[ Bad Habbit @ 05.02.2005. 08:05 ] @
Da li je neko razmisljao na ovu temu? Dakle kao neophodan uslov za uvodjenje ADSL-a navodi se digitalna normalna linija, bez PCM-a, FM-a. Posto telekom krajnje selektivno kaci te pcm prikljucke kako mu se prohte, da li postoji sansa da oni nekome ko vec ima uveden adsl naknadno uvedu pcm i time mu upropaste zivot?
[ Sylvester @ 05.02.2005. 12:20 ] @
Da, i ja sam se to dosta puta zapitao... Pa valjda nisu toliki idioti da to nekom urade... Ajde raspitacu se u ponedeljak pa cu javiti ;)
[ Mister Big Time @ 05.02.2005. 16:29 ] @
sve je moguce Dodje neki tamo monter koji nema veze sta je to adsl i odradi posao... pa se ti posle zali upravi vodovoda.
[ dejande @ 05.02.2005. 17:29 ] @
politika telekoma je ovakva-nikakva .
da se vi obezbedte da vas nedaj boze prebace na PCM ,ako na vasem broju postoji mogucnost da koristite uslugu identifikacije poziva pozurite sa time sto pre. Dobro je da sada to moze da se uradi i putem telefona broj 9813 ,jer cim na vasem broju postoji ta usluga telekom vas nece prebaciti na PCM
[ Mihailo @ 05.02.2005. 17:33 ] @
Ne mora da znači, neki PCM-ovi puštaju caller id signal.. Ja sam tako aktivirao, jer su me ubedili da će moj nesrećni PCM da pusti .. I to lepo naplatili, a onda se ispostavili da niko u Telekomu ne zna da li taj model pušta siganl .. Zbunjen ludog.. a ja sam ispao lud this time :o)
[ Urkelele @ 06.02.2005. 00:06 ] @
E ljudi, to ste u pravu da u Telekomu niko veze sa zivotom nema. Ja sam pitao jednog radnika u mom gradu koji je na nekoj vecoj lestvici kad ce da proradi ovde ADSL a on me zacudjeno pitao "Podseti me sta to bese..." E stvarno su nenormalni, a ne znam kome da se obratim i da pitam kad ce ADSL proraditi u mom gradu...
[ boki @ 06.02.2005. 20:30 ] @
Ajd sad.. pa nisu toliki kreteni... vidi se da na liniji ima ADSL kao sto se vidi da ima ISDN...
[ Mihailo @ 03.03.2005. 11:39 ] @
Da li je nekog skinut sa PCM-a zbog ADSL-a? Preko kog provajdera je išao zahtev?
Jel neko uopšte probao to?
[ David Reven @ 09.03.2005. 08:23 ] @
Radnici u Telekomu uglavnom nisu obuceni za ADSL niti bilo sta od novih tehnologija.
Postoji par ljudi inzenjera koji nesto i znaju.
Jedno je sigurno. U zemlji Srbiji nista se ne zna dok se nesto ne desi, a kad ce i ko to odlucuje kada ce se nesto desiti, e to niko ne zna!
[ downt @ 28.04.2005. 08:41 ] @
Mihailo ja sam probao kod svih živih provajdera i dobio sam odgovor od YUBC i SezamPro.

Oni su optimistični i kažu da su velike šanse ali ja nešto i ne verujem...
[ Mihailo @ 28.04.2005. 14:50 ] @
Znam za jedan slučaj uspešnog oslobađanja od PCM-a preko provajdera, ali kapiram da je to samo izuzetak :o) Idem u Sezam ovih dana da probam, pa ću javiti ishod za par nedelja.
[ vladabuda @ 29.04.2005. 23:24 ] @
U januaru sam podneo zahtev za ADSL kod beotela, rekli su da imam PCM i da nemogu da imam ADSL. Nisam mogao da verujem jer imam call id. Okrenem informacije da proverim i kazu mi da moj broj ima PCM (digitalma centrala na konjarniku broj 347....). Podnesem zahtev telekomu za skidanje PCM, pred praznike pozvao sam 9813 i kazu da mi je skinut PCM. Sada ponovo cekam odgovor od beotela, nadam se da je stvaro skinut PCM videcu kada dobijem odgovor od beotela.

Pozdrav

[ Syberbob @ 11.01.2007. 23:26 ] @
A znate sta je najgore? Ajde što neću da dobijem ADSL nego mi zbog tog PCM-a, čemu god on služio, stalno puca telefonska linija! Ne mogu da verujem koliki su debili u Telekomu! Da li postoji mogućnost da platim da bih mi postavili normalnu telefonsku liniju?
[ miki_250 @ 12.01.2007. 00:35 ] @
ako na vasoj liniji ima adsl ili isdn linija ne postoji mogucnost da popijete pcm ili jos gore fm jer monter kad treba nekog da usreci sa pcm ili fm ima program u kome vidi stanje svake linije...........moj drug je zamalo popio pcm ali su videli da je vec zauzeti tako da je dobio njeegov komsija.......
[ buljko @ 12.01.2007. 00:44 ] @
Po nacinu kako se sada radi, nije moguce da se to desi! Pre izdavanja bilo kakvog radnog naloga, vrsi se provera stanja na mrezi (koja traje vrlo kratko) i shodno tome procenjuje situacija i tehnicke mogucnosti. Svaki takav slucaj je NAMERAN ali, prakticno, nemoguc jer je suprotan principima poslovanja ove firme. U Telekomu nisu cvecke ali neka pravila se, ipak, postuju! Kada bi, pak, monterima dali da biraju kome ce sta da ugrade, bilo bi svasta! Na svu srecu, nije tako, oni ipak samo izvrsavaju nalozene poslove.
[ kronos @ 12.01.2007. 07:10 ] @
količina gluposti koje mogu da su čuju na ovu temu ukazuju samo na to da pojedinci i ne znaju kako funkcioniše adsl ili isdn.
Po pitanju koje je postavljeno rekoh bi da se malo čitaju TOP teme koje lepo opisuju način rada ADSL-ova.

Tačno je da u TS ima dosta ljudi koji ne poznaju ADSL, ali je i tačno da se sve radi preko dobrog informacionog sistema koji ne dozvoljava da ADSL ili ISDN bude realizovan na PCM.

cheers,
[ kronos @ 13.01.2007. 06:56 ] @

ajde sad malo oko te brzine i kvliteta.Jel znas da skoro 75% imaju brzinu od 256Kbps, nije cena u pitanju vec pootreba za internetom.

jel znas da je najveci prodavac bas Sezam na ciju se uslugu i najvise zale ljudi, tu je u pitanju niska cena i los kvalitet.
Ako zelis nesto dobro moraces i da platis.

Ja nikad nisam mislio da je moja firma super, pogledaj moje postove pa ce ti biti jasno da sam to i javno rekao.
To sto je firma u kojoj radim takva kakva je ne znaci da su i svi tamo ljudi takvi.

A nece propasti vec ce je uskoro kupiti, daj Boze da to bude sto pre.

cheers,

[Ovu poruku je menjao djricky dana 13.01.2007. u 21:00 GMT+1]
[ milosh76 @ 13.01.2007. 18:42 ] @
kada se brzina dialupa poveca sa bednih 28.8kbps na 45-50kbps znas sigurno da nemas vise PCM. Provajder tu ne moze nista, samo moze da te uputi na 9813 da saznas postupak sklanjanja PCM-a sa tvoje linije. A sve ostalo zavisi od centrale/Telekoma...
[ kronos @ 14.01.2007. 06:51 ] @
Citat:
milosh76: kada se brzina dialupa poveca sa bednih 28.8kbps na 45-50kbps znas sigurno da nemas vise PCM. Provajder tu ne moze nista, samo moze da te uputi na 9813 da saznas postupak sklanjanja PCM-a sa tvoje linije. A sve ostalo zavisi od centrale/Telekoma...

nije tacno da povecanjem brzine vise nemas PCM. TS poseduje PCM koji dozvoljavaja protok od 56k.
Oni su eksplotaciju zadnjih 5-6 god.

cheers,
[ mitar1982 @ 14.01.2007. 12:31 ] @
Citat:
kronos: Tačno je da u TS ima dosta ljudi koji ne poznaju ADSL, ali je i tačno da se sve radi preko dobrog informacionog sistema koji ne dozvoljava da ADSL ili ISDN bude realizovan na PCM.

Kakve veze ima informacioni sistem u celoj priči? ADSL ne može da ide preko PCM, bez obzira da li telekom ima ili nema "dobar informacioni sistem".

Citat:
kronos: nije tacno da povecanjem brzine vise nemas PCM. TS poseduje PCM koji dozvoljavaja protok od 56k.
Oni su eksplotaciju zadnjih 5-6 god.

Samo što ih ne ugrađuju svugde. Kod mene su ugradili neki polovan PCM, koji su skinuli koznagde. A i to sam čekao 5 godina...

šojići
[ Dishko @ 14.01.2007. 15:01 ] @
Hm TIS je divan sistem za nadzor, samo ga malo retko azuriraju, istina...
Drugo, gde su bre ti PCM-ovi... ko ih pravi ? Kome ste ih ugradili ?
ELEM :
Stvar je vrlo jasna,ako vec imas neku naprednu uslugu na liniji (bilo sta sem gole linije) tesko da ce neko ko izdaje naloge u TS izdati nalog sa sakacenje linije gde korisnik placa vise od pretplate, i dosta TF saobracaja, koliko se ja secam to je jos jedan o principa, ko placa vise nema sanse da ga okace na PCM, tako mi je bio jednom prilikom rekao neko ko radi u TS.
[ time @ 14.01.2007. 15:27 ] @
pa kako onda da utvrdim da li imam pcm?
[ kronos @ 14.01.2007. 15:44 ] @
sistem je takav da da je nemoguce generisati nalog ako na parici postoji PCM.

normalno je da cu nekom da stavim PCM ako treba drugom korisniku da dam uslugu koja nije samo prenos govornog signala. A i ne zaboravitre da u zemlji Srbiji samo 25% imamo korisnika interneta, tako da po meni, oni imaju prednost.

cheers,
[ mitar1982 @ 14.01.2007. 16:36 ] @
Kakvu prednost? Kad korisniku uvale PCM može da zaboravi da će ga ikad skloniti. Najbolje da u telekomu neko prati ko pravi kolike račune, i ko koristi internet...
[ kronos @ 14.01.2007. 17:25 ] @
logicno je da prvo vidis racune pa onda odlucis sta ces sa PCM.

cheers,
[ virus_crew @ 14.01.2007. 20:55 ] @
Ko izbrisa moje postove i ako moze da se zna zbog cega? I kome smeta da se kaze istina o LELEKOMU, niste mi jasni, ako neko od moderatora voli LELEKOM ne znaci da ga svi u Srbiji vole i molio bih objasnjenje zasto su mi postovi izbrisani.
[ svetionik76 @ 15.01.2007. 16:06 ] @
Gospodine Kronos,

tel.liniju koristim uglavnom za internet, podneo sa zahtev za adsl, postoji
li mogućnost da mi bude instaliran PCM ?
[ djricky @ 15.01.2007. 17:45 ] @
Citat:
virus_crew: Ko izbrisa moje postove i ako moze da se zna zbog cega? I kome smeta da se kaze istina o LELEKOMU, niste mi jasni, ako neko od moderatora voli LELEKOM ne znaci da ga svi u Srbiji vole i molio bih objasnjenje zasto su mi postovi izbrisani.

nikome ne smeta da se kaze istina o telekomu, neki je ovde znaju mnogo bolje od vecine, ali ne moze da se govori na nacin kako si ti govorio... postoje norme kvaliteta diskusije.
[ Nothingman @ 15.01.2007. 21:19 ] @
@Kronos

Pazi, ja zivim u novoj zgradi, pre godinu dana su nam uveli telefon svima, ali je komplet zgrada na PCM-u. Zarkovo je u pitanju, a centrala je nova (telefon pocinje na 2395***). Iz tog razloga ne mogu da uvedem adsl, iako je na mojoj centrali bilo slobodnih adsl prikljucaka. Uopste nemam ideju sta da radim, prijavio sam se za ovu akciju Telekoma, ali svakim danom sve vise sumnjam da ce se to sve realizovati.

[Ovu poruku je menjao djricky dana 16.01.2007. u 19:14 GMT+1]
[ virus_crew @ 16.01.2007. 22:35 ] @
Citat:
djricky: nikome ne smeta da se kaze istina o telekomu, neki je ovde znaju mnogo bolje od vecine, ali ne moze da se govori na nacin kako si ti govorio... postoje norme kvaliteta diskusije.

Mislim da sam sasvim normalno i kulturno i kvalitetno govorio o LELEKOMU ali nema vise veze necu se vracati u proslost ti ipak imas vlast u svojim rukama (kompjuteru) ali ne znam po cemu ti odlucujes da li je moja diskusija kvalitetna.Ma nema veze to vise govori o tebi nego o meni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZIVELI
[ Syberbob @ 02.04.2007. 00:00 ] @
A ako ima ja dovedem nekoga ko pristaje da mu prebace PCM na njegov broj umesto mene, da li ce tada prihvatiti ugovor? Meni sutra rekli da dodjem kao nisu im tu sefovi. S***m ti se na *elekom. I ako mi ne skinu PCM ssa linije u narednih mesec dana ja pustam 220V.
[ mitar1982 @ 02.04.2007. 09:18 ] @
Nemoj da puštaš 220V, samo nećeš imati telefon mesec, dva, tri dok se neko ne seti da stavi novi pcm. Da li ti ili komšija želite pcm je irelevantno, vi se tu ništa ne pitate.
[ STTP @ 08.06.2007. 05:41 ] @
Pre negde sam bila podnela zhtev za ADSL i odgovore mi da nema tehničkih mogućnosti. Negde krajem maja sam srela u holu zgrade radnika telekoma koji je radio oko telefonskih priključaka i rekao mi da skida PCM i da razdvaja sve dvojnike i da se brojevi prebacuju na novu mrežu. Pitala sam da li to znači da sad mogu da se prijavim za ADSL on je rekao da može. Kada sam poslala prijavu oni mi opet rekli da nema tehničkih mogućnosti i da imam PCM. Ranije sam imala protok 28.8 a kad su završeni ti radovi u holu imam od tad 50.6. Nešto mi govori da je PCM ipak skinut a da zbog mojih telefonskih računa pošto moram mnogo da koristim net ''neko'' nema interesa da mi dozvoli da uvedem ADSL. Da li je neko još imao ovakvo iskustvo kao moje i da li je uspeo to da reši? I da li nam zaista treba neka veza u Telekomu da bi se to rešilo? Jer ako su mi skinuli PCM i ne daju ADSL zbog toga što im uredno plaćam poveće račune onda je to stvarno bezobrazno!
Još jedna stvar koja me iznenadila kada sam zvala podržku euneta. Jedan malo neljubazniji čovek mi je rekao da brzina interneta ne zavisi od PCM???!!! Pa i mala deca znaju da kada imaš PCM na liniji da ti je protok smanjen! Ponašaju se prema nama kao da smo imbecili i kao da niko ništa ne zna! Izvinjavam se što sam otišla malo u off topic ali sam jednostavno morala.