[ cikiste @ 29.01.2005. 13:42 ] @
Hi!

Za potrebe formiranja izvestaja koristeci podatke iz Access baze, koja se filuje latiničnim pismom, potrebno je izvršiti konverziju u ćirilicu, zapisa iz baze koje je potrebno prezentovati.

Interesuje me, da li neko od vas vec ima određene funkcije u VBA-u koje rade taj posao, i da li je voljan da mi ih posalje? Znaci iz latinice u cirilicu je odlicno. Ukoliko jos moze da radi dvosmerno, pa to bi bilo fenomenalno.

Sećam se svojevremno, da sam negde u word-u iskopao opciju koja vrši ovakvu pak konverziju: Ivan Lazarević u IVAN LAZAREVIĆ.
Da li neko zna koja je to funkcija, da je ne bih pravio posebno.

Pozdrav,
Ivan.
[ mladenovicz @ 29.01.2005. 14:48 ] @
Citat:
cikiste:
Sećam se svojevremno, da sam negde u word-u iskopao opciju koja vrši ovakvu pak konverziju: Ivan Lazarević u IVAN LAZAREVIĆ.
Da li neko zna koja je to funkcija, da je ne bih pravio posebno.

Za ovo pogledaj UCase, LCase funckije
[ Aleksandar Ružičić @ 30.01.2005. 01:34 ] @
iz cirilice u latinicu je i izvodljivo ali iz latinice u cirilicu? ne znam, malo je to zeznuto...
[ Aleksandar Ružičić @ 30.01.2005. 01:39 ] @
a evo i zasto je to zeznuto:
Citat:

...Konverzija iz ćirilice u latinicu je jednostavna, međutim konverzija iz latinice u ćirilicu nije tehnički jednostavna zbog slova Đ, Ž, kao i ćirilčnih dvojnica Lj, Nj, itd... za ovakvu konverziju je neophodna kontekstna analiza i znanje softvera o srpskom jeziku, što trenutno ne postoji u softverskoj ponudi. Dodatni problemi bi nastali usled citata ili navođenja stranih reči i rečenica (npr. engleskih termina ili citata) koji bi potpuno zbunili softver...

deo iz ES FAQ
[ cikiste @ 30.01.2005. 16:55 ] @
Citat:

...Konverzija iz ćirilice u latinicu je jednostavna, međutim konverzija iz latinice u ćirilicu nije tehnički jednostavna zbog slova Đ, Ž, kao i ćirilčnih dvojnica Lj, Nj, itd... za ovakvu konverziju je neophodna kontekstna analiza i znanje softvera o srpskom jeziku, što trenutno ne postoji u softverskoj ponudi. Dodatni problemi bi nastali usled citata ili navođenja stranih reči i rečenica (npr. engleskih termina ili citata) koji bi potpuno zbunili softver...

Ok, no meni treba varijanta samo za imena, te cu modufikovati word macro-e YuConv.

Za Ucase i LCase je bio pogodak.

Pozdrav svima i hvala na odgovorima.
Ivan.