[ papi8 @ 18.01.2005. 11:45 ] @
Ovako je situacija. Imam u racunalu WIFI Dlink 520 karticu i na njoj
zalemljen F konektor (dal se lemljenjem f konektora gubi na signalu?). Imam
gore na krovu biquad antenu u kombinaciji sa satelitskim tanjurom. Kartica i
antena spojene su sa koaksijalnim kablom "Cavel Sat 703B, 75 ohm" (cca.
2kn/m) duzine otprilike 13m.
SIGNAL:
Link quality mi varira od 75-100%, s tim da je najcesce od 75 do 85, a
rijetko ide i na 100%.
Signal strength je 59%.
Meni se cini da je to preslabo i da time gusim ap i mrezu na koju se spajam.
Na toj mrezi ima nekih 50-ak clanova.
Dal mogu mozda poboljsat signal ako promjenim kabel i stavim neki bolji? Ili
da kupim AP pa da ga stavim na tavan i od AP-a do antene 3metra
kvalitetnijeg kabla, a od AP-a do racunala UTP kabel i obicna mrezna
kartica. Dal bi to poboljsalo situaciju i dal je to izvedivo! Hvala
I onda me jos zanima preko kakvog se konektora taj ap spaja na vanjsku antenu biquad, te dali je u toj situaciji moguc pristup internetu jer imam tu mogucnost.
hvala
[ djricky @ 18.01.2005. 16:35 ] @
najbrze resenje: promeni kabl...

za tu duzinu bi pre odgovarao CFD-400 kabl

ali... ako si lemio F konektor na karticu velike su sanse da ce ona biti neupotrebljiva...
[ bukovski @ 18.01.2005. 18:22 ] @
dlink 700 najjeftiniji + 3 metra 400 kabla + lan(utp) kabal do mrezne + grid 24 ili sat+bi-quad i nema da te boli glava . taj kabal je uzas probaj prvo njega da zamenis posto ovo prvo nije jeftina investicija
[ starisloven @ 18.01.2005. 21:02 ] @
Ja bih ti preporucio da uradis ovo drugo rjesenje.
[ papi8 @ 18.01.2005. 21:07 ] @
ajde onda za pocetak da probam zamjenom kabla!koji da stavim?i kolika mu je cijena?ona prva opcija bi me stajala oko 130 eura sto je donekle prihvatljivo
[ djricky @ 18.01.2005. 21:08 ] @
ne bih se bas slozio... verovatno je covek i koristio neadekvatan kabl zbog finansijskih problema...

a bilo koja wifi kartica je jos uvek jeftinija od bilo kog AP-a (ne odlazeci u extreme tipa Cisco)

mada... neka on sam odluci...
[ broker @ 18.01.2005. 23:09 ] @
Najbolje je da stavis AP na krov koji ce da radi kao klijent. Ovislink kosta oko 55 evra i to je po meni prihvatljivo u odnosu na bilo kakvo petljanej sa PCI karticom i dugackim antenskim kablom.

Verujem da ce ti samo premestanje AP-a dati prilicno bolji signal. To mozes da proveris ako izadjes sa nekim laptopom na krov i premeris stvar pre kupovine.

Druga stvar koju mozes da menjas je antena ali to radi samo ako postavljanje AP-a ne bude dovoljno.

[ Aleksandar Đokić @ 19.01.2005. 10:22 ] @
stavljate obicne 75ohmske kablove po 10 metara i radi vam, kako uspevate svaka cast
[ djordje @ 19.01.2005. 21:00 ] @
Citat:
kako uspevate svaka cast

Malo je "nabidzena" prica sa kablovima i konektorima. Naravno da je bolje stavljati prave kablove, ali u mnogim slucajevima i sa obicnim 75 radi
[ eki_yu @ 20.01.2005. 11:47 ] @
Trik je sa duzinom kabla, na svakih 12 cm se nalazi pravo mesto za stojece talase ...
[ Aleksandar Đokić @ 20.01.2005. 12:02 ] @
sta? aj pojasni malo
[ Daki77 @ 21.01.2005. 08:47 ] @
Zdravo svima!!

Ja bih ti preorucio da stavis Aircom+ Kabal 50ohm 10.8mm, gubitak 0.2db/m, a cena oko 3evra/m ovde u Becu..

A za taj 75ohm obicni antenski TV kabal mi nije jasno kako moze da radi a jos i na toj duzini? prema tome menjaj kabal obavezno!!!!

Kolko ja znam za WLan se koriste 50ohm-ni kablovi
[ eki_yu @ 22.01.2005. 08:43 ] @
Pa evo stvar je u ovome: u davna, pradavna vremena kada sam bio srpski radio-amater bez para , a u to vreme je 50-omski kabel bio statusni simbol, saznao sam (vezom sa kolena na koleno) od jednog starijeg amatera da se zbog neodgovarajuce ohm-aze u kablu javljaju stojeci talasi koji se ponavljaju tacno na jednu talasnu duzinu, i da se na kablu moze pronaci mesto na kome se kabel ponasa kao 50-ohmski. Naravno tamo je bilo lakse jer greska od par cm nije nesto znacila na talasnu duzinu od 10 metara dok je ovde talasna duzina 12 cm. Dakle, entuzijasti turpijicu u ruke ruke i napred !

P.S. Kad vam dosadi kupite pravi kabel ....