Aman-zaman :) pa ako imaju monopol ne znači da mogu da otimaju!


Pa problem je sto u takvim sistemima uvek neko moze pametno da otima da to ne moze da se dokaze - ali da sistem nije monopolski, covek koga oni jednom oderu bi lepo presao u drugu kompaniju, objavio to u novinama , rekao komsijama i prijateljima - i oni bi izgubili bar 1000 pretplatnika koji bi migrirali kod konkurencije.

To je daleko efikasnije od bilo cega drugog. Trziste je cudo :)

Citat:

A mi se još čudimo što neće da unapređuju 'stare' centrale.
Ljudi su isključivali telefon iz mreže pa su im dolazili veliki računi - šta više reći o tome, u pitanju je klasičan primer otimačine na koju treba da reaguje javni tužilac ili koji već organi. Problem je u tome što kod nas država može da otima legalno ... još uvek.


Ovo je jako tesko dokaziv slucaj, a i

Ovakva situacija odgovara:

- Investitorima (STET i OTE - koji ne moraju vise nista da rade sem da kupe kajmak i cuvenih 3% na osnovu "know-how" koji ne postoji)

- Radnicima Telekoma (mogu da otimaju potpuno legalno)

- Rukovodstvu Telekoma (oni imaju svoje masne prihode)

- Drzavi (koja uzima 20% na svaki impuls - sto vise impulsa, vise para)


Niko, ama bas niko, ne moze da komunisticku tvorevinu pretvori u nesto sto je sposobno za trzisnu utakmicu osim najgrubljeg prelaza u kapitalizam i fer i povoljne uslove za konkurenciju. I antimonopolski zakon, naravno - u roku od 5-10 godina bi 2 ili 3 kompanije opstale zbog trzisne utakmice - i nikome ne bi padalo na pamet da pljacka korisnike na ovakve nacine.

Normalna kompanija kojoj je stalo do svojih klijenata bi uradila sledece:

- Momentalno bi otpustila sve koji su direktno ucestvovali u ovome
- Momentalno bi otpustila sve koji su krili podatke (a znali su sta se desava)
- Refundirala gradjane
- Krivicno gonila sve odgovorne
- Izvinila se preko sredstava javnog informisanja

Medjutim, ovo je samo kap u moru mahinacija koje je PTT sistem radio svih ovih decenija, tako da je malo neverovatno da se bilo sta desi.
[ Mihailo @ 29.04.2002. 18:24 ] @
Pametno da otima? Pa možda i mogu, ali da ja verujem u susdsku vlast lepo bi angažovao advokata, veštake, napravio tužbu i naplatio im to debelo.
Problem je što ja tom sudu ne verujem ništa, jer ću pre ja da dobijm robiju zbog džointa nego Telekom i njihovi zaposleni što kradu građane za dobre pare svakog meseca, i to onako javno, samo što se ne hvale.

Možda ne mogu ja kao pojedinac da dokažem, ali ako tužbu podnese 1.000 ili 10.000 ljudi - hm, malo drugačija situacija, zar ne? Da u Srbiji postoji 'normalan' (pod 1. nekorumpiran) sud, potpuno sam siguran da bi presudili u korist građana i da bi Telekom-glodari morali da plate odštetu i najure njihove fonto-parazite.

Ukidanje monopola je svakako neophodno, ali to zavisi od zakona - tj. od političara, a njima izgleda to baš nije primarno pitanje, a i platice u UO su potpuno ok.
[ Ivan Dimkovic @ 29.04.2002. 18:41 ] @
Pa bilo bi lepo kada bi par hiljada gradjana uspelo da dobije spor, i da telekom mora da plati odstetu vecu od 10-20 miliona maraka.

Da ne zaboravim da su gracani koji su placali telefonski prikljucak vise od 1500 DEM u stvari ucestvovali u izgradnji mreze i kao udruzenje bi morali dobiti deo akcija Telekoma - batice iz PTT-a su to tako lepo odradile tako sto su ovlastili opstine (koje nisu pravna lica) da uzimaju pare od naroda, tako da ne mogu sada da ih tuze. Ali u normalnoj zemlji bi dobili tuzbu za prevaru...


Ali.. da se vratimo u realnost - od 5.10.2000 se po kljucnim pitanjima nije pomaklo ni milimetar - i to je jedina cinjenica - sve ostalo je marketing.
[ preki @ 29.04.2002. 23:39 ] @
Sve sto stoji u prethodnim postovima je tacno, ali se postavlja pitanje DOKLE ? Posto ocigledno ne zivimo u pravnoj drzavi, jer ni jedna pravna drzava ne bi ni po cenu Telekoma zrtvovala svoj Ustav u kome pise da NIKO nema pravo na monopol, pa ni drzavna preduzeca, ali.....
Posto su to dozvolili, zar stvarno mislis da ih boli uvo sto telekom pljacka gradjane ?
[ Illiron @ 30.04.2002. 16:03 ] @
Mislis da nekog boli uvo sto nesto nije po ustavu?:-) Sloba izrucen hagu, totalno protivustavno, al jebga to je marketing. Po zakonu o telekomunikacijama oni imaju "ekskluzivno pravo" za pruzanje telekomunikacionih usluga... Ako se usvoji neki od dosadasnjih predloga, telekom ce imati prava na monopol do 2005.!
[ torbica @ 07.05.2002. 02:59 ] @

Blic 7 maj

Sindikat „Telekoma“ o iznajmljivanju brojeva 041
Milioni maraka od „vrućih linija“

BEOGRAD - Sindikat „Telekoma Srbija“ već duže vreme ukazuje na zloupotrebe prilikom izdavanja govornih automata sa pozivnim telefonskim brojem 041 - kaže za „Blic“ Zoran Mrvaljević, predsednik ovog sindikata.

- Brojevi 041 predstavljaju resurs „Telekoma“ i ne mogu se izdavati drugim firmama. Pored ovog namernog prekršaja, sindikat, ali i javnost, sumnjaju da su sklapanjem desetina štetnih ugovora „Telekom“ i građani godinama pljačkani. Po dobijanju izveštaja interne revizije u kompaniji, jedna naša grupa priprema materijal vezan za ovu problematiku. Prvi rezultati pokazuju da su sumnje o zloupotrebama osnovane, što se najbolje može videti na primeru jedne privatne firme koja je među prvima krenula u posao sa govornim automatima. Za tri godine ta firma je zaradila više od 10 miliona maraka, a „Telekom“ između dva i tri miliona maraka, što je sve proizlazilo iz klauzule po kojoj je „Telekomu“ pripadalo samo 12-14 odsto prihoda. Uz to, sve doprinose i poreze platila je kompanija a ne firma koja je automate iznajmila - rekao je Mrvaljević.

On objašnjava da je nekadašnje rukovodstvo privilegovanim pojedincima tako pružalo mogućnost da bez ikakvog ulaganja, osim kasete koju su doneli, zgrnu pravo bogatstvo na račun „Telekoma“. Dolaskom novog rukovodstva u „Telekom“, jedan broj ugovora je revidiran, tako da je novim klauzulama povećan procenat prihoda kompanije. Međutim, kako je većina ugovora sklopljena na duži period, od tri do pet godina, oni su još uvek na snazi.

- Kada radna grupa bude završila sa radom, upoznaćemo javnost sa pojedinostima, a lično verujem da će biti i osnova za podnošenje i krivičnih prijava zbog više različitih zloupotreba službenog položaja i sklapanja štetnih ugovora - dodaje Mrvaljević.

G.K. �e "uterivanja" ćirilice, n