[ login @ 16.05.2002. 19:31 ] @
Da li neko zna da li je to izvodljivo. Ne mora iskljucivo biti BIOS u pitanju.
[ RAZZLEDAZZLER @ 16.05.2002. 23:38 ] @
Ne verujem da je sa php-om moguce tako neshto.
Najblize tome shto moze je rad sa socketima i portovima ... mada ni za to nije pisan. PHP je praktichno specijalizovan za web.
Kao i uvek shto kazem, ako neko ima neki drugi info, neka me ispravi.

...a ne shvatam ovu drugu rechenicu ... shta si hteo da kazesh time "Ne mora iskljuchivo biti BIOS u pitanju" ?? ... shta bi to josh drugo moglo biti u pitanju?
[ login @ 17.05.2002. 00:06 ] @
Da, znam da je PHP specijalizovan za web, zato ga i koristim.

Da bi shvatio sta sam hteo da kazem, objasnicu ukratko sta "zelim" da uradim.
Poenta cele price je da postoji odredjeni deo sajta kojem moze da se pristupi sa user i pass. Ali prica se tu ne zavrsava. Potrebno je da kada se korisnik registruje, sa unapred definisanim korisnickim imenom i lozinkom, moze tom delu da pristupa iskljucivo sa kompjutera na kome se registrovao. U pitanju je distribucija CD-ova sa vec unapred definisanim podacima (user i pass) za pristup tom delu sajta.
Stvar sa vezivanjem za IP korisnika kod nas ne vredi, cookie nije neka varijanta za ovu vrstu zastite, svako sa iole malo znanja umece to da prebaci i na drugu masinu.

Poenta je u tome da zastita mora da bude online, a ne u softverskom delu korisnickog kompjutera.

Ako neko ima neku dobru ideju ...
[ dwarf @ 17.05.2002. 08:15 ] @
Nazalost, za takve akcije ti PHP u svakom slucaju nece pomoci. Naime, PHP se, kao sto znas, izvrsava na serveru, tako da on ne moze, ali nikako, da cita podatke sa klijenta. JavaScript takodje "ne pije vodu". Ono sto ti moze ostati kao mogucnost:

1. Java applet, koji bi negde na klijentovu makinu skladistio neki univerzalni string i koji bi potom serveru, na neki vec nacin, slao taj string kao ID string. E, sada, ja se ne razumem mnogo u Java-u, a pogotovo ne u pisanje apleta (dotle jos nisam ni stigao u dokumentaciji), tako da ne mogu vise da ti kazem.

2. Ako pravis CD sa podacima, mozda da napravis mali programcic, kao neki loader, koji bi startovao IE ili default browser na klijentovoj masini i nesto vec radio, recimo postavljao cookie ili tako nesto. Ovo mi je sada malo mutno, a imao sam dobru ideju kada sam krenuo da pisem.

3. Nova i jos neoprobana tehnologija: Flash MX-ov SharedObject. On skladisti informacije negde na klijentovoj masini i kasnije ih mozes pozvati, odnosno procitati u Flash filmu. Naravno, ovo bi znacilo da ti interfejs za sajt bude uradjen u Flash-u (sto i nije tesko, ali mozda nije ono sto trazis). Link: http://www.macromedia.com/supp...n_scripts/local_shared_object/

Toliko od mene. Nadam se da ce ti ovo makar malo pomoci. U principu, frka sa online aplikacijama jeste upravo u tome sto ne mozes nikako sigurno da garantujes da li korisnik pristupa sajtu sa masine sa koje je juce pristupao. Windows update, recimo, koristi, sada, XP-ov ugradjeni sistem preko ActiveX kontrole, ali to radi tako sporo i bagovito, da nije normalno. Cesto mi se desavalo da mi skuca komp. :(