U svakoj instalaciji postoji i mysqldump program koji pravi ono sto neki zovu "bekap baze" a neki, u koje i ja spadam, "dump baze". On jednostavno kreira SQL upite koji prave tabele koje postoje u bazi i zatim i INSERT upite koji ubacuju sadrzaj u te tabele.
Rezultat ove operacije je najobicniji tekstualni fajl koji u sebi sadrzi gorepomenute SQL komande. Ako hoces da vise saznas o koriscenju ovog programa i svim svicevima koje poseduje, man mysqldump mislim da ce pomoci, a ako to ne, manual u svakom slucaju hoce.
E, sada, ostaje pitanje konfiguracije provajderovog servera od cega zavisi mogucnost bekapa. Postoje tri nacina:
1. Da provajder sam vrsi dump i zatim ga postavlja negde gde korisnik moze da ga skine preko FTP-a, recimo.
2. Da korisnik preko PHP-a ili Perla pozove doticni program i njegov output sacuva u fajl na serveru i zatim ga, opet preko FTP-a, skine.
3. Da se preko PHP-ovih mysql f-ja napravi slican program koji prvo analizira strukturu tabela, zatim vadi sve podatke iz njih i pravi SQL upite koje pritom pakuje u neki tekstualni fajl.
Vracanje podataka kada jednom postoje u gore navedenom "formatu" je jednostavno. Mislim da phpMyAdmin podrzava ovaj format i da preko njega, ukoliko provajder ima isti podesen, mogu da se uvezu podaci. Ako ne preko dotivnog alata, a ono preko mysql klijenta sigoruno moze, naravno ako provajder dozvoljava takve konekcije i/ili shell pristup.
Toliko o teorijskim osnovama. Ako nekom treba jos nesto, neka se javi.