[ Miloje Sekulic @ 08.05.2002. 11:43 ] @
[Prenosim tekst iz nedeljnog dodatka com_media@ casopisa danas.]
com-medi@ slavi 100 brojeva. CESTITAMO!

Kako ce se ove godine Srbija informaticki razvijati?

Do juna drzavno preduzece za paralelni backbone

Na glavnim pravcima planiraju se opticki kablovi od 96 vlakana, a negde ce to biti i dva ili tri puta vise, jer ce u trecoj fazi realizacije na glavnim pravcima sva cetiri javna preduzeca imati svoje vodove. Sadasnje racunice kazuju da je samo za povezivanje gradova potrebno 60-70 miliona evra

U koordinaciji Ministarstva za nauku, tehnologiju i razvoj i Ministarstva za telekomunikacije Republike Srbije, u januaru su oformljene tri radne grupe, tehnicka, pravna i grupa za koordinaciju, ciji je zadatak da postave temelje za izgradnju paralelne telekomunikacione infrastrukture u Republici. U ovoj poslednjoj, osim ministra Domazeta, nalaze se i ministarka za telekomunikacije u Vladi Srbije Marija Raseta Vukosavljevic, pomocnici oba ministra, kao i predstavnici cetiri javna preduzeca, PTT, Naftna industrija Srbije, ZTP i Elektroprivreda Srbije. Cilj je, kako je Com_mediZ dosad vec pisala, da se "zaobidje" monopol koji Telekom ima na fiksnu telefoniju do 2005. godine.
Razlog tome je cinjenica da ovo javno preduzece u 49-procentnom privatnom vlasnistvu ne cini gotovo nista da unapredi telekomunikacionu infrastrukturu u Srbiji, po misljenju svih relevantnih instanci i strucnjaka, sto generalno usporava razvoj zemlje, prvenstveno elektronizaciju i informatizaciju.
Tehnicka grupa, koju sacinjavaju strucnjaci iz firmi i sa univerziteta, vec je napravila dokument kojim je opisana fazna izgradnja planirane infrastrukture, a u toku je i projekat organizovanja interneta po gradovima.
Visoki predstavnici Saveznog i republickog pravobranilastva su, kroz rad pravne grupe, vec postavili temelje za formiranje buduceg u celosti drzavnog preduzeca, ciji vlasnici ce biti Vlada Srbije i javna preduzeca koja udruzuju svoju postojecu infrastrukturu, a uskoro bi i Ministarstvo finansija trebalo da da svoje misljenje o realizaciji projekta.
Kako za Com_medi@ kaze dr Domazet, vec je odredjen redosled trasa koje ce se povezivati u jedinstvenu mrezu:

- Telekom trenutno ne izdaje svoje kapacitete. Mi u startu planiramo visak i ideja je da nase resurse ponudimo zainteresovanim operatorima na koriscenje. S obzirom na monopol Telekoma do 2005., mi pre ovog roka nudimo infrastrukturu samo za internet. Operatorima cemo ponuditi i da avansiraju svoje koriscenje - objasnjava ministar za nase citaoce.
Kako saznajemo, na glavnim pravcima planiraju se opticki kablovi od 96 vlakana, a negde ce to biti i dva ili tri puta vise, jer ce u trecoj fazi realizacije na glavnim pravcima sve cetiri firme imati svoje vodove. Sadasnje racunice kazuju da je samo za povezivanje gradova potrebno 60-70 miliona evra.
Nova okosnica iliti backbone, osim za PTT, Zeleznicu, EPS i NIS, sluzice Vladi za uspostavljanje e-Governmenta, MUP je zainteresovan za njeno koriscenje, a naravno, deo resursa bice u sluzbi akademske zajednice.
- Novo preduzece zelimo da formiramo sto pre, nadam se vec u junu, da bi njegova uprava preuzela dalje poslove na realizaciji, rokovi su koje je za nas list izneo republicki ministar za nauku Dragan Domazet.
Inace, novim Zakonom o ministarstvima predvidjeno je formiranje Zavoda za informatiku i internet u okviru Ministarstva za nauku, koji ce "preuzeti" ljudstvo i zadatke dosadasnje Agencije za razvoj informatike i interneta. Direktor Zavoda, saznajemo, bice Branislav Andjelic, dosadasnji celni covek Agencije, koja ce formiranjem Zavoda prestati da postoji.
Plan je da se u Zavodu, kao i u Ministarstvu, zaposli dovoljno strucnjaka:
- Tesko je naci dovoljno informaticara, ali i eksperata drugih profila, posebno kada se zna kolike su plate u drzavnim sluzbama, vajka se ministar Domazet, koji je najavio i novu sistematizaciju. On ocekuje da ce do formiranja Zavoda, sto je stvar skupstinske procedure, doci u drugoj polovini meseca, a da ce konkurs za strucnjake biti raspisan u drugoj polovini jula.
Damir Jelisavcic

Miloje Sekulic
[ torbica @ 08.05.2002. 18:15 ] @
ili je Telekom drzava u drzavi, pa je potrebno graditi paralelnu strukturu
ili se ponovo pravi konkurencija kao sa GSM 063 i 064
strasno
[ nemesis @ 10.05.2002. 10:25 ] @
Citat:
torbica:
ili je Telekom drzava u drzavi, pa je potrebno graditi paralelnu strukturu
ili se ponovo pravi konkurencija kao sa GSM 063 i 064
strasno


Zamisli torbica da ti imash firmu ...
i sad postavish direktora firme ...
i firme radi i radi i radi .. i ti primetish
nepravilnosti u radu SVOJE firme ...
i kazesh direktoru da menja a on te
napushi i kaze ko te jebe :0) ..

e sad.. zameni sebe.. sa drzavom i
firmu sa telekom-om.. napushavanje
finim kulturinim izrazavanjem :)