[ 5h0ck @ 12.02.2005. 14:36 ] @
| Vezbam malo php, pa sam uspeo da u jednoj celiji ubacim deo koda iz nekog guestbook-a koji priziva fajl data.dat i zatim njegovu sadrzinu ispisuje u tu celiju. Zatim sam ustanovi da on takodje moze da priziva i ostale fajlove: .txt, .htm ...
Taj uzeti PHP code izgleda ovako:
Code: <?php
$fr = fopen("data.htm","a+");
$newdata = "";
while ( feof($fr) == FALSE )
{
$newdata .= fread($fr, 1);
}
echo $newdata;
fclose($fr);
?>
Ne znam da li je ovde nesto suvisno ili nije, ali uglavnom radi 
E, sada mene zanima, da li postoji mogucnost, da klikom na neki link on meni ucita u toj istoj celiji (bez ucitavanja nove strane) neki drugi fajl (npr. data2.htm)
Hvala |
[ Nemanja Avramović @ 12.02.2005. 15:27 ] @
E, ovo je vec negde bilo ovde na [es], siguran sam, samo ne mogu da se setim koji forum/tema. Potrazi!!!
Tako gmail odradjuje ona slanja poruka itd... bez ucitavanja cele strane!
[ 5h0ck @ 14.02.2005. 02:19 ] @
Trazio sam, ali ne mogu da nadjem... da li mozes da mi navedes neke reci koje bih mogao da iskoristim za pretragu, ako se secas?
Jebiga...
[ afwt @ 14.02.2005. 11:07 ] @
klucna rec: HTTP Request
mislim da je na to JaHvram mislio.
[ 5h0ck @ 14.02.2005. 16:11 ] @
Zao mi je, ali ja sve sto sam nasao ne razumem. Pitanja koja su postavljena me zbunjuju jer sam pocetnik u PHP-u (a pocetnike, vidim, mrzite) i kada procitam pitanje ja ne znam uopste o cemu se radi i tako ne dolazim do zakljucka, da li je to vezano za moj problem, kao npr.
http://www.elitesecurity.org/tema/41306/0#275997
Ako neko hoce da mi pomogne, neka mi malo vise pomogne...
Hvala.
[ webmaster1 @ 15.02.2005. 09:00 ] @
PHP može da ti ucita na ISTOJ strani neki drugi dokument u okviru tvoje pomenute celije-na mestu gde se nalazi include ili fopen direktiva.Ukoliko radis sa include, to znaci da ubacujes deo koda u postojeci dokument tamo gde se direktiva nalazi...tvoja varijanta nije pozivanje(ubacivanje), vec najopstiji primer rada funkcija za citanje dokumenta: otvori fajl->procitaj sadrzaj->ispisi kompletan sadrzaj na ekran!
I kada pogleadas u source kada pokrenes php u nekom browseru, vidis samo tekst izmedju html tagova i to je to...Dakle, ne postoji nacin da ti PHP, kao server-side skript jezik izmeni dokument na korisnikovom racunaru bez reloada stranice.Ti mozes napisati svoju funkciju tako da ona ima jos jedan red na pocetku i izmenis drugi
$fajl=$_GET['fajl'];
$fr = fopen($fajl,"a+");
ovo pretpostavlja da ce ovom fajlu biti prosledjen neki parametar, preko forme ili samo kao deo linka...
npr:
Imas stranicu u kojoj imas spisak autora, i za svakog fajl koji sadrzi biografiju:
Mika Antic antic.txt
Jovan Jovanovic Zmaj zmaj.txt
Arsen Dedic dedic.txt
e sad oces da klikom na zmaja otvoris stranicu koja ima njegovu biografiju, klik na miku antica i vidis njegovu i tako redom....
Znaci pises
<A HREF="biografije.php?autor=antic">Mika Antic</A>
<A HREF="biografije.php?autor=zmaj">Jovan Jovanovic Zmaj</A>
<A HREF="biografije.php?autor=dedic">Arsen Dedic</A>
a fajl biografije.php sadrzi sledece:
<?php
$fajl=$_GET['autor'].".txt";
$fr = fopen($fajl,"a+");
$newdata = "";
while ( feof($fr) == FALSE )
{
$newdata .= fread($fr, 1);
}
echo $newdata;
fclose($fr);
?>
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.