[ MarkoA @ 19.01.2005. 08:48 ] @
Pozdrav. Treba mi konekcija preko win32com sa bazom u Accessu, ja sam radio import win32com.client pa dispatch ali ne znam kako da se povezem na JET engine. Potrebno mi je za batch procesiranje fajlova, unos podataka u bazu u paketu. Kad smo vec kod toga, posto se trazi da izvestaji sa podacima budu u exelu a baza u accessu, da li je uopste svrsishodno da se pise skripta u pythonu za to (trebalo bi obradjivati po 100 izvestaja dnevno) ili da se drzim nekog VB-a?
Hvala
[ alex @ 19.01.2005. 09:53 ] @
Zasto win32com kada mozes da koristis mx.ODBC module firme Egenix i access bazi pristupas putem ODBC-a. Znatno laksi i jednostavniji pristup nego putem dispatch-a.

Cenim da se u Python-u znatno lakse moze obaviti to sto zelis nego u VB-u. Sto se tice pisanja i citanja Excel dokumenata, to mozes da uradis putem win32com.client modula ili da na Netu nadjes Python modul kojim mozes da citas i kreiras Excel dokumente.
[ MarkoA @ 19.01.2005. 11:03 ] @
Hvala Alex!
[ MarkoA @ 19.01.2005. 11:10 ] @
Eh, dovraga... Opet ja. Je l ima neka baš free varijanta, ovo je čini mi se 30 day trial?
[ MarkoA @ 19.01.2005. 11:19 ] @
Hajde kad sam već počeo priču, da pitam za stručno mišljenje. Radim bazu podataka u Accessu (nije moj izbor, to je zahtev) u koju podaci treba da se ubacuju uveče iz mnoštva popunjenih excel fajlova. Sad, ja sam se trudio da to maksimalno pojednostavim, u smislu da se sve trpa u jednu jedinu tabelu, pa onda ide dalje razvrstavanje... Sve bi ovo bilo opasno offtopic da ja ne mislim da bi mi taj posao u strašnom windows okruženju najbolje uradila neka python skripta.
Mislim, ideja mi je da se napravi ulaz za Python tipa koje fajlove da ubaci, on se nakači na win32, iščita ih kao CommaSeparated i ubaci u tabelu u Accessu, pri čemu je u svakom fajlu samo po jedan unos u tabelu. To bi trebalo raditi verovatno u VBA koji je nekako prirodno okruženje za sve to, ali ja kapiram da bi to bilo lakše sa Pythonom. Ili grešim?


Uuuf, koliki post, smorio sam sam sebe ...
[ alex @ 19.01.2005. 11:22 ] @
Huhm, koristim mx.ODBC poodavno, koliko se secam nije nikakvih licenci tada bilo. Mada, znao sam da ce verovatno preci na licenciranje, s obzirom da se radi o vrlo kvalitetnom setu paketa.

Verujem da mozes da koristis pakete bez problema - koliko vidim na njihovom sajtu, mxBase paket je free, dok je mx.ODBC komercijalan. Probaj da instaliras mx.ODBC i proveri da li ce raditi posle mesec dana.

Trebalo bi da negde imam starije pakete s kojima sam ja radio i s kojima nisam imao problema - potrazicu ih pa cu ti javiti.

Pozdrav,
alex.
[ alex @ 19.01.2005. 11:26 ] @
Verovatno bi neki Excel makro (VBA, pretpostavljam - moje poznavanje Excela se svodi na otvaranje i zatvaranje Excel dokumenata) bio nekako "prirodniji" nacin da se izvede to sto zelis, mada je onda smaranje otvaranje svakog fajla ponaosob i pokretanje makroa, mada verujem da se i tu nesto moze zbudziti.

Uglavnom, pajtonisanje bi meni prvo palo na pamet. win32com je neverovatno mocna alatka .
[ MarkoA @ 19.01.2005. 11:30 ] @
i, obećavam, poslednji put da te smaram (danas doduše:), je l ima negde organizovana dokumentacija za win32com, pošto je u ActivePythonu samo nabacana i nabrojane funcije...?
[ alex @ 19.01.2005. 13:30 ] @
Koliko znam, uz win32com dolazi i prateca dokumentacija. Mozda ti ova stranica pripomogne?

U svakom slucaju, imas i ovaj forum ako ti zatreba pomoc.