[ maddox @ 21.01.2005. 12:13 ] @
Imali smo kontrolni iz programiranja. Zadatak je izgledao ovako: Unosi se matrica reda 4x4. 1. Pronaci najveci element ispod glavne dijagonale 2. Naci zbir trojki iznad glavne dijagonale 3. Sortirati u opadajucem redosledu parne elemente druge kolone Po mojoj profesorki ovo je resenje zadatka: Program matrica; var i,j,k,max,s,x,br:integer; a:array[1..4,1..4]of integer; begin writeln('Unesi elemente matrice'); for i:=1 to 4 do for j:=1 to 4 do readln(a[i,j]); max:=a[1,1]; for i:=1 to 4 do for j:=1 to 4 do if (i>j) and (max<a[i,j]) then max:=a[i,j]; br:=0; s:=0; for i:=1 to 4 do for j:=1 to 4 do if (i<j) and (a[i,j]=3) then begin s:=s+a[i,j]; br:=br+1; end; j:=2; for i:=1 to 3 do for k:=i+1 to 4 do if (a[i,j] mod 2=0) and (a[i,j]<a[k,j]) then begin x:=a[i,j]; a[i,j]:=a[k,j]; a[k,j]:=x; end; writeln('Vrednost najveceg elementa ispod glavne dijagonale je ',max); writeln('Zbir 3 iznad glavne dijagonale je ',s); writeln('Matrica sada izgleda ovako'); for i:=1 to 4 do for j:=1 to 4 do writeln(a[i,j]); end. Meni nije priznala zadatak zbog: 1. kada trazim max ispod glavne dijagonale ja sam za njegovu pocetnu vrednost stavio vrednost elementa a[2,1]. Ona je kao sto se vidi to prepravila na a[1,1], a taj element se nalazi na glavnoj dijagonali. Pa ja mislim da je logicnije staviti a[2,1] jer je to prvi element ispod glavne dijagonale. Ako se stavi za max pocetna vrednost a[1,1] onda se moze desiti da on bude veci od najveceg ispod glavne dijagonale i samim tim deo zadatka nece biti pravilno izvrsen. 2.Ubacila je brojac br u deo zadatka gde treba izracunati zbir 3 iznad glavne dijagonale. Kao sto se vidi taj brojac ne sluzi nicemu. Nigde u zadatku on nema nikakvu primenu. 3.Kod sortiranja mi nije priznala to sto sam umesto promenjljive j kojoj je dala vrednost 2 ja u kodu pisao 2. Hteo sam da brze napisem zadatak. Sto je najgore zadatak ce raditi i na moj nacin.Kod mene je to izgledalo ovako: for i:=1 to 3 do for k:=i+1 to 4 do if (a[i,2] mod 2=0) and (a[i,2]<a[k,j]) then begin x:=a[i,2]; a[i,j]:=a[k,2]; a[k,2]:=x; end; 4. Ovo sortiranje stavlja neparne brojeve i gornji deo kolone. Ja mislim da je logicnije da se neparni brojevi stave i donji deo. Pa sam joj to rekao. Onda je ona rekla da nema sanse da ja napisem taj program. Onda sam ja napisao program u skoli i pokazao joj da radi. Onda je ona rekla da je to tezi nacin. MOLIM VAS KAZITE MI DA LI SAM U PRAVU ZA SVE OVO? HVALA UNAPRED!!! |