[ gandalf @ 20.01.2005. 19:01 ] @
Interesuje me misljenje nekoga ko koristi gentoo na serveru. Je li pametnije koristiti portage za kompajliranje daemona ili raditi to rucno. Ja licno koristim rucno samo za daemone koje non stop koristim!
[ impaque @ 21.01.2005. 02:09 ] @
Ako ne veruješ ebuildovima u portage stablu, napravi svoj ebuild za neki daemon, ali pusti portage-u da ga kompajlira, sa tvojim configure parametrima, i instalira. PORTAGE_OVERLAY je dobra stvar.
[ milosh @ 21.01.2005. 16:08 ] @
Od skoro koristim Gentoo, ali sve radim preko portage sistema.
[ duxxx001 @ 28.01.2005. 16:49 ] @
Nema svrhe instalirati rucno, jer se onda gubi glavna prednost gentoo-a, a to je lakoca upgrade-a. E sad ako nemas paketa (ili ne verujes tamo nekim paketima), onda stavi PORTAGE_OVERLAY=/usr/local/portage u make.conf i postavi svoj ebuild tu

i.e. hoces da imas paket sys-cluster/blah
1) kreiras /usr/local/portage/sys-cluster/blah
2) napravis svoj ebuild i stavis ga u navedeni direktorijum
3) ebuild <path do tvog ebuilda> digest
4) emerge sys-cluster/blah

Sto se tice stabilnosti servera, nema apsolutno nikakvih problema sa paketima, bar kod mene. Najveci problemi se obicno javljaju pri upgrade-ovanju kernela, a to ionako radis rucno.

Pozdrav,
Dusan
[ ikovac @ 31.01.2005. 15:14 ] @
Mislim da je pametnije koristiti portage, jer pored lakog upgrade-a i odrzavanja systema takodje u mnoge pakete ubacije patcheve koji se cesto odnose i na sam gentoo (prilagodjavanje programa gentoo-u).

Ako je gandalf mislio na dodatno podeshavanje paketa, to se moze izvesti na nekoliko nachina:

Prvo preko USE variable se moze enableovati ili disableovati podrska za neke druge pakete/podsystemu tako shto se pre komande emerge ubaci USE ovako:
Code:
# USE="oav" emerge samba

Isto tako moguce je emerge-ovati sa dodatnim parametrima za ./configure script kao shto se to inache radi kod drugih ditribucija i to ovako:
Code:
# EXTRA_ECONF="--enable-bla_bla --with-bla_bla" emerge bla_paket

Ovo je moguce samo ako taj konretni ebuild podrzava econf, shto nije bash uvek slucaj. Ovo se moze proveriti naprimer sa
Code:
# grep econf $(equery witch ime_paketa)
pa ako grep vrati liniju "\ econf" onda podrzava.

Treci meni poznat nachin je menjanjem samog ebuild scripta, neshto slicno ovome shto je postovao duxxx: znachi prvo se pronadje konkretni ebuild sa
Code:
# equery which ime_paketa
pa se onda taj ebulid edituje tako da se u funkciji src_compile posle linije ./configure dodaju zeljene opcije. Posle toga ide isto (npr za mysql):
Code:
# cd /usr/portage/dev-db/mysql
# ebuild mysql-4.1.8-r1.ebuild digest
# emerge mysql

Naravno, pre ovoga u /etc/make.conf treba "odkomentarisati" PORTDIR_OVERLAY=/usr/local/portage .
Promena ce vaziti do sledeceg "emerge --sync"
Ako promena treba da bude trajna onda ebuild treba iskopirati u /usr/local/portage