[ igyy @ 27.01.2005. 18:10 ] @
Pozdrav svima,

molio bih vas za minutu dvije svog vremena da mi napišete koje alate koristite za razvoj Java aplikacija, tu podrazumijevam sve alate (tekst editore,Java editore,uljepšivače koda i sl.)

Unaprijed hvala
[ Au197/79 @ 29.01.2005. 12:44 ] @
Od tekst editora koristio sam UltaEdit. Posle sam prešao na SynTex i ConTex koji su i bolji i besplatni. Praktično se ova 2 zadnja razlikuju samo u GUI-u. ConTex je razvio programer iz Hrvatske. Sa njima sam koristio jacobe (besplatan sa www.tiobe.com) linijski ulepšivač koda. Lako je namestiti da se on pozove iz tih editora.

Tu je i jEdit www.jedit.org kog ne znam kako da kategorišem. On jeste etitor za sve i svašta. Besplatan je i pisan je u javi. Vrlo porfesionalno je urađen. Kao editoru mogu da mu se suprostave samo alati poput XEmacs. Ima gomilu dodataka kojim se lako pretvara u slabije razvojno okruženje. Iako podržava nekih 100 jezika najbolju podršku ima za javu. On ima nekoliko dodataka za ulepšavanje koda. Koristim Beautify Buffer koji je glup pa ide samo liniju po liniju, ali ulepšava svaki C-oliki kod koji je mora ni biti sintaksno ispravan niti završen. Ali za javu je ipak najbolji JavaStyle koji sintaksno ispravan kod isparsira i sredi kako ga namestiš (može da sortira metode, polja, da komentariše kod...). Korisni puginovi su pored 2 navedena i Console(komandna linija za sve), Error List (navigacija kroz greške), JBrowse(navigacija kroz kod) i InfoViewer+JIndex(dobijanje javine dokumentacije).i

A u grupi specijalizovanih java editora (slabijih okruženja) je odličan JCreator. Mana mu je što nije u pro verziji besplata i što za razliku od jEdita radi samo na Win-u, ali zato radi jako brzo. Kao i jEdit dobija se spisk polja i metoda ako se otkuca referenca i stisne "." ima i dobijanje javine dokumentaije...

U kategoriji jačih okruženja (okruženja koja imaju mogućnost pravljenja grafičkog sučelja) meni je najlakši za upotrebu Intellij IDEA, ali nije besplatan. IDEA provaljuje šta si hteo reći, ima ubedljivo najbolje mogućnosti za refaktorisanje koda i ima neke korisne dodatke (uključujući i Sokoban). IDEA ima sjajan ulepšivač koda, a ima i analizator koda sa finim objašnjenjima gde je kod tanak. Od besplatnih sam malo koristio NetBeans, čini mi se da nije težak. Najsličniji Delphi-ju. Koristio sam i Eclipse ali sam se brzo smorio. Ogroman je, pravljen je za sve i svašta, a ne samo javu, totalno je na svoju ruku (ko Sitroen auti), i stvarno ga trebaš provaliti. Npr. Open je kod njega New!!! Ipak profesionalci ga žestoko hvale.

Od kompajlera sam koristio javac i jikes. Jikes je mnogo bolji. Em je brži em lepo objasni u čemu je greška, često objasni kako je otkloniti.

Sve u svemu teško bi se odrekao jiksa, jedita i IDEA-e.
[ Milan Andjelkovic @ 29.01.2005. 14:18 ] @
Prvo sam koristio UltraEdit, nakon što sam programiranje prebacio isključivo na linux, prešao sam na xemacs, a trenutno koristim eclipse, koji mi deluje malo glomazan, ali polako ulazim u fazon i zadovoljan sam. Trenutno nemam vremena, a ni potrebe da tražim nešto što bi mi "savršeno" odgovaralo.
[ _owl_ @ 29.01.2005. 15:24 ] @
Kada ne treba da se pravi GUI, onda TextPad (najobicniji text editor koji ima mogucnost pozivanja javac i java komandi).
Za kreiranje GUI-a Eclipse+WindowBuilder