[ draus @ 12.02.2005. 21:17 ] @
Koliko sam primetio jedino je EuNet dao koliko iznosi max. nivo agregacije za razlicite pakete.
za flat tarifu 30:1 i 20:1
za surf tarifu(ovo bih uzeo) 10:1 -do 1GB 266/64 1640din

Da li oni to mogu da garantuju ili nam samo mazu oci posto ni jedan drugi ISP nije ponudio te informacije?
Koliko iznosi kod drugih provajdera?
[ homoludens @ 13.02.2005. 06:33 ] @
ja sam nacuo nesto za beotel i sezampro (ovo nisu zvanicne informacije)

beotel 16 korisnika na 1Mbps
sezam 32 korisnika na 1Mbps
[ Corey @ 13.02.2005. 09:12 ] @
Da ne otvaram novu temu zanima me šta je ta agregacija.
[ draus @ 13.02.2005. 09:39 ] @
VALJDA CE OVO BITI TACNA DEFINICIJA
Kao sto pise u postu gore. npr 16korisnika na 1Mbps
tj koliko ljudi deli neki protok u centrali ili kod provajdera to ne znam. Najbitnije je: sto vise korisnika to gore tj. vece zagisenje itd. tako nekako

@homoludens

Pa da uzmem onda EuNet prvenstveno posto me interesuju varijante jeftinije od 2000din a ovde imam ogranicenje cak 300MB vise nego kod SEZAMa.
To pitam posto vecito bezim od EuNeta, zasto ne znam???
Cudno je to kad ti BeoTel priraste k srcu pa je tezak rastanak.
[ tdjokic @ 13.02.2005. 09:54 ] @
Citat:
draus:To pitam posto vecito bezim od EuNeta, zasto ne znam???

Na Eunet cene treba dodati PDV, ako nisi primetio.
[ draus @ 13.02.2005. 16:25 ] @
Citat:
tdjokic: Na Eunet cene treba dodati PDV, ako nisi primetio.

i dodao sam.
[ Nikola_BGD @ 13.02.2005. 19:44 ] @
A jel zna neko gde se vrsi ta agregacija tj dal to oznacava odnos njihovog kapaciteta linka u odnosu na broj korisnika ili je to u zavisnosti od tel centrale do tel centrale ili kako ?
Kapiram da bi to bilo koliko adsl korisnika koristi zajednicki link od centrale do npr eunetovog rutera ?

Ako neko zna da napise nesto vise o tome ne bi bilo lose :)

poz

n
[ MyWay @ 14.02.2005. 07:48 ] @
Citat:
Nikola_BGD: A jel zna neko gde se vrsi ta agregacija

Znam ja - u komercijali :))

[ homoludens @ 14.02.2005. 10:50 ] @
ja mislim da nikome nije tacno jasno kod koga se ogranicava da li kod telekoma ili kod provajdera, ja verujem da to radi provajder i on resava svoje probleme sa protokom.

inace ne mislim da je to neka strasna stvar u stvari je prilicno logicna, i potpuno sam siguran da nam nece smetati, ja sam zbog toga i ostajem na beotelu jer ako ce neko da se ponasa korektno prema svojim korisnicima to je beotel (ovim ne tvrdim da ostali nece, ali sa beotelom imam pozitivna iskustva, a sa ostalima ne bas).

inace ako je 16 korisnika na 1Mbps to znaci da ja imam sigurnih 64kbps, sto i nije tako strasno, ali mi naravno placamo za vise. mada hajde da razmislimo da li ce bas svih 16 korisnika imati 24/7 download? pa nece, to se svuda u telekomunikacijama koristi.
sta mislite sta bi se deslio kada bi svi, ma ne mora svi neka bude polovina, korisnika telefona, ne pozvalo nekog, nego samo podigla slusalicu u isto vreme, pa ceo telekomov sistem bi pao (ovo nije ograniceno samo na nas telekom nego na bilo koji), ali kao sto se da primetiti to se ne desava. (mada su to uradili grci pre par godina u protestu protiv povecanja cena i nisu im povecali cene - ideja?!)

tako da agregacija ne treba da nas brine, skoro sam siguran da veza nece padati ispod 128kbps,a i to retko.

pa evo ja cu prvi (ako da bog..., mislim telekom) da imam teski download ali sigurno ne 24 sata dnevno i to svaki dan. cak da se tako nesto i desi to ce trajati prvih mesec dva dok ne shvatimo da nam ta veza nece nigde pobeci i dok se naviknemo na samu ideju, a kasnije se vracamo u statisticke okvire - gde nema problema.
[ xtraya @ 14.02.2005. 12:13 ] @
64 k za 2500-3000 din?

tako ispada zar ne? mada to je tako kad primenis golu matematiku i podelis broj korisnika sa megabitom

no u realnosti to bas nije tako jer 1 mbit sirine je sirok da moze 16-oro da trpi veoma uspesno

naravno nikad svi ne jashu protok u isto vreme

na poslu imam optiku na 1 mbit pa itekako guta 10 p2p + 20 kancelarijskih korisnika
[ Duke_Vladimir @ 14.02.2005. 16:30 ] @
Citat:
xtraya: 64 k za 2500-3000 din?

tako ispada zar ne? mada to je tako kad primenis golu matematiku i podelis broj korisnika sa megabitom

no u realnosti to bas nije tako jer 1 mbit sirine je sirok da moze 16-oro da trpi veoma uspesno

naravno nikad svi ne jashu protok u isto vreme

na poslu imam optiku na 1 mbit pa itekako guta 10 p2p + 20 kancelarijskih korisnika

e sad ga pretera 10 p2p korisnika, a dovoljan je samo jedan da zauzme ceo protok...
sve zavisi naravno od kolicine downloada i uploada, a to varira, tako da je moguce da 1mbit izdrzi toliko korisnika, zato sto naravno nisu svi uvek online (1mbit se deli na tel. brojeve a ne na one koji su se ulogovali...) i nece svi uvek da downloaduju na primer...
Mislim da je beotel najkorektniji ako je istina da je 'samo' 16 korisnika na 1mbit...
naravno eunet pohvaljujem zato sto objavljuje tacno koliki je stepen agregacije sto niko drugi ne radi...
[ MyWay @ 14.02.2005. 22:30 ] @
Citat:
Duke_Vladimir: naravno eunet pohvaljujem zato sto objavljuje tacno koliki je stepen agregacije sto niko drugi ne radi...

1. poslovna tajna (aka bolje da ne znaš)
2. nemaju definisane mehanizme procene (i predviđanja/usvajanja) stepena agregacije
[ homoludens @ 15.02.2005. 02:17 ] @
evo manje vise zvanicne informacije od beotela:

http://forum.beotel.net/viewtopic.php?t=453

"Prva tačka gde je moguć realan problem je u kapacitetu sistema prenosa između Telekoma Srbije i BEOTELNET-a za isporuku ADSL saobraćaja.

Naime, po Ugovoru koji imamo sa Telekomom Srbije, za prenos saobraćaja koji generišu naši ADSL korisnici rezervisan je 1Mbps za svakih 30 korisnika.

Ova informacija je najčešći razlog za izvođenje pogrešnih zaključaka. Mada, pitanje je vrlo na mestu: kako 30 korisnika po 256K (ili po 768K) smestiti u 1Mbps?

BEOTELNET je zakupio 1000 ADSL modema za potrebe svojih korisnika kao prvi korak u puštanju ADSL servisa. Zbog toga, formiran je link za prenos ADSL saobraćaja kapaciteta 30Mbps (30 korisnika u 1M daje 1000 korisnika u 30Mbps).

Prvih 10 korisnika ADSL servisa BEOTELNET-a koriste 30Mbps link za pristup.

Prvih 100 korisnika ADSL servisa BEOTELNET-a koriste 30Mbps link za pristup.

Ako ste očekivali da sledeća rečenica počne sa "Prvih 1000 korisnika..." niste potpuno u pravu... "
[ aleksandaraleksandar @ 20.02.2005. 12:27 ] @
http://www.level3.com/1996.html
http://www.ixiacom.com/solutio..._being_tested/broadband_acces=
s/
[ ZaK_LHS @ 16.12.2005. 19:50 ] @
Da li neko zna koji je nivo agregacije kod verat neta ?

Ja zvao njihovu tehničku službu, i oni me pitali šta je to .
Sramota
[ mulaz @ 16.12.2005. 20:01 ] @
ja zivim u sloveniji pa me zanima dali i tu vrse agregaciju..

provider mi je siol(.net) .. 1024/256
odkad imam adsl (neke tri godine...) sa brzih servera dl je uvek bio oko/iznad 120kb/s a upload oko 30-31kb/s

[ djricky @ 16.12.2005. 20:06 ] @
Citat:
ZaK_LHS:Ja zvao njihovu tehničku službu, i oni me pitali šta je to .
Sramota

hehehe, koji si broj zvao?
[ djricky @ 16.12.2005. 20:07 ] @
kad malo bolje razmislim mozda i nije sramota... mozda stvarno nema agregacije...
(sad ovde treba da ide "zamisljeni smajli")
[ ZaK_LHS @ 16.12.2005. 20:17 ] @
011 3065 423 (taj broj sam našao ovde http://vdial.verat.net/srp/vdial_kontakt/51/52/ )

Rekli su mi da zovem 24 33 333

Sutra ću zvati sad je kasno. Živo me interesuje šta će mi oni reći.
''Mi ne prodajemo agregate'' :-)

[Ovu poruku je menjao ZaK_LHS dana 16.12.2005. u 21:18 GMT+1]
[ djricky @ 16.12.2005. 22:10 ] @
khm... vdial = dial-up... a tebi treba ADSL... to ce pre biti vline...
sad videh da je radno vreme od 9-17h radnim danom... znaci, zovi u ponedeljak...
[ ZaK_LHS @ 16.12.2005. 23:06 ] @
Pa da, zvaću u ponedeljak. Oni bi trebali da znaju i to, jer sam ja taj telefon našao u sekciji Predstavništva/Beograd.
[ ZaK_LHS @ 19.12.2005. 21:19 ] @
Evo zvao sam danas verat i odgovor je bio: ''ne postoji nivo agregacije''. Oni to ''nemaju''. Kao, isuviše je mali broj korisnika da bi obračunavali agregaciju. Što može da bude tačno za okolinu beograda, a šta je za centar grada. Počeo je da mi priča kako oni imaju 155 mbps sa dojče telekomom... Sve u svemu okoliša i izbegava direktan odgovor.

Ali me je zato služba neobee-ja oduševila, javila se neka jako fina riba i pomislih : sad će ova plavuša odmah da me prebaci sa jednog na drugi tel , pa u krug. Ali, odgovori mi na pitanje ko grom iz vedra neba. 16:1 za sve home pakete, a za soho 8:1.

Eh, sad bedak. Danas mi je stigao odgovor od njih za proveru mogućnosti i bio je negativan. A bio sam tako ubeđen, jer je centrala na kojoj sam ja nova. Shit... Sad ću da jurim kablovski...
[ pisac @ 19.12.2005. 21:49 ] @
Još samo kad bi znao šta predstavlja taj 1? jel to taj 1Mb/s?

Bilo bi mi logičnije da se označava sa 1:16, jer u stvari svako dobija šesnaestinu.

[Ovu poruku je menjao pisac dana 19.12.2005. u 22:56 GMT+1]
[ ZaK_LHS @ 19.12.2005. 22:06 ] @
Jeste 1 Mb/s , pazi svejedno je. Ja kada sam zvao oni su mi rekli 16 prema 1 i 8 prema 1.
[ djricky @ 19.12.2005. 22:51 ] @
Citat:
ZaK_LHS: Evo zvao sam danas verat i odgovor je bio: ''ne postoji nivo agregacije''. Oni to ''nemaju''........ Sve u svemu okoliša i izbegava direktan odgovor.

cudno, meni se cini da si dobio najdirektniji moguci odgovor... NEMA agregacije jer, verovatno, nema potrebe za istom
[ ZaK_LHS @ 19.12.2005. 23:31 ] @
Ma svi ISP-ovi korste agregaciju jer oni zakupljuju link u samoj centrali od telekoma. Džabe što oni imaju svoj izlaz od 155 mbps ako im telekom neda u centrali 1 mbps ili više zavisno koliko oni žele da zakupe zakupe.

konačni korisnik >>>> telefonska linija >>> centrala u kojoj isp zakupljuje određenu brzinu protoka za svoje korsinike od telekoma koji instalira opremu za adsl >>>> kabal (verovatno optički) do ISP-ovog izlaza ka netu u ovom slučaju dojče telekom

Barem sam ja to tako shvatio čitajući razme forume.

[Ovu poruku je menjao ZaK_LHS dana 20.12.2005. u 00:32 GMT+1]
[ talicni @ 12.01.2006. 20:17 ] @
Sto se tice SezamProa, koliko ja znam oni ceo svoj link "ustupaju" svim korisnicima, pa klasicne agregacije nema. Bar su mi tako rekli u tehnickoj podrsci. Znaci SVI korisnici koriste CEO kapacitet LINKA koji ima Sezam, i link se navodno povremeno povecava! To je zvanicno...
[ Vostoki @ 13.01.2006. 20:29 ] @
Provajderi imaju izlaz od 155Mbit/s ?????? Pa vi niste normalni !

Ako imaju i 1mb / 100 dial upovaca.
[ ZaK_LHS @ 13.01.2006. 22:02 ] @
Citat:
Provajderi imaju izlaz od 155Mbit/s ??????
Pa da, VeratNet na svom sajtu tvrdi da imaju link ka Deutsche Telekom-u od 155 Mbit/s.

Citat:
V-Systems

Okosnica za pristup međunarodnim Internet čvorištima

Veza sa "Deutsche Telekom"-om preko Mađarske obezbeđuje kapacitet od 155 Mbit/s. Taj sistem ujedno predstavlja potpuno nezavisan, jedini privatni link u Srbiji ka globalnoj Internet mreži.

Pored međunarodnih, VeratNet obezbeđuje pristup i Internet čvorištima u zemlji. Povezivanje se ostvaruje preko optičkih kablova ili radiorelejnih veza.

VeratNet ostvaruje veze sa brojnim podprovajderima i velikim korisnicima, kojima obezbeđuje pristupnu mrežu za Internet.

V-Systems nudi i vrhunski Inženjering, uz izradu projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola.

http://vsystems.verat.net/srp/
[ Vostoki @ 13.01.2006. 22:13 ] @
kako lazu u tom VERAT-u ! Dobro je sto si poslao link da vidim. Takav nezavisni link nije moguce imati jer je Telekom natprovajder usluga i jedini vlasnik infrastrukture. Ako bi bilo tacno to sto oni pricaju to bi znacilo da oni imaju razvucen opticki kanal do granice sa Madjarskom odakle ga ko zna kako vuku Madjari ka famoznom DT i sad kao u bre to je super stvar.

Umesto da lazu oni treba da edukuju masu. Jos veci lazovi su oni analogno digitalna sezamova liniji. Koji frikovi !
[ optix @ 13.01.2006. 22:29 ] @
Postoje i radio talasi, ne mora sve kroz optiku.
http://www.cidr-report.org/cgi-bin/as-report?as=AS15982
[ ZaK_LHS @ 13.01.2006. 22:34 ] @
Citat:
Takav nezavisni link nije moguce imati jer je Telekom natprovajder usluga i jedini vlasnik infrastrukture.
U Srbiji je sve moguće imati, samo ti trebaju pare.

Citat:
Ako bi bilo tacno to sto oni pricaju to bi znacilo da oni imaju razvucen opticki kanal do granice sa Madjarskom odakle ga ko zna kako vuku Madjari ka famoznom DT i sad kao u bre to je super stvar.
Moguće je da oni imaju razvučen optički kabal do Mađarske, zašto ne.

Ja konkretno verujem da oni imaju nezavisan link od telekoma jer pružaju najeftinije usluge, mnogo jeftinije od ostalih Telekom based provajdera.
[ Gojko Vujovic @ 14.01.2006. 08:44 ] @
Citat:
Vostoki: kako lazu u tom VERAT-u ! Dobro je sto si poslao link da vidim. Takav nezavisni link nije moguce imati jer je Telekom natprovajder usluga i jedini vlasnik infrastrukture. Ako bi bilo tacno to sto oni pricaju to bi znacilo da oni imaju razvucen opticki kanal do granice sa Madjarskom odakle ga ko zna kako vuku Madjari ka famoznom DT i sad kao u bre to je super stvar.

Umesto da lazu oni treba da edukuju masu. Jos veci lazovi su oni analogno digitalna sezamova liniji. Koji frikovi !

optix ti je lepo rekao, pročitaj opet njegovu poruku (dva posta iznad). Verat je jedini koji ima potpuno nezavistan link za internet u Srbiji, ako ne računamo satelitske linkove koji mnogi drže i bez dozvole za vsat stanicu.

Da si se potrudio malo, mogao si to i sam da saznaš, umesto što po automatizmu pričaš da neko laže.

Nije Telekom jedini vlasnik infrastrukture. Pogledaj samo SBB.
[ Ivan Dimkovic @ 14.01.2006. 08:50 ] @
Citat:

Ako bi bilo tacno to sto oni pricaju to bi znacilo da oni imaju razvucen opticki kanal do granice sa Madjarskom odakle ga ko zna kako vuku Madjari ka famoznom DT i sad kao u bre to je super stvar.

Link ne mora biti opticki, moze biti i wireless - kako Verat recimo i funkcionise (www.nera.no) - a oko DT-a, DT ima svoj PoP u Budimpesti tako da...
[ Vostoki @ 14.01.2006. 09:33 ] @
Prvo, rasprava je krenula oko optickih kablova. I ja ponavljam:

mogucnost da Verat ima razvucen svoj opticki kabel Beograd-Horgos iskljucena je. Obim tih radova premasio bi sveukupnu vrednost VERAT-a, cak bi bio veliki zalogaj i za budzet republike. Mozda je moguce da je VERAT u potpunosti zakupio od Telecoma opticki resurs i sada raspolaze s njim kako mu volja ne deleci ga ni sa kim.

Sto se tice radio veze necu da komentarisem posto nisam upoznat sa nacinom funkcionisanja visokofrekventne veze na udaljenostima od preko 200km.
[ optix @ 14.01.2006. 13:21 ] @
Ja ne vidim da je iko spomenuo da Verat ima opticki kabl do nadprovajdera osim tebe.

Satelitska televizija, na primer, u Ku band-u radi uspesno sa 36 000 km.

Tako da, prvo se lepo rasiptaj, pa onda reci da neko laze.
[ djricky @ 14.01.2006. 20:09 ] @
Citat:
Vostoki: mogucnost da Verat ima razvucen svoj opticki kabel Beograd-Horgos iskljucena je. Obim tih radova premasio bi sveukupnu vrednost VERAT-a, cak bi bio veliki zalogaj i za budzet republike.

wake up and smell the cofee

samo u beogradu ima preko 600 kilometara najraznovrsnije optike (koju ne moraju svi da koriste iskljucivo za internet), a u budzetu republike ima dovoljno para da postavimo optiku do tebe u Italiji i nazad kao backup!

nego da se vratimo na temu... ima li iko pametan da zna nesto o agregacijama koje vecina provajdera pominje???
[ Vostoki @ 14.01.2006. 20:16 ] @
Prvo, jedno je satelitska veza, a jedno zemaljska. Zapravo satelitska tehnologija koja je veoma skupa je i nastala zbog nepremostivih teskoca prilikom zemaljskih linkova.

To je jedno, a drugo: Verat moze da ima opticke linkove u gradskim mrezama. Nije to nista novo. To ima i telekom izmedju nekih svojih baznih stanica i centrala mobilne telefonije.

Trece, posto sam u potpunosti razuverio sveprisutne u postojanje optickog kabla VERAT-a dodacu takodje da ne verujem da Verat ima radio link ka Madjarskoj odakle ko zna kako Madjari ga sprovode do DT. To takodje s obzirom na cenu opreme prakticno nije moguce.

I na kraju, da li ste se raspitali odakle VERAT prica bas o 155MBit/s ? Pa jednostavno, to je standardna brzina za prenose optickim putem, kao sto svaki kanal ima vec svoje standarde.

Zakljucak: VERAT ima prema DT opticki link, ali zakupljen od Telekoma. Telekom je natprovajder. Nikako ne mogu prihvatiti hvaljenje Verata da je to nezavisna veza jer takvo tvrdjenje je evo i ovde na forumu pogresno navelo neke da misle da je zamislite, VERAT sam razvukao kabel ! Sta li misli tek ostala masa. Za mene je to laz kao i ona glupost analogno-digitalna...
[ Ivan Dimkovic @ 14.01.2006. 20:36 ] @
Citat:

Zakljucak: VERAT ima prema DT opticki link, ali zakupljen od Telekoma. Telekom je natprovajder. Nikako ne mogu prihvatiti hvaljenje Verata da je to nezavisna veza jer takvo tvrdjenje je evo i ovde na forumu pogresno navelo neke da misle da je zamislite, VERAT sam razvukao kabel ! Sta li misli tek ostala masa. Za mene je to laz kao i ona glupost analogno-digitalna...

Nije tacno - Verat ima bezzicni mikrotalasni point-to-point link (nikakav satelit) na (edit: thx Gojko) 10, 13, 18... gHz (za sta ima dozvolu drzave) koji ima kapacitet 155 Mbps. Slicne linkove koriste mnogi da povezu svoje bazne stanice za mobilnu telefoniju i sl... Verat ima i dozvolu Republike Srbije da taj link prespoji sa Madjarskom.

Taj link je bezzicni, dakle nema nikakve dodirne tacke sa telekomunikacionom opremom Telekoma.

Nije mi jasno sta tu ima da se veruje i da se ne veruje - bila je citava politicka afera oko te mikrotalasne dozvole kada je bilo pokusaja da se ta dozvola Veratu oduzme.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 14.01.2006. u 21:42 GMT+1]
[ Gojko Vujovic @ 14.01.2006. 20:36 ] @
Vostoki:

Je l smeš ovako javno da se kladiš sa mnom, u neke pare?

Ja tvrdim da ti fizički mogu pokazati i dokazati da je Veratov izlaz ka internetu apsolutno nezavistan od Telekom Srbija infrastrukture, i da je to tako već par godina.

Smeš li da se kladiš?

Osim za pare, ne vidim smisao u ubeđivanju nekog nebitnog lika kao što si ti u istinu koju već i vrapci u Srbiji znaju. Svašta...

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 14.01.2006. u 21:37 GMT+1]
[ Vostoki @ 14.01.2006. 20:58 ] @
Nije dobro Vujovicu da posetioce svog foruma nazivas beznacajnim likovima. Ali to je vec stvar kucnog vaspitanja.

A sto se tice agregacije vidim da je cak i tvojim moderatorima potrebna edukacija. Agregacija je vezana za multipleks i predstavlja prostim jezikom receno spajanje bitova vise kanala u jedan stream tok bitova. Agregacija 8:1 znaci 8 kanala se multipleksira u jedan. Koje su to stvarno brzine ne znam jer nemam nikakav podatak o opremi.

[ Vostoki @ 14.01.2006. 21:02 ] @
Sad sam procitao, ovo sto tvrdi Dinkovic nije u suprotnosti sa onim sto ja govorim. Znaci ne radi se o optickom linku.

Nedoumica ostaje u vezi brzine koja se poklapa sa standardom za OC-3 i zato bih voleo da neko iz Verata na ovom forumu kaze o cemu se zaista radi.
[ Gojko Vujovic @ 14.01.2006. 21:14 ] @
Pa ko je rekao da je optički link?

Mi ti sve vreme objašnjavamo da je stm-1 radio link nevezan od telekoma. Ni jedan kablić nema veze sa telekom.

Interfejs:

POSn/0 is up, line protocol is up
Hardware is Packet over Sonet
Internet address is nnn.nnn.nnn.nnn/30
MTU 4470 bytes, BW 155000 Kbit, DLY 100 usec,

Što se tiče beznačajnih likova... da si neko značajan i bitan, znao bi gde da se raspitaš o linkovima u Srbiji i koja dva provajdera jedini imaju svoje izlaze u svet. Ne bi dolazio na forum i nazivao ljude iz Verata lažovima.

I da, ja sam iz Verata, mada ovde na forumu zastupam samo svoje lične stavove.
[ Vostoki @ 14.01.2006. 21:25 ] @
pa nemoj da si ljut Administratore !

Nemozemo svi biti znacajni i bitni kao na primer - ti ! -:) Na cemu ti ne zavidim -:(

Pokazao sam da to nije opticki link, a neki su to tvrdili. Procitaj malo gore.
[ Gojko Vujovic @ 14.01.2006. 21:34 ] @
Šta ćemo sa tvrdnjom da je Telekom Srbije nadprovajder Veratu?
[ Vostoki @ 14.01.2006. 21:51 ] @
hah, pa nista. Poslao bih 100 evra kontibuta ES-u kao kompenzaciju, ali posto sam ja beznacajan lik...
[ ZaK_LHS @ 14.01.2006. 21:52 ] @
Kada si rekao
Citat:
Pokazao sam da to nije opticki link, a neki su to tvrdili. Procitaj malo gore.
osetio sam se prozvanim, pa da rasčistim: Ja nisam nigde tvrdio da verat ima optički link, već samo da verujem da imaju link nezavisan od telekoma i da je moguće da je optički. "Moguće" što nije tvrdnja.
[ Gojko Vujovic @ 14.01.2006. 22:08 ] @
Oduševaljava i u isto vreme rastužuje tvoje neodgovorno pisanje po ovom forumu. Znaš, mi smo na internetu od 2000te godine, prošli smo odavno sve dečije bolesti i na kilometar prepoznajemo nešto za šta u žargonu na netu postoji i izraz: TROLL.

Dakle, šta sve kaže cenjeni upućeni gospodin iz Italije:

Citat:

kako lazu u tom VERAT-u ! Dobro je sto si poslao link da vidim. Takav nezavisni link nije moguce imati jer je Telekom natprovajder usluga i jedini vlasnik infrastrukture.

Citat:

Citat:

Provajderi imaju izlaz od 155Mbit/s ?????? Pa vi niste normalni !

Ako imaju i 1mb / 100 dial upovaca.

Citat:

I na kraju, da li ste se raspitali odakle VERAT prica bas o 155MBit/s ? Pa jednostavno, to je standardna brzina za prenose optickim putem, kao sto svaki kanal ima vec svoje standarde.

Citat:

Zakljucak: VERAT ima prema DT opticki link, ali zakupljen od Telekoma. Telekom je natprovajder.

Citat:

dodacu takodje da ne verujem da Verat ima radio link ka Madjarskoj odakle ko zna kako Madjari ga sprovode do DT. To takodje s obzirom na cenu opreme prakticno nije moguce.

Naprosto ne postoji TRUNKA ISTINE u tvojim porukama.

Da je regularno stanje i da se nismo upecali u "diskusiju", odavno bismo obrisali sve ove laži sa foruma. Ali hajde, reko', da isteramo do kraja, možda čovek stvarno ne misli loše, već je neupućen ili šta već. Samo ne znam odakle toliko gorčine u rečima i slobode da nekoga nazivaš lažovom...
[ Vostoki @ 14.01.2006. 22:09 ] @
ne, ne, to nije stvarno moguce. Opticki kabel se postavlja na odredjenu dubinu, od puta toliko i toliko. Sve je standardizovano da bi se u slucaju prekida lakse lokalizovalo.

Ovo sto neko rece da ima 600 km optike razvucene po Beogradu, ajde neka je. Ali to je Beograd, urbana zona ima dosta tlf. kanalizacije. U slucaju Beograd-Horgos moralo bi se kopati 180 km.
[ djricky @ 14.01.2006. 22:10 ] @
imate srece, te mi se spava, pa cu temu ocistiti sutra...
do tada, pogledajte naslov teme i mislite o tome...

ah, da... lock!

Pozdrav,
Sasa.
[ markom @ 19.01.2006. 12:00 ] @
Citat:
ne, ne, to nije stvarno moguce. Opticki kabel se postavlja na odredjenu dubinu, od puta toliko i toliko. Sve je standardizovano da bi se u slucaju prekida lakse lokalizovalo.

Vostoki, meni je žao što moram tebi da napišem ovo što ću da napišem:

"In theory, there is no difference between theory and practice ."

Pre nego što kreneš da diskutuješ na forumima, trebalo bi da se upoznaš sa tim kako izgleda realan svet, van knjiga.

Ovaj savet bi ti verovatno uputili i drugi učesnici, ali eto, iz nekog razloga ovo dolazi od mene.

Na slici je segment kabla od Invernesa u severnoj Škotskoj do Edinburga (deo THUS infrastrukture)

[att_img]

Reci mi tačno, na kojoj je dubini kabl i koliko je udaljen od puta? :-)

Marko.

P.S. @alex: Šta misliš koji je ovo kabl? :-)

[Ovu poruku je menjao markom dana 19.01.2006. u 13:01 GMT+1]