[ monstrum @ 29.04.2002. 20:13 ] @
Imam problem sa slikom na sa ovom TV, zapravo dolazi do nekih smetnji sa slikom... ali prouzrokovanim nekim delom hardvera ili losim podesavanjima. Pa ako neko zna oko toga nesto... i oko TV kartica... pomagajte. Unapred hvala.
[ jc denton @ 30.04.2002. 21:01 ] @
Da bi mogli da ti resimo problem u vezi te tvoje TV kartice, ne bi bilo lose da detaljno opises o cemu se radi.

poz.
[ monstrum @ 30.04.2002. 21:22 ] @
Hvala ti sto si mi odgovorio. Ovako stoje stvari. Imam perfektne slike na televizorima po kuci jer koristim kablovksu. Signal su oni izjednacili ... tako da to sljaka ali se javlja ovako nesto:

http://www.io.co.yu/tv/test1.jpg
http://www.io.co.yu/tv/test2.jpg
http://www.io.co.yu/tv/good.jpg

( ovaj poslednji je primer kako to izgleda kada dobro sljaka ) Izvinjavam se sto su slike velike ali morao sam da docaram kako izgleda.

Dakle, do signala nije, ali me buni jos nesto kada je neki PROZOR preko slike, njegova nazovi "senka" ( vidi se iz prilozene slike ) ili sta vec, ostavlja dobru sliku... znaci signal je dobar, sve je super ali nesto pravi SMETNJE .... ili sa grafikom... ili ne znam ni ja sta. Njihova tehnicka potrska mi je rekla da promenim slot, sto sam i uradio ali ista stvar. Ako neko zna nek pomaga... unapred hvala.
[ jc denton @ 01.05.2002. 07:17 ] @
Prvo da ti kazem da nisam imao prilike da isprobam Lucky Star TV kartice, ali ono prozorce je isto kao na genius video wonder-u tako da je verovatno i software isti.

Sto se tice problema, cim sam video snapshot-ove koje si prilozio znao sam sta te muci.
PRVO prekontrolisi kablove jer slicne smetnje se javljaju i kada je poremecena impedansa u vodu, tj. ako si nastavljao kablove ili razvodio kabl na vise prijemnika bez odgovarajucih razdelnika koji omogucavaju da se zadrzi odgovarajuca impedansa u svakoj grani. Ako je impedansa poremecena i signal opada, znaci potrebni su ti aktivni razdelnici koji podnose visok nivo signala na ulazu.
Vertikalne linije koje ti stvaraju problem ces tesko da ispravis na strani racunara i same kartice zato sto je problem u stvari taj RF signal koji nije dovoljnog nivoa. Takodje je resenje je da kupis neko kablovsko pojacalo, koje trpi visok nivo signala na ulazu (bar 90 dB) , a jos ima i dobro 'upeglano' pojacanje i za VHF i UHF opseg.
Kada ovo uradis imaces veci nivo signala pa ce i kartica da radi bolje - bice bolja slika bez onih vertikalnih 'prugica'.
Ovo sve sto sam ispricao vazi samo ako su signali 'osrednje' jacine (bar 45-50 dB)i nema mnogo shuma u signalu. Ako je nivo shuma previsok, pojacalo nece mnogo biti od pomoci i pojacace se i shum pa se sve to opet svede na isto ili se dobije slika bez 'snega' ali je nekako mutna. Znaci odnos signal/sum mora biti veliki da bi pojacavac imao efekat.

I na kraju, pre nego sto ulozis pare u pojacavac, preporucujem ti da kontaktiras firmu Dipol, koja se bavi ovakvim stvarima. Zatrazi da dodju i izmere nivo svih signala u tvom antenskom vodu (ne verujem da je vise od 10 dm), pa ces onda znati da li bi pojacalo pomoglo ili ne.

pozdrav
[ monstrum @ 04.05.2002. 23:35 ] @
Signal je jacine 80 dB, i kablovski je. Slike su perfektne na svim ( 3 ) televizorima u stanu sa kabla koji se deli. Razdelnik je "originalan" koje postavljaju ovi iz kablovske. Oni su merili sve to, i bas u mi pojacali na 80 ( po njihovim recima ) da bi to sve radilo kako treba. Neznam da li je moguce da sum taj pravi neka radijacija, tipa mobilni telefoni, imam dosta kablova koji su zajedno povezani ( kablovi za napajnje, ups, 3 kopjutera, skener, 2 stampaca... ). U drugim kompjuterima je ista stvar ( sa istim signalom ) samo drugi programi dobijau slican izgled... mislim pruge. Kontaktiracu Dipol, a tebi hvala.
[ jc denton @ 05.05.2002. 19:23 ] @
Na onim kanalima na kojima imas 'prugice' signal nije sigurno 80 dB, jer da je toliko jak ne bi bilo prugica ...
Znaci ipak dovedi ove da izmere nivoe na svim kanalima, a posebno na ovim slabim.

pozdrav
[ jc denton @ 05.05.2002. 19:30 ] @
Jos samo ovo. Uredjaj kojim se to meri zove se analizator spektra ili merac polja i obicno ima mali ekran na kome je graficki predstavljen nivo signala, ili poseduje neki displej na kome se ocitava jacina u decibelima za datu freq.
Cisto da znas - da ti neko ne 'izmeri' VF signale obicnim unimerom :), sto je naravno nemoguce.
Ako vidis da je merac neka cudna budzevina, znaci nesto sklepetano i ne izgleda kao 'original' znaj da ce i merenje biti verovatno pogresno posebno na visim freq.

[ monstrum @ 07.05.2002. 21:06 ] @
Ok, hvala ti, zvacu ih, ili nekog drugog ko se razume u to, verovatno je to resenje. Hvala ti.

Pozdrav, Aleksandar.