Citat:
Ma nisam ja hteo da omalazavam clipper ili fox-pro niti one koji u njima rade. Za razliku od nekih koji odmah se zgroze na rec clipper, fox-pro, dbase ili bilo sta sto nije moderno i ima GUI. Ja sam od onih koji su imali malo dodirnih tacaka sa njima i znam otprilike kako rade. Iskreno se i divim starim programerima jer je cinjenica da je trebalo mnogo vise rada pod njima nego u danasnjim alatima za istu stvar.
Bez brige, razumemo se. Koliko lepse izgleda toliko je komplikovanije. Secam se kursa od pre 15 godine, onda smo poceli sa Oraclom. I neko pita predavaca "koliko ovo povecava produktivnost?" Odgovor je bio "koliko zasucete rukave". I to je to. Jedna vezba za oracle forms se zvala "create and run form in 60 seconds" To me je odusevilo pa sam napravio razvojni alat za clipper, default forma za manje od minut. I za izvestaje slicno.
E, sad. Ako hoces nesto da menjas onda zasuci rukave, pa kuckaj ili klikci dok ne radi kako treba. I to je ono sto traje.
Ako hoces lepsi primer. Drugar "otkrio" access. Napravio neku formu za 5 minuta i dao u firmi da koriste. A kad je pocelo "ajde ispravi samo ovo" nastase muke. Odakle da krene kad je ovo prvi put video juce...
Pomorci kazu "hvali more, al' se drzi kopna". Jednostavno receno koristi ono sto znas i sa cim ces da napravis sve sto zamislis ili sto ti traze. Stari sistemi su bili jednostavni, do koda si dosao preko svakom editora, a kod novih prolazis kroz sve te alate da bi izmenio i najmanju sitnicu.
Nedavno se prijatelj "zapalio" za delfi. Dade mi cd, instaliram i ne znam sta cu s tim. Kad sa ga pitao "kako se ovo koristi" odgovor bese "pojma nemam ali svi ga fale da je mnogo dobar".