[ henrik @ 02.02.2005. 09:20 ] @
Problem je sledeći: preimenovao sam postojeći user account (admin), pri čemu mi je ostao njegov short name, koji se nije dao promeniti. Praktično, dobio sam dva naloga. Stari je ostao kao home, i dodat je još jedan. Sad, kada sam pustio update na 10.3.6, pogubila su mi se sva setovanja, što sam rešio tako što sam ceo Library i Desktop iz novostvorenog accounta prebacio u home (stari), dakle, apdejtovan je taj novi. Kada sam apdejtovao na 10.3.7, sve je ostalo u redu osim što mi se pogubio keychain, pa sad nemam pristup serveru.

Pitanje: kako najefikasnije da ubijem sve naloge, napravim jedan jedini svoj i zadržim setovanja?
[ madamov @ 02.02.2005. 14:42 ] @
Ja bih, na tvom mestu, sve bekapovao i nanovo instalirao sistem. Ko zna šta jeo stalo po UNIX folderima (usr, etc, var i slično) koji su sakriveni u Finderu i njihov sadržaj se ne može videti.

Još jedan savet, nemoj nikada svom administratorskom useru da daješ short name admin ili administrator (ovaj drugi je alias od root-a!!!), već daj neki svoj username, npr. henrik, koji će imati administratorske privilegije.
[ henrik @ 02.02.2005. 14:57 ] @
Uh, mislio sam da neću morati, ali jebga...enivej, hvala na odgovoru.

Ček, a ne može nekako iz terminala? Malo mi je glupo za takav OS da ne postoji način da efikasno uklonim neki nalog tj. da promenim admin.
[ madamov @ 02.02.2005. 15:21 ] @
Citat:
Ček, a ne može nekako iz terminala? Malo mi je glupo za takav OS da ne postoji način da efikasno uklonim neki nalog tj. da promenim admin.


Sigurno postoji način kad bi znali šta se tačno dogodilo.

Pretpostavljam da si u početku jednostavno hteo da promeniš i short name jedinog korisnika na mašini? Za to postoji način (http://homepage.mac.com/frakes/MOSXPT/content/shortusername.html). Nije mi jasna kakva je situacija sada, imaš dva korisnika oba sa administratorskim privilegijama? Kako si samo preimenovanjem jednog korisnika napravio novog korisnika?

Pošto si već nešto pogubio posle updatea rekao bih da se nešto gadno zbunilo, pa bih ti ipak preopručio bekap i reinstalaciju.
[ henrik @ 02.02.2005. 15:38 ] @
U spisku accounta imam samo jednog (admina), tj. sebe sa shortnameom prethodnog korisnika. Dakle, ja sam Nebojša Kuzmanović, admin, a shortname mi je Goran. Očito je greška što sam samo uradio rename prethodnog accounta. Ali, u /users ima 2 foldera, Goran (home) i Nebojša. U tome je problem. Kada sam prošli put apdejtovao sistem, izgleda da je ceo apdejt otišao u Nebojša, pa sam to rešio prebacivanjem svih preferenci u Goran. Ali, to sad nije bitno, probaću ovaj link što si dao, pa ke vidime.
[ madamov @ 02.02.2005. 15:55 ] @
Ne radim to često, ali mi promena punog imena korisnika nikada nije napravila novog korisnika. Biće da si jednom napravio korisnika Nebojša pa ga obrisao (brisanje korisnika iz System Preferenci ne briše i njegov Home folder), otud dva foldera u Users.

Takodje, OS X update ne bi trebalo ništa da dira u Users folderu koliko je meni poznato tako da mi je cela ova situacija čudna, tj. nešto se tu pobrljavilo, pa zbog toga još jednom ti preporučujem backup&reinstall.
[ henrik @ 11.02.2005. 15:59 ] @
Hm, ovo sam morao da javim, mada nema veze sa temom. Problem mi je rešen, odn. nije ga ni bilo. Admin je zaboravio da mi kaže da je pre 2 nedelje ukinuo stari nalog preko koga sam se logovao na server. No bullshit :)