[ mdj300B @ 21.01.2005. 17:37 ] @
Pozdrav svima!
Molio bih nekoga od gore prisutnih da mi pokuša rješiti jedan problem.
Na desktopu imam jedan povjerljiv txt doc koji eto slučajem nisam zaštitio pa me zanima, budući da je neko u međuvremenu dok sam ja bio na poslu služio se kompjutorom (znam i od koliko do koliko sati).
Konkretno zanima me dali je neko otvarao taj dokument i pregledavao ga?
Gdje windows skuplja podatke o takvim nekakvim radnjama i čuva recimo datum i vrijeme otvaranja ( ono start-documents- taj dokument i provjera njegovog datuma ne pomače jer sam ga ja u međuvremenu opet otvorio, datum sam našao u windows/recent i vidio u stvari da je moj datum normalno zadnji).

Unprijed hvala!
[ BytEfLUSh @ 21.01.2005. 17:43 ] @
Ne verujem da Windows igde čuva takve podatke, ali bi ti, po meni, najbolje bilo da skineš BestCrypt (nađi na Google) i napraviš container u kojem ćeš držati poverljive podatke. Ponaša se kao zasebna particija (unutar jednog jbc fajla) koju možeš unmount-ovati i mount-ovati po želji, ali niko ko nema password ne može da je mount-uje.
[ Shadowed @ 22.01.2005. 12:53 ] @
S obzirom da nisi unapred odredio se loguje pristupanje fajlu ne mozes znati da li ga je neko otvarao.
[ bobanex @ 22.01.2005. 15:59 ] @
Da ga nisi otvorio mogao bi da utvrdis vreme poslednje modifikacije a ovako tesko da ce ti standardni windows alati pomoci.
Za ubuduce nadji neki program koji ce pratiti sta rade drugi korisnici...

P.S Poverljive dokumente ne ostavljati na stolu
[ mdj300B @ 22.01.2005. 21:37 ] @
Hvala na odgovorima.
Poslušat ću vaše prijedloge i ubuduće ću zaštiti povjerljive dokumente onako kako ste mi rekli!

Pozrav svima!!
[ #Ninja# @ 23.01.2005. 02:24 ] @
Jednu od najboljih zaštita pruža WINRAR. Čak i kada neko pokuša brute force na kodiranom .rar fajlu, proces traje oko 1000 puta duže nego na kodiranom .zip fajlu, npr.
[ Salgeras @ 23.01.2005. 09:12 ] @
Sto se tice programa za zastitu fajlova, po meni, jedan od najboljih je Folder Lock. Jedino sto mi se svidja kod njega je sto, za razliku od vecine, on ima zasticen uninstall. To znaci da se program jedino moze izbrisati tako sto ga otvoris (znaci,potrebna sifra), pa onda uninstall, ili format c:\
Mana je sto je 20-use trial, ali ima crack na netu...(nazalost, on skida samo ogranicenje na kolicinu fajlova, ne i 20-use, ali samo posle presnimis/crackujes ponovo).

Probao sam jedno 10-tak "kontenjera" i FL, i moj savet... Folder Lock

Pozdrav svima!
[ BytEfLUSh @ 23.01.2005. 14:34 ] @
A šta bude kad ubaciš taj disk na kojem se koristi Folder Lock u drugi računar? Verovatno se lako može pristupiti fajlovima....

BestCrypt je po meni najbolji program te namene.
[ Miroslav Cvejić @ 23.01.2005. 16:27 ] @
Postoji i hardverska zaštita.

Ja sam uz ploču dobio neko čudo koje se ubada u hard pa u njega ATA kabl. I ima ključ. Kad izvadiš ključ, sadržaj diska je nečitljiv (sve je kriptovano).
[ MMX @ 23.01.2005. 16:54 ] @
A koja ploča je u pitanju? Taj ne ide kao standardni dodatak uz svaku ploču.
[ Miroslav Cvejić @ 23.01.2005. 16:59 ] @
ABIT KV8-MAX3

Nisam probao kako radi, ali izgleda kao pločica sa par jumpera (bira se ATA100/133 i master slave) ima čip neki i to je to... Ima izlaz iz kućišta kroz bracket. Izgleda kao IEEE1394 konektor. I dobiju se dva ključa, plavi i ljubičasti (nisam čitao uputstvo, biće da istu funkciju imaju). I to je to... Stoji u kutiji i skuplja prašinu... Mrzelo me da probam celu napravu...
[ Bojanc @ 25.01.2005. 14:14 ] @
PC Security je,bar meni,odlican programcic.