[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 00:32 ] @
| 
Pozdrav, sve ovo ovako stoji znaci zgrada ima 4 sprata, i treba da se od desktopa racunara pusti signal do podruma..znaci praktino cela zgrada da se pokrije. Da li to moze bilo koja PCI kartica ili cu morati da smisljam jos neke kombinacije da pustim signal do dole? Hvala |
[ Milan Andjelkovic @ 23.01.2005. 01:08 ] @
Nemam mnogo prakticnog iskustva u wifi-ju kroz zidove i sl, ali mislim da ti to i ne bi bas radilo.
Daleko komfornija, sigurnija i generalno bolja varijanta bi bila da spustis ethernet kabl niz zgradu, ako ima mogucnosti za to?
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 01:17 ] @
ma nemogu sa kablom pre svega zbog mobilnosti jer hocu i po stanu da mogu bezicno da mrezim lap i desk, a i zgrada i celo naselje mi je puno nekih manijaka tako da necu da rizikujem da mi neka budala presece kabl itd.. da li bi nekako mozda mogao da pojcam signal nekom antenom ali ipak tu je mnogo zidova, da li gelender od zgrade moze da pomogne nekako :) .. ali ovo su ipak visoke frekvencije
[ djricky @ 23.01.2005. 01:18 ] @
ne bi radilo nikako.. jedan zid ga oslabi, drugi ga vec dovodi do grnice upotrebljivosti, posle treceg nema nicega...
razvuci ti utp, jeftinije ce biti, a i brze i sigurnije...
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 01:19 ] @
na pcmcia kartici na laptopu koja tezi 200mW pise 100m indors, 400m out...
da li bi moga da zavrsim i pci od 200 mW i da sljaka kroz tih nekoliko zidova :)
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 01:24 ] @
Citat: djricky: ne bi radilo nikako.. jedan zid ga oslabi, drugi ga vec dovodi do grnice upotrebljivosti, posle treceg nema nicega...
razvuci ti utp, jeftinije ce biti, a i brze i sigurnije...
ok thanks
[ djricky @ 23.01.2005. 01:34 ] @
pazi, sve je relativno... moj odgovor je bio u cilju spasavanja tebe od kupovine opreme, za koju postoje velike sanse da nece raditi stabilno, ili pak nece raditi uopste...
ako si raspolozen da se igras, samo napred...
ovde ionako ima ljudi koji se povezuju sa TV antenama, turskim koaksijalnim kablovima sa buvljaka dugackim i po 30-tak metara (ok, preterujem  )
ti isti ljudi tvrde da sve to radi... tako da ako imas raspolozive resurse... samo napred! 
[ Milan Andjelkovic @ 23.01.2005. 01:34 ] @
Ako bas neces ethernet (u pitanju bi bio sftp verovatno, a ne utp djricky ;), ostaje ti jos jedna varijanta. Malo je cimanje, neobicno i malo skuplje, ali dobro... :)
Mogao bi da napravis point2point vezu izmedju krova (ili poslednjeg sprata) i najnizeg nivoa, pa odatle novi wifi link do laptop-a. To bi izgledalo otprilike ovako:
krov
|
|
Desktop
|
|
repeater
|
|
laptop
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 01:37 ] @
:)
ma probacu nekako da pustim mozda nekom antenom kroz sredisnji deo zgrade jer nema lifta pa tu ima prostora ili tako nekako pa ce se dole u podrumu valjda odbijati dovoljno...ili tako neke fore
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 01:41 ] @
Citat: Milan Andjelkovic: Ako bas neces ethernet (u pitanju bi bio sftp verovatno, a ne utp djricky ;), ostaje ti jos jedna varijanta. Malo je cimanje, neobicno i malo skuplje, ali dobro... :)
Mogao bi da napravis point2point vezu izmedju krova (ili poslednjeg sprata) i najnizeg nivoa, pa odatle novi wifi link do laptop-a. To bi izgledalo otprilike ovako:
krov
|
|
Desktop
|
|
repeater
|
|
laptop
hmmm..zanimljivo ali nisam naveo ujedno da bih hteo i po kuci da imam bezicnu vezu izmedju notebook i desktopa a i dole mi nije dovoljan samo net sa ap nego bih trebao i mrezu sa desktopa da povucem... i ap na krovu ne znam da li bi podrzao tu kombinaciju
[ Milan Andjelkovic @ 23.01.2005. 01:58 ] @
Sve je to sasvim izvodljivo sa dovoljno opreme (para) i strpljenja :). AP na krovu i laptop ne bi bili direktno povezani vec preko desktop-a, tako da bi lap i desk bili direktno umrezeni.
AP na krovu nema sta da podrzava, on bi radio istu stvar koju i do sada - sprovodio signal do desktopa. Promene bi nastupile na linku izmedju desktopa i lapa.
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 02:03 ] @
ahaa ok ok
ja sam te pogresno shvatio da lap ide direktno na ap  mislis da uz pci dokupim i repeater.. to ima vise smisla samo bi moao da smislim gde da ga ustekujem u zgradi.. mozda u kutijama od kablovske ako mi dozvole
[ eskim @ 23.01.2005. 03:37 ] @
da li radi to kachenje TV antenskog kabla i TV antene? ja imam problema sa signalom, vidim ga ali je vrlo slab i stalno mi "bjezi" da li che mi pomoch TV oprema barem da malo pojacham prijem?
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 05:05 ] @
ja verujem da hoce ako su male varijacije
secam se da sam kad sam bio mali preko igracke voki toki prisluskivao bezicne telefone kada povezem antenu od vokitokija na radijator :)
[ broker @ 23.01.2005. 11:21 ] @
Nikakava TV oprema ne moze da sekoristi za WiFi.
Sto se tice veze kroz cetiri sprata, nije neizvodljivo. Bilo bi dobro ako bi nasao nekoga sa laptopom i WiFi pa aprobate ali ako bi na krov postavio usmerenu antenu (verovatno bi bikvas ili kantena obavili posao) i usmerio signal prema mestu gde ti treba da ga primis, mislim da bi uspeo da napravis konekciju. Sigurno ne bi bila ni blizu UTP-u ali bi trebalo da radi posto rastojanje sigurno ne prelazi 50 m.
[ Mihailo @ 23.01.2005. 11:25 ] @
HPNA za podrum, ako imaš telefonsku liniju. Ne znam da li prodaju u Srbiji negde, ali može da se naruči i cena nije visoka.
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 15:57 ] @
Citat: broker: Nikakava TV oprema ne moze da sekoristi za WiFi.
Sto se tice veze kroz cetiri sprata, nije neizvodljivo. Bilo bi dobro ako bi nasao nekoga sa laptopom i WiFi pa aprobate ali ako bi na krov postavio usmerenu antenu (verovatno bi bikvas ili kantena obavili posao) i usmerio signal prema mestu gde ti treba da ga primis, mislim da bi uspeo da napravis konekciju. Sigurno ne bi bila ni blizu UTP-u ali bi trebalo da radi posto rastojanje sigurno ne prelazi 50 m.
rastojanje vazdusnom linijom misli da ne prelazi ni 30 metara..
zgrada ima 4 sprata+prizemlje = 5 zidova po horiintali sprecavaju,
a daljinu da racunam... nek jedan sprat ima 3 metra X 5 = 15m
i da dodam jos 5 metra posto signal ide dijagonalno(kao na slici) to mu dodje 20m.
e sad me samo buni to sto moze za pcmia karticu koju imam pise indors moze da ide do 100m....pa mi je nekako ovih 20m mnogo blizu deluje iako ima tih zidova.
Citat: Mihailo: HPNA za podrum, ako imaš telefonsku liniju. Ne znam da li prodaju u Srbiji negde, ali može da se naruči i cena nije visoka.
nazalost nemam telefon dole
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 16:56 ] @
Citat: Ako ce ti sta znaciti, ja sam zezanaj radi probao da napravim konekciju na udaljenosti oko 300-500m sa AP-om od 50mW (sto niej mala nego normalna snaga) na koji je bila priakcenja njegova originalna antenica. Radilo je bez problema iako su se izmedju AP-a i klijenta nalazila tri solitera u liniji pa je signal morao da prodje kroz sve njih. Nije moglo da se proturi 5 mbita ali je radilo sasvim zadovoljavajuce.
S druge strane je bila kosjericka kantena.
ovo je post iz druge teme ali ako je ovo moglo da sljaka, opet mi mnogo ostvarivije deluje moja ideja...eventualno da kupim pci karticu od 200mW ?
[ bokili @ 23.01.2005. 21:06 ] @
Tebi treba adapter za umrezavanje preko strujne mreze!
Pogledaj ovde:
http://www.albicom.com/products/ovislink/homeplug/hp1000u/
[ FlashGrounder @ 23.01.2005. 23:38 ] @
uh stvar je super, za ovo nisam znao...ali cena...
Citat: HP-1000U PowerLine Ethernet Adapter (mreža preko strujne instalacije), USB v1.1 10/100 port, 14Mbps, 220V, 4.3MHz do 20.9MHz, 56bit enkripcija, idealno za situacije gde nema mogućnosti za klasičnu ili Wireless mrežu 46.02 evra
HP-1000E PowerLine Ethernet Adapter (mreža preko strujne instalacije), RJ-45 10/100 port, 14Mbps, 220V, 4.3MHz do 20.9MHz, 56bit enkripcija, idealno za situacije gde nema mogućnosti za klasičnu ili Wireless mrežu 42.48 evra
meni bi trebala dva komada znaci skoro 100E 
mada kada ovo bude pojeftinilo bice stvarno super resenje keve mi
[ Milan Andjelkovic @ 24.01.2005. 09:08 ] @
Nisam licno isprobao, ali sam cuo razlicite utiske o bpl-u. Valjda zavisi od kvaliteta elektro-instalacije... Ako ti je velika brzina neophodna, ne bih ti preporucio tu varijantu.
[ YT1RX @ 24.01.2005. 21:58 ] @
Nisi mi rekao imas li kablovsku u toj zgradi i internet preko nje pa da pokusas nesto,
na kvarno!
Druga varjanta: Reci mi da li su ti bakarne cevi centralnog grejanja u toj zgradi?
Odgovori na ta pitanja pa cu tireci sta ce da radis!
[ FlashGrounder @ 24.01.2005. 22:02 ] @
hmmm.. imamo u zgradi kablovsku televiziju(net jos uvek ne), kabl mi bas prolazi iza kompa bas ;)
Sto se tice instalacija..centralnog grejanja nema u zgradi :(
[ YT1RX @ 25.01.2005. 02:02 ] @
Ovako:
Ne znam ko ti je radio kablovsku ali npr. valjalo bi da je PTT a ako nije valjalo bi da je skoro uvedena. Zasto?
Svi koji planiraju da distribuiraju internet preko kablovske moraju da postave dvosmerne pojacavace! PTT to postavlja sigurno jer planira da ih ne menja!
Ako je privatnik mozda ima u planu i takodje su mozda dvosmerni no ako nisu posle o tome!
Ako jesu:
Dvosmerni pojacavaci od tebe ka distribuciji kablovske imaju pojacanje u opsegu od
0 do 5 MHz i preko tog kanala ide net ( a to je ogroman resurs! )! Mislim da ti postaje jasno! Ako provajderi prodaju modeme za 35 - 40 e ti mozes da nadjes neke najjeftinije do 25 po komadu i prakticno bi mogao vise zgrada na kvarno da umrezis a tebi treba par spratova!
Ako nisu onda to zahteva male prepravke kablovske u tvojoj zgradi koje niko nece primetiti na jacini signala, kanalima itd... Snimi vertikalu kablovske, broj pojacavaca pa cu tu reci ostatak .... posalji PP za detalje.....
[ FlashGrounder @ 27.01.2005. 04:54 ] @
hm.. evo postavio sam u kuci ap za kucnu mrezu, znaci na 4.(posldnji) sam spratu, ap stoji iznad ulaznih vrata.
Testirao sam kroz zgradu koliko moze da izdrzi i stigao sam laptopom do 1 sprata i na stepenicama do proizemlja je puko signal.
E sad znaci to je rezultat dobijen samo sa onom antenom(pedrek) od ap koja se nalazila u stanu,... kontam da kada bi sproveo neku kantenu ili bikvad da bije kroz srediste zgrade, da bi bilo dovoljno signala da se i iz podruma koristi internet
samo ne znam da li bi se bikvad ili kantena bolje ponasala u toj situaciji gde ima dosta odbijanja zrakova?
[ YT1RX @ 27.01.2005. 11:30 ] @
Ako je tako idi sa biquad-om ima malo vece pojacanje!
[ FlashGrounder @ 27.01.2005. 14:34 ] @
Citat: YT1RX: Ako je tako idi sa biquad-om ima malo vece pojacanje!
Ok thanks YT1RX!
[ broker @ 29.01.2005. 22:20 ] @
Ako ce ti sta pomoci, jedno vreme sam na krovu drzo Andrew 18dB antenu na AP-u. Bila je postavljenana stub na samoj ivici zgrade i usmerena prema gradu. 7 spratova nize (bukvalno ispod antene, dakel u prostoru na kome ne bi trebalo ocekivati neki narocit signal) konektovao sam se bez problema, ne maksimalnom brzinom ali stabilno i korektno.
Kada sam postavio WaveGuide na krov, i to pomereno na centar krova, signal je drasticno oap. Mogu da se konektujem ali je kvalitet veze los. Ocigledno je da nova antena na novoj poziciji ne moze da se probije, ali to joj i nije bila namena s obzirom da se nalazim na tacki gde signal i ne treba da se pojavi.
Medjuitm, ako bi koristio usmerene antene i usmerio ih jednu na drugu, pretpostavljam da ta tvoja zgrada ne bi bila neki veliki problem.
[ MorphX @ 02.02.2005. 14:05 ] @
Pre nekog vremena sam imao slican problem. Otisao sam da pricam sa covekom koji je radio u posti i ima nesto iskustva sa visoko frekventnim signalima. Dobio sam vrlo zabrinjavajuci odgovor. Ne znam koliko je tacno, ali on mi rece da dovoljno jak signal na 2.4 GHz moze, za relativno kratko vreme, da sterilise coveka i izaziva leukemiju posle nekog vremena. Ja sam problem resio sa UTPom. To i tebi preporucujem.
[ YT1RX @ 02.02.2005. 21:36 ] @
Ako je tako onda podhitno izbaci sve sto je na struju iz kuce!
[ FlashGrounder @ 05.02.2005. 15:03 ] @
Citat: MorphX: Pre nekog vremena sam imao slican problem. Otisao sam da pricam sa covekom koji je radio u posti i ima nesto iskustva sa visoko frekventnim signalima. Dobio sam vrlo zabrinjavajuci odgovor. Ne znam koliko je tacno, ali on mi rece da dovoljno jak signal na 2.4 GHz moze, za relativno kratko vreme, da sterilise coveka i izaziva leukemiju posle nekog vremena. Ja sam problem resio sa UTPom. To i tebi preporucujem.
:(
Progutao sam knedlu sada :(
po ceo dan drzim na kolenima laptop u kome je kartica od 200mW :(
[ eskim @ 05.02.2005. 16:51 ] @
shta znachi "dovljno jak signal"? Na koju snagu je mislio?
[ Milan Andjelkovic @ 05.02.2005. 17:45 ] @
offtopic
Citat: FlashGrounder: :(
Progutao sam knedlu sada :(
po ceo dan drzim na kolenima laptop u kome je kartica od 200mW :(
Kad smo već kod toga, pogledaj http://www.elitesecurity.org/tema/82331
[ YT1RX @ 05.02.2005. 23:25 ] @
Opusteno! Nije sve tako crno!
Jeste li vi kad nosili dugacke gace zimi? Pa kad udjete negde a to nije vasa kuca da mozete da ih skinete, unutra vrelo, pa se klikeri oznoje i nista!
Jedan Englez je tuzio vodafon zato sto je dobio rak testisa, a dobio ga je noseci cell phone u dzepu od pantalona i to preko 4 godine ( mob ima: noviji oko 1W a stariji 2W i vise). Ne znam ishod sudjenja!
Jedno je tacno EMT mogu da izazovu rak, ali ako imate snagu od 200 mW onda treba mnogo, mnogo vremena sto zavisi i od FRQ.
NPR. sa 200 mW ce te mnogo pre dobiti rak na 20 GHz nego na 2.4 GHz i tako kako se povecava FRQ smanjuje se vreme i sve dok ne dodjete alfa, beta i gama zraka gde je trenutno jel! Ali morate da prodjete kroz i IC i UV i sve boje duge itd!
Zato OPUSTENO!
Ja radim na FRQ od 1.8 MHz do 10 GHz! Na KT opsezima do 30 MHz radim i sa 3000 W i nekad 48 sati bez prestanka kad su takmicenja, a boravim,spavam 5-10 m od antene i opet mogu da napunim lampek! Ona se ne zali! hehehehehe
[ FlashGrounder @ 06.02.2005. 01:29 ] @
jel ima negde na netu nesto detaljnije o tome
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|