[ BBXX @ 13.02.2005. 16:13 ] @
Treba da povezem dve tacke tacka A (lan sa 3 racunara) i tacka B (Jedan racunar). Potreba za povezivanjem je rad pod MS SQL serverom i komunikacija voice. Razdaljina je oko 3km. Etar je potpuno cist. Opticka vidljivos nisam siguran ali mislim da jedino drvece ali cenim da postoji jer je tacka A na malo vecoj visini od tacke B. Pa imam nekoliko konkretnih pitanja uvezi opreme.
(Sto se tice antena odlucio sam se za 24db grid ili mozda jedna omni 10 db i jedna grid)

1. Mogu li da za AP da koristim GENEKO AP WAP1790b
(vasa iskustva sa ovim AP i koliko je on mV)
2. Ili da kupim OvisLink1120AP

Znam da ce te mi preporuciti Pheenet 118C ali to mi je dosta novca. Postoji li nesto slicno a da pouzdano radi, sto znaci 356 dana u godini.

Planiram da kasnije tacku B spojim sa internetom internet je daleko 12 km tu bih uzeo neki bolji AP. Sigurno mi treba neki router da ubacim internet u moju merezu. ALi postoji AP koji je i AP i clien da nestavljam dva AP u taci B

_Znam da je pitanja o opremi bilo dosta ali u takvoj sam situacij da nezam sta da izaberem a i novac igra glavnu ulogu_
[ djricky @ 13.02.2005. 18:32 ] @
"lele, nemo' kume taj geneko ko boga te molim" :)

defiinitivno ovislink
[ YT1RX @ 13.02.2005. 18:42 ] @
Pazi ako je ovo sto si naveo konacno, bez namere nekog sirenja, u principu mozes da stavis bilo koja dva AP u bridge mod i to ce da ti radi dobro.
Ukoliko ti nesto predlozim onda ce da se javi milion misljenja a principu cena govori sve sa malom razlikom u kvalitetu ali u principu svi ti govore iskustva od slucaja do slucaja a ima milion faktora koji su uticala na razvoj misljenja tih ljudi.

Ja cu ti reci jedno koje mozes i ne moras da uvazis:
ovislink - ovislink u bridge modu losije radi od d-link - d-link u bridge modu.
Testiralo vise ljudi, na vise mesta, sa vise razlicitih tipova u istom standardu.