[ BytEfLUSh @ 02.02.2005. 17:23 ] @
| Sinoć sam obrisao instalaciju XP-a staru par godina, odlučio sam da napravim novu, svežu instalaciju (mislim da je bilo krajnje vreme za to).
E sad, skoro sve je prošlo OK, osim jedne stvari... Po mojoj subjektivnoj oceni, kopiranje sa CD-ova/DVD-ova na hard disk ide prilično sporo (oko 6-7 min. za CD, 20 min. za DVD). Hteo sam da proverim da možda ne stoji PIO mode za DVD rezač (secondary master) u Device Manager-u, ali ni na jednom kontroleru više nemam tab "Advanced Settings". Napominjem da sam instalirao sve drajvere za matičnu (Gigabyte GA-8IE2004) i chipset (Intel 845E).
Probao sam sa najnovijim drajverima, probao sam i da brišem kontrolere iz Device Manager-a, ali ništa. Jel ima neko neku ideju ili je možda imao sličan problem?
|
[ BytEfLUSh @ 05.02.2005. 00:21 ] @
Malko mi je hitno, a zamislite - ni BytEfLUSh ne zna odgovor na ovo - znam samo da kažu da je do SP2 ali ništa ne pomaže što sam našao preko Google... Jel iko zna kako da namestim DMA da mi radi?
[ s!c @ 05.02.2005. 22:17 ] @
Ja nisam neki UberGeek-SuperBrain, ali se nadam da će pomoći:
program se zove X-Setup pro (sličan svim podešivačima Windowsa, takao da nećeš imati problema se snaći) i u njemu selektiraj "DMA Enabled" (pod Drives ili slično, ne znam napamet) i uživaj.
Iako si ti to dosada sigurno već riješio.
[ BytEfLUSh @ 07.02.2005. 07:13 ] @
Verovao ili ne, nisam još rešio... Mada, istini za volju - tek sad sam primetio tvoj odgovor (što me čudi pošto imam običaj da pratim sve teme).
X-Setup! Ma imam taj prog na disku, znao sam da sam video tu opciju za DMA u nekom od tweak programa...... Evo upravo se instalira, pa ću da probam.
Hvala! :)
[ kUdtiHaEX @ 07.02.2005. 19:24 ] @
[rupa na saksiji] Cini mi se da ces morati da se vratis na SP1 [/rupa na saksiji]. Mada, ja nemam te probleme (imam IT7 MAX2 plocu)?
[ BytEfLUSh @ 07.02.2005. 19:31 ] @
Ma ono što mi je najčudnije je to što sam i na prošloj instalaciji imao SP2, ista ploča, isti drajveri, a Advanced Settings je bio tamo gde treba... Onda odlučim da reinstaliram Win "da bi bolje radio" i dočeka me ovaj problem... Ma ni uklanjanje oba channel-a iz Device Manager-a ne pomaže, probao sam i u Safe Mode-u da nešto odradim, ali ništa...... :(
Toliko o tome da je najbolje instalirati SP2 na svežu instalaciju....
PS: X-Setup ne pomaže, podešavanja za DMA su disabled (tj. "zasivljeni" - ?!), a u ostalim Tweak programima je DMA uključen mada ne radi... E, više nikad neću reinstalirati Win! ;)
[ vladaka @ 09.02.2005. 19:13 ] @
Pa jesi li proverio u BIOS-u da li je UDMA uključen. Možda ti je iz nekog razloga prebacio na "Fail Safe Defaults" (tada disejbluje UDMA) ???
[ BytEfLUSh @ 09.02.2005. 22:46 ] @
Jok, u BIOS-u je sve OK... Kontam da je nešto do Windows-a, ali ne bih baš da reinstaliram sistem. Skinuću još nekoliko tweak programa, pa da vidim šta oni kažu...
[ m4rk0 @ 10.02.2005. 11:08 ] @
Ajde BytE, izdvoj malo vise od pola sata i odradi jedan repair, nista te ne kosta a moze i da pomogne..Nemoj da si lenj :p
[ BytEfLUSh @ 10.02.2005. 16:41 ] @
Hmmm... :)
Ma razmišljam da uninstaliram SP2... Onda ću verovatno moći podesiti DMA u Device Manager-u i kad sve to namestim vratiću taj service pack... Ali to tek kad budem imao vremena... Valjda za vikend...
[ m4rk0 @ 10.02.2005. 18:07 ] @
Btw, ako si instalirao sp2 koji je implementiran u win-u onda neces moci samo sp2 da uninstaliras vec ces morati clean install, a ukoliko si naknadno instalirao SP2..ok...onda je to vec druga prica..
[ heretik @ 13.02.2005. 17:38 ] @
Ploca: Abit KR7A, AMD ATHLON 1700+ XP, Windows XP, Via drivers 4_in_1.
Imam slican problem. Imam instaliran i windows 2000 u kojem mi pokazuje advanced tabs. U XP-u toga nema. Doduse, instalirsao sam VIA IDE tool u kojem vidim da su dma podeseni na maximum: Ultra DMA 100 za oba hard diska. Medjutim, kada mjerim brzinu sistemske particije u Sandri, dobijam nekih 50Mb/s, sto je ispod 66Mb/s minimalnih za ATA100 brzinu.
Tako da se pitam imam li to neke veze sa ovim sto mi se ne pojavljaju dma podesavanja u windows device menadzeru. Mada sumnjam u to, jer u Windowsu 2000 imam iste rezultate za brzinu. Da li je moguce da hard disk gubi na brzini s'vremenom koristenja?
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|