[ Boss @ 16.05.2002. 09:19 ] @
Jedan HD ,dve particije (FAT32)...................moze li se sad jedna particija formatirati na NTFC (sistem C:\ particija) a da druga ostane u FAT32?
[ CONFIQ @ 16.05.2002. 13:26 ] @
miliš na NTFS?
ako je tako onda samo u DOS-u otkucaj convert drive letter : /fs:ntfs

evo ti linka ako hoćeš da čitaš

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q307881
[ Boss @ 17.05.2002. 22:57 ] @
Hvala momci............
[ drdrksa @ 18.05.2002. 20:43 ] @
A mozes i pomocu Partition Magic-a .......
[ jc denton @ 18.05.2002. 21:10 ] @
Kad smo vec kod particioniranja, najprostiji a ujedno i veoma mocan program je PDISK, radi iz dosa, i brzo particionira za razliku od fdisk-a. Takodje omucava kreiranje vise aktivnih primarnih particija, sto je interesantno.
Must have alat za sve servisere !

[ dejan22 @ 18.05.2002. 22:48 ] @
Instaliraj PARTITION MAGIC 6.0 ver. i napravi pomocu njega boot diskete 2kom, te diskete treba da su ti uvjek pri ruci kada hoces da se zezas sa komadanjem diska i mjenjanja fajl sistema diska.Jednostavno kad naprvis te diskete butaj sa njih i onda ce ti se ucitati mrogram ( grafickog okruzenja ) i onda ce ti sve biti jasno sta mozes da radis.Prvo izbrisi sve particije na disku tj. pa onda pravi sta hoces.Sve kombinacije su moguce.Program podrzava FAT12 FAT16 FAT32 NTFS HPFS EXT2 SWAP OS2 i da ti nenabrajam vise.
[ Ilija Studen @ 19.05.2002. 00:26 ] @
Sve se to moze resiti pomocu win2000 ili winXP setup CDa posto oba u sebi imaju rpogram koji podrzava particioniranje u fat32 i NTFS. Nikad do sad nisam koristio PM,a izmenjao sam sve zive OSove (linux, Win 98, 98SE, Me, 2000)!

Ipak najzadovoljniji sa klasicnom 98!!!
[ CONFIQ @ 19.05.2002. 00:38 ] @
ali ne razumem zašto da skida/instalira nešto kada može normalno iz winXP-a da napiše
convert c: /fs:ntfs
i da zavši sve što mu treba?
[ drdrksa @ 19.05.2002. 00:56 ] @
Citat:
C0NF0RTY:
ali ne razumem zašto da skida/instalira nešto kada može normalno iz winXP-a da napiše
convert c: /fs:ntfs
i da zavši sve što mu treba?

Zato sto je ovamo lakse za pocetnike i ima vise opcija ........
[ drdrksa @ 19.05.2002. 00:59 ] @
Citat:
dejan22:
Instaliraj PARTITION MAGIC 6.0 ver. i napravi pomocu njega boot diskete 2kom, te diskete treba da su ti uvjek pri ruci kada hoces da se zezas sa komadanjem diska i mjenjanja fajl sistema diska.Jednostavno kad naprvis te diskete butaj sa njih i onda ce ti se ucitati mrogram ( grafickog okruzenja ) i onda ce ti sve biti jasno sta mozes da radis.Prvo izbrisi sve particije na disku tj. pa onda pravi sta hoces.Sve kombinacije su moguce.Program podrzava FAT12 FAT16 FAT32 NTFS HPFS EXT2 SWAP OS2 i da ti nenabrajam vise.

Ili jos boje verziju 7.0 programa PM .........
[ Boss @ 19.05.2002. 05:50 ] @
U redu je momci,srazmerno dobro sam upoznat sa formatiranjem,particionisanjem i tim stvarima,samo sto do sada nisam nikad koristio NTFS....uvek FAT32...imao sam dve particije i nisam hteo da formatiram drugu (nesistemsku).
Kada sam instalirao XP video sam i ono sto ste mi vi rekli da se moze i posle instalcije "prebaciti" iz FAT-a u NTFS.........u svakom slucaju hvala vam svima ....a mogao bih bi jos jedno pianje.....ima li jos nesto sto bih mozda trebao da znam o NTFS,nesto neopste poznato u cemu se razlikuje od FAT-a?
[ Sale81 @ 18.06.2002. 02:45 ] @
Converts FAT volumes to NTFS.

CONVERT volume /FS:NTFS [/V] [/CvtArea:filename] [/NoSecurity] [/X]

volume Specifies the drive letter (followed by a colon),
mount point, or volume name.
/FS:NTFS Specifies that the volume is to be converted to NTFS.
/V Specifies that Convert should be run in verbose mode.
/CvtArea:filename
Specifies a contiguous file in the root directory to be
the place holder for NTFS system files.
/NoSecurity Specifies the converted files and directories security
settings to be accessible by everyone.
/X Forces the volume to dismount first if necessary.
All opened handles to the volume would then be invalid.

Ovdje nidje ne pise da li ce on da unisti podatke ili ne?!
[ afrocuban @ 18.06.2002. 13:14 ] @

Boss nije bio jasan do kraja svojim pitanjem: da li zeli da (definitivno) preformatira jednu FAT32 particiju (i time izgubi sve podatke sa nje) ili samo da FAT32 konvertuje u NTFS?

Ako je ovo drugo u pitanju, nema drugog odgovora osim onog vec ponudjenog:

convert [drive:] /fs:ntfs
[ FireBallKiller @ 19.06.2002. 21:19 ] @
Pri prelasku sa ochajnog Win98 na Win2k, C:\ , na kojoj mi je i swap, konvertovao sam u NTFS, dok sam E:\ , Na kojoj su mi podatci, ostavio na FAT32, da bi bio chitljiv u kompovima sa 9x i Me windozama.

P.S. nekadashnji D:\ je LINUX!!!
[ sarca @ 27.06.2002. 01:40 ] @
CONVERT nije isto kao formatiranje ciste aprticije, ili preformatiranje iz Partition Magic-a, sto pise u XP helpu:
"Volumes converted from FAT to NTFS lack some performance benefits compared to volumes initially formatted with NTFS. On converted volumes, the MFT might become fragmented. In addition, on converted boot volumes, NTFS permissions are not applied after the volume is converted."
[ krvopije @ 30.06.2002. 11:11 ] @
Citat:
Boss:
U redu je momci,srazmerno dobro sam upoznat sa formatiranjem,particionisanjem i tim stvarima,samo sto do sada nisam nikad koristio NTFS....uvek FAT32...imao sam dve particije i nisam hteo da formatiram drugu (nesistemsku).
Kada sam instalirao XP video sam i ono sto ste mi vi rekli da se moze i posle instalcije "prebaciti" iz FAT-a u NTFS.........u svakom slucaju hvala vam svima :) ....a mogao bih bi jos jedno pianje.....ima li jos nesto sto bih mozda trebao da znam o NTFS,nesto neopste poznato u cemu se razlikuje od FAT-a?

NTFS file system ima mnoge prednosti u odnosu na FAT. Kada imas NTFS moguce je koristiti mogucnosti kao sto su 'file or folder permissions' kada se radi u mrezi (naravno za to ti je potreban neki WINNT ili 2000 generacija ili XP) to je jako dabro kada zelis da das neke dozvole odredjenim korisnicima, osim toga WIN sa NTFS -om je stabilniji.
[ Deep|Blue @ 03.07.2002. 02:25 ] @
A pored toga ima i mnogo bolji tj. efikasniji i stedljiviji nacin manipulisanja prostorom na hardu.
[ BrunoX @ 26.08.2002. 00:58 ] @
Citat:
afrocuban:

Boss nije bio jasan do kraja svojim pitanjem: da li zeli da (definitivno) preformatira jednu FAT32 particiju (i time izgubi sve podatke sa nje) ili samo da FAT32 konvertuje u NTFS?

Ako je ovo drugo u pitanju, nema drugog odgovora osim onog vec ponudjenog:

convert [drive:] /fs:ntfs

Izvini, ne ide mi bas engleski, ali gubim li ja sve fajlove sa HDD-a ako ga samo konvertujem i ima li to kakve posledice?
[ MoHicAn @ 26.08.2002. 04:01 ] @
Citat:
MarQs:
Sve se to moze resiti pomocu win2000 ili winXP setup CDa posto oba u sebi imaju rpogram koji podrzava particioniranje u fat32 i NTFS. Nikad do sad nisam koristio PM,a izmenjao sam sve zive OSove (linux, Win 98, 98SE, Me, 2000)!

Ipak najzadovoljniji sa klasicnom 98!!!

Uvek sam govorio da nas ima raznih !!!
[ Neflernis @ 15.11.2002. 01:41 ] @
Ja PQ koristim ali sa disketa jer nema potrebe da ga drzim na hardu gde on neretko izvodi raznorazne spektakle, pogotovo 8ca na XPu !

Inace PQ je sasvim OK. Uvek napravim da mi se klaster i sektor poklapaju u velicini a to je 512 KB jer tada je maximalna iskoriscenost. Naravno FATxx ce ti automatski pokazati koja je maximalna velicina te particije i tako ces najracionalnije isparticionisati citav hard.

[ monstrum @ 21.11.2002. 00:13 ] @
Gde moze taj pdisk da se skine... ? ili neki drugi program... koji nije fdisk ili PM... ? Unapred hvala.
[ bug @ 29.12.2002. 01:59 ] @
Jedno "zakasnjelo" pitanje....
problem je obrnut - particiju sam regularno formatirala kao fat32, prethodno se tu nalazio win98, kod pocetka instalacije win98 OSa napomena da se 98 ne moze instalirati jer je format diska nedefinisan (nije fat32 iako je formatiran tako). Ne moze se opet formatirati, startna disketa (98) kao da ne postoji, ne moze uraditi ni fdisk.... Nakon toga instalacijom win2000 OSa OPET formatiram disk kao fat32, ali nije pomoglo, opet isti problem kod instalacije 98.

Postoji li nesto tako jednostavno (konvertovanje iz NTFSa u fat32) kao sto je slucaj sa konvertovanjem f32 u ntfs?
[ stromen @ 21.02.2003. 23:22 ] @
Evo adresa sa kojih moze da se skine pdisk:
www.rocklinux.de/sources/package/powerpc/pdisk/
ftp.openbsd.it/src/sbin/pdisk/
A ovde malo uputstva za koriscenje:
www.vsta.org/mail/9/0060.html
www.wrietman.com/ibook/pdisk.html
A sto se tice ovog problema sa instaliranjem win98, ocigledno da ta instalacija win 2000 ne radi dobro (ili ne moze zbog nekih hardverskih problema) da instalira na fat32, a i inace posle instalacije win 2000 nece ti dati sam sistem da instaliras win 98 i ako je disk na fat32. Dakle ako je kompjuter bez ijednog windowsa, a nece da se instalira win 98 probaj sa ovim programom gore. Najbolje formatirati ceo disk i staviti tek onda win 98.
[ manca @ 06.06.2003. 18:52 ] @
Najbolji nacin, bar po meni je da lepo uzmes Partition Magic 8.0 i to najbezbolnije uradis

!POZDRAV!%T
[ fenomen @ 11.08.2003. 19:48 ] @
Momci pomagajte jer vidim da sve znate....
Bicu sto mogu kraci...ali kako mi izgleda nema leka ovom mom problemu ili mozda ipak ima...
Nedavno sam pojacao svoj PC kupovinom maticne(ASUS P4B533)i pentijum procesora od 2.4 Giga i uz to hladnjak za procesor i 256 Ddram-a a kuciste je odranije bilo vec namenjeno za cetvorku...Pre toga sam imao Biostar maticnu i procesor od 600 Mhz...Montazu mi je sredio kolega programer i posle toga nastupaju problemi.Prethodno sam koristio tri HD-a na kojima sam imao instalirane razlicite radne sisteme i to na najmanjem po velicii imao sam XP(velicina HD je 20 Giga)a na ostala dva od po 40 Giga imam Windows98SE i Windows ME...Posle vise muka jer nije hteo da podigne nijedan od ova tri navedena HD-a odlucio sam da "zrtvujem" disk sa XP-om i posle malo mucenja uspeo sam da ga formatiram i na njega prebacim sve sa Windows98 diska...Tad sam naravno hteo da i Windows98 formatiram(iz razloga sto se uopste nije dizao sistem sa tog diska)medjutim ni makac....Sve sto sam pokusao zavrsilo se neuspehom i evo sada je u toku jos jedan pokusaj(prabacio sam disk na dinamican i na ntfs i upravo ga preko Win XP u Computerverwaltung-u formatiram i spremam za sledeci pokusaj...
Sa start disketom nije islo a isprobavao sam i XP i 98 da stavim ali nece da krene formatiranje kod normalnog podizanja sa disketom...Sa bootabilnim CD-om sa Xp osim danonocnog kopiranja ukrug nista drugo ne uradi,sa fdiskom pokaze mi one cetiri opcije ali u nijednu ne mogu da udjem jer pise "Zugriff auf laufwerk 1 nicht möglich odnosno ulaz na laufwerk nije moguc i da na ESC izadjem iz te opcije...Kod podizanja sa Windows start disketom mi pise da nije odgovarajuci Fat ili Fat32,sa boot magic disketom mi prijavljuje eror8251...A sa Partition Magic sam ga i formatirao i konvertovao iz ntfs u fat32 i obrnuto ali sve je bilo uzalud.Mozda je crkao ali kad ubacim taj HD i podignem PC sa XP-om koji mi je na drugom HD jednostavno ga odmah vidim u arbaitplatzu kao D i mogu na njega da kopiram i da brisem,vidi mu pravu velicinu itd...E sad jedino sto sam jos primetio a moze da bude i u tome problem je da kad podize sistem a oba harda su mi unutra ovaj sa Xp-om detektuje kao Primary master a ovaj sto ne radi kao sekundarni master...A kad podizem samo sa ovim sto ne radi ono u samom pocetku mi ne prijavljuje XP posto je izvadjen nego samo ovaj i to ga detektuje kao sekundarni master..Mozda je u tome neka caka ili jednostavno mozda u Biosu nije nastelovano kako treba...jer i ranije pri staroj maticnoj ploci uvek sam podizao sa XP koji mi je u donjem racku i tako sam imao pristup i gornjem racku u kojem sam drzao Windows98Se i mogao sam nesmetano da kopiram ili memorisem sa jednog na drugi hard a kada sam hteo da koristim samo Win98 onda sam pre paljenja PC-a jednostavno samo izvlacio malo Rack sa Xp-om i imao sam samo jedan disk unutra...Zamolio bih za pomoc jer ovo zezanje traje vec nedelju dana a siguran sam da je neka mala greska...i verujte da sam probao sve sto mi je palo na pamet ali slabo se razumem oko hardverskih problema...
Unapred hvala i ako mi nesto objasnite budite malo opsirniji i precizniji jer reci koje vi koristite kao normalne u ovoj tematici za mene su uglavnom nerazumljive(mislim na upisivanje komandi i sl.)
Pozdrav
[ rajic1 @ 14.09.2003. 11:33 ] @
Pogledjte ovo www.elitesecurity.org/tema/10010
i ovo www.elitesecurity.org/tema/9107 !!!!

[Ovu poruku je menjao mangel dana 30.12.2003. u 13:17 GMT]
[ sinisav @ 29.11.2003. 09:27 ] @
Na računaru sam imao dvije particije, jednu d koja je primarna i drugu c koja je extended i logička. Obe particije su bile formatirane u NTFS.
Prilikom reinstalacije sitema formatirao sam obe particije pomoću Partition Magic-a 8.0 na potpuno isti način.
Prilikom svakog starta windows mi je skenirao c zbog potencijalnih problema koje nikad nije našao.
Da bi riješio problem c sam konvertovao u FAT 32 i sada je sve u redu.
Međutim, želio bih da i c particija bude u NTFS zbog video fajlova koji često prelaze 4 GB.
Da li je neko imao sličnih problema i kako ih je riješio?
[ sinisav @ 30.12.2003. 10:26 ] @
Zar nema rijesenja...
[ sre84 @ 12.03.2007. 21:45 ] @
Moze li neko da mi objasni sta je NTFS a sta Fat32.Unapred hvala
[ gsimon @ 13.03.2007. 02:49 ] @
koristi pretragu....