[ torbica @ 30.04.2002. 03:26 ] @
POlitika, 30.april 2002.

POŠTA OPTUŽUJE TELEKOMBlokiran razvoj Interneta
"Telekom" "Pošti" do 2. aprila duguje 22 miliona maraka, saopšteno je juče u JP PTT saobraćaja "Srbija"Poslovni odnosi "Pošte" i "Telekoma" dovedeni su do tačke usijanja. Nelogične odluke i neprofesionalno ponašanje pojedinih rukovodilaca "Telekoma" doveli su dotle da je razvoj telekomunikacionih i informacionih sistema u Srbiji, ozbiljno ugrožen. Uprkos povezanosti ovih sistema, kao i činjenici da je "Pošta" većinski vlasnik "Telekoma", PTT je praktično u apsurdnoj situaciji da, kako je juče rekao Srđan Blagojević, generalni direktor JP PTT saobraćaja "Srbija", zbog toga trpi velike materijalne štete.

- Zaključno sa 2. aprilom ove godine, "Telekom" "Pošti" duguje 656.731.198,28 dinara. Odnosno 22 miliona maraka - evidentiranog duga - koji "Telekom" osporava i ne želi da isplati. Ova novčana sredstva odnose se na ime zakupa nepokretnosti, prenosa prava za vršenje telefonske delatnosti, dostavu telefonskih računa i telegrama kao i korišćenje usluga "Poštinog" Informacionog centra i pružanje usluga za telefonske govornice, kaže Srđan Blagojević.

Niz optužbi na račun poslovanja "Telekoma", koje bi po rečima generalnog direktora "Pošte" moralo da bude tržišno orijentisano, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, između ostalog, ilustrovane su i primerom "blokade razvoja brzog Interneta". Naime, PTT-ov zahtev za zakup 34- megabitnog linka na relaciji Beograd - Štutgart, u "Telekomu" je odbijen, uz obrazloženje da na raspolaganju nema slobodnih kapaciteta. Međutim, ubrzo nakon proširenja veza, zakup linka ipak je bio ponuđen, ali po dvostrukoj ceni od predviđene.

Sa ovakvim nelogičnostima, "Pošta" se susrela i u pokušaju da zakupi link ka Banjaluci, u kojem je prema saznanjima bilo slobodnih kapaciteta. Ali ovog puta je iz "Telekoma" stigao odgovor da sklapanje posla nije moguće, i to zato što nemaju formiran cenovnik za tu uslugu.

- Baš kao i u slučaju veza ka inostranstvu odbijeni su i zahtevi za povećanje pristupnih kapaciteta gradovima koji nemaju svoje Internet provajdere. Nabavili smo i najsavremeniju opremu ali kada je trebalo da dođe do realizacije planova, uz nemušta objašnjenja iz "Telekoma", neophodni resursi nisu dobijeni, kaže Srđan Blagojević, ističući da je "Pošta" zbog toga pretrpela štetu od 45 i po miliona dinara.

Iako je "Telekom" svojim i više nego nejasnim potezima usporio i izgradnju "Poštinog" pilot programa "Kablovsko distributivne mreže" u naselju Tošin bunar, u Beogradu, ("Telekom" čak i posle šest upućenih zahteva, ne dozvoljava čak ni delimično korišćenje njegovih kablovskih instalacija i postavljanje optičkih kablova zbog čega ceo projekat kasni i troškovi su mnogostruko uvećani) istovremeno zahtevaju da se unutar poštanskih objekata u Srbiji instaliraju "Halo govornice". I to čak bez ikakve nadoknade, uprkos činjenici da kada bi ovaj predlog bio prihvaćen, "Pošta" bi morala da otpusti 760 radnika koji rade kao telefonski posrednici i omogućavaju korišćenje kabina.

Ovaj i više nego nelogičan zahtev, kako ističu odgovorni u "Pošti", stigao je otprilike istovremeno sa "Telekomovim" raspisivanjem tendera za prodaju "Halo kartica", koje su do sada prodavane u poštama širom Srbije. Po tome ispada, da "Telekom" ne želi samo da "Pošti" preuzme zaradu od telefoniranja u kabinama već i uskrati zaradu na prodaji kartica za govornice. Ali , kako ističu u "Pošti", ovaj potez i ne čudi toliko kada se zna da "Telekom" i dalje posluje bez biznis plana i činjenice da revizorski izveštaji i dalje nisu usvojeni. Od strane izvršnog odbora u kojem "Pošta", iako vlasnik 51 odsto deonica, nema svoje članove.

M. Lakići Win32 API


Znaci, skrenuo
[ Serbian Fighter @ 30.04.2002. 09:44 ] @
Boze me sacuvaj & sakloni.
Ja razumem da u ovom gradu ima odredjeni broj debila ... ok je to manje vise ... ali da su njima dali rukovodeca mesta , e to nisam znao da je u tolikoj meri razvijeno.
[ preki @ 01.05.2002. 00:15 ] @
Ono, lud zbunjenog..... ;o)
Ma, ja verujem da je ovo samo saopstenje za stampu, kao prepucavaju se,
ma, daj
[ Ivan Dimkovic @ 01.05.2002. 00:27 ] @
Stvarno se oni prepucavaju, oni se cak i unutra prepucavaju izmedju kadrova, struja, radnih jedinica, itd.. - PTT i Telekom su kao neka politicka partija na vlasti - nemaju granica, i imaju strahovit animozitet izmedju zadriglih "kadrova" zeljnih vlasti. Ali zajedno pogubno deluju na celu drzavu njihovim neradom, nekvalitetom, monopolom i bezobrazlukom.

To su primeri kako kompanije ne treba da posluju.
[ hodac @ 04.05.2002. 00:58 ] @
Bogam ja znam kada su lokalni provajder zatvorn zbog poste.Prosto su ih cimali, cimali i coveku dosadilo i na kraju zatvoro.Drugo judi trazili linije godinu dana i na kraju odustanu .Pa sad i eunet ima problema sa postom ovde u ue.
[ torbica @ 04.05.2002. 03:19 ] @
LAKRDIJA SE NASTAVLJA....

Blic 4. Maj 2002.

Radnici PTT Srbije i „Telekoma Srbija“ optužuju generalnog direktora PTT Srđana Blagojevića za zloupotrebu službenog položaja
Poslovi za privatni džep

BEOGRAD - Radnici PTT i „Telekoma Srbija“ saopštili su juče pismenim putem čitav niz optužbi na račun generalnog direktora PTT Srđana Blagojevića. Radnici, potpisani kao „grupa“, navode da je prvi čovek PTT vlasnik „Hot lajna“ na brojevima 041, kao i da njegova privatna firma „Informacione tehnologije“ drži monopol u oblasti Interneta. Ta firma, kako se ističe u dopisu radnika, uzela je u zakup poslovni prostor u Telekomunikacionom centru PTT, „što je protivno svim bezbednosnim i pravnim normativima ove kuće“. Pri tom su, tvrdi „grupa“, u povezivanju linija učestvovali radici PTT po ličnom nalogu Bagojevića.

„Istovremeno je ova kompanija u poslu sa ‘Mobtelom’ vezanim za brojeve 041, koji zajednički žele da eksploatišu za „Hot lajn“, a sumnjamo da je taj posao vezan za aranžman o kupovini 5.000 govornica. Taj posao skopljen je sa ‘Mobtelom’ i ide preko 063 mreže, jer je Blagojević zabranio da se govornice instaliraju u zgradama PTT“, navodi se u dopisu radnika.

Pored ovih tvrdnji, radnici iznose i sumnje da je „Informaciona tehnologija“ sklopila i neke druge ugovore sa „Mobtelom“ kojima je ostvarena korist za ovu firmu i njene vlasnike. Pozivajući Blagojevića da javno odgovori na njihove optužbe da zloupotrebljava svoj položaj, radnici PTT i „Telekoma“ dodaju da je i Nebojša Bojović, pomoćnik generalnog direktora PTT, ujedno i suvlasnik „Informaciona tehnologija“ i u ime ove firme potpisnik svih ugovora sa „Telekomom“.

Reagujući na ove optužbe, generalni direktor JP PTT Srđan Blagojević je „Blicu“ poslao zvanični dopis u kojem tvrdi da on nije vlasnik, ni suvlasnik nijedne privatne firme, niti ima uticaj na poslovnu politiku preduzeća „Informacione tehnologije“.

„Uprkos činjenici da već 15 godina radim u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija, baš iz razloga što sam 10. jula 2001. godine postavljen za generalnog direktora JP PTT saobraćaja ‘Srbija’, prodao sam akcije u svim firmama u kojima sam ih imao, da ne bi došlo do sukoba interesa“, navodi Blagojević koji je, kako dodaje, pre stupanja na ovu dužnost bio vlasnik akcija u firmama „Northern Telecom“, „Bombardier“ i „Infomacione tehnologije“, koje su se bavile iskljućivo pružanjem usluga jeftinog pristupa Internetu.


„Očigledno je da sam projektom jeftinog telefoniranja iz naših pošta i ukazivanja na probleme koji su nastali zbog čudne poslovne politike ‘Telekoma’, nekom duboko pogodio lične interese i sujetu. Projekat takozvanih GSM govornica bio je prioritetno ponuđen ‘Telekomu’, a po njihovom odbijanju i ‘Mobtelu’. Cilj ovog projekta je da se građanima obezbedi jeftiniji međunarodni razgovori i razgovori sa vlasnicima mobilnih telefona i istovremeno sačuva posao za 760 radnika PTT, koji bi uvođenjem ‘halo govornica’ u prostorijama pošte ostali bez radnih mesta“, navodi Blagojević dodajući da „skretanje pažnje sa krupnih problema u telekomunikacijama Srbije neće biti uspešno“.

Predsednik Sindikata „Telekoma Srbija“ Zoran Mrvaljević kaže za „Blic“ da ovaj sindikat ne stoji iza ovog pisma, ali da pruža potpunu podršku radnicima u nastojanju da se na videlo iznesu mnoge nepravilnosti u radu PTT i „Telekoma“.

- Mislim da je problem nastao jer su gospodin Blagojević i grupa njegovih saradnika privatizovali poštu, pa umesto da se bave poštanskim uslugama oni žele da naprave paralelni „Telekom“. Najočitiji primer je pokušaj stvaranja kablovske televizije (KDS), iako po zakonu na to pravo ima samo Radiotelevizija Srbije ili druga kompanija koja od države dobije koncesiju. S obzirom da niko nije dobio koncesiju tako i PTT, kao i mnoge privatne firme radi potpuno nezakonito, a krivicu zbog svojih loših poslovnih poteza svaljuju na „Telekom“ - dodaje Mrvaljević.

Što se tiče govornih automata 041, napominje sindikalac Mrvaljević, svaki do sada potpisan ugovor o zakupu je nezakonit i štetan, jer ovi kapaciteti predstavljaju resurs „Telekoma“ i jedino Zajednica PTT može da potpiše ugovor, ali nju kao instituciju niko više ne poštuje.

- Sindikat priprema dokumentaciju o zloupotrebi ovih „vrućih linija“ i uskoro ćemo obelodaniti sve pojedinosti oko zakupa, a spremamo se da podnesemo i krivičnu prijavu protiv lica koja su zloupotrebila svoj položaj - napominje Mrvaljević.

G.K. - M.V.
Unakrsne optužbe direktora
Tinjajući spor PTT i „Telekoma Srbija“ kulminirao je u ponedeljak, kada je generalni direktor PTT Srđan Blagojević optužio „Telekom“ da monopolom nad telekomunikacionim resursima ograničava razvoj PTT sistema, čime je PTT naneta šteta od 45,67 miliona dinara. Kao primere za ovu tvrdnju Blagojević je naveo ignorisanje zahteva koji je PTT podnela „Telekomu“ za povezivanje 228 pošta u računarsku mrežu Postnet, odbijanje „Telekoma“ da izda linkove za Internet provajdera PTT, kao i zabranu postavljanja optičkih kablova za KDS kroz svoje kanale, iako pojedine privatne firme to rade. U saopštenju za javnost izdatom u utorak, koje je potpisao generalni direktor „Telekoma Srbija“ Draško Petrović, negiraju se sve optužbe upućene na račun kompanije. Navodi se da će samo ove godine biti instalirano 300.000 digitalnih telefonskih linija, da će se izgraditi nova SMIN mreža za prenos podataka i priključenje Internet provajdera. Prošle godine „Telekom“ je, takođe se navodi, po osnovu licenci i rente platio PTT 118 miliona maraka, što predstavlja 50,01 odsto ukupnog prihoda PTT.

vno? Ideja je: Ako su u flash f