[ pirgos_madden @ 28.01.2005. 22:05 ] @
Jedan moj drug ide na Fakultet za menadzment u Boru i pre par dana sam cisto iz znatizelje pogledao sta sprema za ispit iz Informacionih sistema. Naime on uci iz knjige Informacioni sistemi a pisac je Dr. Ilija Mladenovic. Pa ne mogu da verujem da je ovo knjiga iz koje bi trebali da uce buduci "strucnjaci za racunarske tehnologije". Meni ovo vise lici na fino srocen sastav, idealan za bubanje i prepisivanje sa puskica nego na udzbenik koji kad procitas postajes bogatiji za odredjeno znanje, da ne govorim o tome da je sve dosadno do zla boga. Naime sve mi deluje toliko apstraktno i zastarelo, pominju se neke datoteke, azuriranje, sortiranje i pretrazivanje na nacin koji se uopste prakticno ne povezuje sa bilo kakvim operativnim sistemima i sl. Bukvalno procitam recenicu i ne razumem sta su time zelili da kazu. Npr. kaze "informacioni sistemi se sastoje od hardvera, programa, procedura i kadrova". E, ovo je najjace, i koliko kontam ti kadrovi su ustvari ljudi koji rade na tim racunarima (ako uopste sve ima veze sa racunarima) a procedure su kao uputstva za rad na njima, pa mislim jok sami ce kompjuteri da rade, uzas, i sta kao sednem za kompjuter i u ruke obavezno neke "procedure" - pa ako je ovo knjiga nekog doktora...! Non-stop se pominju medijumi, ajde kao neke memorije, na kraju se ispostavi da su to busene kartice i diskete 5.25'' !!!
Ajde molim Vas prosvetlite me, u cemu je ovde fazon. Ili sam ja skroz amater u ovome ili je profa knjigu pisao pre 40 godina (nisam u knjizi uspeo da nadjem godinu izdanje)? Dakle jel jos neko ucio iz ovoga?
[ _owl_ @ 28.01.2005. 22:31 ] @
Ma, izgleda da ti jos nisi dovoljno sazreo da primis svu mudrost koju ta knjiga nosi ;) ;)
Sta si ti ocekivao da ces procitati??
[ pirgos_madden @ 28.01.2005. 23:42 ] @
Citat:
_owl_:�Ma, izgleda da ti jos nisi dovoljno sazreo da primis svu mudrost koju ta knjiga nosi ;) ;)
Sta si ti ocekivao da ces procitati??


Pa nemam pojma, nesto novije, savremenije, primenljivije, ovde naime uospe nema pomena bilo kog operativnog sistema, bilo koje alatke za rad sa bazama podataka,...., apsolutno nikakav primer koji objasnjava pojmove navedene u knjizi, koji bi coveku koji nema obicaj da buba omogucio da tu teoriju poveze sa necim opipljivim.
[ pirgos_madden @ 29.01.2005. 16:03 ] @
Jel neko ima ovu knjigu? Jel se jos negde koristi?
[ mirdraal @ 23.02.2005. 12:22 ] @
Informacioni sistemi ne moraju da budu vezani za bilo koji Os ili tehnologiju.
ja sam video nekoliko knjiga iz tematike , i nigde nisam nasao kako nesto uraditi
već se uvek radilo o nekim definicijama ,opisima i slično .
da se razumemo niko ti u knjizi neće napisati kao da napraviš informacioni sistem
i koju tehnologiju da iskoristiš . jednostavno radi se o veoma kompleksnim hardversko softverskim sistemima , čija implementacija zavisi od tolikog broja faktora da će ti se se zavrteti u glavi ako kreneš da sve tumačiš.
Drugo ako i neko zna kako se prave informacioni sistemi i ima dosta iskustva iz problematike , zar misliš da bi to svoje iskustvo i znanje stavio na papir . Nikada , jer se stručnjaci i znanje takvog profila DEBELO plaćaju , pa bi objavljivanje toga bilo profesionalno samoubistvo .