[ radovic @ 10.02.2005. 01:11 ] @
Standardizacija

Trenutni 802.16 standard i postoji nekoliko nastavka:

802.16a, 802.16c, 802.16d, 802.16e

802.16d standard je predvidjen samo za fiksne wireless instalacije.

802.16e je posebno zanimljiv jer je predvidjen za mobilne wireless korisnike i predvidja IP Mobility izmedju baznih stanica kao i roaming izmedju WiMAX mreza.
802.16e standard se ocekuje da ce biti usvojen sredinom 2005-te godine.
http://www.ieee802.org/16/tge/schedule.html - raspored, razvoj i predvidjanje kada ce standard 802.16e biti usvojen od strane IEEE.


Vise o standardima i predstojecoj standardizaciji pogledajte http://ieee802.org/16/

Slicne tehnologije

Glavna razlika izmedju WiMAXa od ranijih broadband wireless access (BWA) tehnologija je standardizacija. Cipseti su izradjeni za svakog proizvodjaca posebno, sto dodatno opterecuje cenu kostanja BWA uredjaja.

Cilj svega je da se napravi HIPERMAN. WiMAX Forum i konzorcijum iza standarda radi na projektu da se napravi 802.16 i HIPERMAN. Uredjaji napravljeni od WiMAX Forum clanova treba da prodju sertifikacioni process samo takvi uredjai mogu dobiti sertifikat da su 802.16x kompatibilni.

Korejska Telekom industrija je napravila stoj standard, WiBRO. U kasnoj 2004toj godini, Intel i LG Electronics su dogovorili da postoji interoperatibilnost izmedju WiBRO i WIMAXa, sto prakticno znaci da ce tehnologije moci da se mesaju.


WiMAX nece biti u konfliktu sa WiFi vec se se dopunjavati

WiMAX je bezicna metropolitan area network (MAN) tehnologija koja moze povezivati izmedju ostalog i IEEE 802.11(WiFi) hotspots na Internet i ponudice mogucnost zamene za cable ili ADSL za poslednju milju (last mile) broadband pristupa. IEEE 802.16 nudi mogucnost do 50 km koja dozvoljava korisnicima da se konektuju BEZ direktne opticke vidljovsti do bazne stanice. To naravno ne znaci da ce svi koji su 50 km daleko bez opticke vidljivosti imati konekciju. Tehnologija takodje nudi mogucnosti da ima kapaciteta do 70 Mbit/s (ovde se misli naravno na air kapacitet) sto je u realnosti oko 45 Mbit/s ethrenet kapaciteta, taj kapacitet moze podrzati vise od 60 biznis korisnika i preko 1000 kucnih korisnika na nivou ADSL konekcije.

Vaznost aspekta IEEE 802.16 je taj sto se definise MAC lejer koji podrzava vise specifikacija fizickih lejera (PHY). Ovo ce omoguciti da se korisnici povezuju sa razlicitom opremom na jednu vrstu baznih stanica.

Ocekivanja

WiMAX mnogi zovu "WiFi na steriodima". To daje potencijal da ukljucuje vise miliona pristupa Internetu bezicno, jeftinije i lakse. WiMAX wireless pokrivenost je merena u kvadratnim kilometrima za razliku od WiFI standarda koji se meri u kvadratnim metrima.
WiMAX bazna stanice moze dovesti high-speed Internet konekciju do kuca ili malih firmi u radijusu do 50 km i te bazne stanice ce pokriti metropolian oblasti, pravleci tako WMAN i dozvoljavajuci pravu mobilnost u okviru nje. Takodje postoje ocekivanja da ce tehnologija eventualno biti koriscena u lap-topovima i PDA uredjajima.

WiMAX standard predvidja koriscenje frekventnog opsega od 2 do 11 GHz. WiMAX specifikacija resava mnoge limite koji postoje u WiFi standard i nudi povecan kapacitet kao i snazniju enkripciju podataka. Takodje predvidja da se konecija ostvaruje bez posebne direktne opticke vidljivosti. Detalji performansi pod uslovima bez opticke vidljovisti su razume se jos uvek pod znakom pitanja jer za sada nije uradjena prava demonstracija uslova.[Ovu poruku je menjao radovic dana 12.02.2005. u 10:16 GMT+1]
[ Gojko Vujovic @ 10.02.2005. 20:08 ] @
Mene samo jedno zanima, da li će to biti igračka kao wifi bez garancija protoka po nodu, sa mogućnošću beskonačnog degradiranja u slučaju slabijeg signala, većeg broja korisnika na baznoj stanici, interferencija, itd. ili će biti malo ozbiljniji po tom pitanju i jasno reći - za toliki nivo signala, toliki data rate, i tako to?
[ drbogi @ 10.02.2005. 21:57 ] @
Sigurno je jedino to da je WiMax sledeća velika priča, ubica ADSL-a, itd. itd.
tu su i cell. telefoni, a priča se i o ulasku krupnih domačih igrača u celu priču.
[ FlashGrounder @ 10.02.2005. 22:51 ] @
zanimljivo
[ legend @ 10.02.2005. 23:06 ] @
jedva cekam da ovo zazivi....ako zazivi, eto nama bar 10 "malih" telekoma (ovde mislim pozitivno na telekom), sa nezavisnom infrastrukturom i najzad dobrom ponudom interneta, telefonije i sl...prakticno wimax je ubica 3G!

[ radovic @ 11.02.2005. 00:33 ] @
Zamislite ovakvu buducnost (negde 2008. godina)

Vozite se kolima i u kolima slusate radio koji vise ne radi na frekvencijama od 88 - 108 ...vec radi na 3.5 GHz i koji podrzava 802.16e standard. Dakle hvata preko 10.000 radio stanica i slusate vas omiljeni radio Las Vegas. Zamislite jos bolje da imate wide screen u kolima..... i onda pozovete kucu i razgovarate (preko video screena) sa svojim ukucanima u kolima i to u full screnu bez kasnjenja i seckanja. 1 Mbit/s po korisniku ce to omoguciti i to veoma kvalitetno.

Zamislite onda imate neki od smart phoneova (iz 2008te naravno) koji imaju 802.16e standard preko kojih imate videophone preko koga mozete da zovete, surfujete, pricate, razmenjujete video fajlove... i sve to samo u okviru pretplate od 30 tak eura mesecno.
Upravo ta cinjenica sto takva telefonija vise nece biti zasnovana na fizikom nivou prenosa vec na IP nivou ce doprineti da se cena uvede kao flat rate pakete za neogranicen broj razgovora.

Takodje ukoliko bi WiMAX zaziveo upravo na ovaj nacin firme kao sto su: skype, net2phone, yahoo, MSN, ICQ bi znacajno ojacale jer bi se svi razgovori obavljali upravo preko njih.


ADSL, FTH, CABLE i ostala resenja bi u takvom svetu bila koriscena eventualno za DESKTOP racunare ili za neke manje firme.

WiFi ce u to vreme zameniti bluetooth i bice koriscen samo za prenos podataka u okviru sobe...

Spremite se WiMAX dolazi!


[ bukovski @ 11.02.2005. 10:16 ] @
veoma dobro i zanimljo jedva cekam da zazivi ! nego kod nas ce to biti 2010 a nesto citajuci vidim da nece ni biti povoljno za nase male bezicne mrezice ! pihh
[ radovic @ 11.02.2005. 10:22 ] @
Pa zavisi kako se uzme. Bice relativno povoljno resenje a ipak za klasu bolje od trenutnog WiFi standarda.
[ radovic @ 12.02.2005. 09:34 ] @
Citat:

Mene samo jedno zanima, da li će to biti igračka kao wifi bez garancija protoka po nodu, sa mogućnošću beskonačnog degradiranja u slučaju slabijeg signala, većeg broja korisnika na baznoj stanici, interferencija, itd. ili će biti malo ozbiljniji po tom pitanju i jasno reći - za toliki nivo signala, toliki data rate, i tako to?


Nijedna wireless multipoint oprema koja radi na IP nivou nikada nece moci da garantuje neki kapacitet za odredjene korisnike. Uvek ce se pominjati termini kao sto su "air protok, burstable, znas to je samo u peeku itd.." Jednostavno takva je tehnologija i zato je cena po korisniku manja.

Sva wireless oprema koja radi na fizickom nivou ustvari i nije wireless nego "microwave" i svi ti mikrolinkovi na fizickom nivou imaju garantovane kapacitete. Npr. E1, E3, STM itd..
Dakle tu ne moze doci do nikakvih zagusenja ili link radi ili ne. A E3 je uvek 34 Mbit/s pa kako god ga opteretio.

Termin wireless linkovi podrazumeva sve one linkove koji kapacitete prenose na na IP nivou. Naravno microlinkovi mogu biti i do 30 puta skuplji od obicnog wireless linka.

Npr Ovaj SAF:
http://www.saftehnika.com/prod...;header_id=436&language=en
koji prenosi 4xE1 = 8 Mbit/s je oko 12.000 Eura dok Canopyjem (Motorola) na IP nivu to mozes dobiti i za 200.000 dinara. (par naravno).

Najveca razlika je sto kod SAFa korisnik mora da prikaci terminalni uredjaj na kraju G.703 interfejsa (ruter) i od rutera na obe strane zavisi kakav ce kvalitet IP prenosa biti dok kod Motorole korisnik moze da prikaci i switch (ethernet interface) i od same motorole zavisi kakav ce IP kvalitet biti.

Pored svega toga trenutni WiFi standard ne moze da se poredi sa WiMAX standardom jer se pre svega radi o vecem kapacitetu i mogucnosti da radi i na licenciranom opsegu gde nece dolaziti do zagusenja etra, smetnji itd...

Takodje WiMAX garantuje jos jednu stvar a to je mnogo veci NLOS iz razloga sto ce jedan sektor koristiti i do 4 antene (slicno kao kod GSM mreza) sto ce omoguciti da PDA uredjaji i laptopovi imaju relativno male izlazne snagde a da ih bazna stanica ipak 'vidi'. Slicna oprema za WiFi ne postoji.

Takodje izlazne snage za bazne stanice koje podrzavaju WiMAX su dakleko vece od WiFi acces pointa. (sto daje dodatno probijanje prepreka itd..)
[ xtraya @ 13.02.2005. 10:53 ] @
ovaj standard, na nasim prostorima tek za 2-3 godine....

secam se tek kad je B poceo, koliko je vremena trebalo da pojeftini da bi bio dostupan za mase.
ovako dokle god uredjaji budu na cifri od preko 200-500 evra, zaboravite da to bude popularno.
naravno koristice ga provajderi i oni koji mogu to da priuste sebi (za p2p linkove i slicno)

uostalom koliko se koristi sadasnji OFDM na 3,5? za linkove ok, ali koliko bas pravih korisnika ima? naravno ima onih koji ce da daju 1-1,5k evra za opremu ali radije ce da se sljaka 2,4, pa nek i ne radi tako dobro ali to je 100 evra plus setup 25 :)

a sto se garantovanja tice, tesko da ce to moci :) . dedicated i wifi (tesko) :)
[ radovic @ 13.02.2005. 11:21 ] @
Nisam bas ubedjen. Tacno je da ce u CPE uredjaji u pocetku kostati od 200 - 500 Eura. U odnosu na Cable, ADSL i WiFi to je naravno mnogo. Ali mislim da ce kvalitet biti veci od ADSL, WiFI i Cable tehnologije zajedno, plus mislim da ce dati mogucnosti za IP mobility koje sada korisnici imaju samo sa GPRS-om. Sto se tice datuma pocetka, ja sam ubedjen da ce prvi korisnici u nasoj zemlji imati WiMAX vec ove godine. Naravno ove godine nece biti tako rasireno kao sledece ali se uglavnom ide ka tome.

Pogledaj npr: www.redlinecommunications.com oni su vec izbacili neku opremu koja je 802.16-2004 kompatibilna. Sto znaci ako bi uzeo CPE nekog drugog proizvodjaca da bi radilo sa njihovim uredjajem.

[ djricky @ 13.02.2005. 14:53 ] @
ovo je za sve one koji (kao ja) nisu odmah primetili skrol sa desne strane

TORONTO––January 10, 2005—Redline Communications, a leading provider of standards-based broadband wireless equipment, announced today that it is unveiling its WiMAX ready product at the WCA International Symposium and Business Expo (Booth #306) taking place January 12 – 14 at the Fairmont Hotel in San Jose, Calif. On display will be Redline’s universal platform, the AN-100U, a fully compliant IEEE 802.16-2004 platform. The AN-100U, which functions as a base station and subscriber station, advances Redline’s readiness for WiMAX™ interoperability testing and commercial viability.

As a principal member of the WiMAX Forum™, Redline plays an active role in the technical development of IEEE 802.16 standards. The company is now actively participating in the development of the 802.16e standard for mobile applications.

“From our earliest days of product development, Redline has been committed to delivering solutions that support the standardization needs of the industry,” said Keith Doucet, VP of Marketing and Product Management. “We led the market with our introduction of an 802.16a compliant product, the AN-100, which today is being used worldwide by Tier 1 operators primarily for backhauling wireless access networks. The AN-100 has demonstrated the viability of the standards based technology for backhaul applications, while the AN-100U will serve the access market, representing Redline’s foyer into the residential space”.

Redline achieved a world first when it introduced the AN-100 802.16a compliant solution to the industry early 2004. This product received the Telecommunication Industry Association’s (TIA) SUPERQuest award in the Backbone/Edge Networking Equipment category.

Roger B. Marks, Chairman of IEEE 802.16, says the evolution of 802.16 has been instrumental in accelerating broadband wireless deployment. “Interest in IEEE Standard 802.16 continues to explode around the world, with hundreds of engineers from global industry cooperating on its evolution. As companies introduce new products based upon on that foundation, the synergies created by the standard are set to bring about a rapid evolution of broadband wireless access as an essential communications tool.”

Doucet adds, “We are now ready with 802.16-2004 and will once again be counted among the first to move forward on this important initiative that will see true interoperability become a reality for the industry.”

“We are pleased that Redline has chosen the WCA International Symposium as its venue of choice to preview its new 802.16-2004 compliant broadband wireless solution,” said Andrew Kreig, President of Wireless Communications Association International. “The achievements to date from the broadband wireless community are commendable as they advance their solutions towards WiMAX interoperability. The dedication from companies like Redline will ensure that the promise of WiMAX will soon become a reality.”

On January 12 at 2:15pm PST, Keith Doucet will be presenting at the WCA Symposium on the topic of “Wireless Broadband Access to Rural and Remote Areas”. This presentation will include an overview of the Keewatin-Patricia District School Board project – one of the largest and most ambitious broadband wireless deployments in education of its kind. The Redline / Keewatin-Patricia project is the recipient of WCA’s annual Wemmie Award for 2005, recognized for providing underserved communities with advanced technology to support educational opportunities.

About Redline Communications
Redline Communications is a technology leader in the design and manufacture of standards-based broadband wireless access solutions. Using industry leading OFDM technologies, Redline’s award-winning products provide unmatched high capacity and non-line-of-sight capabilities with proven performance, reliability and security. Ideal for a variety of access, backhaul and private network applications, Redline products meet the needs of carriers, service providers and enterprises worldwide. Redline is a principal member of the WiMAX Forum™, and was first in the world to market an 802.16 compliant product. Redline has over 10,000 installations in 75 countries across six continents through a global distribution network of 80+ partners.
[ djricky @ 13.02.2005. 14:55 ] @
ovo budi neka pozitivna razmisljanja... mozda ipak bude brze nego sto smo mislili?
[ radovic @ 14.02.2005. 18:40 ] @

Naravno, zato je i pokrenut ovaj pod-forum.

[ legend @ 14.02.2005. 22:37 ] @
sta mislite ko ce biti prvi nas ISP koji ce ponuditi WiMAX pristup u Beogradu?

[ radovic @ 14.02.2005. 22:42 ] @

To moze biti bilo ko posto ce raditi i na 5.4 GHz (slobodnoj frekvenciji) a ne samo na licenciranom opsegu.

Ipak tipujem na Mediaworks, posto su manje firme fleksibilnije, a mozda Beogrid, Maxnet itd...
[ legend @ 14.02.2005. 23:30 ] @
ti ozbiljno mislis za beogrid, max net? mislim nije da potcenjujem ali...
[ radovic @ 15.02.2005. 12:14 ] @
pa sto? Mislim ozbiljno...jer manje firme su uvek fleksibilnije od velikih i njima je daleko jednostavinije da implementiraju nove tehnologije. Samo je pitanje ko ce od njih iskoristiti tu svoju prednost. A WiMAX je upravo sansa malim operatorima koji imaju tedenciju da nude usluge krajnjim korisnicima a da transport (local loop) ne placaju nikome.


inace pogledajte www.studioarsic.com/redline

za neke .ppt prezentacije o uredjajima koji podrzavaju 802.16a itd...

[ nIce Cream @ 02.03.2005. 02:45 ] @
Citat:
radovic: Nisam bas ubedjen. Tacno je da ce u CPE uredjaji u pocetku kostati od 200 - 500 Eura. U odnosu na Cable, ADSL i WiFi to je naravno mnogo. Ali mislim da ce kvalitet biti veci od ADSL, WiFI i Cable tehnologije zajedno,


Ovako nesto moze da tvrdi samo neko ko je jako malo, ili opste nije radio sa wirelessom.
Nikada, ali nikada, ni jedan radio prenos nece biti kvalitetniji od KABLA!
[ radovic @ 02.03.2005. 15:56 ] @
Naravno ovde sam mislio pre svega na 'srpski' WiFi, Cable ili ADSL :)

Naravno nikada se ne moze postici kvalitet kao preko UTPa ili Optickih prenosa.
U svakom slucaju kvalitet ce biti na prilicno visokom nivou.

[ vladars @ 03.03.2005. 11:47 ] @
Zanimljiva tehnologija stvarno ce da bude super....
Imam jedno pitanje nisam mogao da nadjem koliko bi kostala € jedna bazna stanica kada bi zeleo da kupim sad ... to me samo interesuje... posto nisam mogao nigde na nadjem cenu... mozda bi se moglo naci dobar sponzr da se odradi to u YU za test da se uzme pa ko radi kao sto pise da se polako pocne raditi na prosirivanju...
pozdrav
vladimir
[ Gojko Vujovic @ 03.03.2005. 12:05 ] @
Mislim da ti je teže doći do licence za frekvenciju nego do same opreme.
[ radovic @ 03.03.2005. 12:15 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Mislim da ti je teže doći do licence za frekvenciju nego do same opreme.


Mislim da nije problem doci do licence za frekvenciju. Posto ce WiMAX raditi i na frekvencijama oko 5.8 GHz, 5.4 GHz cak i na 10.5 GHz tako da sto se dozvola tice to barem nece biti problem. Ostaje nejasno kako ce standardizovati korisnicke uredjaje za sve te opsege.

Za WiMAX se i kaze da radi od 2 do 11 GHz.


Citat:
vladars: Zanimljiva tehnologija stvarno ce da bude super....
Imam jedno pitanje nisam mogao da nadjem koliko bi kostala € jedna bazna stanica kada bi zeleo da kupim sad ... to me samo interesuje... posto nisam mogao nigde na nadjem cenu... mozda bi se moglo naci dobar sponzr da se odradi to u YU za test da se uzme pa ko radi kao sto pise da se polako pocne raditi na prosirivanju...
pozdrav
vladimirCena samih baznih stanica ce biti prilicno visoka (pogotovo u pocetku) ali se nadam da ce i to kasnije pasti.

Bazna stanica moze da kosta od 20.000 Eura.


Pozdrav,
[ vladars @ 03.03.2005. 13:24 ] @
sto se tice frek. licenca nije problem velja ih daje vez problema samo ako hoces da platis... za 2.4 na 10 godina je 10.000 din a za 5G je 206.000 istona deset godina jos ti treba tu projekat studa... elektro... i svi projekti dodju oko 1000-1500 € i dobijes licencu za mesec dva... i zakonski si zasticen od smetnji drugih!
jel ima da se kupi vec ta oprema negde...? cena za sada nije bitna ... jel ima negde da je stavljeno tj da se testira ta oprema da moze da se vidi kako to radi?
to me interesuje posto za lovu nije problem ... moze da se nadje...
pozdrav vladimir
[ radovic @ 03.03.2005. 14:03 ] @
pa za sada postoji samo PRE-WiMAX oprema.

Svi WiMAX proizvodjaci ce testirati svoju opremu u junu ove godine u Cetekomu u Spaniji. Kada ce dobiti i zvanicne potvrde da je njihova oprema 802.16a kompatibilna. Kada dobiju te potvrde onda ce moci da se kupi bazna stanica od npr. Alvariona a korisnicki uredjaj od Nokie.

Za sada postoji samo 802.16-2004 standard koji su proizvodjaci sami napravili radi kakve-takve kompatibilnosti. www.alvarion.com oni vec imaju breezMAX uredjaj koji je 802.16-2004 podrzan. Ili www.redlinecommunications.com


Pozdrav,


[ vladars @ 15.03.2005. 09:49 ] @
Aha a ocele li biti mozda neka organizovana gruba koja ce ici u spaniju na tesiranje iz SCG i da li postoji neki arazman da se ide grupno i koja je cena ako se zna ili ako nema da se namesti tema na forumu da se okupe ljudi da se vidi ko je zainteresovan da ide pa da se vidi cena,broj ljudi ...
pozdrav
[ radovic @ 16.03.2005. 17:15 ] @
u Spaniji ce laboratorija "CETEKOM" ispitati opremu od proizvodjaca kao sto su Alvarion, apperto, redline itd... nece to biti neki WiMAX summit, WiMAX skup ili neki seminar. Ako zelis da ides na neki seminar mozes se prijaviti ima ih jako puno i sve ih je vise. U svakom slucaju valja sacekati jul pa videti dalja desavanja na tom segmentu trzista.

[ Cartman @ 30.03.2005. 17:53 ] @
Sa RSS-a sam procitao da ce WiMax verovatno dobiti komercijalni naziv WDSL (lakse ce se prepoznati kje trziste napada,I guess).
Takodje je pisalo da su dobijene brzine na testovima ~10-15Mbit/s uz 10km dometa
[ Jerko1979 @ 06.05.2005. 14:20 ] @
Onda ljudi ulozite vase pare u dionice ICQ!
[ SnoopDoGG @ 12.06.2005. 16:47 ] @
Interesuje me koja je oprema potrebna na strani korisnika za ovaj standard? I da li mozda znate koja bi bila ocekivana cena takve opreme (pod pretpostavkom da racunar nema Intel chipset sa podrskom za 802.16)? Da li se ocekuje da ce biti dostupna u obliku PCI kartica/USB adaptera, itd.?
[ starisloven @ 15.06.2005. 21:17 ] @
Hm. Zanimljiva tehnologija. Ovo bi moglo pomoći i nama koji smo van grada, te provajderi nemaju interes da vuku 802.11 linkove za par korisnika, a nemamo ni mogućnost za adsl ili cable net. U svakom slučaju želim da to što prije krene.
[ twix @ 13.08.2005. 18:42 ] @
Zanimljivo,..

Jun je prosao, verovatno i testovi.
Ima li kakvih novosti & desavanja na ovom polju?

btw Mogu li negde da pogledam cene opreme (client)?

[ Milan Andjelkovic @ 13.08.2005. 19:12 ] @
Ono što ja videh do sada je bilo oko 120€, ali verujem da će cene osetno padati u narednom periodu...
[ minikola @ 14.10.2005. 09:01 ] @

Uopšte ne vidim potrebu da provajderi koriste za svoje usluge

frekventne opsege koji su besplatni za korišćenje.


Ako bi platili licencu za frekvencije

(koje NISU u opsegu slobodnom za korišćenje)

onda bi bilo lakše i njima bez gužve u etru, i kućnim korisnicima,

koji će kad-tad da krenu da postavljaju Hot Spot-ove i na WiMax-u

na slobodnim frekvencijama, sa ko zna kakvom sve opremom.


Odvojmo Provajdere od hobista jer je tako bolje i provajderima i hobistima.


Ko ulaže pare u ozbiljan WiMax, neće hteti da se rve za frekvencije nego

da ima svoje, zaštićene, koje NISU u slobodnom opsegu.

Najgora bi bila situacija da WiMAx pokrene domaći provajder,

pa da onda dođe do problema takvog tipa.
[ ljubac @ 03.08.2006. 22:09 ] @
Da onda elaboriramo,sto se tice nasi WiMAX provajdera,
koliko sam ja upucen Mediaworks je polozio opticki kabl u duzini 14 km od Beogradjanke do novog Merkatora sa odvojcima prema,USCU,sava centru,i jos nekim poslovnim
zgradamu u NBg.
Sta mislite zasto.
Sto se mene tice svaka cast.

Ostali pomenuti podprojderi podprovajderovih podprovajdera nemaju nikakvu sansu za takvu investiciju.


pozdrav
[ kronos @ 19.10.2006. 14:58 ] @
TS kreće sa testiranjem WiMAX opreme u Srbiji .
Izabrana su tri grada u Srbiji u zavisnosti od teriorije koju pokrivaju.
U pitanju je pilot projekat koji traje 4 meseca i biće montirna oprema od 8 proizvođača

cheers,
[ sokol @ 21.10.2006. 14:08 ] @
Kako postati `tester`?
[ gojnik @ 21.10.2006. 15:59 ] @
Subotica je jedan od tih gradova, ja sam dobio ponudu da budem test korisnik. A kako postati potencijalni test korisnik, pa jednostavno te pozovu na telefon i pitaju da li zelis da koristis WiMAX opremu i VoIP telefon. Posle ti posalju anketu, popunis anketu i vratis im nazad na mail. Verovatno biraju potencijalne korisnike iz ankete za ADSL na njihovom sajtu.

[Ovu poruku je menjao gojnik dana 21.10.2006. u 17:17 GMT+1]
[ n1tr0 @ 27.10.2006. 12:03 ] @
Citat:
kronos: TS kreće sa testiranjem WiMAX opreme u Srbiji .

TS=Telekom Srbija ???
Da li moze neko ostaviti neki mail na koji mogu da se obratim, i da li neko zna da li spajaju i korisnike udaljene ~15km???
[ svedok @ 03.11.2006. 01:54 ] @
Bice dobro ako to zazivi kod nas....
[ bigvlada @ 04.11.2006. 12:56 ] @
Da li je Wimax pretnja za provajdere mobilne telefonije, fiksne telefonije, kablovskog/satelitskog interneta/tv-a, tj. da li cemo imati samo jednog provajdera for all our communication needs?

To bi bilo cool
[ gojnik @ 04.11.2006. 15:36 ] @
Svasta se moze gurati kroz WiMAX, da li je pretnja ili ne to ne znam.
[ gojnik @ 05.11.2006. 13:17 ] @
Citat:
n1tr0: TS=Telekom Srbija ???
Da li moze neko ostaviti neki mail na koji mogu da se obratim, i da li neko zna da li spajaju i korisnike udaljene ~15km???


Da, Telekom Srbija. Nemam ja nikakav detaljan info, samo znam da će se WiMAX testirati u Novom Sadu, Staroj Pazovi i Subotici.

Vidi i sam ovaj thread na benchmark-u http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=113188
[ Ajron @ 02.03.2007. 00:19 ] @
I u Vrscu je u toku testiranje WIMAX-a. Cini mi se da i net i voip super funkcionisu na wimax opsegu.
[ brzibg @ 20.12.2007. 13:14 ] @
Citat:
radovic: Zamislite ovakvu buducnost (negde 2008. godina)

Vozite se kolima i u kolima slusate radio koji vise ne radi na frekvencijama od 88 - 108 ...vec radi na 3.5 GHz i koji podrzava 802.16e standard. Dakle hvata preko 10.000 radio stanica i slusate vas omiljeni radio Las Vegas. Zamislite jos bolje da imate wide screen u kolima..... i onda pozovete kucu i razgovarate (preko video screena) sa svojim ukucanima u kolima i to u full screnu bez kasnjenja i seckanja. 1 Mbit/s po korisniku ce to omoguciti i to veoma kvalitetno.


Ovaj citat je iz 2005. godine, jedan od prvih postova u ovoj temi.

Evo, ja bi samo hteo da vam pozelim srecnu 2008 godinu. Zao mi je sto nasa ocekivanja od pre 3 godine nisu jos ni zapoceta u Srbiji...

Tako da:
"Zamislite ovakvu buducnost (negde 2018. godina)

Vozite se kolima i u kolima slusate radio koji vise ne radi na frekvencijama od 88 - 108 ..."

Nadam se da i mene nece neko citirati 2018 godine....[ gewilon @ 02.02.2008. 00:15 ] @
Citat:
brzibg: Ovaj citat je iz 2005. godine, jedan od prvih postova u ovoj temi.

Evo, ja bi samo hteo da vam pozelim srecnu 2008 godinu. Zao mi je sto nasa ocekivanja od pre 3 godine nisu jos ni zapoceta u Srbiji...

Tako da:
"Zamislite ovakvu buducnost (negde 2018. godina)

Vozite se kolima i u kolima slusate radio koji vise ne radi na frekvencijama od 88 - 108 ..."

Nadam se da i mene nece neko citirati 2018 godine....


10-ak godina si prebacio al' nema veze ;))

u svakom slucaju samo zelim da se nadovezem na ovu pricu sledecim tekstom....

http://www.wimax.com/commentar...s-vegas/?searchterm=CES%202008

Jedan zaista interesantan tekst.
Da li ce oni koji zive i rade u CG dozivjeti nesto sl. s obzirom da je Mtel, vec nekoliko mjeseci tj. od samog pocetka komercijalnog rada, bukvalno zatrpan zahtjevima za instalacijama - vidjecemo. Nadam se da planiraju da razvijaju WiMax u ovakvom smjeru :)

Poz.

[ brzibg @ 07.02.2008. 10:27 ] @
E pa moj post se odnosio na Srbiju... Na zalost. Za razliku od vas mi imamo RATEL #$#@# i dok imamo njih nemamo nikakav IT napredak u zemlji. Samim tim ni WiMax.
[ mikila84 @ 06.10.2014. 14:17 ] @
zna li neko nešto više, dokle se stiglo sa WiMax-om. Koji provajderi pružaju ovu uslugu, koja je oprema, neka iskustva. Da ne čekamo baš 2018
[ bachi @ 06.10.2014. 16:25 ] @
Nije se mrdnulo mnogo.