[ sEaGhOsT @ 19.01.2005. 17:20 ] @
U novom broju Kablvizora koji mi je danas stigao na zadnjoj strani casopisa, cela strana posvecena je SBB Cable internetu gde ima i cenovnik u kome pise cena za flat-home paket i ispod toga pise dinamicka ip adresa. Da li su se konacno setili da daju dinamicke ip adrese?
[ BytEfLUSh @ 19.01.2005. 17:33 ] @
Adrese su oduvek i bile dinamičke, kolko ja znam...
[ Balša @ 19.01.2005. 17:39 ] @
Dabome, dinamičke, ali ne i javne.
[ sEaGhOsT @ 19.01.2005. 18:32 ] @
A od sad ce konacno biti i javne dinamicke ip adrese.
[ vertig0 @ 19.01.2005. 19:48 ] @
je l' ti to znaš pouzdano ili se samo grubo šališ s nama? lol

btw, meni net radi gore nego ikad... pri tom mislim i na običan surf...
[ maj1991 @ 19.01.2005. 20:03 ] @
Neko mi redovno dize kablovizor iz sanduceta. Sta tacno kazu, kad ce poceti sa tim. Koliko cesto ste u poslednjih par dana imali javnu IP?
[ Safet Beriša @ 19.01.2005. 21:26 ] @
Ja sam upravo došao do svog Kablovizora i žao mi je što ću da vas razočaram ali tu ne piše ništa novo, a javnost dinamičkih IP adresa se ne pominje. Skenirao sam relevantan deo (koji se odnosi na flat) pa pogledajte sami.
[ pctel @ 20.01.2005. 02:25 ] @
Citat:
BytEfLUSh: Adrese su oduvek i bile dinamičke, kolko ja znam...

Nije mi poznato da su adrese ikad bile dinamicke, ako dinamickom nazivamo adresu koja se menja svakih n sati. sve adrese su oduvek bile staticke.
[ maj1991 @ 20.01.2005. 03:01 ] @
Pa jos u prosloj temi ti je receno da je flat-dinamicka IP=1500din, flat-staticka IP=6000din. I u ovoj temi Safet stavi sliku sa istim tim cenovnikom i ti opet teras svoje kako su sve adrese oduvek bile staticke. Ti onda ili placas 6000din mesecno, ili nemas flat nego kupujes MB, ili ti je nekim slucajem rezervisana jedna lokalna adresa, ili ni ne znas da ti se adresa menja. Ali nije to ni bitno. Ono cemu se mi nadamo je da ce adrese biti javne kako bi normalno koristili p2p.
[ BytEfLUSh @ 20.01.2005. 03:27 ] @
Citat:
pctel: Nije mi poznato da su adrese ikad bile dinamicke, ako dinamickom nazivamo adresu koja se menja svakih n sati. sve adrese su oduvek bile staticke.

IP adresa se menja svaki put kad se resetuje modem, tj. pri svakom logovanju na mrežu se dobija druga IP adresa - kao i kod dialup-a.
[ aleksandaraleksandar @ 20.01.2005. 07:33 ] @
ni oni sami nisu uskladili terminologiju. na razlicitim mestima pisu
drugacije a misle na isto.

nego, meni se u poslednji 2 nedelje, adresa non stop menja, a pri tome
vise ne mogu ni low ID da dobijem. svuda ban :(
[ pctel @ 20.01.2005. 18:36 ] @
Citat:
BytEfLUSh: IP adresa se menja svaki put kad se resetuje modem, tj. pri svakom logovanju na mrežu se dobija druga IP adresa - kao i kod dialup-a.

E, pa ovo nisam znao, a jesi li siguran da je tako? Ja sam do sada video samo dve vrste IP adresa, i obe su staticke, znaci one 192.168.x.x i one 10.0.x.x.
Ove druge nisu javne, ali su ipak staticke, znaci ukucas ih tamo vec gde u svom operativnom sistemu ukucavas IP i ta adresa ti ostaje. Znaci, ja imam ukupno 11 statickih adresa, od toga 1 javnu i jos 10 tipa 10.0.x.x.

Znaci, po definiciji, adresa je staticka ako se ne menja, a dinamicka ako se menja povremeno, a da li je javna ili ne, to je u ovoj prici nebitno.

Inace, nimalo me ne bi cudilo da 99% radnika SBB-a ne zna sta znaci dinamicka adresa
[ ssteva @ 20.01.2005. 18:37 ] @
SBB nema dinamicke adrese vec privatne (10.1.*.*.) u home varijanti.
To je i uobicajena praksa cable net provajdera u svetu.
[ BytEfLUSh @ 20.01.2005. 19:03 ] @
Citat:
pctel: E, pa ovo nisam znao, a jesi li siguran da je tako? Ja sam do sada video samo dve vrste IP adresa, i obe su staticke, znaci one 192.168.x.x i one 10.0.x.x.

To su interne adrese koje SBB koristi da identifikuje pretplatnike.
Dinamičke IP adrese su one koje vide svi serveri na koje se kačim, a to su (u Somboru) 82.117.210.*. Ta adresa se dodeljuje prilikom logovanja na SBB mrežu, i meni je skoro svaki put drugačija (isto kao i kad sam bio na dialup-u). Inače, svaki pretplatnik (koliko sam ja video) ima drugačiju dinamičku IP adresu zbog čega mi je čudno to što kažu da se krijemo iza NAT rutera. Pre mi to liči na neki firewall, koji izgleda u Somboru ne radi baš najbolje pošto već nekoliko nedelja imam javnu IP adresu... Da sam iza NAT-a verovatno je ne bih imao, ili makar ne stalno.

Citat:
Inace, nimalo me ne bi cudilo da 99% radnika SBB-a ne zna sta znaci dinamicka adresa :(

E tu si u pravu :)
[ maj1991 @ 20.01.2005. 19:15 ] @
Par linkova:

http://en.wikipedia.org/wiki/Private_IP_address

http://en.wikipedia.org/wiki/Network_address_translation

http://www.whatismyip.com/

http://www.canyouseeme.org/
[ speedy77 @ 20.01.2005. 19:28 ] @
NAT router sigurno postoji. Probajte da u dc++ ubacite vasu ip adresu pod active stavkom i nijedan hub vas nece prepoznati bas zbog vase ip adrese koja se nece poklapati sa "javnom" koja ide preko NAT routera.

NAT stands for Network Address Translation, providing transparent access to the rest of the IP network (usually Internet) via one gateway computer. The computers all have unique ip addresses, but the outside world only sees one address, the one of the server.
[ BytEfLUSh @ 20.01.2005. 23:27 ] @
Onda je to drugačije rešeno u Beogradu, čini mi se da se sve razlikuje od grada do grada... Meni DC++ radi normalno na Active, jedino kad nisam imao realnu IP adresu sam morao da stavljam Passive.
[ Raven45 @ 27.01.2005. 12:25 ] @
Ja još uvek imam probleme... Na DC++-u moram na passive, na e-mule-u imam low id... i tako dalje, da ne dužim i da ne pričam koliko smo ojađeni... I mi tu nemožemo ništa, jer serveri vide adresu rutera, a ne "našu" adresu... Kao što čovek gore reče, te "naše" adrese služe samo da bi nas identifikovali na njihovoj mreži... Jedino kako bi ovo moglo da se reguliše je da se uloži neka molba SBB-u da konfigurišu svoje rutere, forwarduju portove, itd... Ali nešto čisto sumnjam da bi prst makli... Inače imam flat 128 home... Da ne pričam što je cena prevelika, čak i da radi sve ok... Moj ortak kod KDS-a daje mnogo manje para i nema problema sa P2P... Bruka!
[ pctel @ 27.01.2005. 18:02 ] @
Citat:
Jedino kako bi ovo moglo da se reguliše je da se uloži neka molba SBB-u da konfigurišu svoje rutere, forwarduju portove, itd...

Pazi, mislim da si promasio poentu, a poenta je da se korisnicima ONEMOGUCI ili bar oteza prenos velikih kolicina podataka. Za one koji placaju po protiku nema nikakvih problema, imaju javnu IP adresu, pa mogu da skinu i 300.000 MB mesecno ako zele i ako imaju para da to plate 2din/MB.
[ milos23 @ 30.01.2005. 10:49 ] @
Citat:
pctel: Pazi, mislim da si promasio poentu, a poenta je da se korisnicima ONEMOGUCI ili bar oteza prenos velikih kolicina podataka. Za one koji placaju po protiku nema nikakvih problema, imaju javnu IP adresu, pa mogu da skinu i 300.000 MB mesecno ako zele i ako imaju para da to plate 2din/MB.

pazite na beotelu sta se desilo... uvode adsl i nisu rekli da je NAT, i jedan chovek se pobunio kad su ga prikljucili, tu priskochilo josh par njih i od ponedeljka tj sutra prilikom prikljucenja biraju da li ce da budu pod NAT-om ili nece... pa ako bi mi sa sbb-a pokrenuli istu neku akciju mogli bi isto tako dobro da prodjemo, zar ne? ili su ljudi u sbb-u nestrucni pa im je neko sve to namestio sa strane, a oni samo znaju kako da otvore naloge i da montiraju modeme (vrlo verovatno) :o)

ps>> ni je ne mogu ni na jedan edonkey da se nakachim, stalno dobijam poruku da smo na banlisti :O(
[ Milos Stojanovic @ 30.01.2005. 13:04 ] @
Citat:
pctel: Pazi, mislim da si promasio poentu, a poenta je da se korisnicima ONEMOGUCI ili bar oteza prenos velikih kolicina podataka.

Pa ništa, ajmo svi da skidamo dnevno po 2-3 Linux ISOa sa http servera, čisto da im napakostimo u planu da nam ograniče količinu prenetih podataka, a uz to ćemo i da probamo neke zanimljive distribucije ;)

Mislim da je pravi razlog to što oni ovim žele da nateraju firme da kupe skuplje pakete sa javnim, statičkim IP adresama, jer je najčešće firmama potrebna mogućnost pistupa njihovim mašinama iz sveta.
Mogli bi nama da daju javne, dinamičke adrese, ali nešto se ne nadam tome any time soon.

Citat:
SBB nema dinamicke adrese vec privatne (10.1.*.*.) u home varijanti.
To je i uobicajena praksa cable net provajdera u svetu.

Odakle ti ovo? Svi moji prijatelji koji žive na zapadu i imaju cable net, po defaultu imaju bar jednu public ip adresu.
[ maj1991 @ 30.01.2005. 14:26 ] @
@milos23
Znas kako, Beotel ima svoj forum kao sto bi svaka ozbiljna firma trebala imati, pa ljudi mogu da iznose svoje misljenje, da hvale i da se zale, znajuci da ce to neko odgovoran procitati i dobro razmisliti o svojim sledecim potezima. Posto je nama, korisnicima SBB to uskraceno, mogli bi nekako ovde da se organizujemo (ako ovdasnje "vlasti" nemaju nista protiv) i da napisemo neko pismo protesta sa svojim potpisima (SBB username npr.) ili da u odredjenom trenutku svi posaljemo mail i zatrpamo im postu svojim zalbama. Ajde za pocetak da vidimo ko je sve za.
[ maj1991 @ 30.01.2005. 14:31 ] @
E da, i porucio bih onima koji nemaju problema sa privatnim adresama da to ne znaci da ih u buducnosti nece imati - bolje spreciti nego...
[ milos23 @ 30.01.2005. 18:29 ] @
pa pazi, u normalnom svetu bi postojalo nesto sto se zove zakon o zastiti potrosaca (jer i net je pruzanje usluga valjda, ispravite me ako greshim), pa bi u svakom slucaju trebali da se zalimo, tj da se organizujemo, a natrpavanje mail-ovima cisto sumnjam da je dobra ideja, oni ionako chitaju samo mailove poslate preko sajta, a ove ostale filteruju

resenje je da se okupimo i zapretimo da necemo vishe da placamo, zamisli da u trenu izgube par hiljada korisnika? plus, ako ne smanje cene u skorije vreme, jer adsl po ceni sada je mnogo jeftiniji (verat i beotel barem), a da li ce kod njih vladati zakon trzista videcemo... u svakom sluchaju ne moze da skodi, a chim ne skodi....
[ BytEfLUSh @ 30.01.2005. 18:34 ] @
Pa gledaj, šta ti misliš da bi dobio "Zakonom o zaštiti potrošača"? Kad si potpisao ugovor, ti si tačno imao naznačeno šta se nudi, i ti si na to pristao. Naravno, mnogo korisniji je "zakon tržišta" - ADSL će, nadajmo se, smanjiti cene SBB interneta, a valjda će konačno dati svima te dugo očekivane javne IP adrese.
[ aleksandaraleksandar @ 30.01.2005. 18:51 ] @
ovde moze da se okucuje nesto slicno kao i rat izmedju coca-cole i
pepsy-ja. prestanak smanjenja cena, jer bi ih to upropastilo, vec
pojacana kampanja. pa ko pobedi, pobedio je. isto tako moze lako da se
desi, da provajderi ne udju u rat "imamo nat, nemamo nat" vec da ga
svi (vecina) imaju, a da se za korisnike bore uvodjenjem drugih
pogodnosti: broj e-mail adresa, web space, podrska, skupljanje raznih
poena...

sa druge strane zakon, to moze da presece. na primer: "zabranjuje se
ogranicavanje saobracaja po bilo kom osnovu." i naravno uvek
nadgledanje trzista i izmene zakona.

inace, sve cable/dsl korisnike koje znam (eu, kanada) nemaju problem sa nat=
om.
[ banej @ 30.01.2005. 20:06 ] @
SBB nista nece uraditi dok ne bude bio pritisnut od strane konkurencije na bilo koji nacin,
a izmedju ostalog neko je vec lepo rekao da su realne IP adrese skupa roba i uz to sve redja, a kada smo kod zelja , lepo bi bilo da su svi sbb kablovski korisnici povezani pa da mogu da razmenjuju fajlove, da imamo neki interni ftp server za upload i download sve u svemu zelja je jako puno...
pozdrav
[ milos23 @ 30.01.2005. 20:25 ] @
Citat:
BytEfLUSh: Pa gledaj, šta ti misliš da bi dobio "Zakonom o zaštiti potrošača"? Kad si potpisao ugovor, ti si tačno imao naznačeno šta se nudi, i ti si na to pristao. Naravno, mnogo korisniji je "zakon tržišta" - ADSL će, nadajmo se, smanjiti cene SBB interneta, a valjda će konačno dati svima te dugo očekivane javne IP adrese.

pa u ugovoru nista ne pishe po tom pitanju

ma ja mislim da je problem u tome, sto je neko rekao, da oni hoce samo da uzimaju pare od poslovnih korisnika, a nas boraniju ko je*e, ali evo sa adsl-om i manjom cenom wireless-a videcemo sta ce biti..

mislim bilo bi lepo ili da je niza cena ili da nema nat-a, za pochetak, a posle i jendo i drugo :o)

nego pazite taj bezobrazluk da u kablovizoru josh oni istichu brzo skidanje pesama p2p programima :o)

@banej:
ta ideja je super, ali ne ftp, nego da dignu edonkey ili neki drugi server, pa da se kachimo samo mi na sbb-u...

[ ion_root @ 31.01.2005. 02:36 ] @
Pritisak na provajder-firmu moze biti izvrsen na sledeci nacin:

1. jasno se definise cilj: "promena ponasanja provajdera u smislu XYZ"
2. okupi se kriticna masa korisnika (1500++)
3. izvrsi se interno grupisanje korisnika prema kriterijumu istovrsnosti paketa usluga na (A) flat korisnici, (B) kolicina-korisnici.
4. Unutar grupe (A) flat korisnici donese se odluka o tome da svi kojima paket istice 1. marta zakasne sa uplatom do 4. marta, oni kojima paket istice 2. marta da zakasne sa isplatom do 5. marta, itd.

Efekti ovakvog ponasanja?
a) nema efekta, provajder je gluv na zahtev ili
b) finansijski efekat jacine 1500*1500din = 2.250.000din = 28.125 euro.

Dakle provajder biva uskracen za 28.125 euro u trajanju od tri dana. Reaguje na zahtev, uskladjuje svoje ponasanje sa zahtevom.
[ pctel @ 31.01.2005. 03:10 ] @
Citat:
a izmedju ostalog neko je vec lepo rekao da su realne IP adrese skupa roba i uz to sve redja
Koliko skupa roba? Ja imam realnu IP u firmi a internet se ne placa vise od 800 dinara mesecno. I mislim da gresite po pitanju toga da je NAT uveden da bi se izvuklo vise para od firmi. Firme ne vuku filmove i linux distribucije sa interneta, vec uglavnom imaju veoma skromne zahteve za prenosom podataka. Tu je e-mail, 50-ak poruka dnevno, to je mesecno 150 Mb, zatim pretraga interneta (uglavnom tekst) sa sve download-om ako zatreba neki drajver ili tako nesto ne prelazi 150Mb mesecno, i eto da kazem jos sva moguca ovde nepomenuta komunikacija neka bude trecih 150Mb mesecno. Osim toga, koliko je procenat firmi u ukupnom broju korisnika kablovskog interneta? Mozda 5%?
[ maj1991 @ 31.01.2005. 13:09 ] @
Mala informacija. SBB internet podrska u NS ne zna sta je to javna IP. Pretpostavljam da je tako i u drugim gradovima
[ Milos Stojanovic @ 31.01.2005. 13:52 ] @
Citat:
Posto je nama, korisnicima SBB to uskraceno, mogli bi nekako ovde da se organizujemo (ako ovdasnje "vlasti" nemaju nista protiv) i da napisemo neko pismo protesta sa svojim potpisima (SBB username npr.) ili da u odredjenom trenutku svi posaljemo mail i zatrpamo im postu svojim zalbama. Ajde za pocetak da vidimo ko je sve za.

Ja sam za, ukoliko je to neka smislena akcija, a ne prosto "zatrpavanje" njihovog mailboxa random žalbama.
Citat:
banej: a izmedju ostalog neko je vec lepo rekao da su realne IP adrese skupa roba i uz to sve redja

Ma daj molim te Pogledaj malo RIPE zapise, uzmi na primer ETF. Ljudi imaju jednu C klasu, a od toga se 90% kompova uključi jednom dnevno na po 1h, a 95% kompova ni nema potrebu za javnom IP adresom, jer se koristi samo za http/ftp surfing. Znači akademska mreža se razbacuje javnim IP adresama, a mi ovde kukamo što smo NATovani. Kakava nepravda
[ milos23 @ 31.01.2005. 14:16 ] @
pa ajde znachi da uradimo sledece, da neko digne negde forum koji ce sluziti samo nama, korisnicima sbb-a (mogu i ja, ali u naredne 2 nedelje nemam vremena zbog je*enih ispita), da ne bi isli preko elite-a, da svako ko poznaje nekog ko je na sbb-u preusmeri tamo i na taj nachin se okupi kritichna masa i da napravimo plan i program :o)

takodje i mailing lista bi bila pozeljna

onda se tamo dogovorimo da necemo da placamo net vishe ukoliko budemo nat-ovani plus necemo nikome preporuchiti sbb kabl internet, i sa time izadjemo pred njih kao grupa korisnika sbb-a, ok?

nego jel neko nekad zvao njih da pita da li moze da se ne bude pod nat-om i zasto uopste koriste nat za sve korisnike? ja sam korisnik tek od pre nedelju dana tako da nisam...
[ Safet Beriša @ 31.01.2005. 14:26 ] @
Hehehe, ja sam jednom onako usput spomenuo NAT kad sam ih (teh. podršku u NS) zvao pošto mi nešto nije radilo, znaš koji sam odgovor dobio? "Šta ti je taj NAT???" :)))) Stoga me saznanje od pre par poruka nije iznenadilo:
Citat:
maj1991: Mala informacija. SBB internet podrska u NS ne zna sta je to javna IP. Pretpostavljam da je tako i u drugim gradovima
[ kopija @ 31.01.2005. 14:56 ] @
Cao ljudi,

Vidim da ste se opasno naoštrili da pripretite SBB-u :)
Lično mislim da to neće imati neki veći uticaj dok se ne pojavi neka ozbiljnija konkurencija, a to podrazumeva "the american way" promenu telekomunikacionog provajdera. Znači: "ljudi... od danas želim/ne želim da budem vas pretplatnik" i onda pređeš sa kablovskog operatera x na kablovskog operatera y. Onda se ovaj prvi x zapita zašto nećeš kod njega (ne samo ti već 10 ljudi npr) i uoči da je primio xy zahtev za poboljšanjem usluge od tih 10 korisnika... šta se dalje radi je poznato...

Nek mi kaže neko da ima bolju soluciju od SBB-a za kućnu upotrebu neta?

To što su svi u ovoj državi megalomani i žele da skidaju terabajte filmova/slika/fajlova i da to bude džabe je već drugi problem (i naravno iskorišćenje bandwidth-a od 99,99%).

Meni (pošto sam isto pretplatnik SBB-a) lično smeta jedna stvar koju nisu naveli. To je da je upload (na flat 128 home) ograničen na 30kbit/s. Znači, nigde u ponudi ili razgovoru sa njima nisam (pre uključenja) saznao da je upoload ograničen na 30kbit/s. To sam tek saznao kada sam drugi ili treći put zvao tehničku podršku gde mi je njihov operater rekao da on zna da je to ograničeno na tu brzinu. Meni to smeta iz krajnje praktičnog razloga, što sam (verujem i dobar deo korisnika ovog foruma) poslom vezan za korišćenje neta i što mi je bitno da (poneki put) mogu da pošaljem velike fajlove na net. Većina korisnika skida nešto ali šta je sa nama koji želimo da uploadujemo nešto??
Druga praktična stvar koja bi se dobila ovim je da možeš sa nekim da se povežeš webcam-om bez problema sa brzinom. Ja imam brata u Kanadi i značilo bi mi da mogu tako da komuniciram s njim. Tu je naravno i problem NAT-a jer je pitanje da li će webcam raditi kroz NAT.
Znači, ovo što sam naveo su različiti ali realni zahtevi koje treba predstaviti odgovornim/odgovarajućim ličnostima iz SBB-a. A ne razlozi tipa "ne radi mi edonkey, e -mule, shareaza...".
I ne tripujte se onim "kako to radi u USA, CAN, DE, SUI... a ne može kod nas" - e pa mi ne živimo u tim zemljama već u jednoj maloj zemlji punoj monopolista i mračnih umova i dok se to ne promeni ni kablovski net ni adsl ni bilo šta drugo neće funkcionisati kako treba.

Pozdrav,
Kopija
[ pctel @ 31.01.2005. 14:59 ] @
Citat:
zasto uopste koriste nat za sve korisnike?

Ne koriste NAT za korisnike koji placaju po utrosenom prenosu. A zasto, to je jasno:
Upotrebom NAT-a smanjuje se potrebna sirina internet linka koji sbb mora da placa, drugim recima, ako je ovako dovoljno npr. 100 Mbps, kad bi svima pustili javne adrese ljudi bi mnogo vise podataka prenosili i trebalo bi im 300Mbps da bi ostvarili isti kvalitet veze.
[ Safet Beriša @ 31.01.2005. 15:10 ] @
Citat:
kopija: To je da je upload (na flat 128 home) ograničen na 30kbit/s. Znači, nigde u ponudi ili razgovoru sa njima nisam (pre uključenja) saznao da je upoload ograničen na 30kbit/s. To sam tek saznao kada sam drugi ili treći put zvao tehničku podršku gde mi je njihov operater rekao da on zna da je to ograničeno na tu brzinu.

Zanimljivo - kad uploadujem nešto meni upload ide u proseku na 7,2 KBps i prilično stabilno održava tu brzinu koja je nešto manja od 64 Kbps koliko bi trebala da bude. Paket je isto Flat Home 128.
[ milos23 @ 31.01.2005. 16:56 ] @
Citat:
pctel: Ne koriste NAT za korisnike koji placaju po utrosenom prenosu. A zasto, to je jasno:
Upotrebom NAT-a smanjuje se potrebna sirina internet linka koji sbb mora da placa, drugim recima, ako je ovako dovoljno npr. 100 Mbps, kad bi svima pustili javne adrese ljudi bi mnogo vise podataka prenosili i trebalo bi im 300Mbps da bi ostvarili isti kvalitet veze.

e pa sad, opet da ti ponovim sto ti je trooper rekao, mi mozemo da skidamo iso linux distro-e ili nesto slicno i tada cemo imati pun protok... mislim, nat se u sustini koristi da bi se izbegli crvi i razne gluposti koje zagushuju vezu i time ostvaruju bespotreban prenos, koji bi naravno sbb placao...

meni u sustini treba torrent da mi radi punom brzinom kad hocu da skinem ono sto mi treba (npr sad sam video citavu kolekciju gitarskih knjiga u pdf-u, ali velicina je preko gb i za takvo nesto bi mi umesto dan trebal oda skidam nedelju sigurno i to da pustim da mi samo torrent radi), a net mi ne radi celog dana kao sto ti hoces da kazes, ali ima takvih slucajeva...

nego sbb-ovci ne znam da li koristite ares, super je program za download, jedino sto nema neki veliki izbor stvari i sto vuche celu vezu pa je surf otezan
[ Cybernoid II @ 31.01.2005. 19:33 ] @
Prica se da ce biti uvedena nova vrsta usluge (zbog velikog broja zahteva )
Flat Home Plus sa dinamickom realnom IP (za nekih 25% vecu cenu od Flat Home sa NAT-om). Pa, ko voli nek izvoli.
[ aleksandaraleksandar @ 31.01.2005. 19:40 ] @
Citat:
milos23: nego sbb-ovci ne znam da li koristite ares, super je program za download, jedino sto nema neki veliki izbor stvari i sto vuche celu vezu pa je surf otezan

neeeeee
milose nemoj da se ljutis ali program ti je otmicar
[ aleksandaraleksandar @ 31.01.2005. 19:43 ] @
Citat:
Cybernoid II: Prica se da ce biti uvedena nova vrsta usluge (zbog velikog broja zahteva )
Flat Home Plus sa dinamickom realnom IP (za nekih 25% vecu cenu od Flat Home sa NAT-om). Pa, ko voli nek izvoli.

pun si informacija sa sbb-a. sto je za pohvalu, ali zar nisi govorio da imas highID sa sve natom i nikada nisi odgovirio kako si to konfigurisao. da te podsetim, konfigurisao si uz pomoc pazljivog citanja p2p foruma.

mislim da nam ustedis tih 300 dinara...
od kada krece usluga?
[ milos23 @ 31.01.2005. 19:56 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar: neeeeee
milose nemoj da se ljutis :) ali program ti je otmicar :)

kako mislis otmicar? jede vezu?
[ banej @ 31.01.2005. 21:24 ] @
Flat home plus-interesantno ako je istinito...Bas mi je drago sto nije mnogo skupo.
IpV4 protokol je stvarno problem za nas korisnike SBB-a.
pozdrav
[ vertig0 @ 31.01.2005. 21:31 ] @
Citat:
Cybernoid II: Prica se da ce biti uvedena nova vrsta usluge (zbog velikog broja zahteva :) )

pa je l' da nastavimo onda i dalje da ih zatrpavamo mejlovima da nam daju javnu dinamčku (kad već statička ne može) ili više nema potrebe??? ;)

si ti 100% siguran u to što pričaš? ako jesi, samo namigni... ;)
[ aleksandaraleksandar @ 01.02.2005. 16:16 ] @
zvao sam. 1900 dinara.
[ vertig0 @ 01.02.2005. 16:43 ] @
pa i to je nešto... valjda... hmm...
[ milos23 @ 01.02.2005. 17:14 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar: zvao sam. 1900 dinara.

u jeee, a ptt 2000 kinti za 256k, a ne znam da li imaju nat
malo preteruju, a?
[ NLO @ 01.02.2005. 17:17 ] @
cekaj: dinamicka realna ip adresa isto funkcionishe ko normalna (staticka) realna ip adresa, samo se menja na npr svakih 24h?
znaci mogu da dignem server da bude vidljiv na netu, a taj deo 'dinamicki' deo reshim sa npr http://www.no-ip.com/
1900 kinti? el moze sada da se uplati? poshto mi uskoro istice flat..
[ aleksandaraleksandar @ 01.02.2005. 18:17 ] @
@milos
kds ptt nema nat.
[ banej @ 01.02.2005. 18:54 ] @
Lepo cene su snizene za flat pakete, ali jos uvek bez realnih dinamickih IP adresa-'trenutno ne postoje tehnicke mogucnosti, ocekuje se uskoro..." , naravno za biznis flat realna javna adresa ostaje.
pozdrav
[ vertig0 @ 01.02.2005. 19:49 ] @
kakve su sad ovo dezinformacije???

bane, kako misliš bez javnih dinamičkih IP adresa?

pa, s kim je onda aleksandar pričao i dobio info da će cena flat 128 home paketa sa javnom dinamičkom adresom biti 1900 din?

da se nisi ti nešto zabunio? biznis flat korisnici imaju statičku (fiksnu) realnu tj. public IP adresu, a ne "realnu javnu" kako si ti rekao...
[ banej @ 01.02.2005. 19:58 ] @
Svi sa home flat paketima su do daljeg iza NAT-a.
pozdrav
[ milos23 @ 01.02.2005. 22:20 ] @
Citat:
banej: Lepo cene su snizene za flat pakete, ali jos uvek bez realnih dinamickih IP adresa-'trenutno ne postoje tehnicke mogucnosti, ocekuje se uskoro..." , naravno za biznis flat realna javna adresa ostaje.
pozdrav

kad su snizene?
[ BytEfLUSh @ 01.02.2005. 22:34 ] @
Ja sam nešto načuo iz nepouzdanih izvora da se ukida 128kbps Flat, a 256kbps će koštati 2000 din. - zbog uvođenja ADSL-a, tj. pojačane konkurencije na broadband tržištu. Iako izvor nije baš pouzdan, moguće je da je informacija tačna (bilo bi lepo kad bi bilo tako).
[ maj1991 @ 01.02.2005. 23:05 ] @
Za 128kbps ne znam ali ovo ostalo pishe u kablovizoru-znachi istina je. Uz napomenu da to vazi za Beograd a u ostalim gradovima ce biti kad bude poceo da se uvodi ADSL
[ aleksandaraleksandar @ 01.02.2005. 23:07 ] @
@byte
znajuci njih onda ce biti 2000 + 30% za non-nat.
[ senti @ 02.02.2005. 05:39 ] @
Citat:
BytEfLUSh: Ja sam nešto načuo iz nepouzdanih izvora da se ukida 128kbps Flat, a 256kbps će koštati 2000 din. - zbog uvođenja ADSL-a, tj. pojačane konkurencije na broadband tržištu. Iako izvor nije baš pouzdan, moguće je da je informacija tačna (bilo bi lepo kad bi bilo tako).

Nadam se da je istina. Ja bih sutra uzeo SezamPro ADSL, ali jos ne rade u Novom Sadu.

Imam 256kbit flat SBB, i prvih par meseci (od jula do oktobra prosle godine) je bilo super. Sada imaju (barem ovde u Novom Sadu) strasnih problema (kao, nova Cisco oprema im ne radi kako treba, itd), i svaki dan po par sati je link jednostavno neupotrebljiv (a pingtime do 192.168.x.x mashina mi je 1-2ms - znaci, nije kablovski link problem). Latency je uzasan, timeout-ovi na sve strane, kao da sam na 2400bps i blueboxujem preko toll-free brojeva... vratio me SBB na kraj 80-tih, bog te mazo.

Sa "starom" opremom (koja god je to bila, prosle godine), SBB je meni radio fantasticno. I kada sam skidao na 30KB/sec, latency (za SSH sesije i slicno) je bio veoma mali, i stvarno je sve radilo ok. Sada, sasvim druga prica. Kako samo uspeju da pokvare nesto sto radi, to mi nije jasno...

Isto sam ratovao (prosle godine) po pitanju "dinamicke IP adrese", kada sam video da su mi dali 10.x.x.x adresu. Potom su me prebacili na normalni IP, i posle par sati poslali mail tipa "Ah, ipak morate platiti zilion dinara da biste imali eksternu IP adresu". Smesno.

Ovi ljudi stvarno pojma nemaju sta rade... (dodushe, rekoshe mi da se NS admini ama bas nista ne pitaju, i svi 'planovi' stizu iz BG-a, tako da se vise ne zna ko koga...)
[ milos23 @ 02.02.2005. 07:01 ] @
Citat:
maj1991: Za 128kbps ne znam ali ovo ostalo pishe u kablovizoru-znachi istina je. Uz napomenu da to vazi za Beograd a u ostalim gradovima ce biti kad bude poceo da se uvodi ADSL

u kom kablovizoru?! u januarskom su trenutne cene...
[ maj1991 @ 02.02.2005. 12:28 ] @
Ne znam koji je broj, stigao mi je pre 4-5 dana a ne mogu da pogledam jer sam ga ostavio u kaficu. Uostalom nazovite sluzbu u BG pa ce vam reci.
[ maj1991 @ 02.02.2005. 12:44 ] @
Broj je februarski,provereno. A ima prijavnica za adsl
http://www.sbb.co.yu/adsl/
[ aleksandaraleksandar @ 02.02.2005. 16:41 ] @
@maj1991
pa ja sam zvao, i covek mi je rekao 1900 dinara. 128 with ip.
posle neko kaze od toga jos nista.
na sajtu nema linka za www.sbb.co.yu/adsl/

mislim onu su standardno spori i inertni. mislim da pre aprila nece
krenuti nista masovnije.

inace pitanje za sbb-ce. prijavljivati se za sbb dsl ili ne? jer mi
smo ionako vec njihovi korisnici, nemamo mi tu cime da ih uplasimo
osim oni nas "iznajmljivanjem dsl modema" :)

ipak je dobra ona ideja o skidanju iso lunixa preko http :)
[ Morgot @ 02.02.2005. 16:51 ] @
Ja sam takodje zvao.

1900 din, 128kbps, dinamicka javna IP adresa, nema ukidanja paketa 128 Flat.
[ maj1991 @ 02.02.2005. 17:17 ] @
Kakvi to ljudi onda rade u strucnoj sluzbi kad ne znaju ni sta im pise u casopisu koji izdaju. Citat iz Kablovizora:
" NIZA CENA FLAT RATE KABLOVSKOG INTERNETA U BEOGRADU. Zahvaljujuci pustanju ADSL usluge SBB je kod Telekoma ostvario dodatne kolicinske popuste na internet link, cime je stvorena mogucnost za snizenje cena flat rate usluga na kablovskom internetu. Pocevsi od 20. januara cena flat rate paketa u Beogradu izjednacena je sa cenama u nasoj ADSL ponudi. Cim se ADSL usluga prosiri na ostale gradove gde nudimo uslugu kablovskog interneta, i time ostvarimo popuste koje imamo u Beogradu, cena flat rate paketa ce pasti i u tim gradovima."

Mrzi me da pisem o clanku "OD SADA I SBB ADSL USLUGA U BEOGRADU", samo cu vam navesti cene : 256Kb/s-2000din, 512Kb/s-3800din, 768Kb/s-5600din.
[ Morgot @ 02.02.2005. 18:13 ] @
I opet nisu naglasili koliki je upload, opet ce da pilicare i lazu korisnike. Meni vec tri meseca ne umeju da odgovore kolike upload na 128 Flat paketu. Jednom su rekli da je odnos 1:1, drugi put 2:1 i da ce doci da poprave, treci put su rekli da se javim kad srede proxy. Poslednja informacija koju imam je da je odnos 4:1 ida je kod mene sve u redu.

Palim ja sa SBB-a cim se stvore tehnicke mogucnosti (parice) za ADSL.
[ aleksandaraleksandar @ 02.02.2005. 18:49 ] @
@maj1991

evo i meni je danas stigao kablovizor. jeste onako kako si ti napisao.
ali i dalje ne vidim kako se to ne slaze sa onim sto sam ja napisao i
sto je opet napisao morgot?

256 je preko telefonskih parica (dsl) a ostaje 128 preko njihovog catv
kabla. i ono sto kazu na call centru 128 + ip = 1900.
[ vertig0 @ 02.02.2005. 19:30 ] @
zvanično obaveštenje na sajtu:

http://www.sbb.co.yu/internet/flatrate.php

Citat:
FlatHOMEPLUS *- Paketi su namenjeni pretežno kućnim korisnicima. Omogućeni su svi Internet servisi. Označena je maksimalna propusna moć koja se ostvaruje paketom, sa realnom IP adresom koja se dinamički dodeljuje korisnicima.

važna napomena:

Citat:
* FlatHOMEPlus paket će biti omogućen do kraja februara

cene i sve ostalo što vas interesuje na samom sajtu...

[Ovu poruku je menjao vertig0 dana 02.02.2005. u 21:53 GMT+1]
[ maj1991 @ 02.02.2005. 20:39 ] @
@aleksandaraleksandar
Nisam ja nista ni govorio o flat 128 i javnoj IP od 1900din. Ja sam samo potvrdio Nevenovu pricu sa prethodne strane, zatim odgovorio na pitanje u kom broju sam to procitao, i na kraju citirao clanak iz Kablovizora. Nisi me dobro razumeo. Da, pomenuo sam i da ne znam da se ukida 128 flat
[ aleksandaraleksandar @ 02.02.2005. 21:02 ] @
@maj1991
ok ocigledno nesporazum, ali sad kada sam opet procitao kablovizor
pise: "...od 20. januara cena flat rate paketa izjednacena sa cenama u
nasoj dsl ponudi..."
a u njihovoj dsl ponudi 256 kosta 2000. mozda jesu od 20.01.2005
izjednacili cene samo je pitanje od kada ce da ih primene :)
takodje je interesantno da nema vise one tabele za flat rate home (no
ip) i flat rate biznis (static ip) protoke.

mislim stvarno su kao firma pred raspadom, a ne.... uh
[ vertig0 @ 02.02.2005. 21:11 ] @
aleksandre, pogledaj moj post iznad, videćeš i zašto "nema vise one tabele za flat rate home (no ip) i flat rate biznis (static ip) protoke."
[ aleksandaraleksandar @ 02.02.2005. 21:40 ] @
Citat:
vertig0: aleksandre, pogledaj moj post iznad, videćeš i zašto "nema vise one tabele za flat rate home (no ip) i flat rate biznis (static ip) protoke."

ok. jasno je meni, samo sam preneo onima koji ne dobijaju kablovizor.

inace link koji si dao, ja taj dan nisam video izmenu, koju sam sada video. znaci lepo sam pretpostavio da ce cena od 2600 dinara da bude u opticaju.

i sad imamo sta?
256Kb/s - 2000 - cable
256Kb/s - 2600 - cable + ip
256Kb/s - 2000 - dsl +?

?:
a) ip
b) nat

ovo je ono sto sam pripisao drugom korisniku da je napisao
@byte
Citat:
Ja sam nešto načuo iz nepouzdanih izvora da se ukida 128kbps Flat

ok, to je ocigledno bilo iz nepouzdanih izvora.
[ Safet Beriša @ 02.02.2005. 22:12 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar: i sad imamo sta?

Imamo ono što piše, a piše:

Flat Light - e-mail, Web, FTP i chat (kroz proxy) (samo 128 i 256)
Flat Home - ovo što imamo sada (NAT)
Flat Home Plus - bez NAT-a (dinamička, realna IP adresa)

Nebitno je da li je ADSL ili Cable pošto su paketi isti, razlika je samo u načinu transporta. Bitna napomena - cene sa navedene adrese važe samo za BG - u ostalim mestima će sniziti kad u njima bude dostupan ADSL.
[ aleksandaraleksandar @ 02.02.2005. 22:28 ] @
@safet
razumem ja da si ti tako shvatio, i ja sam donekle, ali tako ne pise.
"...preko koaksijalne mreze..."
ono sto je sporno kod sbb-a je sto se ne zna, da li su to mislili pa
napisali, ili im je ostalo od prethodnog pisanja.

inace doslo je do poskupljenja kod sbb-a. sada je odnos dl/ul 4:1, a bio je=
2:1=20
znaci usluga je nepovoljnija za iste pare, odnosno poskupelo :) t-na-na-naa
[ NLO @ 02.02.2005. 22:46 ] @
a zashto su toliko unishtili upload? mislim ne kapiram ih..
a i nekapiram razliku izmedju flat light/home? mislim shta mi smeta da stavim proxy, i onako ne koristim p2p..
i zbog cega to sve rade? shto jednostavno ne stave 256kbit/s realan ip 2000 kinti i gotovo..
[ eretron @ 02.02.2005. 23:28 ] @
Da li ovo sto pise za Flathomeplus da ce biti omogucen do kraja februara znaci da se tada ukida, ili da tek tada pocinje???

[ vertig0 @ 02.02.2005. 23:43 ] @
Citat:
Pored nižih cena, kreirali smo i dve nove vrste paketa: FlatLIGHT, namenjen korisnicima koji pretežno koriste Web, mail i chat servise, kao i FlatHOMEPlus, paket sa realnom IP adresom, čije se puštanje u rad očekuje do kraja meseca.

super im je ta fora da očekuju puštanje u rad do kraja meseca... lol
znajući njih nećemo mi dobiti javnu dinamičku IP adresu u skorije vreme...
[ Milos Stojanovic @ 02.02.2005. 23:59 ] @
Pa nije kvantna fizika pustiti ljudima public IPjeve. Pitanje je samo šta čekaju, da li uzimaju novu klasu IP adresa zbog novih ADSL korisnika, pa očekuju da jedan deo preostane za cable usere, ili nešto slično...
[ milos23 @ 03.02.2005. 00:18 ] @
Citat:
NLO: a zashto su toliko unishtili upload? mislim ne kapiram ih..
a i nekapiram razliku izmedju flat light/home? mislim shta mi smeta da stavim proxy, i onako ne koristim p2p..
i zbog cega to sve rade? shto jednostavno ne stave 256kbit/s realan ip 2000 kinti i gotovo..

pa razlika je da mozes da koristis samo navedene servise i nista vise u light-u, kolik o sam ja shvatio, dok tamo mozes sve
[ Milos Stojanovic @ 03.02.2005. 00:27 ] @
Na light su verovatno preko proxy-ja dozvoljeni samo http/ftp, a bez proxy-ja je verovatno otvoren samo port 6667 za IRC, eventualno 5190 za ICQ.
U normal paketu si bar mogao po malo da vučeš p2p, u lite bi teško uradio bilo šta.
[ NLO @ 03.02.2005. 07:40 ] @
onako mi i ne treba p2p, ima dovoljno stvari da se skine sa http/ftp, samo ih treba naci..
uzimam flat light 256kbit/s i ako ne skinem 40gb za mesec dana nisam nishta uradio, ako treba skidacu linux distrove koji mi netrebaju.. iz inata :)
glupi su :)
[ Raven45 @ 03.02.2005. 21:50 ] @
Citat:
a zashto su toliko unishtili upload? mislim ne kapiram ih..

Nisu uništili... takav je i bio ... samo nisu dali nikakvo obaveštenje o tome... Baš sam se pitao zašto mi upload ne ide preko 3.5KB (imam FLAThome 128 )... to je taj odnos koji će se koristiti i od sada - 4:1... 16KB(down):4=4KB(up)... Mada to mi nije toliki problem, jer planiram da uzmem 256 gde će mi upload biti 8KB, što je zadovoljavajuće...

Nego vrlo bitna stavka vezana za nove pakete.... Malopre sam ih zvao da se detaljnije raspitam o istim i lik je bio upoznat u termine: public IP, NAT, itd. (u pitanju je call center u Beogradu)... Jedino nije bio siguran da li će FLAThome (256kb=2k dinara) biti po NAT-om ili ne... Ako neko dobije ovu informaciju, molim vas podelite je, jer ja ne mogu da živim bez P2P-a (ne kažem da P2P sada ne radi, ali radi sa poteškoćama)...
[ Safet Beriša @ 03.02.2005. 22:23 ] @
Po njihovom cenovniku svi Flat Home paketi su NAT-ovani, što je i logično pošto da nije tako Flat Home Plus ne bi imao mnogo svrhe.
[ aleksandaraleksandar @ 03.02.2005. 22:29 ] @
@raven
pa bice pod natom, za 2600 nece :)

ja kada sam merio pocetkom decembra, kada sam dobio net, bilo je
128/64. beograd.
[ BytEfLUSh @ 03.02.2005. 22:30 ] @
Interesantno, meni je još uvek 128/64...
Mada, u pitanju je Sombor...
[ momsab @ 05.02.2005. 18:34 ] @
Pirtanje u vezi FlatLight: da li će na njemu moći da radi i IM protokoli (ICQ, jabber...)? Pitao sam ih na mejl, nisu mi dogovorili. Ćudno bi mi bilo da omogućuju chat a ne omogućuju IM.
[ NLO @ 05.02.2005. 22:47 ] @
ne rade: jabber, icq i irc (i sa proxy-jem i bez)
[ momsab @ 05.02.2005. 23:15 ] @
znači, da ostanem ja lepo na prepaid

320MB mi traje ~20 dana (zato što skidam samo ono što mi treba, uglavnom surfujem, kuckam se sa ljudima i održavam neke sajtove)

NLO, hvala na brzom odgovorou!
[ aj72 @ 10.02.2005. 06:07 ] @
A u cemu je razlika kad se ide preko proxy-ja, sporije je ili šta ?
Zanima me taj light paket za 1000 din. , dakle jel regularno radi web i ftp, to mi je
najbitinije dok ako je u pitanju da samo ICQ i sl. ne radi to mi nije toliko bitno.
[ che_lik @ 11.02.2005. 19:02 ] @
Jedno pitanjce pre nego sto odlucim sta da uzmem od SBB.

Dal su u dosadasnjem flathome paketu (koji je kolko razumem preko NAT isao) radile online igrarije (tipa CS i slicne) i koliko dobro u smislu Lag-a itd?

Ako jesu - pretpostavljem da ce i dalje raditi u istoj meri (preko flathome). Takodje pretpostavljam da 100% sigurno nece raditi u ovoj novoj LIGHT varijanti. Ako neko misli drugacije - neka me slobodno razuveri.

Ako - s druge strane ne rade preko NAT varijanti, onda moram nazalost da pljunem extra 900din za samo moju IP adresu ( My precious - we whants it )

Danke viele unapred
[ amadeuss @ 11.02.2005. 20:13 ] @
Rade bez problema,ja sam na 128 preko NAT-a i na CoD-u mi je ping uvek ispod 50.

Preko LIGHT paketa ,pretpostavljam kao i ti, nece raditi.

[ mojo jojo @ 11.02.2005. 20:21 ] @
Evo meni, u Somboru je na Flat 128, ping u zadnje vreme preko 500, bas na CoD serverima. Sta da radim? BytEfLUSh, vidim da si iz So, kako tebi funkcionise?
[ diabo;ique @ 12.02.2005. 01:06 ] @
Da li moze neko da mi objasni sta znaci NAT.
[ twix @ 12.02.2005. 01:18 ] @
Citat:
diabo;ique: Da li moze neko da mi objasni sta znaci NAT.

http://www.elitesecurity.org/tema/72403

Nego bre preterali su za taj Light paket,.. dobro nisu stavili zabranu na 80 i 21 portu...
[ BytEfLUSh @ 12.02.2005. 01:49 ] @
@mojo jojo:
Nisam se bavio online igranjem, ali SBB kablovski mi savršeno funkcioniše. Stalno imam pun protok (oko 14kBps preko P2P programa) i veoma retko mi se desi da padne mreža (u zadnjih mesec dana - nijednom).
U koje vreme ideš na te CoD servere? Moguće je da je oko 21-01h zagušena mreža, pošto mi tada malko opadne protok...
[ mojo jojo @ 12.02.2005. 10:15 ] @
@BytEfLUSh
ma u svako vreme, evo sad pingujem google i prosek je 512ms, inace sve ostalo radi odlicno, evo skidam Anarchy Online sa Flashget-om, protok konstantno izmedju 15 i 16 KB/s.
[ BytEfLUSh @ 12.02.2005. 10:28 ] @
Hmm... Pa ni meni ping nije baš najbolji...
C:\>ping www .google.com

Pinging www .google.akadns.net [64.233.161.99] with 32 bytes of data:

Reply from 64.233.161.99: bytes=32 time=344ms TTL=239
Reply from 64.233.161.99: bytes=32 time=459ms TTL=239
Reply from 64.233.161.99: bytes=32 time=343ms TTL=239
Reply from 64.233.161.99: bytes=32 time=309ms TTL=239

Ping statistics for 64.233.161.99:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 309ms, Maximum = 459ms, Average = 363ms

Mada to ni ne primetim u radu... Nego, jel ti takođe i skidaš nešto dok igraš online ili pogasiš sve što može da pravi dodatni protok?
[ mojo jojo @ 12.02.2005. 11:02 ] @
@BytEfLUSh
Sve mi je pogaseno, ali evo sad mi se desila cudna stvar. Instaliram ja BitLord i pokrenem ga ali nesto nece, pa krenem na help ali nece da prikaze stranu, probam u firefoxu, nece ni na jedan sajt da ide, pa sam restartovao komp i bezveze pingovao google i sad je prosek 78ms i svi CoD serveri mi ispod 100ms :). Stvarno ne znam sta se desilo ali nemoguce da se sad to slucajno desava.
[ BytEfLUSh @ 12.02.2005. 11:04 ] @
Hehe... I meni se malopre isto desilo... Odjednom nema protoka, ništa ne radi, i tako 5 minuta... Već sam se bio iznervirao, i zatim se sve vrati. Odem na neki sajt - odmah učita... Pingujem Google... Sve ispod 100ms... :)

Kao da čitaju ES i istovremeno poboljšavaju usluge... E, to ti je profesionalizam!

C:\>ping www .google.com

Pinging www .google.akadns.net [66.102.9.104] with 32 bytes of data:

Reply from 66.102.9.104: bytes=32 time=92ms TTL=234
Reply from 66.102.9.104: bytes=32 time=95ms TTL=234
Reply from 66.102.9.104: bytes=32 time=73ms TTL=234
Reply from 66.102.9.104: bytes=32 time=72ms TTL=234

Ping statistics for 66.102.9.104:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 72ms, Maximum = 95ms, Average = 83ms
[ mojo jojo @ 12.02.2005. 11:10 ] @
Hehe sve je moguce:) Nadam se da ce ovo da potraje.

edit: meni su promenili IP adresu, sad sam proverio, dali to ima veze sa necim?
[ Gojko Vujovic @ 12.02.2005. 11:54 ] @
Kad "sve ne radi 5 minuta", prestanu svi downloadi, pogase se p2p konekcije, itd. Zbog toga je posle novog starta mreža rasterećena - protok još uvek nije narastao i ping ti je dobar jer linkovi nisu preopterećeni.
[ BytEfLUSh @ 12.02.2005. 11:59 ] @
To je i meni palo na pamet, ali mi je još uvek ping ispod 100ms...
[ Gojko Vujovic @ 12.02.2005. 12:01 ] @
Samo čekaj da se downloaderi probude ;)

Druga mogućnost je da je stvarno otklonjeno neko usko grlo.

Zato lepo pozoveš svog omiljenog provajdera i rešiš nedoumice, pa javiš i nama šta je bilo. Vole oni i kad ih neko pohvali.
[ Milos Stojanovic @ 12.02.2005. 12:45 ] @
Citat:
che_lik:
Dal su u dosadasnjem flathome paketu (koji je kolko razumem preko NAT isao) radile online igrarije (tipa CS i slicne) i koliko dobro u smislu Lag-a itd?

Mogu da se igraju igre koje su server-based (CS, Quake, UT, itd), ali kod igara gde sva komunikacija ide client-to-client (War3, Starcraft, i slične) nećeš moći preko NATa.

Inače, što se tiče pinga, 128 homeflat, delimo brat i ja, evo pinga do google.com dok brat igra CS u najveće :)
Ping statistics for 66.102.9.104:
Packets: Sent = 24, Received = 24, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 77ms, Maximum = 227ms, Average = 84ms
[ BytEfLUSh @ 12.02.2005. 12:48 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Zato lepo pozoveš svog omiljenog provajdera i rešiš nedoumice, pa javiš i nama šta je bilo. Vole oni i kad ih neko pohvali.

Ma uvek dobijam standardni odgovor od tete što tamo radi... "Radovi na mreži"...
[ mojo jojo @ 12.02.2005. 13:45 ] @
@BytEfLUSh
ako neces da pricas sa tetom, imas i drugi broj: 26-520 :) samo je cesto zauzet, bar kad ja zovem.
[ BytEfLUSh @ 12.02.2005. 13:49 ] @
To im je office? Ma imam ja negde broj mob od onog dečka što je zadužen za cable u Somboru (tj. što zna nešto više od ostalih iz SBB-a; on je taj koji dolazi da instalira modem) ali me mrzi da tražim, a i šta sad da ga cimam iz radoznalosti; mreža radi ok, ja sam zadovoljan. :)
[ mojo jojo @ 12.02.2005. 14:27 ] @
@BytEfLUSh
Taj broj mi je dala teta kad sam je pitao nesto "komplikovano" :)
[ BytEfLUSh @ 14.02.2005. 18:20 ] @
Jedan mali update.... Prvih par sati je radilo ok... A onda... Smrt.

Zapravo, ping je još uvek ispod 100, ali je zato protok nenormalno slab. Stranice uspem da učitam tek iz 2-3. pokušaja, download retko kad pređe 6KB/s a i često puca... Blago rečeno - užas! Do sada sam branio SBB, ali sada je postao nepodnošljiv. Sutra ih zovem, a ako ne budu imali dobro objašnjenje zašto se ovo dešava - prelazim na ADSL, ASAP! Čim ga uvedu u Sombor...
[ maj1991 @ 14.02.2005. 18:41 ] @
Pa red je da i vi iz Sombora malo osetite "radove na mrezi" , al' strpi se jos malo, bice to u redu
[ mojo jojo @ 15.02.2005. 12:07 ] @
@BytEfLUSh
Evo sad radi, ali ping je opet uzas. Izgleda ne moze i surfovanje i igranje :(
[ BytEfLUSh @ 15.02.2005. 12:58 ] @
E da, sad radi super. Meni ping nije problem pošto nikad nisam ni probao online igranje (osim Internet Hearts koji se dobija uz XP ) ali zato download&surf rade odlično.
[ Nikola_BGD @ 15.02.2005. 17:48 ] @
Sinoc htedoh da postujem ovo ali ...(citajte dalje)

Taman sam napisao da i kod mene u BG-u lose radi, ali da se popravilo vec te je sada ok (to sam pisao oko 23h juce).. I kad sam napisao ceo post kliknem na send i send request se negde izgubi i post ne osvanu na ES a sav text se izgubio. Posto sam se bas bio raspisao, samo sam dodatno pop***zdeo i batalio ponovno pisanje, ali sam resio da napisem opet danas, jer sam extra pop**zdeo na SBB ovih dana...
Ali da krenem redom...

1. Nedavno poskupljenje.

Da, kao sto je neko vec napisao, efektivno su poskupeli a pricaju da su pojeftinili. Jedino ako je srezan upload za iste pare pojeftinjenje. Pa jel oni stvarno misle da smo toliko glupi ???

Koristim flat 128 paket, i mogu reci da me je vrlo solidno sluzio, iako je UL bio limitiran na 64k, sto je sasvim ok i za igranje i za poneki UL na ftp i to je to.

ALI vidim da od skora uz paket flat 128 vise nije UL 64k nego 32K sto je manje cak i od Dial up veze!!!
O kom oni to high speed internetu govore kada jedna polovina njihove usluge (upload je jedna polovina a download druga, na to sam mislio) ipak "na papiru" predstavlja korak unazad u odnosu na dial-up :)

Ljudi, pa 32k upload je smesna cifra, i prakticno neupotrebljiva.. Ajde da ne preterujem.. nije prakticno neupotrebljiva vec na granici upotrebljivosti...

Ok, kapiram ja njih. Time su zeleli da, kao sto neko rece, "ukinu" 128k paket iz ponude i da nateraju ljude da predju na 256. To je klasican ekonomski trik kojim ti nude bolju uslugu za nesto vise para, pa se svi prime i oberucke to prihvate.
E sad, razlika izmedju 1500 din i 2000 din u ovoj zemlji nije mala, nek prica ko sta hoce, al u odnosu na plate, cene ovih pretplata su ipak visoke.
Nije meni problem kad zaradjujem za sebe, ne placam stan ni racune ni klopu itd.. da ne ulazim previse u ovo, poenta je da je ipak to relativno velika kinta za nase uslove.
Paket od 128 jako lepo radi i licno mi onaj od 256 ne treba, jer je po meni trenutno ipak skuplji luksuz nego potreba.. ono sto skidam cu da skinem i na 128k a posto je veza stalna i ne puca, nije mi frka da se dodatno strpim, za to vreme mogu nesto drugo pametno da odradim. Zato mi se ne isplati da dajem jos tih 500 din za jaci paket.
Ali ajde, recimo da i pregrmim tih 500 din, moze da se podnese na kraju.
Dolazimo polako do tacke br 2.

2. Kvalitet ponude (ili kako vec da to nazovem)

Naime, flat HOME paketi, koji mu dodju kao paketi sa koliko toliko pristojnom cenom, imaju jednu opasni manu... Svi imaju privatne IP adrese, sto u prevodu znaci, nema servera, nema p2p, smanjena mogucnost igranja itd, gore su ljudi sve to vec opisali...
U odnosu na flat LITE pakete, trebalo bi da svi servisi potpuno funkcionisu, sem sto nema javne IP adrese, pa ne moze da se dizu serveri niti da se pristojno koristi p2p.
ALI
Probao sam pre neki dan da igram Heroes 3 preko neta sa burazerom koji ima javnu IP i adsl na sezampro. I gle cuda! ne mogu da se konektujem na njega. Bog ce znati zasto ?!? Kapiram da on ne moze da se poveze na mene zbog priv IP ali zasto ne mogu ja na njega?? Toliko mi to nije bilo jasno, da sam mislio da nam se razlikuju verzije igre, i bio sam ubedjen u to sve dok se nisam konektovao na stari eunet dial up i iz prva se povezao na burazera i poceo da igram heroes 3.

I ko je sad tu lud i o kojim oni svim servisima pricaju kad ne moze covek ni da se kaci na servere radi igranja.
Znam da neke druge igre rade, ali ona najzaraznija ne radi :))

E sad dolazim na ono sto me najvise boli. Ok, preci cu ja na 256 paket i platiti tih 500 din vise, jer je onaj od 128 prakticno skoro neupotrebljiv zbog 32k UL speed-a, ali oni se hvale kako su izjednacili cene sa ADSL ponudom.
Koje bre izjednacavanje cena, bre ljudi o cemu oni pricaju nije mi jasno ???
Istina da ADSL 256/64 kosta iste pare, ali za te pare dobijas i javnu IP adresu i zaboravljas na gomile problema koje mi na SBB iza NAT-a imamo.
Razlika u kvalitetu ADSL servisa i SBB kablovskog servisa je zbog te cinjenice sa IP adresama OGROMNA!!!
Zasto bi ja sada placao 2600 din za 256/64 SBB sa priv. IP kad za 2000 din imam ADSL sa public IP 265/64k ???

Nadam se da ce tom cistom otimanju para od korisnika ubrzo doci kraj, jer cim ADSL zazivi dovoljno da moze da se ugradi za par dana bez preteranih cekanja (a sto ce se desiti do kraja godine, nadam se) niko normalan vise nece imati razloga da placa istu uslugu za 1/3 skuplje kod SBB-a...

***ZA SVE ONE kojima SBB nudi internet preko ADSL, ljudi zovite neki drugi provajder i uplatite ADSL kod njih, jer cim imate mogucnost za ADSL imate i mogucnost da birate provajdera. A za iste pare imate mnogo bolje ponude od SBB sto nudi...pogledajte na internetu ili u ADSL forumu***

Sada, jedina stvar koja moze da korisnike privremeno zadrzi od prelaska sa SBB na nekog ADSL provajdera je inicijalni setup od 3000 din koji se naplacuje za ADSL uvodjenje, ali realno paketi 256/64 kod njih kostaju 2000 a isti takav 256/64 na SBB kosta 2600 tako da se tih 600 din skuplja usluga kod SBB-a isplati ADSL-om posle 5 meseci (5*600=3000 == cena prikljucenja na ADSL)...Posle tih 5 meseci ste u plusu i imate stalno realnu IP adresu.

Ako im je ta fora sa privatnim IP adresama zastita da ne dizemo servere, kako ne kapiraju da je dovoljna zastita smanjivanjem UL protoka, jer je 64K premalo za ozbiljan server bilo koje namene a o onih 32k i da ne govorim, jer su prosto smesni...

Inace, ja spadam u neki broj srecnika kojima jos nije skinut UL sa 64k na 32k i to je jedan od glavnih razloga sto se jos uvek nisam prijavio na ADSL liste cekanja. CIm se to desi, nek racunaju da bataljujem SBB. A desice se, cim neko od ovih likova sto rade u SBB provali da nisu svima smanjili UL i cim se nakane da to i odrade do kraja...

3. Njihova internet prezentacija

Blagi uzas. O estetskim vrednostima da ne raspravljam, ali tesko se dolazi do trazene informacije, posle relativno previse kliktanja po sajtu, NEMAJU FORUM, a i ne smeju da ga podignu jer znaju sta bi ih tamo cekalo gotovo preko noci po pustanju u rad ;))

4. Mesto za naplatu

Ono je tek katastrofa. Juce sam bio da uplatim. Stajao sam u kilometarskom redu na snegu, kao da cekam u redu za benzin/mleko. Sramota. Ponizavajuce totalno...

A onaj indijanac od cuvara pusta po troje unutra da ne prave guzvu onoj jadnoj zbunjenoj zeni sto radi na naplati.
Zena je toliko zbunjena da ne zna ni koje pakete prodaje ni da ih nabroji a kamo li da ih opise. Ne daj boze da naglasi neke razlike medju njima itd...
Ovo pricam jer sam isproveravao njeno znanje juce. Posto sam inace bio iznerviran zbog ovog poskupljenja itd resio sam bio da nekom $^$&$#&^$% sve po spisku kad odem da uplatim pa sam krenuo njoj, onako "na finjaka" prvo uljudnim pitanjima na cije odgovore bih trebao da pocnem da ih pljujem ali zena je toliko ... da ja nisam ni uspeo da dodjem do tih njenih odgovora na koje bih se ja bunio.
Ne zna sta je public IP ne zna ni na kom paketu jeste public a na kom nije itd...
3x me je pitala koji cu paket, 3x sam joj rekao FLAT HOME 128 i cetvrti put me je pitala ocete isti ovaj paket sto ste do sada imali???
Ja reko DA ZENO EVO TI 1500 din i da bezim vise odavde, mrznu se ljudi u redu koji preti da ce se produziti do pravnog faksa itd.. al ne vredi...
Za to vreme covek stoji na ulaznim vratima i sa drugom radnicom se raspituje oko nekih detalja za placanje a ova sto meni naplacuje vice onom izbacivacu: Alo daj bre smrzoh se ovde sta mi pustate promaju bla bla i izbacivac krene da izbaci ovog sa vrata natrag napolje. JEdva se covek izborio da udje da se raspita sta je hteo do kraja. Njoj je hladno, a kako je ovima sto se mrznu dok ona mene 3x pita koji cu paket i na koji username to je bas briga. Vazno da je njoj toplo.

I taj izbacivac je cudo od coveka.. Dobio je pistolj i malo vlasti pa je umislio da je Bog i da moze da drnda ljude kako oce... ne pusta unutra, zakljucava, mrsti se i slicno... Blagi uzas...

Gledajuci kablovizor, vidim da se neko veoma brine da sto lepse predstavi firmu, fino textovima navlace ljude na internet itd.. rekao bih da onaj ko vodi racuna o tome zaista ima smisla za svoj posao i za osecaj da napravi ugled firme u javnosti...

ALI nazalost ne postoji niko kome bi mogla da se uputi neka kritika primedba, savet ili nesto slicno pa da ljudi razmisle o svom IMAGE-u, o tome koliko su im korisnici zadovoljni itd... Jednostavno ih ne interesuje sta korisnici misle. Dovoljno im je da samo privuku jos vise novih korisnika i to je to.
A stari korisnici sto ce da pocnu da se snalaze kod drugih provajdera ocigledno da to pitanje ne shvataju suvise ozbiljno...Uvek ce da postoje novi korisnici koje ce da sishaju dok se isti ne opamete pa predju kod nekog drugog.
ADSL tek dolazi, brzo ce izbor postati i vise nego veliki te se nadam da ce neko iz SBB staviti prst na celo.

Inace, kriminalna dezorganizacija u toj firmi vlada.. ne zna se ni ko pije ni ko placa :) Sve su neke najave glasine, novosti se donose sporo a jos sporije sprovode u dela itd, veoma neprofesionalno...

Rekoh ja juce onoj na salteru je li zna se oce li biti neko pojeftinjenje u skorije vreme, a ona ko da sam joj 3 exera u oko redom zakucao... Ne znam ja nista nije to moja stvar itd... - Pa sta znas ? Ne znas sta prodajes, ne znas sta se planira.. ma ne znas nista...

Pitam li se kad ce se setiti da otovre jos neko uplatno mesto da ne cekamo u redu kao simpanze...

Navodno moze u posti, ali covek koji se juce o tome raspitivao je proveo relativno dosta vremena pokusavajuci da sazna kako to da izvede, a da li je dobio sve informacije na kraju, ne znam, ja sam vec bio izasao...ALi s obzirom kako je taj razgovor zvucao, ne verujem da je otisao iz prostorije a da se nije ceskao po glavi...

Ja sam za to da im se na neki nacin dostavi ako nista drugo, blago sredjena suma poruka sa ove teme pa nek se razmisle nad time.
Ali ne danas, neka jos malo vremena da prodje, da moze jos neko da iznese svoja misljenja..

Takodje bih pozvao da svi koji imaju neki problem to ovde napisu, pa makar ako je neko pre njih o tome napisao.. cisto da se vidi da ima dosta ljudi sa slicnim problemima, mozda ih to natera na razmisljanje...

Mislim da nema potrebe otvarati ceo novi forum o SBB za sada, a nadam se da ce moderatori biti dovoljno ljubazni da temu ne zakljucavaju ili nesto slicno jer moze da bude od koristi za mnoge clanove ES...
ES je mesto gde se skuplja vise sveta i efikasnija je rasprava ovde, nego na nekom forumu koji dok zazivi ima da prodje isuvise vremena...

Ljudi, izvinjavam se na ovolikom postu, ali koliko me nerviraju ovi iz SBB dovoljno govori cinjenica da ga pisem po drugi put jer prvi put nisam zbog kvaliteta internet veze uspeo da ga ovde postavim.

Odoh sada da popravim FAN u napajanju racunara, jer ovaj drchi toliko u zadnje vreme da ne mogu nocu da spavam od njega a resio sam da SBB maximalno ojadim sto se megabajta tice za mojih 1500 dinara...
(Citaj : ima da ne gasim komp mesec dana i stalno da slvacim ako treba jedu te istu stvar sa netya samo da mi veza bude non stop opterecena maximalno...)

Jos jednom sorry zbog ovolikog posta

poz

n

Ps. ni danas ne radi sbb kako treba ko zna sta budze bas se pitam...

[ BytEfLUSh @ 15.02.2005. 18:08 ] @
Zanimljivo.... Znam da se to razlikuje od grada do grada, ali evo da to uporedim sa SBB-om u Somboru.

Citat:
I kad sam napisao ceo post kliknem na send i send request se negde izgubi i post ne osvanu na ES a sav text se izgubio.

Off-topic: U svim modernim browserima kad stisneš "Back" dobićeš ponovo taj tekst koji si kucao.
Citat:
Ok, kapiram ja njih. Time su zeleli da, kao sto neko rece, "ukinu" 128k paket iz ponude i da nateraju ljude da predju na 256. To je klasican ekonomski trik kojim ti nude bolju uslugu za nesto vise para, pa se svi prime i oberucke to prihvate.

Upravo tako. Zapravo, 128kbps je malo za 21. vek. Na žalost, još uvek nisu ukinuli 128k u Somboru, niti su snizili cenu 256k. E sad, na tebi je da biraš da li ćeš uzeti tih 256k, preći na prepaid ili ćeš promeniti providera.
Citat:
Naime, flat HOME paketi, koji mu dodju kao paketi sa koliko toliko pristojnom cenom, imaju jednu opasni manu... Svi imaju privatne IP adrese, sto u prevodu znaci, nema servera, nema p2p, smanjena mogucnost igranja itd, gore su ljudi sve to vec opisali...

A Flat Home Plus?
Citat:
Ako im je ta fora sa privatnim IP adresama zastita da ne dizemo servere, kako ne kapiraju da je dovoljna zastita smanjivanjem UL protoka, jer je 64K premalo za ozbiljan server bilo koje namene a o onih 32k i da ne govorim, jer su prosto smesni...

Ne, to im je zaštita od korišćenja P2P programa.
Citat:
3. Njihova internet prezentacija

Eee ovde se slažem sa tobom. Odvratno. Sajt im je za ocenu 1/10.
Osim onog home.so.sbb.co.yu (ili ekvivalenta u drugim mestima)... Taj je mnooogo bolji.
Citat:
4. Mesto za naplatu

Ono je tek katastrofa. Juce sam bio da uplatim. Stajao sam u kilometarskom redu na snegu, kao da cekam u redu za benzin/mleko. Sramota. Ponizavajuce totalno...

Hmm pa dobro, Beograd je veće mesto... Ovde nema apsolutno nikoga u blizini, do sada nikad nisam čekao ni minut da dođem na red... Ali ako je stvarno onako u Beogradu kako si opisao.... strašno....
Citat:
(Citaj : ima da ne gasim komp mesec dana i stalno da slvacim ako treba jedu te istu stvar sa netya samo da mi veza bude non stop opterecena maximalno...)

Hehe... Moj čovek... Zadnjih nekoliko meseci, svaki mesec 20GB... :)

Uglavnom, danas mi radi dobro net, i to mi je najbitnije. U Somboru je SBB ipak najbolja konekcija koju možeš dobiti za te pare...
E sad kad se uvede ADSL, malko ću razmisliti da li preći na to ili ostati na SBB-u...
[ borrko @ 16.02.2005. 00:14 ] @
evo i ja svojih par centi (para?) da ulozim.

naime, sbb jeste nemarljiv prema svojim pretplatnicima i to je bio od samog pocetka.

cene su im uvek bile pristupacne kao i sto su sve zene koje koriste uloske odredjene firme super srecne.

mada od trenutka kad su uveli flat za 1500din, sam ipak odlucio da uzmem taj net (malo je falilo da odjavim i tv, koju inace slabo gledam)

i tako su poceli problemi.

uglavnom decije bolesti. i recimo da je pre ne znam koliko meseci pocelo to da radi manje vise stabilno.
medjutim negde od sredine decembra: puf, usporio upload...
zasto? da bi izjednacili sa ADSL-om koji ce uskoro da pocnu da uvode.
naravno da nisu rekli ni rec o tome: "u ugovoru ne pise da garantuju brzinu flat home korisnicima".

verujem da nije neophodno da se salju zahtevi za dohvatanje fajlova i slicnih stvari, bi oni verovatno davali pakete u odnosu 1d/0u. za nas srecna okolnost pa to nije tako....

:|

i dobro.... preziveo sam to njihovo _______ (popunite sami odgovarajucim terminom).
ja sam od onih kojima brzine neta nikad dosta, pa makar da skinem txt fajl od 2 bajta... ali da to bude odmah.... za mikrosekndu...
256kbit za 2k dinara... na sbb-u? nemoguce...
hmm.... da.. ali nije up 128.... vec 64...
pobogu.... ADSL...
vidi, 128 za 1k dinara.... u... sta je to taj neki lajt? hmm...

nigde ne spominju da ADSL moze da ide i preko 768.... tacnije i preko 1, 2... 3 mbita...
nije sad mnogo bitno koliki je stvarni max... bitno je da se shara i maze.

buducnost je pred nama... mislim da je u blizini negde majkl dzej foks... jel'te...
nesto se cesto vracamo u buducnost....

kaskamo za svetom, u svakom pogledu, ima kao opravdanja donekle.... ali da placamo svetske cene za usluge niskog kvaliteta kakvu ne dobijaju ni u najnerazvijenijim drzavama..... a da.. imamo plate tih najnerazvijenijih drzava... a ponekad i manje...

no da se vratim iz zalopojke naseg drustva:

meni licno ne smeta toliko sto nemam public adresu....
fixna interna.... ok... prezivljavam.... ono sto je strasno je taj odnos 1/4
kad ne daj boze treba da posaljem neki malo veci mejl... uzas... sto kaze nikola sporije od tel. modema..... i to nije 32kbit... posto cable ima obicno oko 80% iskoriscenosti.... i mi treba i tu da budemo srecni sto imamo, hmm, eto 90%! !?! da to mu dodje na 128flat paketu manje od 28.8... mislim da je nekih 25,26k

nemam nesto vremena da se igram ovih dana, ali iz iskustva koje sam imao dok mi je bilo 128/64... uglavnom je bilo strasno.... povremeno sam uspevao sa nekim drugarima van zemlje da igram: TOCA Race Driver, NFSU 2 i GTR, pri cemu je recimo u NFSU bilo trenutaka gde smo jedni drugima izgledali ko da smo iz zvezdanih staza dosli... pa se setamo po mapi kao teleportom...
to mu dodje taj LAG....

ali dobro.... nije to toliko bitno opet....

evo, uzeo sam taj 256.... i fino je picio prvih par dana, a onda pre neko vece... oko ponoci puf.... nestade net na jedno par minuta... i otkad se vratio vise nije sve u redu...
sad pokrenem par stranica da se otvara u isto vreme i otvori samo recimo 2 ostale kaze da ne postoje serveri (timeout), kad sacekam da se ove dve zavrse (ili su se vec odavno zavrsile) i kliknem na ovih par koje nisu.... one se otvore... ili pak, nece opet sve...

danas sam odlucio, eto da skinem neki fajl od 30mb.... al' ne lezi vraze, krene i posle 1mb kaze da je zavrsio !??!!
krenem ponovo... kaze nema servera...
ponovo... nema servera...
ponovo... skine 2mb i kaze gotovo ?!

obzirom da me mrzi da se smaram, zamolim drugara iz ceske da mi skine taj fajl i postavi na svoj server..... on to uradi i posle par minuta ja skidam od njega... i to ide fino... medjutim opet... puf.... na oko 30-40% otkacen sa servera ?

poprilicno je frustrirajuce kad znate da server koji pokusavate da kontaktirate radi... ali vas browser bespomocno pokusava da ga nadje (negde?) i naravno ne uspeva....
a onda se strelice, globusi i razni logoi rotiraju, ali uzalud.
ili recimo otvara se stranica..... aleluja... medjutim nesto cudno? citate text i ono u pola recenice kraj strane? hmm... refresh/reload.... nastavak recenice.... medjutim opet sledeca nije cela?.... ili cak nema ni te recenice koju ste do malocas citali...
ili fali pola fotografija sa stranice....

ovo me sve podseca na mrezu u mojoj firmi gde imamo jednog divnog lan administratora koji voli tako da se igra sa tudjim zivcima.

kapiram da je ista skola.

podrzavam nikolu u zalbama..
i ja sam se nesto iznervirao i preterao u kolicini texta, so, izvin'te. nije bilo pravo u metu, ali ima vremena. pravice ovi jos gluposti pa cemo se sigurno zaliti...

poz.

Borko
[ bforum @ 16.02.2005. 01:41 ] @
reče mi drug da ima forum gde se kririkuje sbb,pa sam morao to da vidim.(trebalo mi je oko sat vremena da otvori tri stranice,ali vredi).
samo nisu mi jasni oni kojima radi mreža tri sekunde, pa su onda toliko ushićeni da u te tri sekunde napišu u forumu kako sbb radi ok.
prvo ako sam platio protok 128k(flat),onda očekujem da toliki i bude,a ne da kad mi se popne sa ~8kbps (koliko iznosi u poslednji nekoliko dana)na 80 kontam kako je sve ok(ako nisu u mogućnosti da to održe-ne treba ni da nude taj paket).
u somboru su u poslednje vreme priključili daleko više ljudi nego što su im mogućnosti što je i rezultiralo ovakvim padom protoka.zvao sam ih da vidim kad će srediti stvar-ne znaju ni otprilike:"ne znamo radimo na tome".
kada bi počeo da nabrajam loše strane sbb-a u somboru ne bi nikad završio,tako da ne mogu da dočekam da i ovde ovde dođe konkurencija.šta god da nude sigurno je bolje od sbb-a.nisu mi jasni ni oni iz bg-a koji i dalje razmišljaju o tome da li da raskinu ugovor sa sbb-om(možda tamo nisu neodgovorni kao u somboru,ne znam).
u svakom slučaju svaku akciju protiv njih ću podržati,jer teško da će oni promeniti bilo šta(ne mogu ni "kvar da poprave" dok ih ne nazove svaki korisnik ponaosob i prijavi da mu net "ne radi" kako treba).
[ BytEfLUSh @ 16.02.2005. 01:55 ] @
Hmmm gledaj, koliko sam priključen na SBB (ima oko 6 meseci) samo sam u zadnjih par dana imao takve probleme. Ako se tako nastavi - preći ću odmah na ADSL, ali za sada još uvek imam nade da će se stvari popraviti. Jedini problem je što je link iz Sombora ka Beogradu samo 2Mbit, ali sam čuo da će to uskoro povećati tako da ne bi trebalo da više bude takvih problema.

Inače, pogledaj ostale postove Beograđana i Novosađana... Pa meni se čini da njima svakih nedelju-dve nestane signal na par dana. To se kod nas do sada nije dešavalo.
[ bforum @ 16.02.2005. 02:12 ] @
a koliki bi protok trebalo da očekujem kad se i to sredi(kako mi ovde deluje,izgleda oko novembra)?
[ BytEfLUSh @ 16.02.2005. 02:18 ] @
Pa verovatno svih 128kbps (ili 256kbps - ako ukinu 128-icu)....
[ milos23 @ 16.02.2005. 07:48 ] @
evo da dam i ja moja iskustva...
ja sam korisnik tek nesto vise od 3 nedelje i sve je bilo ok dok nisu objavili one nove cene, tada su izgleda nesto poceli da cackaju i desilo mi se da sam 2-3 dana ostajao po 15ak minuta bez signala... e to je proslo, ali u poslednjih nedelju dana od 3h popodne na svakih sat vremena me izbaci sa mreze na sekund tako mi uje*e torrent, jer opet treba da pocne par minuta da skida...

e a meni nije jasno nesto, meni upload na torrentu moze da gura i po 8-9k (a na 128k sam), ali mi tada download nece preko 5-6k
[ stargatenow @ 16.02.2005. 10:44 ] @
http://midcom-p2p.sourceforge.net/

Zanimljiva stvarcica; ovo su rezultati u BG:

TCP RESULTS:
TCP consistent translation: NO (BAD for peer-to-peer)
TCP simultaneous open: NO (BAD for peer-to-peer)
TCP loopback translation: NO (BAD for P2P over Twice-NAT)
TCP unsolicited connections filtered: YES (GOOD for security)

UDP RESULTS:
UDP consistent translation: YES (GOOD for peer-to-peer)
UDP loopback translation: NO (BAD for P2P over Twice-NAT)
UDP unsolicited messages filtered: YES (GOOD for security)

Za TCP consistent translation retko dobijem YES, a cesto za UDP.

Postoji li neka e-mail adresa u SBB-u koju citaju, da ih malo edukujemo sta znaci dobro podesen NAT...
[ milos23 @ 16.02.2005. 11:53 ] @
citaju onu preko sajta kad im posaljes preko forme ali samo ako su u pitanju pare :o), inache ignorishu (bar iz mog iskustva)
[ psihodel @ 16.02.2005. 13:42 ] @
Citat:
milos23: citaju onu preko sajta kad im posaljes preko forme ali samo ako su u pitanju pare :o), inache ignorishu (bar iz mog iskustva)

Definitivno ignorišu :(, ja sam ih na ovaj način obavestio o promeni broja telefona, ali kada sam ih nazvao nakon nekoliko dana, čudili su se kako to da imaju stari broj u bazi :(
Inače, konačno je jutros bio momak koji je instalirao modem i rekao mi da će signal pustiti večeras posle 8... Videćemo kako će da šljaka veza...
[ moonliner @ 16.02.2005. 13:53 ] @
Citat:
stargatenow: Postoji li neka e-mail adresa u SBB-u koju citaju, da ih malo edukujemo sta znaci dobro podesen NAT...

Ti misliš da je u pitanju neznanje??
[ doktor24 @ 16.02.2005. 14:14 ] @
jel zna neko kada ce poceti taj famozni FLAT HOME PLUS ,da dobijemo i mi real javnu IP. A ne iza ovog glu[pog NAT-a da se skrivamo.Meni istice obican flat za neki dan pa da znam kad ce biti.Prave se blesavi stalno zauzeto na tel.Ako neko zna
neka kaze ili da ih ubrzamo malo moze?
[ psihodel @ 16.02.2005. 14:27 ] @
Upravo su me uključili na mrežu, tj. pustili su mi prvi paket (flatHOME 128)... Za sada sam probao download sa nekoliko http servera i protok je stabilnih 15-16 KB/s :)
Još malo da testiram pa ću poslati utiske!!
[ septimus @ 16.02.2005. 17:16 ] @
Uplacen je SBB FlatLIGHT 128...Prvi utisci:
sve ide preko PROXY-ja,
http, ftp stabilno...
MSN i ICQ rade,
IRC NE RADI niti ce, poshto nije podrzan od sbb proxy-ja (?!?!),
jabber i ostalo nisam probao..

Ok za taj novac, ali da IRC ne radi nisam ni pomishljao...
[ Nikola_BGD @ 16.02.2005. 22:58 ] @
@Byteflush:

Citat:
I kad sam napisao ceo post kliknem na send i send request se negde izgubi i post ne osvanu na ES a sav text se izgubio.

Off-topic: U svim modernim browserima kad stisneš "Back" dobićeš ponovo taj tekst koji si kucao.

Ok IE6 sa svim zakrpama je s***** browser ali nije ne moderan a posle klika na back dobijam page cannot be displayed. Koristim IE samo zato sto se najbrze startuje.
I znam da moze i firefox da se startuje brze kad ga tako podesis, ali onda se sporije startuje ceo win + mi je manje rama slobodno za koristan rad.

Citat:

Upravo tako. Zapravo, 128kbps je malo za 21. vek. Na žalost, još uvek nisu ukinuli 128k u Somboru, niti su snizili cenu 256k. E sad, na tebi je da biraš da li ćeš uzeti tih 256k, preći na prepaid ili ćeš promeniti providera.

Upravo tako. Ako nastave ovako, sigurno cu u najskorije vreme promeniti provajdera. (citaj: cim bude uslova za to)

Citat:

A Flat Home Plus?

Flat home plus 128/32 je smesan paket, a kosta 1900 din.
Flat kome plus 256/64 je ok paket ali kosta 2600 din a za 2000 ima ADSL 256/64

Citat:

Ne, to im je zaštita od korišćenja P2P programa.

Zato ce jednoga dana i da propadnu. Nadam se sto pre.

Oko ostalih stavki se potpuno razumemo :)
A sto se tice naplatnog mesta u BG-u evo nek neko jos bude slobodan da ostavi svoje misljenje koje ce sigurno biti negativno.
Prosli put me je iskreno mrzelo da opisujem i kako doticni prostor vizuelno izgleda, ipak bi ta prica bila toliko crna da ... ma ne mogu o tome .. mrzi me sada..

Pretpostavljam da nije bila namera da branis sbb jer si napisao da ces razmisliti o adsl kad krene u somboru.

Moja poenta je i bila da SBB cak i ako jeste najbolji u ovom trenutku to nece biti jos zadugo, i ovim komentarima, ako ih se nakupi dovoljno, mozda mozemo da uticemo na njihovu poslovnu politiku kako bi popravili svoje usluge a sve na nasu radost i korist.

Inace, slicne probleme imam sa konekcijom ovih dana kao sto su ljudi vec opisali, samo mi je bilo preopsirno da o tome pisem u onom prethodnom mom postu.. znaci IE otvara 2 strane od 6 pa onda refresh pa onda otvori jos 2 itd..
Danas se pomalo stabilizovalo stanje sa vezom. Takodje, slazem se sa nekim iznad mene ko je primetio da se ovaj pad u kvalitetu usluge i te kako oseti bas nekako posle objave novog cenovnika...

Ajde ako nekog ne mrzi nek proba na tom lite paketu dal nekim cudom ne radi p2p :)))

Vidim raspituju se ljudi oko ovog home plus paketa.. mislim da bismo trebali da ga bojkotujemo u znak protesta sto tu famoznu public ip naplacuju dodatno i to tako skupo. Ako se primimo i pocnemo svi to da uplacujemo to znaci da smo se sami pomirili sa svojom sudbinom a oni ako osete kintu od toga, naravno da nece odustati i nece ni pomisliti da makar spuste cenu ako ne da to ponude kao standardnu varijantu bez nadoknade..

@stargatenow

interesantno da sam ja dobio drugacije rezultate, sto nije ni bitno. Samo mi zao sto sam obrisao taj exe tako da se ne secam sta je tacno bilo jos pod YES ali znam d anesto jeste...

Inace koliko su ozbiljna firma pokazuje i to da su na neku foru zaboravili da nekim svojim korisnicima flat128 paketa srezu upload na 32k tako da meni i dalje stoji 64 nadam se da su dosledni u ne citanju foruma i mailova tako da ne moram da se brinem da ce neko nesto da uradi povodom toga a provociran ovom konstatacijom :))

toliko od mene

n

ps. Vidim da se javlja dosta ljudi, pozivam sve da iznesu svoje misljenje o sbb da vidimo presek koliko je usera zadovoljno a koliko ne...
[ psihodel @ 16.02.2005. 23:28 ] @
Evo prvih utisaka...
Pustili su mi net danas oko 3 i za sada sam poskidao nekolicinu fajlova i odradio update sajta.
Pošto sam navikao na dial-up, ovo je dosta veliko ubrzanje, kako u otvaranju stranica, tako i u downloadu. Download mi za sada nije padao ispod 15KB/s, ali nije ni ceo dan prošao...videćemo kako će se ponašati.
Za početak sam uzeo FlatHome 128, ali već od sledećeg meseca planiram da upaltim FlatLite.
Upload, kao što rekoh update-ovao sam sajt i iznenadio sam se pošto upload ide brzinom oko 8KB/s, tj. kao da nije tačno ono što su naveli da je odnos Down/Up 4:1... Mada, videćemo dokle će tako...
Pošto nisam do sada koristio P2P programe, moram malo da uđem u štos, ali mislim da ću već sutra probati DC++, pa ću javiti utiske...
Inače. videh danas slučajno na SBB-ovom info kanalu vest da će za FlatHome PLUS odnos i dalje biti 2:1...
Imam i par pitanja - videh nekoliko puta da ljudi na forumu pominju resetovanje modema kada dođe do prekida na vezi... Pregledah ceo modem, ali ne vidim nikakvo dugme za paljenje, a kamoli za reset, da li se resetuje prostim gašenjem i paljenjem?
poz
[ amadeuss @ 17.02.2005. 00:08 ] @
Imas rupicu na zadnjoj strani modema u koju 'ubodes' nesto precnika malo deblje

igle,ali je jednostavnije izvaditi pa vratiti utikac u struju.

[ psihodel @ 17.02.2005. 09:50 ] @
Ej, hvala, provalio sam tu rupicu tek sada, a lepo pored nje piše RST...
poz
[ borrko @ 17.02.2005. 10:59 ] @
sto se tice tog resetovanja modema...
receno mi je (od strane ljudi koji su radili ili jos rade tamo) da ukoliko dodje do prestanka rada neta ni slucajno ne resetujem modem (ovo vazi u slucaju da ti modem prijavljuje da je konektovan na CABLE).

cisto da se zna. ;)

modem ume da se sam zaglupi kad je ukljucen, a komp iskljucen duze vreme... tad je pozeljno da se modem resetuje (barem vazi za webstar modeme).

poz.
[ psihodel @ 17.02.2005. 11:08 ] @
BTW, postoji li način da se modem isključi, a da to ne podrazumeva vađenje ispravljača iz struje?
[ banej @ 18.02.2005. 09:50 ] @
U sbb-u jos ne pimaju uplate za flat home plus pakete, niti znaju kada ce poceti da primaju uplate, inace iako koristim obican flat home paket preko direktne konekcije (nat-a) ne mogu da dobijem elitesecurity forum (timed out) , ali preko sbb proxia sve funkcionise normalno.
pozdrav
[ BytEfLUSh @ 18.02.2005. 10:29 ] @
SBB još uvek traljavo radi, prijavio sam se za AD[S]L (SezamPro - vidim da u listi imaju i Sombor)...

A neka oni u SBB-u razmišljaju onda zašto ljudi prelaze sa kablovskog na ADSL...
[ vpantic @ 18.02.2005. 13:55 ] @
Uplatio sam Flat Light 256 i pokajao se...
Uvaljivanje ovakvih obogaljenih paketa stvarno zaslužuje hitni prelazak na ADSL,svako ko ima mogućnosti.
Citat:
septimus: Uplacen je SBB FlatLIGHT 128...Prvi utisci:
sve ide preko PROXY-ja,
http, ftp stabilno...
MSN i ICQ rade
Ja ne uspevam sa ICQ-om,pomozite ljudi,baš sad kad mi treba kupio sam pogrešan paket...

[ septimus @ 18.02.2005. 14:19 ] @
podesi https protokol

resolve hostnames thorough proxy

port 443
[ ritam_vozi_vozi @ 18.02.2005. 21:41 ] @
imam i ja problem sa icq-om. podesim port 443, ali uporno nece da se konektuje. stvarno haos.... tuga ovaj sbb
[ septimus @ 18.02.2005. 23:04 ] @
Aman ljudi, radi ICQ sa bilo kojim klijentom..ne radi IRC
[ vpantic @ 19.02.2005. 21:39 ] @
Meni da izvineš i dalje ne radi...
[ psihodel @ 20.02.2005. 09:02 ] @
Iskusio sam i prvi prekid signala... Nije prošlo ni pet dana od kada su mi pustili net, sinoć dođem kući, kad ono ne gori lampica CABLE na modemu. Probam da izvučem kabl, pa da ga vratim, ništa, probam da resetujem modem, ništa. Šta ću, odem da spavam i kada sam jutros ustao opet svetli dotična lampica i net šljaka kako valja.
Da li se ovo često dešava? Kakva su vam iskustva?
[ Nikola_BGD @ 20.02.2005. 09:31 ] @
I ja sam sinoc opet ostao bez signala.
I cekao sam i cekao da proradi i na kraju otisao da spavam.
Jutros srecom sve sljaka videcemo do kada.

Meni nekako uvek zapadne da moram petkom da jurim da uplatim sledeci paket jer mi istice u subotu ili nedelju, i onda se iscimam i uplatim, da ne ostanem bez neta za vikend.
Kad ono, kao po pravilu se desi da se cable ugasi subotom, redje nedeljom.

Ne desava se svaki vikend ali se desava u proseku svaki drugi treci...
Inace i prosli vikend je bilo nestalo ali na kratko.

Generalno cesce nestaje u zadnje vreme...

Za radne dane ne znam, jer tada nemam toliko vremena da sedim uz komp.

poz

n
[ Morgot @ 20.02.2005. 11:06 ] @
Meni je SBB sinoć jedva radio.

Jel nam ovo ukidaju fiksne IP adrese?

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . : sbb.co.yu
Description . . . . . . . . . . . : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Physical Address. . . . . . . . . : xx-xx-xx-xx-xx-xx
Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.3.130.19
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.3.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.254
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 82.117.194.2
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Sunday, February 20, 2005 12:01:32 AM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Friday, March 25, 2005 5:28:24 PM
[ milos23 @ 20.02.2005. 11:18 ] @
sad sve zavisi sta smatrate pod sinoc :o)

meni je sinoc radio ok do oko 1h, a tada sam se otkachio sa neta, jer ne ostavljam upaljen komp preko noci

ali i dalje mi se desava da mi se prekine veza sad i cesce nego na sat vremena, i to na trenutak, dovoljno da mi uje*e edonkey :o(, i to taman kad pocne da vuche, tj dodjem na dugachak red
[ aleksandaraleksandar @ 20.02.2005. 12:03 ] @
e da, drugar isao da uplatti flahome+ i rekli su mu: "ma ne, radilo
nam je dva dana, za sada smo odustali od toga".
[ aleksandaraleksandar @ 20.02.2005. 12:04 ] @
nije mi radio komp par dana, tako da ne znam sta se desavalo, ali ovo
danas je uzas. citam ovu temu i nikako da je procitam, sporo do -0. ne
mogu da skinem wallpaper sa warcraft-a :(
[ Morgot @ 20.02.2005. 12:19 ] @
Radilo je danas jedno pola sata, sada se opet vuče.
[ milos23 @ 20.02.2005. 13:18 ] @
hehe....znate onu staru kako sve dobro radi pred crkavanje, tako meni danas islo jedno pola sata download na 19k, a ne znam kako :o) a posle tih pola sata je sve crklo na 45min i nije bilo signala :o(......nesto se cudno desava u svakom slucaju
[ Nikola_BGD @ 20.02.2005. 13:57 ] @
Danas oko 13:30 pukle sve konekcije kod mene... ne moze nista da se pinguje... a cable svetli.. znaci sinoc se ugasio cable pa se jutros upaliio pa je radilo ok jedno sat vremena pa pocelo da zeza i da zeza pa opet prslo s tim sto sad svetli cable :)

Upravo se vratilo u normalu i sad sljaka ok videcemo koliko dugo ;0

Citat:

IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.3.130.19
...
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.254
...
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Sunday, February 20, 2005 12:01:32 AM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Friday, March 25, 2005 5:28:24 PM

Sto si podesavao da ti ip dodeljuje DHCP ? Kod mene je uneta rucno i ne menja se nikad. Stavise, imam 4 komada za vise racunara u kuci ako hocu da prikljucim...

U sustini je manje-vise nebitno da li imamo fiksnu ili promenjivu ip adresu ako je ona privatna. Jer na privatnu ip adresu niko spolja ne moze da se konektuje, bez obzira sto je ona stalno ista.

Citat:

e da, drugar isao da uplatti flahome+ i rekli su mu: "ma ne, radilo
nam je dva dana, za sada smo odustali od toga".

Ovo je zalosno ako je stvarno tako, jer u prevodu znaci da nemaju pojma kako to da uopste realizuju, sto dalje u prevodu znaci da ne mogu da ga uvedu ni za pare a kamo li za dzabe...
Steta za nas..

Mada koliko se secam, pre jedno 8+ meseci su ljudi imali javne ip adrese koje su se delile dzabe na zahtev i to je radilo...Ko zna sta budze.. mozda zato i ne radi net ovih dana...

i kao sto jedan ortak rece to su bre (S)eljaci(B)ez(B)lama :)))

poz

n
[ aleksandaraleksandar @ 20.02.2005. 14:04 ] @
@nikola
ja sam morao da reinstaliram xp, i sad mi je samo prikljucen modem na
zicu, nista nisam unosio, mrzelo me da trazim papir sa podacima, i
vozi opusteno :) kabal je cudo :)
[ psihodel @ 20.02.2005. 14:55 ] @
Evo ja sam malopre seo i običan download ne prelazi 6KB/s... očajno... Pola sajtova na koje hoću da odem se otvaraju po 10 minuta!!
A ja ih taman pohvalio kako sve radi OK :(
[ Morgot @ 20.02.2005. 15:02 ] @
Citat:
Sto si podesavao da ti ip dodeljuje DHCP ? Kod mene je uneta rucno i ne menja se nikad. Stavise, imam 4 komada za vise racunara u kuci ako hocu da prikljucim...

I ja imam tri fiksne adrese. Ovo sam slučajno provalio dok sam čačkao nešto oko mreže.

Nego čemu im služi ovaj DHCP?

[ Nikola_BGD @ 20.02.2005. 19:06 ] @
@ morgot

Citat:

I ja imam tri fiksne adrese. Ovo sam slučajno provalio dok sam čačkao nešto oko mreže.

Mozes da uneses prakticno bilo koju adresu iz A klase ali ako jos neko unese istu dolazi do problema. Zato kada ti ugradjuju modem te pitaju koliko ti adresa treba i daju ti toliko koliko trazis da ne bi svako sam sebi upisivao adrese jer bi doslo do haosa.

Citat:

Nego čemu im služi ovaj DHCP?

DHCP server je server na mrezi koji je zaduzen za dodeljivanje mreznih parametara racunarima u mrezi.

Kada stavis u windowsu na primer onu opciju "obtain IP adress automaticaly", tvoj racunar ce pri svakom podizanju sistema pokusati sam sebe da konfigurise za rad u mrezi, a pomocu DHCP servera.

To se obavlja tako sto pri podizanju sistema tvoj racunar otkriva gde je dhcp server a kad ga nadje trazi od njega da mu da parametre za IP protokol.

DHCP odgovara saljuci tvom racunaru IP adresu, adresu default gateway-a (rutera), subnet masku, adrese dns servera itd... dakle DHCP server ce tvom racunaru dati sve parametre koji su potrebni za ispavan rad u mrezi, a tvoj racunar ce zatim prihvatiti te parametre i sam sebe konfigurisati za rad u mrezi.

To je procedura koju je neko gore opisao "samo sam ubo kabl i sve je proradilo bez podesavanja, mrzelo me da trazim papir sa podesavanjima". Zapravo je njegov racunar kontaktirao DHCP server i sam sebe podesio kako treba.

DHCP moze biti konfigurisan da ti uvek obnavlja istu adresu(staticka) ili da je vremenom menja(dinamicka).

Drugi nacin da imas staticku adresu jeste da sam podesis TCP/IP na svom racunaru, koristeci papir sto si ga dobio iz SBB-a, ukoliko to mreza dozvoljava.

Citat:

Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

U tvom slucaju je racunar podesen da za konfigurisanje kontaktira DHCP server.

poz

n

Ps. KOD MENE NET OPET KRIMINALNO LOSE RADI evo vec 3. put ne uspevam da posaljem ovu poruku

P.P.s Net zapravo ne radi uopste evo me na dial up :((
Sad cu da zovem podrsku i da im sve po spisku...

[ Nikola_BGD @ 20.02.2005. 19:18 ] @
. . . U medjuvremenu je kao opet proradio sbb internet. . .

Zvao sam malopre podrsku.

Momak sa druge strane mi rece da su se upravo culi sa osobom iz njihovog nad-provajdera i da im je receno da je problem do njih i kako aktivno rade na otklanjanju problema, te da ocekuju da ce sve biti sanirano do kraja dana.
Uz to se pristojno izvinuo i rekao da pozovem sutra da vidim da li se situacija sredila.
Pitao sam ga sto se tice pretplate, zasto placamo uslugu koju ne dobijamo, a on je rekao da ce nam biti nadoknadjeno to sto oni imaju problema i da se javim sutra.

Dakle, predlazem da sutra zatrpamo telefonskim pozivima tehnicku podrsku i da im trazimo da nam produze pretplatu za ovaj jedan dan sto internet nije radio, sto je najmanje sto mogu da ucine da nam nadoknade eventualne gubitke prouzrokovane problemom kod njih.

eto toliko

poz

n
[ kopija @ 20.02.2005. 19:31 ] @
Ma sa SBB-om bi sve bilo ok da ne lazu (precutkuju) i ne govore ono sto treba da se kaze... Sta bi bio problem da se svim korisnicima na mail posalje obavestenje npr. u nedelju 11.11.2222 radimo na uvodjenju kvantnih rutera, ocekujte poteskoce u spajanju na IPv10 cvorove...

Mislim, nije bitno sta pise vec odnos... na home.sbb.co.yu pise obavestenje od 15.oktobra i PayTV (ne znam da li ko ovo koristi) i uvodjenju srpske lokalizacije na Motors chanell (who cares :)).

A gde su obavestenja o radovima na mrezi i ocekivanju problema i da se zamole korisnici za strpljenje - jer ne moze sve odjednom da se resi (znam iz licnog iskustva) - jer ako sve radi "iz prve" onda nesto stvarno nije u redu :))

Niko nije nepogresiv ali da se toliko predstavlja kako jeste i kako sve savrseno radi nije u redu. U protivnom ovaj forum ne bi bio potreban jer bi saznali direktno od pruzaoca ove usluge o cemu se radi a ne da cekamo da se javi neki Insajder iz SBB-a i kaze da im je pukao kabl na Banovom brdu i da zato nema rute do Googla... Mislim da i jesu u toku neki radovi na Banovom brdu, ali sam to nacuo - znaci nije zvanicna informacija.

Recite, bre, RADIMO KO CRNCI 24 sata i NE POSTIZAVAMO :) jer ima mnogo zahteva... to ce ljudi pre razumeti nego odgovore: za 1, 5, 7 dana, meseci, godina...

Malo PR-a bi ucinilo cudo... ljudima je vazno da imaju informacije o cemu se radi pa ce lakse podneti da im nesto ne funkcionise nego kada su u neznanju i nemaju nikakvu informaciju, samo znaju da ne radi a jos manje kada mogu da ocekuju kada ce da proradi.

Ljudi, do pre godinu dana je kacenje na 50k na modemu bio uspeh... sada 3 minuta da ne radi kabl je katastrofa :))

Strpljenja,

Pozdrav
Kopija
[ zima @ 20.02.2005. 19:51 ] @
E sad je stvarno dosta.
Do februara sam koristio flat128, jedino sam u decembru za probu koristio flat 256 i sve je radilo manje vise ok, ako izuzmemo povremene krace prekide koji su nam svima tako poznati. Mogu reci da sam bio zadovoljan korisnik sbb-a, sa potrosnjom od 5-10 GB mesecno.

Medjutim, od uvodjenja ovih novih tarifa, sbb prica sve vise pocinje da lici na B horor film. Bolje, stabilnije, pa i brze mi je radio flat 128 nego ovaj 256 sto sada koristim. Prvo sam citav dan imao prekid veze. Onda je krenulo, i evo sad vikendom vrsim intenzivno testiranje posto imam dovoljno vremena. Masa sajtova se otvara sporije nego dial-upom, download neki veci tesko mogu da zavrsim, krene dobrom brzinom, onda zakoci. Onda dodje period kad je brzina maksimalna, oko 30 KB/s, ali to koliko vidim traje samo neko vreme. Onda opet kraci totalni prekidi. Sve u svemu, brzina u proseku dostojna dial-upa a o nekoj stabilnosti nema ni govora, i zaista mi se cini da neko nekoga ovde namerno vuce za nos. Ne govorim o stalnom maksimalnom protoku vec o osnovnoj stabilnosti koju smo kao korisnici i imali pre ovog skandaloznog stanja.

E, pa gospodo iz sbb-a samo se vi igrajte i eksperimentisite kako najlepse da zavrnete nekog. Vecina ljudi ne gleda sa simpatijama na situacije kad ih za sopstveni novac neko zaje**** . Jednom naruseni ugled tesko se vraca, a sve frustracije korisnika na kraju ce se vama obiti o glavu. Ja licno imam uslova i za ADSL, a verujem da ce relativno brzo i vecina ljudi u Srbiji imati mogucnost da bira. U daljoj buducnosti losa reputacija na ovom trzistu znacice automatsku smrt. U zdravlje.
[ Morgot @ 20.02.2005. 20:09 ] @
@ Nikola_BGD

Citat:
Mozes da uneses prakticno bilo koju adresu iz A klase ali ako jos neko unese istu dolazi do problema. Zato kada ti ugradjuju modem te pitaju koliko ti adresa treba i daju ti toliko koliko trazis da ne bi svako sam sebi upisivao adrese jer bi doslo do haosa.

Citat:
DHCP server je server na mrezi koji je zaduzen za .......

Nisi ti mene dobro razumeo, ili ja nisam dovoljno jasno napisao, nije ni bitno...

Hteo sam da kažem da sam slučajno provalio da im radi DHCP server, a zanimalo me je čemu on služi kad niko od korisnika nije o tome obavešten. Naravno da je bolje da on postoji zbog haosa koji si pomenuo, samo me čudi da se u SBB-u neko toga setio.

Nadam se da je sad jasnije.
[ Nikola_BGD @ 20.02.2005. 21:00 ] @
@morgot

axa :))

Ma to im se neko od admina igrao pa digo DHCP cisto treninga radi otprilike :))

poz

n
[ Morgot @ 20.02.2005. 22:46 ] @
Kod njih sve funkcioniše otprilike

[ vertig0 @ 03.03.2005. 17:32 ] @
i da citiram sebe od pre par strana:

Citat:
"Pored nižih cena, kreirali smo i dve nove vrste paketa: FlatLIGHT, namenjen korisnicima koji pretežno koriste Web, mail i chat servise, kao i FlatHOMEPlus, paket sa realnom IP adresom, čije se puštanje u rad očekuje do kraja meseca."

super im je ta fora da očekuju puštanje u rad do kraja meseca... lol
znajući njih nećemo mi dobiti javnu dinamičku IP adresu u skorije vreme...

prvo je bilo do kraja februara, zovem sbb, pre par dana, "očekuje se za 7-10 dana", zovem opet, "očekuje se krajem marta"...

lol

sta reći...
[ vpantic @ 04.03.2005. 21:01 ] @
Šta kažeš,krajem marta.Meni su rekli sledeće nedelje.Gospode,učini da nam ADSL dođe što pre...
[ Raven45 @ 07.03.2005. 02:31 ] @
Šta više reći... Samo da imam mogućnosti, pa zakonski da se gonimo (verujem da bi imao dobru podršku)... I ja sam besneo mnogo, razmišljao šta raditi, zvao call center mnogo puta... I ono... Ponestaje mi snage... Nemožemo im ništa...

Al eto, da dam svoj doprinos zajednici, evo kratak review i moja zapažanja o usluzi SBB interneta: (ako vam nešto znači, u Beograd-u sam i koristim FlatHome 256 paket)

- 1. Stabilnost veze=0 (request timed out)
Ajde da ne bude da me je ponela mržnja, pa sad preterujem, stabilnost veze nije baš 0... "Vidno golim okom" je oko 50%, što je za jedan cable net užas, pa zbog toga kažem da je nula. Upravo sam izveo jednostavan test. Ping-ovao sam google 3 puta u razmacima od 1-og minuta. Prva 2 puta sam imao 50% loss, a treći 0% (neću iznositi dokaze, mislim da mi verujete). U pojedinim slučajevima (čitaj: uglavnom) moram 4 puta da kliknem na link u browser-u da bi mi četvrti put prihvatio request. Ostala 3 puta kaže:"request timed out". (nije to uvek tako, ali u poslednjih par dana jeste)

- 2. brzina
Ovo je jedina stvar sa kojom nemam problema. DL mi konstantno ide na 30KB/s što je zadovoljavajuće (pod uslovom da mi prihvati request za DL :) ).

- 3. razno
Vrlo često mi se dešava da ostanem offline na kratak period (oko 5-10 minuta). Prvih mesec dana sam ih zvao svaki put kada mi se to desi. Svaki put su bili vrlo ljubazni i rekli da će otkloniti kvar u najkraćem mogućem roku. Mislim da bi mi govorni automat više pomogao... Jednom prilikom, desi mi se isti problem... Ja ih okrenem, oni kažu sačekajte... Ja baš u tom trenutku resetujem modem, i ponovo sam online... Sledeći put, sačekao sam desetak minuta pre nego što sam ih zvao... Taman kada sam uzeo telefon u ruke, gle, radi internet. Kao da su me čuli, pa kad sam rešio da im !"#$ sve po $#"!, oni brzo pustiše net.

Stvarno, da li operateri call centra znaju gde se nalaze? Mislim da kada čuju pitanje tipa: "možete li mi reći uzrok problema?", i kada "vide" da pričaju sa korisnikom koji se iole razume u ono što je platio, mogli bi ponekad da odgovore. Ne, umesto toga, oni će reći: "Kvar će biti otklonjen u najkraćem mogućem roku".

- kako je cela stvar išla
Cela kompranija je totalno s'ebana... Ne zna se ko koga 'ebe... Pošto sam pionir SBB-ovog interneta u svom kraju, čekao sam mesec dana od instalacije modema do puštanja signala. Nije im bilo dosta što sam 6 meseci molio da završe radove na čvoru za moj kraj, iako su svaki put kada ih okrenem govorili biće gotovo za nedelju dana. Pred kraj sam baš bio popi'deo i rešio da stupim u kontakt sa nekim ko zna o čemu se radi. Jedan kaže jedno, drugi drugo... Došao sam do "supervizora?" call centra koji mi je rekao: "ne znam, pozovite 330-52-52 (broj call centra)"!!!... Ali dobro... Pustili su mi slignal i prvih mesec dana sam bio vrlo zadovoljan... Tada sam koristio FlatHome 128 paket... Ovog meseca, kao što sam gore več naveo, koristim FlatHome 256 paket i verujte, bolje mi je bilo sa 128.

Znate ono... na dial-up-u... kada se konektujete pri brzini od recimo 40kbps, a oni "kompjuterčići" u system tray-u nešto "ne svetle" :) , pa vam internet mnogo sporo radi... E pa sada sam konektovan na 256kbps konstantno, ali "kompjuterčići" još uvek "ne svetle"... :(

- Zaključak (za one koje mrzi da čitaju ceo post)
U početku je bilo OK, ali sada je užas nad užasima. Realno, za SBB-ov FlatHome 256 paket ne vredi dati više od 500 dinara. Ni u ADSL servis nisam preterano uveren. Moja prognoza na domaćoj ISP sceni: osuđeni smo na propast!
[ momsab @ 07.03.2005. 22:03 ] @
ja sam jedini koji nema zamerki na SBB.. uzeo sam 128K FlatLight i , da kucnem u drvo, odlicno mi radi.

doduše, meni ne treba "realna" IP adresa, pošto ne koristim p2p i slično pa mi možda zato i odgovara light

odnos cnea/usluga im je odlican, bar na mom primeru

dodatak:
nešto me danas zeza light sa ICQ-om i jabber-om i gmal-om :(

ispravka:
ICQ i jabber rade: http://www.elitesecurity.org/poruka/623537 (pa još koju poruku dole)

pitanje:
Da li radi bolje ili lošije (u odnosu na ranije) p2p na FlatHome?

[ Nikola_BGD @ 26.03.2005. 16:27 ] @
http://sbb.netfreehost.com

n
[ bokili @ 26.03.2005. 19:15 ] @
Citat:
ja sam jedini koji nema zamerki na SBB.. uzeo sam 128K FlatLight i , da kucnem u drvo, odlicno mi radi.

doduše, meni ne treba "realna" IP adresa, pošto ne koristim p2p i slično pa mi možda zato i odgovara light

dodatak:
nešto me danas zeza light sa ICQ-om i jabber-om i gmal-om :(

ispravka:
ICQ i jabber rade: http://www.elitesecurity.org/poruka/623537 (pa još koju poruku dole)

pitanje:
Da li radi bolje ili lošije (u odnosu na ranije) p2p na FlatHome?

Ako ti samo to ttreba tebi bolji i brzi internet i ne treba...
[ momsab @ 26.03.2005. 19:33 ] @
Citat:

Kad su mi pustili FlatLight greškom su mi prva dva dana pustili 2+Mbps, sa možda realnom IP adresom (nisam probao p2p da proverim). Zato sam i rekao da nemam zamerki i da im je odličan odnos cena/usluga :D

Otkako su mi pustili ono što sam platio, nerviram me proxy pošto s vremena na vreme ne radi (ponekad više puta tokom dana). Ipak nije malo 1000 dinara...

Što se foruma korisnika SBB usluga tiče, bezvezan je izbor boja a i ponavljaju se, koliko sam primetio tokom 2 posete.
[ sstanimi @ 24.05.2005. 23:28 ] @
Pitanje:
ja sam na sbb-u prepaid, i hocu da napravim server na mom kompu za q3, kako bih mogao da igram sa par drugara, pa da nam ne upada svaki cas neko sa strane.

E sad, trenutno mi je po "default"-u Dynamic IP adress-a, s kojom nema nista od povezivanja.

OK, jasno mi je da ako ih pozovem da ce da mi daju Static IP. Medjutim, da li ce to biti dovoljno za povezivanje njih i mene, ili mi treba izvesna Public IP i kako da nju dobijem? Jel mozda Static IP odmah i Public IP ili se mora traziti posebno, tj. da li i Dynamic IP moze biti Public IP?
[ BytEfLUSh @ 24.05.2005. 23:50 ] @
Dynamic IP može biti Public IP, pošto ta dva pojma ni na koji način nisu povezana (osim što se pominje "IP" i što ih ljudi često mešaju).
Treba ti Public IP.
[ DeX-Force @ 25.05.2005. 08:32 ] @

Ako sam dobro shvatio SBB daje uz prepaid statičnu adresu na zahtev (bez doplate).

A da li daje javnu statičnu IP adresu, ili šta?

[ BytEfLUSh @ 25.05.2005. 08:40 ] @
Za statičnu ne znam (a i ne verujem), ali javnu daje na zahtev.
[ sstanimi @ 25.05.2005. 11:22 ] @
Static IP daju PREPAID korisnicima, za dzabe, samo ih pozoves telefonom (provereno!!!).
Sad cu jos malo da ih zovem da vidim ocu moc da dobijem taj Public IP.
[ sstanimi @ 25.05.2005. 11:33 ] @
Evo sam ih zvao, trazio Static IP, i dobio, a sto se tice Public IP rece mi covek iz call centra da je to "isto" (hmmm....?!?!) i da cemo se moc povezat bez problema! E sad cemo da vidimo sta ce da bude....
[ Jbyn4e @ 25.05.2005. 12:27 ] @
Pa ako ti je ip tipa 82.117.xxx.xxx, onda imas javnu staticnu IP adresu, ako je oblika 10.x.x.x ili 192.168.x.x onda nemas... sta tu nije jasno?
[ caiser @ 25.05.2005. 13:20 ] @
Ako imas adresu 82.117.xxx.xxx ona jeste javna ali ne mora da znaci da je staticna.
[ aleksandaraleksandar @ 25.05.2005. 15:24 ] @
vec toliko puta receno.
ako si flat paket, nema javne adrese, samo lokalne (privatne) i to 3 komada mozes da dobijes. moze da bude i staticka i dinamicka, zavisi od tebe, mada u poslednjih nekoliko dana i od njih.

odes start/run/cmd
kucas
ipconfig
i tamo ce ti se sve samo kasti.

ako si pre-paid, brzina je 512Kb/s na svim paketima, dobijas javnu ip adresu, koja je dinamicka.
[ DeX-Force @ 25.05.2005. 20:39 ] @

toliko puta je rečeno ali svaki put drugačije, jer mnogi ljudi ovde baš i ne znaju šta je statička, šta dinamička, šta lokalna a šta javna adresa, ali važno da svi nešto odgovore, nije važno što ni ne shvataju šta su rekli.

znači ipak je javna dinamička, ali zašto dinamička, zašto ne bi davali statičnu?

[ aleksandaraleksandar @ 25.05.2005. 21:55 ] @
zasto, pitanje je za njih. daju biznis korisnicima i naplacuju 10 puta vise.
probaj da resis problem, pretragom po forumu.
www.no-io.com ili onaj www.dnip.com
nisam siguran da su linkovi tacni ali prepoznaces...
[ Jbyn4e @ 26.05.2005. 09:16 ] @
Moja greska, nisam znao da sbb dodeljuje javne dinamicke adrese (firma ima staticnu javnu adresu, tako da nisam bio upucen).