[ dinke @ 14.02.2005. 20:20 ] @
Pre nego što se oglasite na PHP forumu, pored pravilnika za korisnike koji važi za sve forume imajte na umu i sledeće:


(1)
PHP forum je mesto gde se razmenjuju iskustva i znanja nikako nije mesto gde se pišu gotova rešenja i domaći zadaci za članove koji nemaju želje i strpljenja da sami uče i da sami rade na svom problemu.


(2)
Nemojte postavljati pitanja na koje odgovor možete naći jednostavnim čitanjem PHP priručnika (engl.).


(3)
Nemojte postavljati pitanja na koja je već više puta odgovoreno. Odgovore na često postavljana pitanja možete naći u FAQ sekciji foruma.


(4)
Za početnička pitanja postoji podforum PHP za početnike. Standard moderacije na tom forumu je nešto niži.


(5)
Koristite pretragu foruma. Gotovo je sasvim sigurno da je neko već imao sličan ili potpuno isti problem kao i vi. Odaberite dugme Ovog foruma pri pretrazi da pretražite PHP forum. Ponovite isto i na podforumu PHP za početnike.


(6)
Postavljanje teme koja već postoji na forumu ili u FAQ sekciji rezultovaće brisanjem. Postavljanje početničkih pitanja rezultovaće brisanjem ili premeštanjem u drugi forum. Cilj je da učešće u PHP forumu učinimo zanimljivim i naprednijim PHP programerima kako bismo svi mogli da naučimo nešto novo.


(7)
Kada objavljujete kod, navedite samo delove koda bitne za diskusiju. Potrudite se da iz koda izbacite sve što nije važno. Nije dopušteno objavljivanje koda dužeg od ekrana terminala u bloku, maksimalno do dva ukupno u tekstu poruke. To je do 25 redova u bloku (do 50 u poruci), svaki dužine do 80 karaktera. U specifičnim situacijama biće dopušteni redovi do 130 karaktera. Ako je neophodno da postavite duži kod otpremite (engl. upload) datoteku kao prilog uz poruku, a u poruci istaknite samo bitne delove, brojeve redova ili pozive funkcija i metoda.

Propisno formatirajte kod, uvucite višelinijske blokove i učinite ga čitljivim. Ako je potrebno postavite komentar u kodu za promenljive koje su definisane van datog isečka. Koristite tag u poruci da formatirate i obojite ispis PHP koda. Na primer:
Code (php):

function parse_template($filename, $data)
{
    $q = file_get_contents($filename);
    foreach ($data as $key => $value)
    {
        $q = str_replace('{'.$key.'}', $value, $q);
    }
    return $q;
}
 

Ako PHP kod ili funkcije pominjete u tekstu poruke, obeležite ih tagom ili kao da postavite link na dokumentaciju. Na primer: parse_template() i str_replace().

gist.github je zgodan servis ako želite da komentarišete veći komad koda. Okačite kod tamo, na primer: http://gist.github.com/454719
Code (php):

17: class SortedList {

52:  public function remove() {
53:       $temp = $this->first;
54:
55:       $this->first = $temp->next;
56:
57:       return $temp;
58:  }
Sada drugi mogu lako da pročitaju bitne delove koda odmah u poruci zajedno sa komentarima, ali i da pročitaju ceo kod na gist.github-u. Mogu da citiraju dodatne delove ili da na gist.github objave i izmenjene verzije koda.


(8)
Vodite računa da li je vaše pitanje vezano za PHP. PHP je samo jedan deo slagalice u veb aplikacijama. Srodni forumi na ES:
Citat:
Web aplikacije: Instalacija i korišćenje gotovih veb aplikacija i dodataka, optimizacija. O programiranju dodataka u PHP-u pišite slobodno na PHP forumu.

Web dizajn i CSS: Dizajn sajtova, HTML i CSS.

Javascript i AJAX: JavaScript, AJAX, Comet i srodno. O povezivanju PHP-a i klijentskog koda pišite na PHP forumu.

Baze podataka: Forumi za diskusiju o optimizaciji upita, modelovanju podataka i administraciji baza. Povezivanje na ove baze iz PHP-a i razne DAO/ORM biblioteke teme su za PHP forum.

Linux/UNIX serveri i servisi: Linux/UNIX serveri, veb i ostali Internet servisi. O podešavanju Apache HTTP servera i opcijama poput mod_rewrite za lepe URL-ove pitajte tamo. Forum Windows mreže je za Microsoft sistem i IIS veb server. Samo kada je tema zanimljiva i vezana za PHP programiranje ili neki PHP framework pitanje je dopušteno na PHP forumu.

Hosting forum je mesto za diskusiju o hosting ponudi sa podrškom za PHP.

Sertifikati i Vodič za učenje: Teme o sertifikatima i kursevima

IT berza poslova je mesto za oglas ako želite da vam neko napiše gotov kod ili želite da uposlite PHP programera. Pre postavljanja oglasa pogledajte pravilnik foruma IT berza poslova.Hvala na razumevanju.[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 02.09.2010. u 00:58 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao dakipro dana 08.10.2011. u 23:52 GMT+1]