[ torbica @ 09.05.2002. 02:48 ] @
Rim osnovao komisiju koja istražuje poslovanje prethodne vlade
Telekom Srbija u parlamentu Italije

RIM - Italijanski parlament je usvojio zakon kojim je data platforma za osnivanje komisije od 20 senatora i 20 poslanika donjeg doma parlamenta sa zadatkom da do pojedinosti ispita slučaj Telekom Srbija. Izbor pomenutih članova komisije je u nadležnosti predsednika dva doma italijanske skupštine, Marcela Pere i Pjer Ferdinanda Kazinija. „Četrdesetorica“, stoji u prvom članu, posebno će ispitati kupovinu 29 odsto srpskog Telekoma od strane Steta i Telekom Italije, 1997. godine. Rezultati istrage koja će trajati godinu dana, sa mogućnošću da bude produžena najviše za još jednu godinu, biće prezentirani u Parlamentu. Zakonsko rešenje daje „odrešene ruke“ članovima komisije u njihovim istražnim radnjama koje su praktično izjednačene sa onima koje na raspolaganju imaju sudski organi. Komisija će moći da traži i dobije sva dokumenta koja se već nalaze u posedu istražnih tela od tužilaštva do policije. Sednice „četrdesetorice“ će biti javne osim u slučajevima kada iz oportunih razloga većinom glasova odluče da sastanci budu iza zatvorenih vrata. Troškovi rada članova komisije biće finansirani podjednako od oba doma Parlamenta.

„Mi želimo istinu“, istakao je šef poslaničke grupe Forza Italija u Senatu, Renato Skifani i dodao: „Neophodno je da rasvetlimo slučajeve iz naše skorašnje istorije a u njih spada i odnos prethodnih italijanskih vlada sa levice, diktatora Miloševića i Telekoma.“

Na drugoj strani, predstavnici opozicije u celom događaju vide samo još jednu instrumentalizaciju od strane vladajuće većine, upotrebljivu za političku borbu, posebno u ovom momentu kada se bliže lokalni izbori zakazani za 26. maj, na kojima će biti pozvani na glasanje više od 11 miliona Italijana.

„Siguran sam da će sve zlonamerne insinuacije biti raspršene kao mehuri sapunice barem u delu koji se odnosi na političku odgovornost“, istakao je senator Mikele Laurija koji je u vreme kupovine dela srpskog Telekoma bio sekretar u ministarstvu telekomunikacija. „Podsećam da je u toku postupak pred sudskim organima zbog pretpostavljenih neregularnosti u dotičnom poslu, ali isto tako naglašavam da ministarstvo nikada nije vodilo poslovne pregovore sa bilo kim“, zaključio je senator Laurija.

Ž. Pantelić jeni stream podataka (zapravo �
[ torbica @ 09.05.2002. 02:50 ] @
Premijer Zoran Đinđić sa ministrima kod Silvija Berluskonija
Italija pomaže Srbiji

Rim - Delegacija Vlade Srbije pod vođstvom premijera Zorana Đinđića predstavila je juče u Rimu mogućnosti za direktna ulaganja u Srbiju velikom skupu potencijalnih investitora iz Italije. Premijer Đinđić se sreo i sa italijanskim kolegom Silvijem Berluskonijem, koji je prema Đinđićevom navodu podržao brži ulazak SRJ i Srbije u evropske institucije. Đinđić i Berluskoni su razgovarali i o stvaranju logističkog koncepta za borbu protiv organizovanog kriminala. Đinđić je rekao da je dogovoreno da grupa italijanskih eksperata pomogne unapređenje policije, sudstva i propisa u Srbijii i njihovo dovođenje na operativni nivo koji postoji u Italiji, zemlji sa dosta iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala. Đinđić je rekao da je Berluskoni najavio da će Italija pomoći Srbiji da stvori elektronski sistem poreskog sistema.

Kao prve konkretne rezultate posete ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović je naveo direktne kontakte sa italijanskim investitorima zainteresovanim za ulaganje u industriju šećera i drvnu industriju u Srbiji. On je rekao da postoji i interesovanja za ulaganje u tekstilnu industriju. Očekuju se i razgovori o sudbini italijanskog suvlasničkog dela u srpskom „Telekomu“.

E.B. i agencije ce fy�ve od 4 giga, ali onda
[ pera detlich @ 21.05.2002. 22:30 ] @
Citat:
torbica:
Očekuju se i razgovori o sudbini italijanskog suvlasničkog dela u srpskom „Telekomu“.


Ovo je izvanredna vest. Mislim da bi premijer Djindjic sa relevantnim ljudima iz vlade Srbije trebalo da oforme komisiju za istragu o istome sa nase strane. Svakako, tu bi usla ekspertna ekipa srpskog "Telekoma" pod rukovodstvom nekoga kao sto je G-din Andjelic, koji bi svakako bio uvucen u ovo ispitivanje. Mislim da je u pitanju velika prevara, ali da bi jasno trebalo (preko papira i dokumenata) dokazati tu prevaru, i otici na Medjunarodni arbitrazni sud gde bi se zahtevala arbitraza i smanjenje vlasnickog udela italijana i grka (sa 49% na 15% do 20%, ad-hoc procena).

Bitno je da je italijanska strana resena da pocne da odmotava ovo zamrseno klupko, jer bez toga bi bilo jako tesko pokrenuti bilo sta. Pa kada imamo sansu, trebalo bi i da je iskoristimo. Svaka parica u ovom teskom trenutku je dobrodosla "Telekomu", i posredno Srpskoj drzavnoj kasi.