[ define @ 09.02.2005. 21:28 ] @
Ljudi nikako ne mogu da shvatim kako treba upotrebu pokazivaca. Radim ja nekako neke sitnice, ali ne razumem koja je poenta. Znam da pokazivac moze da ukazuje na neku drugu promenljivu ili njenu adresu. Ali ne razumem za sta on konkretno koristi, evo jednog primera funkcije. Code: Napisati funkciju koja će sve elemente zadatog celobrojnog polja p od N elemenata pomeriti za određeni broj mesta pomak (pomak < N). Ukoliko je pomak pozitivan, elementi polja pomiču se udesno, a ukoliko je pomak negativan, elementi polja pomiču se ulevo. Ispražnjeni elementi pune se nulama. Primer pomaka za pomak = 2 i polje [10 40 50 60 12]: Polje prije posmaka: [10 40 50 60 12] Polje nakon posmaka:[ 0 0 10 40 50] Rešenje: void pomakniPolje(int *p, int N, int pomak) { int i; // ako je pomak udesno if (pomak > 0 && pomak < N) { for (i = N - 1 - pomak; i >= 0; i --) p[i + pomak] = p[i]; for (i = pomak - 1; i >= 0; i --) p[i] = 0; } // ako je pomak ulevo else if (pomak < 0 && -pomak < N) { pomak = -pomak; for (i = 0; i <= N - 1 - pomak; i++) p[i] = p[i + pomak]; for (i = N - pomak; i < N; i++) p[i] = 0; } } Zbunjuje me ovo void pomakniPolje(int *p, int N, int pomak) zasto int *p kada se u daljem tekstu koristi polje p[] |