[ crnibombarder @ 29.01.2005. 01:38 ] @
Ovih dana se uveliko raspitujem kod Beogradskih provajdera koji nude ADSL uslugu brzog interneta.Zasad je VERAT izasao sa najboljom ponudom:

256k - 1700 din
512k - 2700 ili tako nesto
768k - zaboravio sam,mislim oko 3500.
SVE FLAT.

U svakom slucaju,
zamolio bih svakoga ko ima neka saznanja ili iskustva oko izbora ADSL modema da mi da svoju preporuku,kao i neke kontakt adrese ili telefone gde bih mogao najpovoljnije da kupim ADSL modem.

Interesuje me prvenstveno ADSL modem koji ima u sebi ruter i switch u jednoj komponenti i lepo bi bilo TRAFFIC SHAPING opciju !!!

To bi bilo otprilike nesta ovako:
http://www.pcpress.co.yu/arhiv....asp?broj=106&tekstID=5445

Ako mozete dgovore saljite na vljubomirETptt.yu

HVALA unapred ;-)

[Ovu poruku je menjao crnibombarder dana 31.01.2005. u 22:22 GMT+1]
[ tdjokic @ 29.01.2005. 01:53 ] @
Zar nisi procitao u Veratovoj ponudi i preporuku firme, sa adresom i telefonom, za kupovinu modema Speed Touch Home USB, Pro i Series 500 - tu ima svega i svacega, verovatno i to sto te tebi treba. Pogledaj i na www.pcberza.co.yu, pojavljuju se vec prvi ADSL modemi a procitaj i moj mejl, gde citiram jos jednu firmu koja ima recimo Pheenet BIG-304TA Internet ADSL Firewall VPN ruter – podržava sve aktuelne ADSL standarde, brzina do 8 Mb/s download i do 640 Kb/s upload, LAN 4 x UTP 10/100 Mb/s porta.....
[ Mister Big Time @ 29.01.2005. 03:11 ] @
Ovaj Alcatel bi bilo fino pazariti sto dobijaju biznis korisnici.
http://www.elitesecurity.org/tema/79605/1
http://www.elitesecurity.org/tema/79605/0#509177
[ Marcony @ 29.01.2005. 05:45 ] @
Ipak je ovo Allied Telesyn. A nije ni skup previse. Ima li nekih problema sto se tice kompatibilnosti izmedju raznih uredjaja, kao sto je to problem u wireless-u?
[ Marcony @ 29.01.2005. 09:42 ] @
Da li ima ovih uredjaja (all in one) koji imaju i traffic shaping?
[ vuki68 @ 29.01.2005. 09:52 ] @
Koliko znam firma PAKOM www.pakom.co.yu u rubrici ,,aktivna mrezna oprema,, ima u ponudi dobre ADSLmodem/ROUTER firme D-Link i nisu papreno skupi.Takodje uskoro ce se na nasem trzistu pojaviti izuyetno dobri modemi Alcatel/THOMSON SpeedTouch.Prodavace ih www.telefonservis.co.yu To je sve za sada sto ja znam.Svakako, dobroosla je i svaka druga korisna informacija...

Citat:
crnibombarder: Ovih dana se uveliko raspitujem kod Beogradskih provajdera koji nude ADSK uslugu brzog interneta.Zasad je VERAT izasao sa najboljom ponudom:

256k - 1700 din
512k - 2700 ili tako nesta
768k - zaboravio sam,mislim oko 3500.
SVE FLAT.

U svakom slucaju,
zamolio bih svakoga ko ima neka saznanja ili iskustva oko izbora ADLS modema da mi da svoju preporuku,kao i neke kontakt adrese ili telefone gde bih mogao najpovoljnije da kupim ADSL modem.
Interesuje me prvenstveno ADSL modem koji ima u sebi ruter i switch u jednoj komponenti.
To bi bilo otprilike nesta ovako:

Ako mozete dgovore saljite na vljubomirETptt.yu

HVALA unapred ;-)
[ Veljko @ 29.01.2005. 09:56 ] @
Jeftini ADSL modemi, gde drugde nego u NETIKS-u ;)

[ vuki68 @ 29.01.2005. 10:05 ] @
Citat:
Veljko: Jeftini ADSL modemi, gde drugde nego u NETIKS-u ;)

Koje marke nudi Netix?
[ radovic @ 29.01.2005. 10:06 ] @
pa koju marku bi mogao Netix da nudi ?
pa Pheenet naravno :))
[ Veljko @ 29.01.2005. 10:24 ] @
Ćuti imaju i Cisco 1700 serije ;)

[ tdjokic @ 29.01.2005. 13:51 ] @
Citat:
Veljko: Jeftini ADSL modemi, gde drugde nego u....

Na pcberzi postoje jos neki. Mozda ih trenutno jos nemaju fizicki, ali ih do skoro nije bilo ni na spisku robe koju prodaju, prema tome, vredi pitati. Takodje sam zvao i onu firmu koju predlaze Verat (namerno necu da je navodim jer je reklamiranje zabranjeno, bar je tako bilo na nekim temama, gde su me posteno ribali zbog slucajnog spominjanja firmi) i rekli su da ce se u ponedeljak znati cene i moci da se kupi.

Prema tome, Veljko, informacija ti je USLOVNO tacna.
[ radoica @ 29.01.2005. 15:15 ] @
Ja sam cuo da su solidni modemi nemacke firme AVM.
Nasao sam distributera, ali nigde ne mogu da nadjem cene.

http://www.logo.co.yu/pages/AVM/Fdsl.htm
[ Bad Habbit @ 05.02.2005. 07:32 ] @
Ja se izvinjavam ako nekome ovo sto cu pitati bude zvucalo nebulozno, ali jednsotavno moram da pitam. Odlucio sam da uzimam ADSL, ali ne znam puno oko tenickih preduslova potrebnih za njega. Znaci veratova ponuda mi se cini najpovoljnija i zato bih uzimao kod njih. Medjutim oni ne obezbedjuju adsl modem. Procitao sam da preporucuju nekoliko modela, ali kao i vi, nigde nisam uspeo da nadjem ni jednu konkretnu ponudu, vec su to uglavnom neke najave o skorijem pojavljivanju tih modema. Prilicno sam se iznenadio kada sam procitao u opisu za Allied Telesyn AT-AR250E, kako cena nece prelaziti 100 eu. Ne znam kako vi gledate na to, ali za mene je to mnogo skupo. Da li moze neko da mi kaze da li je ovaj jedan od skupljih modema i koliko ce kostati neki modemi prosecne cene?

Drugo, rekao sam da nisam bas previse upucen. Zato me zanima sta mi je i da li mi je jos nesto potrebno pored adsl modema, sto se tice hardware-a neophodnog za uvodjenje adsl-a? Hvala.
[ tdjokic @ 05.02.2005. 17:53 ] @
O tome je vec dosta pisano i u drugim temama, ali hajde da kazemo jos jednom, jer tebe zanima, a meni nije tesko da kazem A IMA I NESTO NOVO*!

Vecina drugih provajdera daje modem na koriscenje (ili ti ga prodaje kroz visoku cenu otvaranja naloga). Uglavnom su to USB modemi - najjeftiniji i imaju sve prednosti i mane USB uredjaja. USB modema ima i u prodaji najvise. Pogledaj na sajt www.pcberza.co.yu (47 eura) a ima i netiks. Postoje i PCI. Svi oni najlakse i najlepse rade pod MS Windows-om, za Linux je vec malo teze.

*Takodje treba obatiti paznju i na to da postoje posebni modemi za obicne telefonske linije a posebni za ISDN - NISU ISTI! Da li ima i kakve su posledice koriscenja pogresnih modela - nije mi poznato. (Prekjuce sam "saznao" da je "besmisleno na ISDN ugradjivati ADSL" itd.)

Sledeci modeli su recimo Speed Touch 350 i 360 (a za ISDN: 350i , 360i). Oni ce tek doci u nase radnje. Cena = ? Modeli 350 i 350i imaju na izlazu Eternet prikljucak, pa ti je kao dodatni hardver potrebna i mrezna kartica. Modeli 360 i 360i osim Eternet prikljucka imaju i USB prikljucak, pa pomocu njega mozes povezati cak dva racunara na ADSL (prikljuchci su nezavisni).

Postoje i veci modeli, koji imaju vise Eternet prikljucak itd.

U instalaciji je potreban i uredjaj koji odvaja telefonske frekvencije od onih za ADSL. Moze se postaviti jedan, centralni, koji se naziva razdeljivac - spliter i deli telefonske prikljucke od ADSL-ovog a mogu se koristiti i lokalno, kod svakog telefona po jedan spliter ili njegov jednostavniji brat - filter, koji ima prikljucak samo za telefon. Prednost ovog drugog nacina je sto bilo telefon, bilo ADSL modem mozes prikljucivati gde hoces.
[ S a l e @ 05.02.2005. 21:22 ] @
Bitan je i splitter zavisno da li je linija ISDN ili POTS.
[ crnibombarder @ 05.02.2005. 22:38 ] @
Dobro momci (i devojke,ako ih ima),
ja sam izasao sa konkretnim pitanjem - Koji (model) ADSL modem i Gde kupiti najpovoljnije ? Konkretno da ima ruter ,switch,firewall i traffic shaping opciju (nije obavezno) .
A vi o svemu i svacemu ,samo ne o tome.
Takodje ne bi bilo lose da se javi neko ko je vec obezbedio sebi tu uaslugu ,da kaze neka svoja iskustva.
Hvala jos jednom svima.
Ljuba
[ kumkat @ 05.02.2005. 22:56 ] @
Citat:
tdjokic :
*Takodje treba obatiti paznju i na to da postoje posebni modemi za obicne telefonske linije a posebni za ISDN - NISU ISTI! Da li ima i kakve su posledice koriscenja pogresnih modela - nije mi poznato. (Prekjuce sam "saznao" da je "besmisleno na ISDN ugradjivati ADSL" itd.)

Nesto mi ovde nije jasno. Koliko ja znam ADSL modemi (bilo koji) rade i sa POTS i sa ISDN-om razlika je jedino u Filteru koji se postavlja na liniju (zato sto POTS i ISDN linija ne koriste iste frekventne opsege tel. parice).
Nige nisam video da jedna firma koja proizvodi ADSL modeme ima 2 ista modela koja se razlikuju samo po tome da li se kace na POTS ili ISDN liniju...... voleo bi da me neko ispravi ako gresim (ja licno imam ISDN tako da bi voleo da me neko ispravi ako ovo sto pisem nije tacno, da se ne zeznem),

Koliko ja razumem filter mora biti drugaciji to je SIGURNO ali modem .......

Citat:
tdjokic : (Prekjuce sam "saznao" da je "besmisleno na ISDN ugradjivati ADSL" itd.)

Ovo mi je jos nejasnije....
[ tdjokic @ 05.02.2005. 23:27 ] @
Citat:
kumkat:Koliko ja znam ADSL modemi (bilo koji) rade i sa POTS i sa ISDN-om
Koliko ja znam, to nije tacno. Jedan od nas dvojice je u zabludi.

Citat:
razlika je jedino u Filteru koji se postavlja na liniju (zato sto POTS i ISDN linija ne koriste iste frekventne opsege tel. parice).
Zaboravio sam da spomene filter, jer kako rekoh, ovo je vec neki 40-ti put da o tome diskutujemo. Kriv sam.

Citat:
Nige nisam video da jedna firma koja proizvodi ADSL modeme ima 2 ista modela koja se razlikuju samo po tome da li se kace na POTS ili ISDN liniju...... voleo bi da me neko ispravi ako gresim (ja licno imam ISDN tako da bi voleo da me neko ispravi ako ovo sto pisem nije tacno, da se ne zeznem)
Stize odmah! Inace - SVIMA je vazno da se ne zeznu i ne uzmu "onaj drugi" tip.

Razlika izmedju tipa 350 i 360 (bilo za POTS bilo za ISDN) je sto 350 ima na izlazu 1 Eternet prikljucak, a 360 Eternet + USB.

Citat:
Koliko ja razumem filter mora biti drugaciji to je SIGURNO ali modem .......
To sam odgovorio.

Citat:
Ovo mi je jos nejasnije....
Razgovarao sam sa prodavcem koji ima u ponudi 2 modema, skoro identicna, ali kod kojih je to o ISDN sakriveno negde duboko, a izgleda da nije u potpunosti upoznat sa svim tim stvarima i kad sam pitao koji od ta dva modema je za ISDN navalio je da me ubedjuje da je besmisleno instalirati ADSL na ISND, za koji vec postoje ISDN modemi - a koji, po mom saznanju, imaju maksimalni protok 128Kbps, dok ADSL ima 768Kbps. Ne bih vise o tome, nije mi cilj da ocrnjujem coveka bez potrebe.

Najvece je zlo, sto sve firme nemaju ovako jasnu oznaku. Neki drugi (pogledati na www.pcberza.co.yu) imaju u oznaci modema Annex A ili Annex B i jedva sam negde isceprkao da se to odnosi na obicne ili ISDN linije i tu covek moze glatko da se predje!
[ tdjokic @ 05.02.2005. 23:37 ] @
AR210 modem
[ tdjokic @ 05.02.2005. 23:40 ] @
AR215 modem

Eto, to sam ja nasao na netu, sto ne znaci da neki drugi modemi ne rade na oba nacina.
[ tdjokic @ 05.02.2005. 23:49 ] @
Citat:
crnibombarder: Gde kupiti najpovoljnije
A kako ces djavola da kupis najpovoljnije kad nema nigde ili jedva na jednom mestu? Stvar tek pocinje a ti ocekujes neka iskustva?
[ kumkat @ 06.02.2005. 00:36 ] @
Hvala na detaljnom odgovoru.

Tek sada nesmem nista da kupim.
Sto se tice modema isgleda da si (nazalost) ti dobro informisan. Evo sada sam skinuo uputstvo za jedan modem koji prodaju u neti**-u i stvarno i za njega pise da ima dve verzije (jedna za POTS i druga za ISDN) ma da to nigde nepise u njihovom opisu modema....

Pozdrav
[ boki @ 06.02.2005. 01:22 ] @
Citat:
Najvece je zlo, sto sve firme nemaju ovako jasnu oznaku. Neki drugi (pogledati na www.pcberza.co.yu) imaju u oznaci modema Annex A ili Annex B i jedva sam negde isceprkao da se to odnosi na obicne ili ISDN linije i tu covek moze glatko da se predje!

Annex A i Annex B su ti pravi nazivi za implementacije ADSL-a na (POTS/ISDN) tako da je to mnogo jasnije od onog "i" kod SpeedTouch-a

Inace dobar deo modema podrzava i Annex A i Annex B..
[ Duke_Vladimir @ 06.02.2005. 01:42 ] @
Nisam pratio ovu temu pa sam pisao u ADSL :) temi...
Crypto F200 ADSL USB Modem koji beotel daje pored AETHRA Starmodem modema, podrzava i Annex A i Anex B (ne moram da objasnjavam dalje koliko vidim).

Evo i linka:
http://www.crypto.gr/en/f200.htm
[ tdjokic @ 06.02.2005. 02:11 ] @
Citat:
boki: Annex A i Annex B su ti pravi nazivi za implementacije ADSL-a na (POTS/ISDN) tako da je to mnogo jasnije od onog "i" kod SpeedTouch-a
Pa jasno je kod modema AR, sto sam i sam otkrio, ali je ipak lakse zamesati tip 210 i 215 ili 300 i 360 (kod trece firme) nego ovo bez i ili sa i. Slovo i je meni mnogo jasno i prakticno. Ja sam mnogo trazio te Annex-e i nikako nisam mogao da ih dobijem same, kao definiciju, da bih video sta je to. Takodje, uvek mozes da se zbunis - koji bese - Annex A ili B?

Citat:
Inace dobar deo modema podrzava i Annex A i Annex B..
E, to je jos najbolje, narocito kad pise ovako jasno i glasno: http://www.crypto.gr/en/f200.htm "both ADSL standards Annex A & B" . Nikad necu shvatiti zasto te firme pisu gomilu tehnickih podataka u komercijalnim prikazima, sto malo ko od nas razume, a strucnjaci i znaju i znaju gde da nadju, a ne napisu kratko i jasno, da obican covek moze da zna cemu je namenjeno i kako se povezuje.
[ vuki68 @ 06.02.2005. 07:23 ] @
Koliko je meni poznato, svi ADSL modemi kao i Splitteri se proizvode u Anex A (POTS) i ANEX B (ISDN) VARIJANTI.Nije bitno da li je SpeedTouch, D-Link, Zyxel itd.
Modemi koji istovremeno podrzavaju i Anex A i Anex B u jedom uredjaju ne postoje !!! Ili, barem ja ne znam da postoje, tako nesto nisam video !!!
[ Bad Habbit @ 06.02.2005. 08:00 ] @
Citat:
tdjokic:O tome je vec dosta pisano i u drugim temama, ali hajde da kazemo jos jednom, jer tebe zanima, a meni nije tesko da kazem A IMA I NESTO NOVO*!

Vecina drugih provajdera daje modem na koriscenje (ili ti ga prodaje kroz visoku cenu otvaranja naloga). Uglavnom su to USB modemi - najjeftiniji i imaju sve prednosti i mane USB uredjaja. USB modema ima i u prodaji najvise. Pogledaj na sajt www.pcberza.co.yu (47 eura) a ima i netiks. Postoje i PCI. Svi oni najlakse i najlepse rade pod MS Windows-om, za Linux je vec malo teze.

Sledeci modeli su recimo Speed Touch 350 i 360 (a za ISDN: 350i , 360i). Oni ce tek doci u nase radnje. Cena = ? Modeli 350 i 350i imaju na izlazu Eternet prikljucak, pa ti je kao dodatni hardver potrebna i mrezna kartica. Modeli 360 i 360i osim Eternet prikljucka imaju i USB prikljucak, pa pomocu njega mozes povezati cak dva racunara na ADSL (prikljuchci su nezavisni).

Postoje i veci modeli, koji imaju vise Eternet prikljucak itd.

U instalaciji je potreban i uredjaj koji odvaja telefonske frekvencije od onih za ADSL. Moze se postaviti jedan, centralni, koji se naziva razdeljivac - spliter i deli telefonske prikljucke od ADSL-ovog a mogu se koristiti i lokalno, kod svakog telefona po jedan spliter ili njegov jednostavniji brat - filter, koji ima prikljucak samo za telefon. Prednost ovog drugog nacina je sto bilo telefon, bilo ADSL modem mozes prikljucivati gde hoces.

Hvala ti puno za ovaj odgovor. Mnogo si mi pomogao.

Inace, posto vidim da se i to spominje, sta je traffic shaping?
[ crnibombarder @ 06.02.2005. 09:30 ] @
Traffic shaping - hardverski reseno kontrolisanje "brzine" (protoka) internet veze na ADSL modemu.Znaci ne treba da drzim upaljen racunar non-stop da bih to radio (naravno i da ADSL modem ima u sebi ruter).Opcija je pogodna ako se planira sirenje mreze na druge korisnike ,a ipak zelite da ostavite neki dobar deo te int.veze u opsegu koji vama odgovara,jer kad se nakaci 5-10 korisnika,a svi downloaduju nesto sa neta,ta veza ce biti vise nego smesna,sto znaci kod koga je uredjaj on je gazda;-)

Ovakav uredjaj bi bio vise nego odlican,samo da ima tu opciju .
[ vuki68 @ 06.02.2005. 10:15 ] @
Neka nam neko odgovori da li postoji ADSL modem koji u jednom uredjaju ima podrsku i za Anex A i Anex B.
[ tdjokic @ 06.02.2005. 14:00 ] @
Ja to nisam znao, niti igde sreo dok ovde nisam video da pise: http://www.crypto.gr/en/f200.htm . Da li je to tacno - nemam pojma. Ako Beotel deli takve modeme i proizvodjac to NAGLASAVA na svom sajtu, onda bi trebalo da je tacno.

Ja sam imao drugi problem - namerio se na D-link modem, prodavac ima dva modela i ne pise nista, ni da li je za ISDN, ni koji Annex, ni da li je univerzalni, i normalno da sam odustao od kupovine. Neko rece da oznaka i kod SpeedTouch nije dobra, sto bih se ja slozio da oni nisu dodatno napisali u prospektu objasnjenje za koje linije su obicni, a za koje i, tako da je stvar pokrivena i komercijalno i tehnicki. Meni SpeedTouch uliva poverenje i izgledom, i dokumentacijom i sve ostalo.
[ vuki68 @ 06.02.2005. 14:18 ] @
Tomo, stvari stoje ovako, barem kod SpeedTouch lako je prepoznati da li je Anex A ili Anex B.Ovo je 100% sigurno !!!

Dakle SpeedTouch kod serije Anex B imao oznaku ,,i,,. Tako naprimer SpeedTouch 510 je Anex A, a SpeedTouch 510i je Anex B. Slovo ,,i,, ispred oznake modela oznacava ADSL over ISDN.

Kod D-link reporucio bih tih ti web link:http://www.dlink.de/?go=jN7uAY...5pxu5vbMYjOaVt6CwtEi3hzCRD/Yk=

Tu su date tacno oznake koji su modeli Anex A a koji Anex B D-Link ADSL Modema/ROUTERA.Sve navedene proizvode ima i www.pakom.co.yu

Citat:
tdjokic
Ja sam imao drugi problem - namerio se na D-link modem, prodavac ima dva modela i ne pise nista, ni da li je za ISDN, ni koji Annex, ni da li je univerzalni, i normalno da sam odustao od kupovine. Neko rece da oznaka i kod SpeedTouch nije dobra, sto bih se ja slozio da oni nisu dodatno napisali u prospektu objasnjenje za koje linije su obicni, a za koje i, tako da je stvar pokrivena i komercijalno i tehnicki. Meni SpeedTouch uliva poverenje i izgledom, i dokumentacijom i sve ostalo.
[ tdjokic @ 06.02.2005. 15:48 ] @
Citat:
vuki68: kod SpeedTouch lako je prepoznati da li je Anex A

Hvala sto se trudis, ali ti izgleda promicu stvari, brzo citas ili nesto slicno. Ovo sto ti govoris sam i ja rekao nekoliko puta vec, a negde sam stavio i slike o tome, iz originalnog prospekta, ne znam vise u kojoj temi.

Citat:
E, poznat mi je i taj sajt. Sta tamo pise? Citiram: "DSL-300T ADSL Ethernet Modem AnnexA" Sta sad to znaci? To znaci da je taj-i-taj modem to-i-to. A posle vise nigde ne objasnjava sta mu je to Annex A ili B. A kod SpeedTouch-a su dali dodatno objasnjenje, tako da je jasno i laiku.

Prodavac iz Beograda, koji drzi D-link opremu, me je energicno ubedjivao da je ugradjivanje ADSLa na ISDN linije besmisleno jer...., itd. Sta mislis, koliko bi on bio spreman da ide na sajt sa SpeedTouch modemima, da tamo prvo procita da postoje ADSL modemi i za obicne i za ISDN linije, pa da onda nekako pronadje kakvi su ti njegovi modemi? On cak ni u cenovniku nije naveo oznake Annex A i Annex B, koje stoje na ovom sajtu koji si ti naveo a ja na njemu bio zadnjih nekoliko dana bezbroj puta. Ubedjivao me je da su oba modema za obicne linije!

Trazio sam posebno dokumentaciju o tim aneksima i nisam mogao da nadjem. Cim napisem tu rec, iskoci gomila modema sa tom oznakom i opet sam na pocetku. Jedino sto imam u rukama su ta posredna objasnjenja, a onda cu i da kupim bas taj modem u cijem prospektu je objasnjeno - SpeedTouch, a ne onaj drugi.
[ tdjokic @ 06.02.2005. 15:51 ] @
Citat:
vuki68: Tomo, stvari stoje ovako
Evo, bilo je na ovoj istoj temi, http://www.elitesecurity.org/poruka/607860, ipak pogledaj malo....
[ vuki68 @ 06.02.2005. 16:03 ] @
Citat:
tdjokic: E, poznat mi je i taj sajt. Sta tamo pise? Citiram: "DSL-300T ADSL Ethernet Modem AnnexA" Sta sad to znaci? To znaci da je taj-i-taj modem to-i-to. A posle vise nigde ne objasnjava sta mu je to Annex A ili B.

Anex A i Anex B su ustanovljeni standardi svih ADSL modema, ko god da ih pravio.Kada procitas Anex A budi siguran da je za ADSL over POTS, a Anex B ADSL over ISDN.

A taj prodavac D-Link opreme, nije jedini.I mene je jedan ing. iz N.Sada nabedjivao kako je nemoguc ADSL over ISDN.Prosto mi nije jasno zasto su ljudi toliko ne upuceni.Bilo bi dovoljno da je makar procitao opis ADSL-a od stane ISP-ova pa bi i to bilo dovoljno.
[ boki @ 06.02.2005. 20:07 ] @
Kada je ADSL pocinjao u svetu on nije mogao da ide preko ISDN-a...
malo kasnije je donesen standard za ADSL over ISDN. Verovatno jos od
tih davnih vremena se vuce ova zabuna....
Vidite da ima koristi od toga sto kasnimo za svetom... preskacemo
decije bolesti :D
(neslana sala)
[ tdjokic @ 06.02.2005. 21:40 ] @
Citat:
boki:Vidite da ima koristi od toga sto kasnimo za svetom... preskacemo
decije bolesti

E, pa ne moze to tako, brale! Kad odem na sajt D-linka, onog pravog , tamo uopste ne mozes da nadjes modele modema koji se prodaju u Bgd.! "Vole i oni nas", pa nam salju stare stvari i tehnologiju, da bi i mi naucili sve od pocetka, he, he,... Nama su puna usta splitera i filtera, a niko ne spominje onaj "bez-spliterni" sistem, gde se sa nekim varijacijma tehnologije omogucava rad bez splitera i/ili filtera, tzv. G.Lite ili kako se vec to kaze. To cemo dogodine . Bas me zaintrigiralo sto je neko ovde dobio:

- dve fiksne uticnice za telefon, sa ugradjenim filterom na telefonskom prikljucku, sto je firma verovatno ranije pripremala jer nije znala da li ce uz modeme dobiti i filtere

- gomilu filtera, jer su Grci verovatno to poslali provajderu gratis, uz modeme

Nagadjam, ali nije nemoguce.
[ vuki68 @ 07.02.2005. 09:30 ] @
Citat:
tdjokic: E, pa ne moze to tako, brale! Kad odem na sajt D-linka, onog pravog :-) , tamo uopste ne mozes da nadjes modele modema koji se prodaju u Bgd.!

Moze se naci Tomo i kod nas ! Sve shto ima od ADSL modema/router www.dlink.de imai i kod nas.Treba malo bolje pogledati.Ja sam bash uporedjivao modele :)
[ J.C. @ 07.02.2005. 10:00 ] @
jel zna neko gde mogu da nabavim alcatel speed touch usb ADSL modem i ruter uz njega, posto telefon servise nema nijedan modem a verat je reko kod njih da jurim modem, pogledao sam i po pcberzi i ona nema nista posebno.
da li neko zna ko bi mogao da prodaje ovaj modem u beogradu
[ vuki68 @ 07.02.2005. 11:05 ] @
SpeedToucha jos uvek nema nigde i ja jurim da nadjem eventoalno taj modem.Odlicni su u U.K je proglasen za modem godine.

www.speedtouch.com
[ boki @ 07.02.2005. 12:34 ] @
Trebalo bi da ima od danas u TelefonServisu... nego... kako si mislio
"ADSL modem i router uz njega"? Nedobijas nijakav router uz njega....
[ Milan Ogrizovic @ 07.02.2005. 15:51 ] @
Citat:
boki: Trebalo bi da ima od danas u TelefonServisu... nego... kako si mislio
"ADSL modem i router uz njega"? Nedobijas nijakav router uz njega....

pa dobijas ako je i modem i ruter kao recimo speedtouch pro( njega je davao telekom)
[ djalf @ 07.02.2005. 17:10 ] @
Imam druga koji hoce da proda ADSL modem kupljen u Francuskoj (hteo je ovde da ga koristi, siroma). Mozda je bas ALcatel Speed TouchPro, ali javicu vam kasnije!
[ tdjokic @ 07.02.2005. 17:33 ] @
Citat:
vuki68: Moze se naci Tomo i kod nas ! Sve shto ima od ADSL modema/router www.dlink.de imai i kod nas.Treba malo bolje pogledati.Ja sam bash uporedjivao modele :)

Pa, nije to "pravi" sajt, o tome govorim! Pravi sajt obicno ima na kraju imena .tw ili .usa, to su pravi sajtovi, tamo su premijere. Najjaci D-linkov sajt mislim da je dlink.com. Cim je .de, to batali, izuzev ako nije nemacka firma.
[ vuki68 @ 07.02.2005. 19:29 ] @
Citat:
tdjokic: Pa, nije to "pravi" sajt, o tome govorim! Pravi sajt obicno ima na kraju imena .tw ili .usa, to su pravi sajtovi, tamo su premijere. Najjaci D-linkov sajt mislim da je dlink.com. Cim je .de, to batali, izuzev ako nije nemacka firma.

www.dlink.com je oficijali web sajt kommpanije D-Link za USA trziste.Modeli za EU i dr trsziste se razlikuju samo po ozmakama u odnosu za proizvode za USA region.Proizvodi su u potpunosti isti.Spisak D-Link po zemljama nalazi se na:

http://www.dlink.com/corporate/international.asp
[ boki @ 07.02.2005. 23:46 ] @
Citat:
Milan Ogrizovic: pa dobijas ako je i modem i ruter kao recimo speedtouch pro( njega je davao telekom)

Pa onda bi rekao router.. zar ne ? Router nije sporedna stvarcica koja se dobija uz modem... pre bi se reklo da u tim slucajevima modem dolazi uz router...
[ tdjokic @ 07.02.2005. 23:59 ] @
Citat:
vuki68: www.dlink.com Proizvodi su u potpunosti isti.

Da li postoji uporedni spisak oznaka? Kako se DSL 300T zove u SAD? Imam tamo nekog rodjaka, pa bih ga mozda nazicao da mi kupi taj modem, jer mi nesto duguje.
[ vuki68 @ 08.02.2005. 07:45 ] @
Citat:
tdjokic: Da li postoji uporedni spisak oznaka? Kako se DSL 300T zove u SAD? Imam tamo nekog rodjaka, pa bih ga mozda nazicao da mi kupi taj modem, jer mi nesto duguje.

Ne bih ti preporucio da to radis.U USA su nesto drugaciji standardi sto se tice kompatibilnosti sa Evropom.Pocev od powee adapreta pa nadalje.Koliko sma video u spec. za USA region nema standarda PPPOA i PPPOA itd...

U USA imash DSL-504T ista je oznaka i za EU, takodje i kod DSL-G604T je isto sa Evropom.
Na sajtu za nemacki region ima vise modela, uz osalog i zbog toga sto u USA koliko vidim nema Anex B tj za ADSL over ISDN
[ boki @ 09.02.2005. 12:32 ] @
A austrija? Imam drugara koji mi moze poslati modem iz austrije.. Jel su kompitabilni?
[ J.C. @ 09.02.2005. 16:45 ] @
e momci i devojke :)

mene muci sledeci problem

gde bre da nadjem alcatel speed touch usb

[ tdjokic @ 09.02.2005. 18:37 ] @
USB modela ima vec nekoliko u prodaji: D-link, AT, Pheenet; jedino jos Speed Touch nisu stigli, a vlajda ce. ALI NIKO NIGDE NE SPOMINJE SPLITERE / FILTERE! Uz neke modem navodno dolaze i filteri za telefon, valjda 2 komada, ali to je nezvanicno. A recimo da imam jos jedan telefon? Onda menjam provajdera zbog filtera (neki su po tom pitanju darezljiviji)?
[ boki @ 10.02.2005. 00:12 ] @
U TelefonServis-u kazu da ce im uz sve modeme dolaziti i spliter... ali sve to tek za dve nedelje..
Pheenet u Netiksu dolazi bez splitera
[ J.C. @ 10.02.2005. 15:36 ] @
ajde sada da se nadje neko pametan i neka mi kaze koji modem da kupim ako ne nadjem alcatel speed touch usb?
[ tdjokic @ 10.02.2005. 20:00 ] @
Citat:
J.C.: koji modem da kupim ako ne nadjem alcatel speed touch usb?

Ako podjes od splitera, kao neophodnog, onda ces kupiti modem marke "Telefonservis", jer ce oni prodavati modeme sa spliterom.
[ boki @ 11.02.2005. 00:36 ] @
Iskreno se nadam da ce prodavati i splitere odvojeno...
[ J.C. @ 12.02.2005. 13:50 ] @
jel zvao neko telefon servis ove nedelje
ja sam ih zvao u ponedeljak tj 07.02. i rekli su da ce modemi stici za par dana, za neke su imali cenu a za alcatel nisu imali cenu. (mada im je sve jedno jer ni ovi sa cenom nisu na lageru)

interesuje me ako je neko zvao posle mene da li je dobio neke druge informacije?
[ tdjokic @ 12.02.2005. 14:56 ] @
Ja zvao 10.02, ocekuju se za dve nedelje neki drugi, umerenih cena, sa spliterima. Sto se tice SpeedTouch, situacija je krajnje neizvesna. Neka kolicina je bila ranije i otisla u prvom talasu (oni probni korisnici itd.) a kad ce biti "drugi talas" i da li ce biti, ne zna se.
[ Gojko Vujovic @ 12.02.2005. 19:10 ] @
Neverovatno da u ovoj državi niko ne može da se seti i na vreme uveze dovoljno ADSL modema sad kad su najviše traženi. Pa kao da ih dele za džabe pa da mora da bude nestašica...
[ tdjokic @ 12.02.2005. 21:22 ] @
Ima modema na nekoliko mesta, ali nema splitera/filtera. Jedan prodavac me je udostojio odgovora na moj mejl kojim pitam da li uz modem dobijam filter: "Imamo puno proizvoda, pa ne poznajemo sve u detalje. Molimo vas da pogledate na sajtu proizvodjaca da li proizvod koji vas interesuje odgovara po karakteristikama." Nakon sto sam mu odgovorio da me ne zanimaju "karakteristike" proizvoda, nego sadrzina kutije u koju je zapakovan, koja nigde na netu nije specificirana za taj proizvod, ponovo mi je odgovorio: "Spliter spada pre u telekom nego IT opremu pa savetujem da pogledate kod .... ..... ....."

Sad se ja ceskam po glavi i pitam samog sebe: "Kom to korisniku telefona treba ADSL spliter / filter tek tako, bez ADSL?" Potreba za spliterom se javlja tek onda kad neko krene da koristi ADSL! Zanimljivo, taj isti prodavac (a i vecina ostalih) veselo prodaje telefonsku zicu, telefonske prikljucke, uticnice, utikace, bla, bla, iako je to sve telekom oprema! Ako se tako strogo gleda, onda bi se kompjuterski stolovi i stolice prodavali iskljucivo u prodavnicama namestaja.
[ J.C. @ 13.02.2005. 11:38 ] @
e jel zna neko telefon ili adresu predstavnika za alcatel kod nas, pa
da ih mi okrenemo i da se lepo raspitamo
[ J.C. @ 14.02.2005. 11:24 ] @
evo nove informacije

od alcatel speed touch modema nema nista barem ne u skorije vreme kako kaze Nikola iz telefon servisa. U telefon servisu se trenutno vrsi testiranje adsl modema koji su im stigli (jos nemaju da se kupi , to su samo uzorci), a zavrsetak testova planiraju krajem ove nedelje tj pocetkom sledece i onda ce reci veratu kako i koji modem oni preporuciju a cene su od 3000 din (to mi je reko okvirno) za modem bez rutera i spliteri su im 600 din
znaci da se za 3600 - 4000 din moze kupiti oprema kod telefon servisa (011/3610-895).
ako neko ima neku drugu informaciju gde i kako neka kaze, jako sam zaiteresovan.
[ J.C. @ 16.02.2005. 11:58 ] @
>Ja<

treba mi informacija za koliko dana ce mi biti pusten adsl u rad
nalog je otvoren u ponedeljak 07.02. (user name = jovanc )
takodje me interesuje gde da nadjem alcatel speed touch usb koji ste vi
naveli kao modem koji preporucujete (zvao sam tel. servis ali oni ga
trenutno nemaju a nemaju pojma ni kada ce ga dobiti. ako nemozete da mi
pomognete gde da nadjem taj modem, molio bih vas da mi kazete barem koji
modem da kupim u zamenu za alcatel-a.

Pozdrav
Jovan

.....................................VeratNet.....................................

Posotavani gospodine Cvetanovic,

Procedura prikljucenja kod Telekoma Srbija traje minimum 20 dana od dana
upucivanja zahteva. Informacije o odredjenim ADSL modemima i mestu
njihove nabavke mozete naci na www.pcberza.co.yu. Ako su Vam potrebne
dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Srdacan pozdrav,
[ crnibombarder @ 17.02.2005. 11:39 ] @
Koji su lopovi svi provajderi.Pa sta oni misle da cemo mi da ih kreditiramo.Njihov je posao da obezbede sve sto je potrebno uz uslugu koju nude,a ne da nam prodaju maglu.Kao, pogledaj na Pc Berzi.
Zato sam i odlucio da se iskuliram dok se sve na stabilizuje,jer se ovde nista ne zna.U takvoj zemlji zivimo,pa nam izgleda mentalitet ne dozvoljava da drugacije poslujemo.
Pozdrav svima.
[ radovic @ 17.02.2005. 11:56 ] @
http://www.netiks.co.yu/promocije.htm

ADSL modem
[ tdjokic @ 17.02.2005. 12:56 ] @
Citat:
(sa netiksa) - ugrađen spliter i mikrofilter - sve što je potrebno za spajanje racunara na ADSL liniju

Izvin'te, a sta ce meni spliter i mikrofilter da bih povezao racunar na ADSL?

Meni spliter ili mikrofilter treba da povezem telefon, na liniju na kojoj ce (nadam se) biti ukljucen ADSL, a taj telefon se nalazi 10 metara od racunara. Ovi modemi su verovatno takvi da ih ukljucis u racunar, a u njih mozes da ukljucis telefon, koji drzis pored racunara, ostalo - nista. Osim ako nije zamisljeno da se cimas i vuces opet neku zicu kroz stan. Stalno neko zamajavanje. Sramota je za ovu zemlju, gde mozes ako hoces da kupis i avion, da niko ziv ne prodaje splitere / filtere posebno. Ovo smrdi na neko namerno zafrkavanje naroda.

A mogu da kupim jedan takav modem da sluzi kao spliter? "Jeftin" spliter - 26 E...
[ J.C. @ 18.02.2005. 10:06 ] @
e stvarno sam se razocarao u celu zemlju a pogotovo u verat jer sam mislio da su poslovniji. nije fora da cekam vec 15 dana da mi implementiraju ta sranja u telekomu , a jos gore je sto verat preporucuje alcatelov modem koji nema gde da se nadje.
jebes ti ovu drzavu
[ g@rfild @ 18.02.2005. 10:18 ] @
Citat:
e stvarno sam se razocarao u celu zemlju a pogotovo u verat jer sam mislio da su poslovniji. nije fora da cekam vec 15 dana da mi implementiraju ta sranja u telekomu , a jos gore je sto verat preporucuje alcatelov modem koji nema gde da se nadje.
jebes ti ovu drzavu

Potpisujem
Samo ovde mozes da dozivis da te zajebavaju za rodjene pare i da kvalitetom svojih usluga teraju ljude. Znam da nisu provajderi krivi ali ja od njih kupujem uslugu, njihov je problem sto su lose organizovani i sire dezinformacije (za alcatelov modem)
[ tdjokic @ 21.02.2005. 11:20 ] @
Zvao Telefonservis - spliteri se ocekuju "za 2 - 3 dana". Pisao mejl firmi LOGO, i evo odgovora:

"ADSL Spliter/filter imamo u prodaji !
Cena u našoj prodavnici je 555 din.
Inače to je naš proizvod !

LOGO
Bulevar kralja Aleksandra 261
344-00-90"

Ne znam kakvog su oblika - kao uticnica za u zid ili na kabl i da li imaju i obicne i ISDN. Kad saznam, javljam.

Edit: Spliter je stigao!

[ J.C. @ 21.02.2005. 20:00 ] @
cekamo bokija kome je adsl implementiran ali jos nabavlja modem i kada nabavi ocekujemo prve informacije sta i kako da kupimo

a za sada mi je reko da u netiksu nemaju onaj aol od 25 evra sa koji se hvale
[ davd @ 02.03.2005. 18:24 ] @
crnibombarder-u ne znam dali si vec kupio, ako ne proporucujem ti u svakom slucaju
uredjaj od firme avm. evo ti link: http://www.avm.de/de/Produkte/index.html nadam se da imas nekoga da ti prevede to sa njemackog, ako ne najvaznije ti mogu ja prevesti (putem maila). iskreno receno imao sam par razlicitih dsl modema (npr. siemens) ali oni su svi k***c u odnosu na avm. zavisi, da li imas laptop onda ti je svakako bolje da se odlucis za bezicnu inacicu (wlan), ako imas pc onda je to nebitno. u svakom slucaju nude veoma siroku paletu isdn/dsl modema.ja trenutacno koristim FRITZ!Box SL WLAN sa mojim laptopom toshiba satellite mx30-122 i super sam zadovoljan. inace bez obzira na koji se model odlucis, (njemacki) kvalitet, vrlo jednostavna instalacija, i super podrska (u roku od 12 sati uvijek sam dobio odgovor na moje pitanje) i na kraju uvijek aktualni driveri cak i za starije komponente. nadam se da sam ti pomogao, a mozda i ostalim buducim korisnicima dsl-a...
[ tdjokic @ 02.03.2005. 19:38 ] @
Gde ti zivis? Ne vidi se iz tvojih podataka ovde.
davd
Član broj: 49774
80.130.105.*

To sto preporucujes meni lici da on mora sam da porucuje iz Nemacke? To je ovde jos uvek relativno zapetljano. Ja sam kupio direktno u prodavnici D-Link modem i nema problema nikakvih. Ima li negde neka uporedna tabela tih modema, da se vide karakteristike, kao za graficke kartice i slicne komponente. Da bi covek video da li mu se isplati da se cima sa narucivanjem, eventualnim placanjem carine i ostalim birokratskim stvarima, ili je razlika zanemarljiva, pa onda kupi ovde i amin.
[ davd @ 03.03.2005. 08:29 ] @
ja zivim u njemackoj. sto se narucivanja tice, ne znam da li se to isplati zbog carine, ali neko je vec napisao da se avm produkti mogu kupiti kod vas u srbiji. ako te zanimaju neke razlike, napisi koje osobnosti ima D-Link (tocan naziv modela), pa cu pogledati da li ima negdje uspordedni test, ako ne, ja cu ga usporediti sa odgovarajucim modelom od avm. ima sigurno jos dobrih dsl modela, no ja govorim iz iskustva. zasto uvijek experementirati, kada moze i bez toga ;)...
[ tdjokic @ 03.03.2005. 11:42 ] @
Citat:
davd: ali neko je vec napisao da se avm produkti mogu kupiti kod vas u srbiji.

Ovo nisam primetio. Kod nas je izbor dosta oskudan jer mnogi ISP sami daju modeme korisnicima, pa ovi i ne moraju da ih kupuju. Mislim da se mogu kupiti proizvode svega 3 ili 4 proizvojdaca, pa i to samo pojedini modeli. Od jednog proizvodjaca samo USB, neko ima i za obicne linije i za ISDN, neko samo za jednu od njih i sve nesto tako. Pretpostavljam da ce ponuda postati bogatija kad se ADSL prosiri, ali ni to nije bas sigurno ako se ustali praksa da provajder daje modem na koriscenje. Jedan daje italijanske, drugi grcke modeme.

Mene licno vise ne zanima, ja sam kupio i to je svrsena stvar.
[ net_freek @ 03.03.2005. 17:16 ] @
ZyXEL!

www.gs.co.yu
[ tdjokic @ 03.03.2005. 18:45 ] @
Citat:
net_freek: ZyXEL!

www.gs.co.yu

Imaju li oni uopste maloprodaju? Cene kod ZyXEL su 0 (nula), sto obicno znaci da tog artikla nema. U cenovniku su samo veleprodajne cene. Imaju SHDSL i VSDL, ne bi se reklo da je to za ADSL?

Mnogo volim slike :-)

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 12.03.2005. u 18:34 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 12.03.2005. u 18:36 GMT+1]
[ J.C. @ 08.03.2005. 21:15 ] @
evo samo da se pohvalim da sam se od danas i ja prikljucio adsl zajedniici
a kao resenje za kacenje na adsl sam uzeo D-Link dsl 502t ruter
[ J.C. @ 12.03.2005. 17:19 ] @
evo slike modema i splitera
[ J.C. @ 12.03.2005. 17:21 ] @
jos neka slika
[ Turin Turambar @ 14.03.2005. 01:57 ] @
Da li je meni potreban ruter? Samo bi ja koristio ADSL (jedan PC), nemam mrezu i tako to.

Mislio sam da kupim neku varijantu PCI modema ADSL.
[ MarijanKo @ 14.03.2005. 13:03 ] @
ovakio..

Imas ISDN liniju.. znaci ANEX-B linija....
Od telekoma sam dobio NetMod ISDN uredjaj. koji mi sluzi kao ISDN modem nakacen na serisjki port na kompu ali i kao spliter koji deli jednu ISDN liniju na dve analogne.. tako da mogu po potrebi da se kacim i preko dialupa na druge provajdere preko jedne analogne linije a preko druge telefoniram...

Trebalo bi da uskoro preko verat-a dobijem ADSL posto su mi javili da imam tehnickih mogucnosti...
Vidim da treba da kupim ADSL modem za ANEX-B iliti ADSL modem za ISDN liniju :)

Pitanja:
- Da li neko moze da preporuci neki povoljan ADSL ANEX-B modem i po kojoj ceni..
- Gde se kaci taj ADSL anex-b modem na kom mestu ..
.....- i dalje zelim da ima mogucnost koriscenja ISDN ili DialUp-a

Da li se kaci ADSL modem ISPRED ISDN uredjaja (izmedju zida i uredjaja) I ako je tako da li mi i dalje treba spliter kori signal razdvaja na ADSL signal i ISDN signal??? koji kasnije mogu da delim u isdn uredjaju na dve analogne linije (anex-a)

I najvaznije pitanje...
AKO ja imam DVE nalaogne linije posle ISDN uredjaja
da li ja mogu da ugradim ANEX-A ISDN modem na Analognoj liniji recimo izmedju uredjaja i modema u kompjuteru..tako da spliterom Jedna linija ide U modem za dialup a druga u ADSL modem..

Da li ISDN uredjaj filtrira frekvencije koje su vazne za ADSL modem pa stoga analogna linija nakon izlaska iz ISDN uredjaja postaje potpuno beskorisna za ADSL modem?!?!?!?

ne zamerite sto nisam prvo pretrazio internet . nema vremena pa sam pitnaja postavio ovde ako neko moze da mi detaljnije to pojasni pa da vidim sta da uzmem onda...

I mala dopuna..

ADSL PCI modem..Nacin kacenja njega na ISDN liniju ili analognu liniju koja izlazi iz ISDN uredjaja u koju ulazi digitalna isdn linija.. :)

Pozdrav i svako dobro..

[Ovu poruku je menjao MarijanKo dana 14.03.2005. u 14:25 GMT+1]
[ tdjokic @ 14.03.2005. 13:04 ] @
Citat:
Turin Turambar: Da li je meni potreban ruter? Samo bi ja koristio ADSL (jedan PC), nemam mrezu i tako to.

Mislio sam da kupim neku varijantu PCI modema ADSL.
Koliko je meni poznato, to bi ti bilo sasvim OK.
[ djole018 @ 21.11.2007. 18:38 ] @
imam druze alcatel speed touch usb. 0641993781