[ torbica @ 07.05.2002. 03:01 ] @
7. Maj Blic
Ministar finansija u Vladi Srbije Đelić o korišćenju visokih tehnologija
Samo ispred Albanije
BEOGRAD - Od 2003. godine svaki srednjoškolac u Srbiji trebalo bi tokom svog školovanja da ima priliku da se upozna sa radom na računarima i korišćenjem Interneta - najavio je Božidar Đelić, republički ministar ekonomije i finansija, govoreći o strategiji razvoja Srbije u domenu visokih tehnologija i informatike na otvaranju 3. „Com Trade Computer Showa“. Inače, na ovoj manifestaciji najpoznatije svetske kompanije koje se bave proizvodnjom kompjutera, mobilnih telefona i opreme koja ih prati izložile su oko 200 eksponata od kojih njih 70 predstavlja novost na našem tržištu.

Prema Đelićevim rečima, projekat razvoja Interneta u srednjim školama Vlada Srbije trebalo bi da realizuje u saradnji sa firmama koje budu spremne da finansiraju nabavku po pet računara za svaku od ovih ustanova.

- U narednih šest meseci Vlada Srbije namerava da pojednostavi proceduru za uvoz kompjutera, kompjuterskih programa i opreme, smanji porez na finansijske transakcije za trećinu, preispita poresku politiku u ovom domenu, ali i da svaku firmu koja bude kupovala računare radi poboljšanja svog rada i slala zaposlene na obuku za rad na njima stimuliše kroz smanjenje poreza na dobit - rekao je Đelić, napominjući da su ove mere neophodne kako bi se Srbija podigla sa dna na kome se trenutno nalazi kada je u pitanju korišćenje visokih tehnologija, i to ne samo u poređenju sa razvijenim zemljama sveta, već i sa susedima.

Primera radi, po opremljenosti računarima iza Srbije se u istočnoj Evropi nalazi samo Albanija. Samo dva odsto naših građana ima priliku da koristi kompjutere na poslu ili kod kuće, a samo jedan odsto, po podacima ministra Đelića, koristi Internet. U poređenju sa Hrvatskom, na tom polju zaostajemo tri, a za Slovenijom čak 12 puta. Podaci o dostupnosti fiksne i mobilne telefonije takođe su, kako je Božidar Đelić istakao, poražavajući. Na 100 stanovnika u Srbiji ima 20 telefonskih priključaka, odnosno svega 12 mobilnih telefona. - Posebna priča je nepoštovanje intelektualne svojine kod nas. Ova vlada je kada je stupila na dužnost zatekla samo dve plaćene licence u čitavoj državnoj upravi, a opšte je poznato da niko ne želi da radi sa zemljom u kojoj se intelektualna svojina ne poštuje - dodao je ministar finansija u Vladi Srbije Đelić , napominjući da želi da veruje da će se sumorna slika Srbije u ovom domenu uskoro promeniti i da će, primera radi, za tri godine pristup globalnoj mreži Internetu imati 15 odsto stanovnika republike.

P. Radojević�---�---�---�---�---�---�---+
[ Zoran Rašković @ 07.05.2002. 06:59 ] @
Ja ovo prosto ne mogu da verujem!
[ alexwolf @ 09.05.2002. 15:21 ] @
Puste zelje pusti snovi. Pa on ne zna da su i štampači hardver!!!
Pet kompjutera po školi! Lepo ali ko će to da plati? Firme. HA, ha, ha
[ nemesis @ 10.05.2002. 10:17 ] @
Citat:
alexwolf:
Puste zelje pusti snovi. Pa on ne zna da su i štampači hardver!!!
Pet kompjutera po školi! Lepo ali ko će to da plati? Firme. HA, ha, ha


pa platiche opet neko ...
pazi.. naplatice to oni vec shkolama .. kroz link itd.. :))