[ haldejac @ 26.01.2005. 22:23 ] @
Situacija je sledeca:
- windows xp pro lepo radi
- instaliram linux (SimplyMepis), grub nece da radi (stane kod "GRUB Loading...")
- instaliram lilo, opet nece da boot-uje (stane kod "Li_")
- pokrenem instalaciju Windows-a sa cd-a, kako bih iz recovery konzole pokrenuo fixboot, fixmbr medjutim prilikom "inspecting your hardware configuration..." stane.

ne mogu da boot-ujem ni xp ni linux (osim preko mepis live-cd)
particionisanje diska sam radio sa parted, tokom instalacije mepisa.
kada dignem mepis sa cd-a, lepo radi
imate li ideja?
[ Slobodan Milivojevic @ 27.01.2005. 07:49 ] @
A imas li na bilo kojoj particiji na hardu flag ACTIVE? Drugo mi ne pada napamet, jer sam imao isti problem jedino sa starim verzijama lilo-a (jos 2000-te), jer nisu mogli da butuju posle odredjenog sektora. Ali to ovde nije problem.

Znaci pogledaj da li na particijama imas flag active. I samo jedna particija treba da ima pomenuti flag.
[ haldejac @ 28.01.2005. 06:45 ] @
Problem je resen, a bilo je u pitanju lose particionisanje programom QTParted.
Naime, novokreiranim particijama su dimenzije u mbr-u bile pogresne, cak su se i preklapale. Instalacija Windows-a se kocila sve dok nisam u biosu iskljucio hard disk, zatim sam izbrisao Linux particije i pokrenuo fixboot. Zanimljivo je da kada sam prvo probao obe alatke fixboot i fixmbr sistem opet nije hteo da se boot-uje...

Na kraju sam digao windows, instalirao PartitionMagic 8.0 i podelio disk kako treba.
Zakljucak: parted jos nije dovoljno sazreo.
[ tdjokic @ 28.01.2005. 14:19 ] @
Nesto sam malo citao o nefunkcionalnosti QTParteda, ali ne mogu da se setim gde, pa ne mogu ni da citiram izvor. Cim sam primetio da okleva, napustio sam ga i sada koristim iskljucivo cfdisk. Da li se radilo o tome da pod kernelom 2.4 radi a pod 2.6 ne radi ne mogu da se setim.

A javljam se iskljucivo zbog Partition Magic. Nazalost, o njemu sam takodje citao da ljudima povremeno pravi velike probleme. Licno nemam sa njim nikakvih iskustava, ali bas bode oci na raznim forumima to o njemu. Ne znam o kojoj verziji je rec, ali imam osecaj da se radi generalno o tom programu.