[ smars @ 02.02.2005. 17:51 ] @
|
Ljudi ako vas ne mrzi, samo mi recite sta je potrebno u ovom slucaju:
-imam adsl modem sa ethernet prikljuckom (zakacen na spliter, sve ok)
-2 kompjutera sa mreznim karticama
Potrebno mi je da ta dva kompjutera imaju izlaz na net preko tog adsl modema (nezavisno jedan od drugog, naravno...) ali i da se vide medjusobno u lokalu. Da li je dovoljan switch, ili ruter? Ako moze detaljniji odgovor, tipa konkretno koji uredjaj bi mi najbolje odgovarao...
Hvala na citanju i odgovorima...
Sinisa |
[ Milan Andjelkovic @ 02.02.2005. 18:32 ] @
Ruter ti treba. Nadješ neki jeftiniji model, pogledaš karakteristike, proceniš i kupiš :)
Ako od provajdera dobijaš više od jedne IP adrese onda može i preko switcha, pa i tunele da praviš, ali ja bih se zadržao na ruteru :)
[ tdjokic @ 02.02.2005. 18:37 ] @
Jeste da je ovaj sajt za UK, ali verovatno osnovni principi vaze i ovde
http://www.adslguide.org.uk/guide/connections.asp
Postoje i ruteri sa ugradjenim ADSL modemom (ili modemi sa ugradjenim ruterom, kako ko vise voli :-)) itd., ali ti je verovatno lakse da trazis samo ruter.
[ smars @ 02.02.2005. 19:33 ] @
Hvala na odgovorima... Razumeo sam da mi treba ruter, ok...
Medjutim na onom sajtu koji je pomenuo tdjokic postoji dijagram na kome je prikazano da iz splitera ide kabl u 'ADSL Ethernet Router' a iz njega izlazi samo jedan kabl prema '10/100 ethernet switchu' na koji se kace kompjuteri.. pa sad, da li ovaj ADSL modem koji se dobija uz Sezam (nisam ga jos uzeo, da pomenem) koji ima jedan ethernet port na koji bih kacio mreznu karticu kad bi mi trebao samo jedan komp, ima tu mogucnost da na njega zakacim SWITCH ili mi treba ruter svakako..
Izvinite sto sam razvukao ove recenice, nesto sam pospan :))
Hvala na citanju i trudu...
Sinisa
[ MyWay @ 02.02.2005. 19:58 ] @
Model adsl modema?
[ smars @ 03.02.2005. 08:48 ] @
Citat:
MyWay: Model adsl modema?
Ne znam jos, nisam ga jos podigao iz Sezama :)) Pitao sam ovako generalno, da znam sta da nabavljam od opreme i kako da planiram instalaciju. Da rezimiramo: svakako mi treba RUTER, osim ako u adsl modemu vec nije ugradjen isti?
Pozdrav
[ risk @ 05.02.2005. 09:32 ] @
mozda 1 od ta 2 kompjutera moze da ti izigrava ruter, nesto tipa internet connection sharing.
[ Floydian @ 26.05.2009. 05:21 ] @
Ovako...
Imam dva računara i adsl ruter TP-Link 8810 sa po jednim Lan i usb priključkom.
Kako da na oba računara koristim adsl?
Da li mogu jednostavno da jedan prikačim na usb a drugi na lan?
Hvala unapred! ;)
[ calexx @ 26.05.2009. 09:13 ] @
Zar je bilo komplikovano da probaš? Trebalo bi da može mada ja to nikad nisam probao, mislim da će onda brzina između njih da bude manja. Sigurnije rešenje je neki switch, jeftini su a ostaje mogućnost da kasnije zakačiš još neki komp.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.